13 Ιουν 2018

Όλγα Γεροβασίλη: Να κάνουμε την Ήπειρο δημοφιλή τουριστικό προορισμό διεθνώς

- Η Ελλάδα 20ό μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση
- Οι ψηφιακές δεξιότητες όχημα διεθνούς τουριστικής προβολής της Ηπείρου
- Δωρεάν συμβουλευτική από την Google στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις


   Την ένταξη της Ελλάδας ως 20ό μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας, από τα Γιάννενα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.
   Κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε ημερίδα με θέμα τις «Ψηφιακές Δεξιότητες για την Ανάπτυξη του Τουρισμού στην Περιφέρεια Ηπείρου», κατά την οποία έγινε η «Επίσημη εκκίνηση της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση», η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στη σύγχρονη εποχή συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της παραγωγικότητας, σημειώνοντας πως είναι αναγκαίες και οι συνέργειες.
   «Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι όσο πλήρεις και να είναι οι πολιτικές επιλογές και ένα αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς την ενεργοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, η επιτυχία του δεν είναι εγγυημένη. Και η "Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» είναι ένα τέτοιο πρότυπο δημιουργικής σύμπραξης της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα» τόνισε.
   Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισήμανε ότι η χώρα μας περνάει σε νέα εποχή, στη μεταμνημονιακή Ελλάδα, η οποία οικοδομείται με θεμέλια τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με βασικό πυλώνα το σχέδιό της κυβέρνησης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και πρόσθεσε: «Επειδή, χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας καμία τομή δεν μπορεί να προχωρήσει, ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό με ψηφιακές δεξιότητες».
   Σύμφωνα με την ίδια, η «Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» ξεκίνησε ως μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών της. Ο ρόλος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας για την Ελλάδα, είναι συντονιστικός. Τα ιδρυτικά μέλη της «Εθνικής Συμμαχίας» είναι τα υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
   Επιπλέον, στη Συμμαχία συμμετέχουν ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΠΕ, αλλά και επιχειρήσεις. Ανάμεσα στις δράσεις που υποστηρίζονται από την «Εθνική Συμμαχία» είναι η πρωτοβουλία «Grow Greek Tourism Online» της Google. Εξειδικευμένοι σύμβουλοι της εταιρείας θα παρέχουν δωρεάν συμβουλευτική στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, το αμέσως επόμενο διάστημα, στις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου.
   Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πως η διαδικτυακή παρουσία των τουριστικών επιχειρήσεων πολλαπλασιάζει αυτόματα το τουριστικό ρεύμα μίας περιοχής και εστίασε στην Ήπειρο, η οποία, πλέον, έχει την υποδομή. «Όλο το προηγούμενο διάστημα εργαστήκαμε εντατικά για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο για την Ήπειρο. Γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου έχει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία ποτέ δεν συνδυάστηκαν σε ένα βιώσιμο, αναπτυξιακό μοντέλο. Είδαμε ότι μετά και την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση του τουριστικού κύματος προς την Ήπειρο» υποστήριξε.
   Η υπουργός παρατήρησε ότι η χώρα και η οικονομία ανακάμπτουν και σε ερώτηση εάν το μεσοπρόθεσμο ισοδυναμεί με προοπτική ανάπτυξης της Ελλάδας απάντησε: «Το 2015, τον Σεπτέμβριο, πήραμε τη χώρα από τον γκρεμό, είπαμε στην ελληνικό λαό ότι θα εφαρμόσουμε μια συμφωνία για να σωθεί η χώρα. Κάναμε ένα βήμα πίσω, για να πάμε μπροστά. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, αυτά που υποσχεθήκαμε και στους εταίρους στη συμφωνία που υπογράψαμε. Είμαστε συνεπείς στη δέσμευση προς τον ελληνικό λαό, σε τρία χρόνια να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια. Αυτό που μας απασχολεί σήμερα, γιατί αυτό ήδη έχει συντελεστεί, το τελευταίο μεσοπρόθεσμο είναι το κλείσιμο του κύκλου, είναι να σχεδιάσουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Μία Ελλάδα πάνω σε ένα καινούργιο παραγωγικό πρότυπο, αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος, σε αντίθεση του στρεβλού προτύπου, πάνω στο οποίο δομήθηκε μέχρι πρόσφατα. Τα περιφερειακά συνέδρια βοήθησαν την κυβέρνηση να συντάξει αυτό το παραγωγικό της σχέδιο πάνω στα πραγματικά ζητήματα και σήμερα η οικονομία ανακάμπτει, η χώρα ανακάμπτει και είμαστε αισιόδοξοι να κοιτάμε το μέλλον».


   Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι η ψηφιακή οικονομία είναι το μέλλον. Παράλληλα, συνεχάρη την κυβέρνηση και την υπουργό για την πρωτοβουλία ένταξης της Ελλάδας στην ψηφιακή συμμαχία. Όπως σημείωσε ο κ. Μακροπουλιώτης, υπογράμμισε πως μέσα από την ψηφιακή οικονομία υπάρχουν μεγάλα περιθώρια πλούτου στην Ευρώπη, ενώ τόνισε πως στο μέλλον θα υπάρχει δυσκολία ανεύρεσης εργασίας χωρίς ψηφιακές δεξιότητες.



Ομιλία Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη στην «Επίσημη εκκίνηση της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» (Ιωάννινα)
Όλγα Γεροβασίλη: Η Ελλάδα 20ο Μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση»
Οι ψηφιακές δεξιότητες όχημα διεθνούς τουριστικής προβολής της Ηπείρου

Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Έχω τη χαρά να σας καλωσορίσω σήμερα στην «Επίσημη Εκκίνηση Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση», στον τόπο μου, την Ήπειρο.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που μια ημέρα με τέτοιο θετικό γεγονός, βρίσκομαι ανάμεσα σε πρόσωπα γνώριμα.
Πρόσωπα, με τα οποία έχουμε αγωνιστεί επί δεκαετίες για την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειάς μας.
Και, βέβαια, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια για την παρουσία τους τόσο τον Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη.
Και με την ευκαιρία στο πρόσωπο του κ. Μαρκοπουλιώτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη στενή συνεργασία και τη συμβολή της στις προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας.
Επίσης, να ευχαριστήσω και τα αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις ψηφιακές δεξιότητες (all digital), για την παρουσία τους.
Και να ανακοινώσουμε από κοινού την ένταξη της Ελλάδας ως 20ου μέλους στην πρωτοβουλία «Digital Skills and Jobs Coalition» στην Ευρώπη.
Ιδιαίτερα, ωστόσο, θα ήθελα να αναφερθώ στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, που βρίσκονται σήμερα κοντά μας.
Επαγγελματίες που έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν υποδειγματικές τουριστικές μονάδες σε όλη την Ήπειρο, με μεγάλη προσωπική προσπάθεια, μέσα σε συχνά αντίξοες συνθήκες.
Ξέρω από κοντά πόσα προβλήματα είχαν να αντιμετωπίσουν.
Και, φυσικά, να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Ηπείρου για τη συνεργασία.
Την απαραίτητη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Κυρίες και κύριοι,
Η χώρα μας περνάει σε νέα εποχή.
Η μεταμνημονιακή Ελλάδα οικοδομείται με θεμέλια τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη μέρα με τη μέρα.
Με ένα αναπτυξιακό σχέδιο που εξασφαλίζει αλλαγή παραδείγματος.
Βασικός πυλώνας για την μεγάλη αυτή αλλαγή για τη χώρα είναι το σχέδιό μας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Με στόχο ένα σύγχρονο κράτος, όπως επιτάσσει η διεθνής πραγματικότητα στην εποχή της «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».
Και επειδή χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας καμία τομή δεν μπορεί να προχωρήσει, ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό με ψηφιακές δεξιότητες.
Πιστεύω ότι είναι προφανές για όλους μας ότι η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στη σύγχρονη εποχή συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της παραγωγικότητας.
Επίσης, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι όσο πλήρεις και να είναι οι πολιτικές επιλογές και ένα αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς την ενεργοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, η επιτυχία του δεν είναι εγγυημένη.
Και η «Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» είναι ένα τέτοιο πρότυπο δημιουργικής σύμπραξης της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

Κυρίες και κύριοι,
Η «Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών της.
Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας για την Ελλάδα και ο ρόλος του είναι συντονιστικός.
Τα ιδρυτικά μέλη της «Εθνικής Συμμαχίας» είναι:
·         Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
·         Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης,
·         Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
·         Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
·         Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης,
·         Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων
Επιπλέον, στη Συμμαχία συμμετέχουν οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΠΕ), όπως και επιχειρήσεις.
Μέρα με τη μέρα η συμμετοχή φορέων και προσώπων στην Εθνική Συμμαχία διευρύνεται, μέσω και της ιστοσελίδας http://www.nationalcoalition.gov.gr.
Η οποία υποστηρίζει τις δράσεις της Εθνικής Συμμαχίας σε όλη τη χώρα.
Και, βέβαια, έχουμε ήδη υπογράψει το σχετικό συμβόλαιο συνεργασίας μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εμπλουτίζουμε διαρκώς το πρόγραμμα των δράσεών μας.
Ανάμεσα στις δράσεις που υποστηρίζονται από την «Εθνική Συμμαχία» είναι η πρωτοβουλία «Grow Greek Tourism Online» της Google.
Εξειδικευμένοι σύμβουλοι της εταιρίας θα παρέχουν δωρεάν συμβουλευτική στις τοπικές, τουριστικές επιχειρήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα στις τέσσερις πόλεις της Ηπείρου.
Βοηθώντας τελικά τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν ολοκληρωμένη παρουσία στο διαδίκτυο.
Και έχοντας την ευκαιρία τουριστικής προβολής παγκοσμίως.
Έχει αποδειχθεί, άλλωστε, ότι η διαδικτυακή παρουσία των τουριστικών επιχειρήσεων πολλαπλασιάζει αυτόματα το τουριστικό ρεύμα.
Σε μια στιγμή που η Ήπειρος είναι έτοιμη σε υποδομές, οδικές, τουριστικές, πολιτιστικές να ανοίξει σε όλο τον κόσμο.

Κυρίες και κύριοι,
Όλο το προηγούμενο διάστημα εργαστήκαμε εντατικά, για να καλύψουμε το χαμένο χρόνο για την Ήπειρο.
Γιατί, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία ποτέ δε συνδυάστηκαν σε ένα βιώσιμο, αναπτυξιακό μοντέλο.
Είδαμε ότι –μετά και την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων– και τη βελτίωση της προσβασιμότητας έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση του τουριστικού κύματος προς την Ήπειρο.
Στο επίκεντρο της προσπάθειας βρίσκεται η ανάγκη της λειτουργικής διασύνδεσης:
·         των μοναδικών μνημείων
·         του πολιτισμού
·         της πρωτογενούς παραγωγής και
·         του σπάνιου ανάγλυφου της περιοχής.
Ώστε όλα τα παραπάνω να αποτελέσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της τοπικής, τουριστικής ταυτότητας της Ηπείρου.
Και με μια πλήρη τουριστική ταυτότητα, να γεφυρώσουμε τις αποστάσεις.
Να κάνουμε την Ήπειρο δημοφιλή τουριστικό προορισμό διεθνώς.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.