18 Μαΐ 2018

Μάρκος Βαμβακάρης, ο Φραγκοσυριανός μάγκας, απόψε στην Αγία Θεοδώρα στην Άρτα

- Μουσική εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Άρτας
- Το Ρεμπέτικο έχει εγγραφεί από πέρυσι στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας

   Το Μουσικό Σχολείο Άρτας, μέλος του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων με την UNESCO (ASPnet), παρουσιάζει την Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018, στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Αγίας Θεοδώρας τη μουσική εκδήλωση «Μάρκος Βαμβακάρης: Ο Φραγκοσυριανός μάγκας».
   Το σύνολο Λαϊκής και Ρεμπέτικης Μουσικής του σχολείου θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, ενός εξαιρετικού λαϊκού καλλιτέχνη -συνθέτη, στιχουργού, τραγουδιστή, οργανοπαίκτη -που με την έμπνευση, το ταλέντο και το έργο του επηρέασε την εξέλιξη όχι μόνο των ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών, αλλά γενικότερα της ελληνικής μουσικής.
   Γεννημένος το 1905 στη Σύρο, την καρδιά του Αιγαίου εκείνη την εποχή, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, δέχτηκε από πολύ μικρή ηλικία πλούσια μουσικά ακούσματα, με ποικίλες μελωδίες, ρυθμούς και χορούς που προέρχονταν από Ανατολή και Δύση, τα οποία συνέβαλαν στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του φυσιογνωμίας.
   Ο Μάρκος Βαμβακάρης παραμένει πάντοτε επίκαιρος, αφού τα τραγούδια του αποτυπώνουν τον έρωτα, τα βάσανα της φτώχειας, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την απελπισία και τον αγώνα των ανθρώπων για αξιοπρεπή ζωή. Καταφέρνει με τους στίχους και τη μουσική του να μιλά κατευθείαν στην ψυχή μας όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δικαιωματικά, λοιπόν του αποδίδεται ο τίτλος του «Πατριάρχη» του ρεμπέτικου.
    Τη μεγάλη πολιτιστική αξία του ρεμπέτικου τραγουδιού αναγνώρισε η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003), η οποία, στη 12η ετήσια συνεδρίασή της στην Κορέα, 4-9.12.2017, ενέκρινε την εγγραφή του Ρεμπέτικου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.