12 Ιουλ 2018

Ήρθε η ώρα για Κτηματολόγιο στην Άρτα

- Γίνεται πράξη αυτό που είχε προβλεφθεί πριν 20 χρόνια και δεν έγινε ποτέ, παρά τα δεκάδες εκατομμύρια που σπαταλήθηκαν
- Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που προωθείται στη χώρα, με την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών
- Με λίγα κλικ πάνω στον χάρτη θα μπορεί ο κάθε πολίτης ή επενδυτής να γνωρίζει τι χτίζει και πού, χωρίς να πάει σε καμία υπηρεσία

   Μετά από 15 χρόνια λειτουργίας του Κτηματολογίου, όποιος πολίτης ή επαγγελματίας (δικηγόρος, μηχανικός, συμβολαιογράφος) επιθυμεί σήμερα να λάβει πληροφορίες για τα ακίνητα μιας περιοχής, πρέπει να μεταβεί στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο και θα μπορέσει να πληροφορηθεί μόνο για τις εγγραφές που αφορούν την περιοχή αρμοδιότητας του εν λόγω γραφείου.
   Πριν από δύο δεκαετίες ο νομοθέτης είχε προβλέψει την ηλεκτρονική πρόσβαση (άρθρο 21 παρ. 2 του ν. 2664/1998), που δεν έγινε όμως ποτέ.
   Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, κατά τα οποία δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, πολλά με "οσμή σκανδάλου" και στον "αέρα", ήρθε η ώρα να δοθεί στους ενδιαφερόμενους πρόσβαση στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου από το σπίτι ή το γραφείο τους, αφού πιστοποιηθούν και καταβάλλουν την ανάλογη συνδρομή.
   Έτσι θα εξοικονομηθούν εκατομμύρια εργατοώρες, το κράτος θα έχει μια σημαντική πηγή εσόδων και θα μπορέσει να μειωθεί το κόστος παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.
   «Εθνική στρατηγική αποτελεί η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «ONEclickLIS» που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο στην Παλιά Βουλή. Αναφέρθηκε σε σημαντικές δραστηριότητες που πλέον έχουν ηλεκτρονική μορφή, όπως το Κτηματολόγιο, το οποίο χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που προωθείται με την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών. «Στον ηλεκτρονικό χάρτη της χώρας», τόνισε, «σύντομα θα προστεθούν τα εμπράγματα δικαιώματα του καθενός σημείου, έτσι ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στις επιτρεπόμενες χρήσεις».
   Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Με λίγα κλικ πάνω στον χάρτη θα μπορεί ο κάθε πολίτης ή επενδυτής να γνωρίζει τι χτίζει και πού, χωρίς να πάει σε καμία υπηρεσία. Και στη συνέχεια, με αυτά τα στοιχεία, θα μπορούσε να εκδίδει την άδεια μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα αδειών.
   Αντί δηλαδή να περιφέρεται κάποιος από υπηρεσία σε υπηρεσία για μήνες, ίσως και χρόνια, με αμφίβολο τελικό αποτέλεσμα, και να υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να προκύψει ένα νέο έγγραφο που πρέπει να προσκομιστεί, μία νέα νομοθετική ρύθμιση ή προεδρικό διάταγμα, θα έχει τα δεδομένα άμεσα στον υπολογιστή του.
   Ποιους θα ενοχλούσε αυτό το σύστημα; Όσους κερδίζουν από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.


  Ενημέρωση και προετοιμασία για την δημιουργία Κτηματολογίου σε όλο το εύρος του Δήμου Αρταίων 
   Τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν από το φθινόπωρο μετά και την έναρξη της δημιουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου παρουσιάστηκαν, την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018, στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Αρταίων σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου από τους εκπροσώπους κοινοπραξίας «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α.Ε. – ΨΑΡΡΑΣ Ι.», αναδόχου της Μελέτης Κτηματογράφησης για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου στην περιοχή.
   Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την προετοιμασία που χρειάζεται να γίνει εκ μέρους των ιδιωτών, αλλά και του Δήμου Αρταίων, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα κατά τη συλλογή των δικαιολογητικών και να τηρηθούν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.
   Παράλληλα, μέσα στον Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συναντήσεις σε όλες τις τοπικές κοινότητες, ώστε όλοι οι συμπολίτες να ενημερωθούν ενδελεχώς για την διαδικασία.
   Ο Δήμος Αρταίων συγκροτεί επιτροπή, από υπηρεσιακά στελέχη των Διευθύνσεων Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών και Οικονομικών υπηρεσιών, προκειμένου να αναλάβει τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών και την υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας για την ακίνητη περιουσία του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.