22 Σεπ 2018

Όλγα Γεροβασίλη: Η κακοποίηση των ζώων δεν είναι ανεκτή για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας

Η κακοποίηση ζώων ταυτίζεται με την κακοποίηση στον άνθρωπο και κυρίως στα παιδιά, αλλά και με την βίαιη επιβολή ισχύος προς τον αδύναμο και τον διαφορετικό


   «Το θέμα της προστασίας των ζώων απαιτεί μια συνολική αντιμετώπιση, με την προσέγγιση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων», όπως τονίστηκε στην σχετική ημερίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, που έγινε με επιτυχία στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. έστειλε το μήνυμα ότι οι πολίτες θα πρέπει να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων.
   Η κακοποίηση ζώων ταυτίζεται με την κακοποίηση στον άνθρωπο και κυρίως στα παιδιά, αλλά και με την βίαιη επιβολή ισχύος προς τον αδύναμο και τον διαφορετικό, υπογράμμισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, στην ομιλία της κατά την έναρξη της ημερίδας, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.
   Η υπουργός τόνισε ότι «έχουμε κοινωνική και πολιτική υποχρέωση να διαπαιδαγωγήσουμε και να διαπαιδαγωγηθούμε στην κατεύθυνση πως η κακοποίηση των ζώων εμπεριέχει ταπεινά κι αποτρόπαια χαρακτηριστικά, που δεν είναι συμβατά και ανεκτά για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας». Την ίδια θέση διατύπωσε και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, η οποία υπογράμμισε ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τα ζώα και αναφέρθηκε στο έργο της Αστυνομίας υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι μόνο κατασταλτικό, αλλά έχει ως σκοπό την προστασία όλων και φυσικά και των ζώων. Επεσήμανε ακόμα ότι εκδηλώσεις σαν την σημερινή ημερίδα αποτελεί το καλό παράδειγμα για τα παιδιά μας και συμπλήρωσε ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις κάνουν επίσης πολύ καλή δουλειά.
   Η κ. Γεροβασίλη εξήρε το κοινωνικό έργο της Αστυνομίας και την πρωτοβουλία της για την διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας, επισημαίνοντας ότι «απαντάει σ' ένα βαθμό και σε όσους επιφυλάσσουν για τους ανθρώπους που υπηρετούν στο Αστυνομικό Σώμα τον μονοθεματικό ρόλο του οργάνου καταστολής. Είτε για μικροπολιτικούς λόγους, είτε από ιδεολογικές αγκυλώσεις, είτε επειδή το μοντέλο κοινωνίας που επιθυμούν είναι στρεβλό κι αντιδημοκρατικό».
   Και συμπλήρωσε: «Εμείς θέλουμε να υπογραμμίσουμε και να καταδείξουμε πως η Αστυνομία έχει κοινωνική αποστολή και ανθρωποκεντρικό ρόλο, το να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, στην υπηρεσία του, να δίνει περιεχόμενο στην ασφάλειά του και να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητάς του. Με επάρκεια, συνειδητοποίηση και ευσυνειδησία απ' την πλευρά των ανθρώπων της. Έτσι μόνο εδραιώνεται σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών».
   Ειδικότερα, για τη θέση της στο θέμα της προστασίας των ζώων, η Όλγα Γεροβασίλη είπε: «Η πρόκληση πόνου στα ζώα, ο περιορισμός του ζωτικού τους χώρου και των λειτουργιών τους, η άσκηση βίας, σε πιο ακραίες περιπτώσεις η αίσθηση απόλυτου δικαιώματος στη ζωή ή τον θάνατό τους, επειδή νιώθουμε πως μας ενοχλούν, επειδή δεν τα ανεχόμαστε κοντά μας, επειδή τα φοβόμαστε, επειδή δεν μας κάνουν τη δουλειά που φανταζόμασταν, επειδή μπορούμε, επειδή "απλά" είναι ζώα κι εμείς αισθανόμαστε ισχυρότεροι και ανώτεροι στην κλίμακα του ζωικού βασιλείου, είναι ακριβώς ίδιο πράγμα με τη βίαιη επιβολή ισχύος, προς τον αδύναμο, προς τον διαφορετικό, προς κάποιον που δεν έχει τρόπο να αντιδράσει, να ενημερώσει, ή να διαμαρτυρηθεί. Πιστεύω πως οφείλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα της κακοποίησης των ζώων με τέτοιους όρους».

Ομιλία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στην ημερίδα της ΕΛΑΣ για το ρόλο και τη συμβολή της Αστυνομίας στην προστασία των ζώων
Κυρίες και κύριοι,
χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ μαζί σας, σε μια ημερίδα της Ελληνικής Αστυνομίας αφιερωμένη στην προστασία των ζώων.
Πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή απαντάνε σ’ ένα βαθμό και σε όσους επιφυλάσσουν για τους ανθρώπους που υπηρετούν στο Αστυνομικό Σώμα τον μονοθεματικό ρόλο του οργάνου καταστολής.
Είτε για μικροπολιτικούς λόγους,
είτε από ιδεολογικές αγκυλώσεις,
είτε επειδή το μοντέλο κοινωνίας που κάποιοι επιθυμούν είναι στρεβλό κι αντιδημοκρατικό.
Εμείς θέλουμε να υπογραμμίσουμε και να καταδείξουμε πως η Αστυνομία έχει κοινωνική αποστολή και ανθρωποκεντρικό ρόλο.
Έχει ρόλο να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, στην υπηρεσία του, να δίνει περιεχόμενο στην ασφάλειά του και να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητάς του.
Με επάρκεια, συνειδητοποίηση και ευσυνειδησία απ’ την πλευρά των ανθρώπων της Αστυνομίας.
Με αυτούς τους όρους εδραιώνεται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών.
Κι η σημερινή εκδήλωση τέτοιο ρόλο παίζει.
Κυρίες και κύριοι,
η πρόκληση πόνου στα ζώα,
ο περιορισμός του ζωτικού τους χώρου και των λειτουργιών τους,
η άσκηση βίας,
σε πιο ακραίες περιπτώσεις η αίσθηση του απόλυτου δικαιώματος στη ζωή ή τον θάνατό τους,
επειδή κάποιοι νιώθουν πως τους ενοχλούν,
επειδή δεν τα ανεχόμαστε κοντά μας,
επειδή τα φοβόμαστε,
επειδή δεν μας κάνουν τη δουλειά που φανταζόμασταν,
επειδή μπορούμε,
επειδή «απλά» είναι ζώα,
κι εμείς αισθανόμαστε ισχυρότεροι και ανώτεροι στην κλίμακα του ζωϊκού βασιλείου.
Όλα αυτά είναι ακριβώς ίδιο πράγμα με τη βίαιη επιβολή ισχύος,
προς τον αδύναμο,
προς τον διαφορετικό,
προς κάποιον που δεν έχει τρόπο να αντιδράσει, να ενημερώσει ή να διαμαρτυρηθεί.
Πιστεύω πως οφείλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα της κακοποίησης των ζώων με τέτοιους όρους.
Αν το σκεφτούμε θα συνειδητοποιήσουμε πως όλο αυτό δεν είναι διόλου τραβηγμένοι,
η δε συμπεριφορά απέναντι στα ζώα δε διαφέρει απ’ τη συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους, η κακοποίησή τους, όπως αναδείχτηκε από αντίστοιχες ημερίδες του Υπουργείου μας, συνδέεται στενά και με την ενδοοικογενειακή βία και με την παιδική κακοποίηση.
Έχουμε λοιπόν κοινωνική και πολιτική υποχρέωση να διαπαιδαγωγήσουμε και να διαπαιδαγωγηθούμε στην κατεύθυνση πως η κακοποίηση των ζώων εμπεριέχει ταπεινά κι αποτρόπαια χαρακτηριστικά.
Χαρακτηριστικά που δεν είναι συμβατά ούτε με τη δημοκρατία, ούτε με τον πολιτισμό μας.
Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε στην προσπάθεια να διαμορφώσουμε μια άλλη κουλτούρα και μια φιλοζωική συνείδηση. Σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί: Πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, δικαιοσύνη, ο Συνήγορος του Πολίτη, φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και φυσικά φιλοζωικές οργανώσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουμε την μετεκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, που οφείλει να επιδεικνύει, και τα στατιστικά δείχνουν πως όλο και περισσότερο το πράττει, με ευαισθησία στις καταγγελίες των συμπολιτών μας και με έντονα αντανακλαστικά.
Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω τις εργασίες της ημερίδας για την προστασία των ζώων και θεωρώ δεδομένο ότι η συζήτηση και τα συμπεράσματα των εργασιών θα είναι χρήσιμα, ώστε το αστυνομικό προσωπικό να μπορεί να ανταποκρίνεται ακόμη καλύτερα στο ρόλο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.