23 Απρ 2018

Ανοίγει ο δρόμος για φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες - Πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ» στο 4%, υπερδιπλάσιο από το στόχο του 1,75%

- Υπ. Οικονομικών: Αποδεικνύεται για μια ακόμα χρονιά η αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης
- Εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


   Πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ ή 7,080 δισ. ευρώ εμφάνισε η Ελλάδα το 2017, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και προκύπτει από τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ποσοστό που είναι πάνω από διπλάσιο από τον μνημονιακό στόχο του 1,75%.
   Για τρίτη συνεχή χρονιά οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος ξεπερνούν κατά πολύ τις απαιτήσεις των δανειστών. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 4% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο του 2016 ήταν 3,9% του ΑΕΠ ή 6,709 δισ. ευρώ. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερο και από τις προβλέψεις των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, που μιλούσαν για 3,5% - 3,7% του ΑΕΠ.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:
   - Το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 178,6% του ΑΕΠ (317,4 δισ. ευρώ), έναντι 180,8% το 2016
   - Οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκαν σε 85,322 δισ. ευρώ (48,01% του ΑΕΠ) από 86,271 δισ. ευρώ (49,52% του ΑΕΠ) το 2016
   - Τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε 86,776 δις. ευρώ (48,82% του ΑΕΠ) έναντι 87,365 δισ. ευρώ (50,15% του ΑΕΠ) το 2016.
   - Η επίπτωση από τη στήριξη των τραπεζών πέρυσι ήταν μηδενική (0,04% του ΑΕΠ).
   - Το ΑΕΠ ανήλθε πέρυσι σε 177,735 δισ. ευρώ από 174,199 δισ. ευρώ το 2016.
   Η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών που πέτυχε η Ελλάδα το 2017, επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η ελληνική οικονομία κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ, έναντι 0,6% το 2016.
  Υπ. Οικονομικών: Αποδεικνύεται για μια ακόμα χρονιά η αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης
   «Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4% του ΑΕΠ για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αποδεικνύει για μια ακόμα χρονιά την αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών..
   «Με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2017 αναμένεται να ανέλθει σε 4,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις», επισημαίνει.
   «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο», καταλήγει στην ανακοίνωση του το υπουργείο.
  Εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
   Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας που «υπερβαίνουν τους στόχους», εκφράζει σε σημερινή δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή την ανακοίνωση της Εurostat.
   «Tα σημερινά στοιχεία της Εurostat δείχνουν ότι για μια ακόμη φορά, και το 2017, η Ελλάδα υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους», αναφέρει στη δήλωσή του ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Ελλάδα κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα, στο 0,8% του ΑΕΠ το 2017, πολύ καλύτερο από την την τελευταία πρόβλεψη της Επιτροπής το Νοέμβριο του 2017.
   Συνεχίζοντας, ο Π. Μοσκοβισί υπενθυμίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ και τονίζει: «Οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, τώρα αποδίδουν».
   Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Π. Μοσκοβισί τονίζει ότι φτάνει το 4,2% του ΑΕΠ το 2017, δηλαδή υπερδιπλάσιο του στόχου του 1,75% του ΑΕΠ και σημειώνει ότι υπολογίστηκε με τη μέθοδο που συμφωνήθηκε με όλους τους εταίρους στο πλαίσιο του προγράμματος του EMS. «Αυτά τα καλά νέα είναι ευπρόσδεκτα για την Ελλάδα πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις του Eurogroup που πρέπει να προετοιμάσει τη θετική ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος φέτος το καλοκαίρι», καταλήγει η ανακοίνωση του Π. Μοσκοβισί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.