17 Νοε 2018

Μιχάλης Μυρογιάννης: Τον εκτέλεσε ο χουντικός Ντερτιλής για να δώσει το... παράδειγμα στους στρατιώτες, που δίσταζαν να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές!

- «Βαράτε στο ψαχνό»!
- «Με παραδέχεσαι; 45 χρονών άνθρωπος και με την πρώτη τον βρήκα στο κεφάλι»!
- Η κατάθεση του στρατιώτη οδηγού του, Αντώνη Αγριτέλλη, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας

   Μιχάλης Μυρογιάννης, 20 ετών, ηλεκτρολόγος. Δολοφονήθηκε στη διασταύρωση Πατησίων και Στουρνάρη στο Πολυτεχνείο. Δράστης ήταν ο πραξικοπηματίας Νικόλαος Ντερτιλής, ο οποίος τριγυρνούσε με ένα στρατιωτικό τζιπ, με το όπλο στο χέρι, και παρακινούσε τους στρατιωτικούς να πυροβολούν τους διαδηλωτές.
   Ο 20χρονος Μιχάλης βρισκόταν στο Πολυτεχνείο και προσπάθησε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που ήθελαν να τον συλλάβουν...
   Παρών ήταν ο πραξικοπηματίας αξιωματικός του στρατού Ν. Ντερτιλής, ο οποίος όταν είδε τον νεαρό να ξεφεύγει από τα χέρια των αστυνομικών, σήκωσε το όπλο του και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ στο κεφάλι.
   Ο Μυρογιάννης έπεσε νεκρός στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη. Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν αργότερα στη δίκη για τα αιματηρά γεγονότα, ο Ντερτιλής μετά την ευθεία θανατηφόρα βολή, μπήκε στο αυτοκίνητο όπου τον περίμενε ο οδηγός του και του είπε χτυπώντας τον στην πλάτη: «Με παραδέχεσαι ρε; 45 χρονών άνθρωπος και με τη μία τον πέτυχα στο κεφάλι».
  Μετά τη Μεταπολίτευση και τη διενέργεια προανακριτικής έρευνας από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, ο εισαγγελέας ανέφερε ρητά στο πόρισμα, της 14ης Οκτωβρίου 1974, ότι ο Μ. Μυρογιάννης «εφονεύθη εις την διασταύρωσαν των οδών Πατησίων και Στουρνάρα, περί ώραν 13.30' της 18.11.1973, βληθείς διά περιστρόφου εις την κεφαλήν».
   Ακολούθησε παραπομπή του Ν. Ντερτιλή ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών με κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση
   Στη δίκη ο λοχαγός Βασίλης Πετροπουλάκης κατέθεσε ότι, επειδή δίσταζαν οι στρατιώτες να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές, ο Ντερτιλής για να δώσει το.. παράδειγμα πυροβόλησε τον Μυρογιάννη. “Επειδή οι διαδηλωταί προέτειναν τα στήθη των εις τα άρματα μάχης και οι στρατιώται και αξιωματικοί εδίσταζον να πυροβολήσωσιν, ούτος έσυρε το περίστροφόν του και δι' αυτού περί την μεσημβρίαν της 18ης.11.73 επυροβόλησε νέον, τον οποίον και απέκτεινεν”.
   Για τη συνολικότερη δράση του Ντερτιλή, οι μάρτυρες Κων. Αθουσάκης (λοχίας) και Παναγ. Παπαελευθέριος είχαν καταθέσει ότι ο Ντερτιλής παρότρυνε τους στρατιώτες να πυροβολούν ανθρώπους, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά «Βαράτε στο ψαχνό».
   Τη μαρτυρία των Αθουσάκη και Παπαευλευθερίου επιβεβαιώνε και φωτογραφία του πραξικοπηματία, έμπιστου του Ιωαννίδη, σε εφημερίδα, στην οποία εμφανιζόταν με στρατωτική περιβολή και το περίστροφο στο χέρι.
   Η καταδίκη του βασίστηκε κυρίως στην κατάθεση του στρατιώτη οδηγού του, Αντώνη Αγριτέλλη, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας.


  Η κατάθεση του οδηγού του Ντερτιλή 
   «Ήμουν οδηγός του τζιπ του Ντερτιλή. Την Παρασκευή το βράδυ τον πήγα στην αστυνομική διεύθυνση. Έμεινε πολλές ώρες εκεί κι εγώ τον περίμενα απ’ έξω. Άκουσα τότε αστυφύλακες που έλεγαν, «ο Ντερτιλής θα κατεβάσει τα τανκς»...
   Στις 6 το πρωί του Σαββάτου πήγα τον Ντερτιλή στην ΑΣΔΕΝ. Έπειτα την Κυριακή το μεσημέρι τον πήγα στο Πολυτεχνείο. Κατέβηκε και μιλούσε με ένα αξιωματικό, όταν αντελήφθη ένα νεαρό που έτρεχε να περάσει απέναντι, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν οι εκεί ευρισκόμενοι αστυφύλακες.
   Τότε, ο Ντερτιλής έβγαλε το περίστροφό του και σκότωσε τον νεαρό. Έπειτα μπήκαμε στο τζιπ και μου είπε. «Με παραδέχεσαι; 45 χρονών άνθρωπος και με την πρώτη τον βρήκα στο κεφάλι»!
   Μετά κατευθυνθήκαμε προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μπροστά στον ΟΤΕ ήταν κόσμος και ο Ντερτιλής έβγαλε το πιστόλι του και άρχισε να πυροβολεί.
   Κατόπιν, ξαναπεράσαμε από το Πολυτεχνείο και είδα το παιδί να είναι ακόμη ξαπλωμένο κάτω. Γύρω του μια λίμνη αίματος. Σε συνέχεια πήγαμε κοντά στην Ομόνοια, όπου ο Ντερτιλής κατέβηκε από το τζιπ και απευθυνόμενος σε μια ομάδα Λοκατζήδων έλεγε: «Βαράτε στο ψαχνό. Εγώ έδωσα το παράδειγμα»!
   Τα ίδια είπε επίσης λίγο αργότερα και στους χωροφύλακες που ήταν στο υπουργείο δημοσίας τάξεως.»
   Ο Ντερτιλής προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του είπε ψέματα στο δικαστήριο: «Ούτε φυσιογνωμικά δεν τον γνωρίζω (ενν. τον οδηγό). Οι οδηγοί μου είναι περιστασιακοί. Δεν τον έχω δει ποτέ κύριε πρόεδρε». Ο ισχυρισμός του αποδείχθηκε ψευδής. Η κατάθεση του οδηγού μαζί με άλλες καταθέσεις μαρτύρων, οδήγησε στην καταδίκη του δράστη....
   Το Πενταμελές εφετείο Αθηνών κήρυξε ομόφωνα ένοχο τον Ντερτιλή, καθώς «εκ προθέσεως απέκτεινεν τον Μιχαήλ Μυρογιάννην του Δημητρίου, ηλικίας 20 ετών, και δη διερχόμενος διά της οδού Πατησίων επί μικρού στρατιωτικού οχήματος, εστάθμευσε πρό του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και κατελθών εκ του οχήματος τούτου επυροβόλησεν δις διά του όπερ έφερε περίστροφου προς την κατεύθυνσιν του ανωτέρω παθόντος, όσης ίστατο επί του πεζοδρομίου εις την γωνίαν των οδών Πατησίων και Στουρνάρα, πλήξας αυτόν εις την κεφαλήν, με αποτέλεσμα να προκαλέση εις αυτόν διαμπερές τραύμα εξ oυ επήλθεν ο θάνατός του».
   Ενδεικτικό ακόμη στοιχείο της αναλγησίας των χουντικών ήταν ότι δεν επέτρεψαν στην κηδεία του να παραστούν συγγενείς και φίλοι, αναφέρεται στην έρευνα.


  Στην κηδεία οι χρυσαυγίτες
   Ο Ντερτιλής παρέμεινε κρατούμενος επί 38 χρόνια στην 6η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και πέθανε από εγκεφαλικό τον Ιανουάριο του 2013. Στην κηδεία του ήταν παρόντες οι χρυσαυγίτες βουλευτές Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος, Κώστας Μπαρμπαρούσης, Μιχάλης Αρβανίτης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, καθώς και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Γεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.