17 Ιουλ 2018

Στο Συρράκο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Κρυστάλλη

Εκδήλωση-φόρος τιμής στον ποιητή του βουνού και της στάνης


   Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Κρυστάλλη, του ποιητή του βουνού και της στάνης, που διοργανώνουν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και η Τοπική Κοινότητα Συρράκου σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Συρρακιωτών.
   Ο κ. Παυλόπουλος θα βρεθεί στο Συρράκο το Σάββατο 21 Ιουλίου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, στη συνάντησή τους, κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό.
   Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί με Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, ενώ θα ακολουθήσει στις 11.30 επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του ποιητή.
   Στις 12 το μεσημέρι θα γίνουν στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου «Κώστας Κρυστάλλης» τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ποιητή, φιλοτεχνημένης από τον γλύπτη, ομότιμο καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρο Παπαγιάννη.
   Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εντάσσεται και η ημερίδα με θέμα «2018, έτος Κώστα Κρυστάλλη - 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή». Στην έναρξή της, ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς θα απαγγείλει ποιήματα του Κ. Κρυσταλλη και εν συνεχεία οι συγγραφείς Παντελής Μπουκάλας και Βασίλης Γκουρογιάννης θα μιλήσουν με θέματα «Κρυστάλλης και Δημοτικό Τραγούδι» και «Όταν το ποιητικό σώμα γίνεται αύρα», αντίστοιχα. Απόσπασμα από διήγημα του συρρακιώτη λογοτέχνη θα διαβάσει η συγγραφέας-ηθοποιός Ελένη Ζιώγα και ημερίδα θα κλείσει με ομιλία με θέμα «Ο Κώστας Κρυστάλλης ως πεζογράφος» από τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.
    Θα ακολουθήσει σύντομο παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τα χορευτικά τμήματα των Συνδέσμων Συρρακιωτών, ενώ στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του Βαγγέλη Γιωτόπουλου, με θέμα την μετακίνηση των κτηνοτρόφων του Συρράκου στα χειμαδιά.
   Στη 1.45 το μεσημέρι θα παρατεθεί επίσημο γεύμα.
   Την οργανωτική επιιτροπή των εκδηλώσεων αποτελούν οι Αλέξης Ιπποκράτης, Αυδίκος Ευάγγελος, Γκαρτζονίκα Ελευθερία, Μαγκλάρας Μανόλης, Νταλαούτης Σπυρίδων και Σκαμνέλος Χρήστος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.