27 Δεκ 2018

Στην τελική ευθεία για την αύξηση του κατώτατου μισθού - VIDEO

Συνεπής στη δέσμευσή της, η κυβέρνηση ολοκληρώνει, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, τις διαδικασίες για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10%


   «Είμαστε στην τελική φάση - για την αύξηση του κατώτατου μισθού - δηλαδή εντός Δεκεμβρίου περιμένω και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και τον Ιανουάριο θα ληφθεί η απόφαση για την αύξηση», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο επίσκεψής της, πριν λίγες μέρες, στη Στοά Εμπόρων μαζί με τον υφυπουργό Εργασίας και υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, Νάσο Ηλιόπουλο, και τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά, Νίκο Μπελαβίλα.
   Και πρόσθεσε: «Θα είναι υπουργική απόφαση που θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Για εμάς, για την κυβέρνηση, ήταν προτεραιότητα από την αρχή να τονώσει, να ενισχύσει το εισόδημα τού εργαζόμενου κι αυτό το υλοποιούμε με δύο τρόπους, με την αύξηση του μισθού που θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο και με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ήδη κινητοποιούν τις αυξήσεις μισθών σε διάφορους εργασιακούς κλάδους».
   «Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο θα καταργηθεί ο ντροπιαστικός υποκατώτατος μισθός για τους νέους, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέοι εργαζόμενοι έως 25 ετών σίγουρα θα έχουν μία πάρα πολύ σημαντική αύξηση στο μισθό τους από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά. Επομένως ο νέος ενιαίος αυξημένος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.

 
   Όπως γράφει ο Ανδρέας Πετρόπουλος: Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μπαίνουν στην τελική ευθεία και θα αποτελέσουν, μαζί με τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα νέα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας.
   «Η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Γενάρη του 2019 θα είναι μια εμβληματική στιγμή για την κυβέρνηση. Από κει και πέρα, πράγματι υπάρχει ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα, ώστε στις αρχές του χρόνου να προχωρήσουμε σε ακόμη μια σειρά μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας: έναν νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας ενδεχομένως μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ μέχρι τότε εξετάζουμε και συζητάμε την παράταση της προστασίας που προβλέπει ο Νόμος Κατσέλη - Σταθάκη αλλά και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία» τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην ενημερωτική ιστοσελίδα thecaller ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
  Ο πρώτος επεκτατικός προϋπολογισμός έπειτα από δέκα χρόνια
   «Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν ήταν απλώς ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός αλλά και ο πρώτος επεκτακτικός προϋπολογισμός, έπειτα από δέκα χρόνια» σημείωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «όχι μόνο δεν περιλαμβάνει μέτρα περικοπών ή αυξήσεις φόρων - ούτε βεβαίως το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, που καταργήθηκε προς απογοήτευση της Ν.Δ. - αλλά περιλαμβάνει αντίθετα αυξήσεις δαπανών και μειώσεις φόρων. Πρόκειται φυσικά για το σύνολο των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για μικρές και μεσαίες περιουσίες, μείωση του φόρου επιχειρήσεων αρχίζοντας από το 2019 κατά 1%, στεγαστικό επίδομα για 300.000 οικογένειες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και συνεταιριστικές επιχειρήσεις αλλά και 7.500 περισσότερες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και στο πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’».
  Πού καταλήγει το πόρισμα
   Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα για τον κατώτατο μισθό φαίνεται να καταλήγει σε μια ποσοστιαία αύξηση πέριξ του 10%.
   Η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού βρίσκεται στην τελική ευθεία και οι εισηγήσεις επιστημονικών ιδρυμάτων και κοινωνικών φορέων που συμμετέχουν στη διαδικασία κυμαίνονται μεταξύ 2% και 10%.
   Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας οι προτάσεις (Τράπεζα της Ελλάδος, ΟΑΕΔ, ΟΜΕΔ) θα αποσταλούν το αργότερο στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προκειμένου να συνταχθεί ένα τελικό Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης.
   Σε αυτό θα περιγράφονται οι δυνατότητες προσαρμογής του νομοθετημένου κατώτατου μισθού, θα καταγράφονται οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και θα επισημαίνονται τα σημεία συμφωνίας τους. Βέβαια, η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης από το ΚΕΠΕ και την ειδική επιτροπή που έχει ήδη συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας δεν θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, ούτε όμως θα δεσμεύεται από τις εκθέσεις που έχουν υποβληθεί. Άλλωστε, την τελική απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση και δη η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου 2019.
  Το βασικό σενάριο
   Όπως αναφέραμε, στο βασικό της σενάριο προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την εφάπαξ αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% το 2019. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, τον κατώτατο, από τα 586,08 ευρώ που είναι σήμερα, στα 645 ευρώ (αύξηση κατά 59 ευρώ τον μήνα).
  Θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ
   Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες του Κέντρου εκτιμούν πως η μεταβολή του κατώτατου μισθού μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ μιας χώρας, θα τονώσει την αγοραστική δύναμη της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων, θα συμπαρασύρει σε αυξήσεις και τους μέσους μισθούς και θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει αμελητέες επιπτώσεις στις εξαγωγικές επιδόσεις της οικονομίας.
  120 δόσεις με "κούρεμα" και επανυπολογισμό
   Επίσης, στην τελική ευθεία βρίσκεται και το σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο θα περιλαμβάνει 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής, αλλά και ελάχιστη δόση 50 ευρώ.
   Στη ρύθμιση θα προβλέπεται κούρεμα των προσαυξήσεων έως 85% με 95%, αλλά και επανυπολογισμός των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με χρέη προς το ΚΕΑΟ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στη ρύθμιση για τα χρέη προς τα ταμεία θα μπορέσουν να ενταχθούν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους ή τα μπλοκάκια τους, αλλά και όσοι προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω της κρίσης χωρίς όμως να πληρούν τις προδιαγραφές ένταξης στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.
   Όπως αναφέρει η ΑΥΓΗ στο Κύριο Άρθρο της με τίτλο "Ένα βήμα ακόμα!": Συνεπής στη δέσμευσή της, η κυβέρνηση ολοκληρώνει, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του 2019, τις διαδικασίες για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10%. Δεν είναι, ακόμα, η πλήρης αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
   Είναι όμως ένα αποφασιστικό βήμα, μετά την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, μαζί με την κατάργηση του υποκατώτατου, δίνει μια ανάσα, που θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία, ενώ θα συμπαρασύρει σε αυξήσεις και τους μέσους μισθούς.
   Και επειδή η αντιπολίτευση δεν θα αφήσει την ευκαιρία για σπέκουλα να πάει χαμένη, ας θυμηθούμε λίγο πώς φτάσαμε ώς εδώ. Ας θυμηθούμε ότι το 2013 μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 22% και θεσπίστηκε το αίσχος του υποκατώτατου με “διαπραγμάτευση” η οποία κράτησε περίπου 20 λεπτά. Ας θυμηθούμε ότι αυτή η κίνηση παρουσιάστηκε ως μέτρο -ασπίδα κατά των απολύσεων και της ανεργίας- και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων!
   Ας θυμηθούμε ότι οι ίδιοι που υπέγραψαν εκείνη την απόφαση και την παρουσίασαν ως επιτυχία τους, σπεκουλάρουν τώρα από τα έδρανα της αντιπολίτευσης για τους “μισθούς πείνας” που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, εξαιτίας της μείωσης που οι ίδιοι επέβαλαν στον κατώτατο μισθό και του χτυπήματος που επέφεραν στις συλλογικές συμβάσεις. Αλλά και τον Κ. Μητσοτάκη, που αρχικά ήταν κάθετα αντίθετος στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά τώρα σιγά σιγά τα γυρίζει.
   Καθαρές κουβέντες: αν δεν ήταν η Αριστερά στην κυβέρνηση, ο κατώτατος μισθός θα παρέμενε σήμερα στα επίπεδα του 2013. Γιατί η Αριστερά κάνει πολιτική για την κοινωνία. Και το αποδεικνύει συνεχώς. Ακόμα ένα βήμα λοιπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.