16 Οκτ 2018

Αλέξης Τσίπρας στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο: Να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών 3,5 ετών

- "Ευρωπαϊκό εξάμηνο" χωρίς περικοπή συντάξεων
- Ανοίγει ο δρόμος για εφαρμογή μόνο των θετικών αντίμετρων Τσίπρα


   Ξεκινάει από σήμερα η διαδικασία αξιολόγησης των προϋπολογισμών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δεκαεννέα χώρες είχαν προθεσμία μέχρι χθες τα μεσάνυχτα να καταθέσουν το προσχέδιο του εθνικού προϋπολογισμού τους, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, στην οποία συμμετέχει για πρώτη φορά η Ελλάδα μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο. Στο ελληνικό κείμενο καταγράφεται η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, με ταυτόχρονη θέσπιση θετικών αντίμετρων. Όσον αφορά τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης, παραμένουν αμετάβλητες στο 2,1% για φέτος και 2,5% το 2019.
   Βάσει του κανονιστικού πλαισίου, το οποίο πρέπει να τηρείται, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει ένα σενάριο βάσης, το οποίο αποτυπώνει το πώς θα ήταν διαμορφωμένο αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις (σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου στην περίπτωση της Ελλάδας). Ακολούθως, περιλαμβάνει τις αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση, ήτοι να μην υπάρξει η περικοπή των συντάξεων, αλλά να εφαρμοστούν τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ και ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ.
   Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από την μνημονική επιτροπεία .
   Επίσης, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού. 
  Μείωση ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικών εισφορών
   Αν και το ύψος του δημοσιονομικού χώρου που θα αξιοποιηθεί θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεκτίμησης με την Κομισιόν, τα θετικά μέτρα είναι τα εξής:
   - Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι: Θα προκηρυχθούν μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ θέσεις 3.000 εργαζομένων. Σε αυτόν τον διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετάσχουν οι τωρινοί οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς σύμβασης.
   - Ειδική αγωγή: Πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα καλύπτεται από ορισμένου χρόνου συμβάσεις. Η δαπάνη σήμερα καλύπτεται από πόρους του ΠΔΕ. Οι νέες προσλήψεις θα χρηματοδοτηθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό χωρίς να μεταβληθεί το τρέχον όριο δαπανών του ΠΔΕ. Παράλληλα, θα μειωθεί ισόποσα το όριο για το προσωπικό ορισμένου χρόνου προκειμένου να μη μεταβληθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά.
   - Επιδότηση ενοικίου: Επαναπροσδιορισμός της αντίστοιχης δράσης που είχε συμπεριληφθεί στις εξισορροπητικές παρεμβάσεις του ΜΠΔΣ 2019-2022 με πιο στοχευμένα κριτήρια.
   - Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το μέτρο αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και ειδικότερα τη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και την εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή. Οι ανωτέρω ομάδες υπέστησαν σημαντική επιβάρυνση από τη μετάπτωση από την τεκμαρτή στην πραγματική εισοδηματική βάση με τη μεταρρύθμιση του 2016, ενώ η αύξηση των εισφορών οδήγησε σε μείωση τόσο του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όσο και στα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Ως εκ τούτου, το μέτρο στοχεύει τόσο στην αναστροφή αυτής της τάσης, όσο και στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.
   - Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων: Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας των νέων, που είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε., αλλά και μειώνοντας το ποσοστό των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Το μέτρο αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και συνίσταται στην επιδότηση του 100% των εισφορών των εργαζομένων και του 50% των εργοδοτικών εισφορών.
   - Μείωση ΕΝΦΙΑ: Το μέτρο συνίσταται στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.
   - Μείωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων: Το μέτρο συνίσταται στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εξής.
   - Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών: Το μέτρο αναφέρεται στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εξής
   Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις αρχές Νοεμβρίου, στη βάση των προτάσεων του Ιουλίου 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.
   Κλείνοντας, έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.