31 Μαΐ 2018

Έφη Αχτσιόγλου: Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αύξηση του κατώτατου μισθού μετά τον Αύγουστο - VIDEO

Κοινωνικά επιζήμια και οικονομικά αναποτελεσματική η περικοπή 20% του κατώτατου μισθού, το 2012, επί Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ


   «Από τον Αύγουστο του 2018 έχει ήδη νομοθετηθεί ότι θα επανέρθουν οι βασικές αρχές των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, όπου υπερισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις έναντι των επιχειρησιακών, ή ατομικών συμβάσεων» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στον Alpha, για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και τη μεταμνημονιακή περίοδο.
   Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, εξήγησε ότι θα υπάρξει σχετική «νομοθετική ρύθμιση μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, θα προχωρήσουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με το μοντέλο της Πορτογαλίας, στην οποία υπήρξαν σταδιακές αυξήσεις του κατώτατου μισθού». 
   Σημείωσε, μάλιστα, πόσο «κοινωνικά επιζήμιο και οικονομικά αναποτελεσματικό» αποδείχτηκε το μέτρο αυτό της περικοπής 20% του κατώτατου μισθού, το 2012, επί Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.    Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε, επίσης, στα σημαντικά αποτελέσματα που ανταποκρίνονται πλέον και σε νούμερα, στην «καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας».
   Ειδικότερα για το ασφαλιστικό σύστημα, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο όπως έχει ήδη με την αναδιάρθρωση δηλαδή και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ως το 2070».
   Ανέφερε μάλιστα ότι «δεν ήταν οι Ευρωπαίοι που επέμεναν στο μέτρο για τις συντάξεις για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης αλλά το ΔΝΤ διευκρίνισε η κ. Αχτσιόγλου. Όπως έχει σχεδιαστεί το ασφαλιστικό, η ασφαλιστική δαπάνη της χώρας πολύ σύντομα βρίσκεται ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 2021 και 2022 θα βρίσκεται ακριβώς στο μέσο όρο. Δηλαδή το μέτρο αυτό ήταν αχρείαστο».
   Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «μετά τον Αύγουστο του 2018, διότι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες προτεραιότητες θα δούμε τις δυνατότητες τότε για ελαφρυντικά μέτρα ή να επαναξιολογηθούν πλευρές του μέτρου αυτού. Θα αξιολογήσουμε τι δυνατότητες δημοσιονομικές έχουμε και θα πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις. Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι κάνει τις παρεμβάσεις που χρειάζονται υπέρ των συνταξιούχων».
   Ωστόσο αν γίνουν οι μειώσεις εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς αυτές δεν θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους τόνισε η υπουργός. Επίσης το ποσοστό της μείωσης παραλλάσσει από ταμείο σε ταμείο. Για παράδειγμα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν πολύ μικρές μειώσεις π.χ. της τάξεως του 5%. Υπάρχει όμως και μια ομάδα συνταξιούχων περίπου το ένα τέταρτο των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ που θα λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη από 01.01.2019.
   «Είναι αλληλένδετα ένα καλό ασφαλιστικό με σταθερές σχέσεις εργασίας με τη μείωση της ανεργίας» πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.