14 Ιουν 2019

Και όμως ανατρέπεται: Η Ήπειρος στις Περιφέρειες με τη χαμηλότερη ανεργία στην Ελλάδα!

- Τρίτη από το τέλος, με χαμηλότερες μόνο την Κρήτη και την Πελοπόννησο
- Ένα αποτέλεσμα που μοιάζει απρόσμενο, αλλά δεν είναι


   Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανεργία στη χώρα, το πρώτο τρίμηνο του 2019, έκρυβαν ένα αποτέλεσμα που μοιάζει απρόσμενο, αλλά δεν είναι.
   Μετά από πάρα πολλά χρόνια, που είχαμε συνηθίσει σε τίτλους, όπως "Πρωταθλήτρια η Ήπειρος στην ανεργία" και "Στην κορυφή της ανεργίας η Ήπειρος", η Ήπειρος είναι τρίτη από το τέλος (λιγότερη ανεργία έχουν μόνο η Κρήτη και η Πελοπόννησος) στον ανεργιακό πίνακα της χώρας, σε δεκατρείς Περιφέρειες, σε επίπεδο τριμήνου, με 16,6% ποσοστό ανεργίας για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019, περίπου τρεις μονάδες χαμηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο 19,2% (μεσοσταθμικά για το 1ο τρίμηνο, 18% το Μάρτιο).
   Όπως έλεγα νωρίτερα, το αποτέλεσμα μοιάζει απρόσμενο, αλλά δεν είναι. Κι αυτό διότι, μετά την ολοκλήρωση της Ιόνιας, μετά τον υπερτριπλασιασμό των κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, μετά την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, ΦιλόΔημος), τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται: Πέρυσι, το ίδιο χρονικό διάστημα η ανεργία στην Ήπειρο ήταν στο 23% και φέτος, σημείωσε εντυπωσιακή πτώση σχεδόν 6,5 ποσοστιαίων μονάδων, στο 16,6%!
   Παρά ταύτα, δεν πρέπει ούτε να θριαμβολογούμε, ούτε να εφησυχάζουμε. Το 16,,6% μπορεί να μοιάζει μικρό, σε σχέση με το 34%, που ήταν πριν 5 χρόνια, αλλά είναι ακόμη πολύ μεγάλο ποσοστό. Υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανύσουμε και γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια στόχευση: ανάπτυξη για όλους (ΚΑΙ για την μέχρι πρότινος παραγκωνισμένη Ήπειρο), που έχει ως φυσικό αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.