18 Ιαν 2018

Το «Μακεδονικό»

- Οι ευκαιρίες επίλυσης χρονιζόντων προβλημάτων είναι σπάνιες και γι' αυτό πολύτιμες
- Έγινε η αρχή για το "Μακεδονικό"

   Αν και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις προόδους στο χθεσινό χιλιοστό επεισόδιο της... αιώνιας διαμεσολάβηση Νίμιτς, καλό θα ήταν οι εμπλεκόμενες πλευρές να έχουν πρώτα από όλα στον νου τους ότι οι ευκαιρίες επίλυσης χρονιζόντων προβλημάτων είναι σπάνιες και γι' αυτό πολύτιμες. Και θα ήταν πραγματικά κρίμα να μην εκμεταλλευτούν αυτή την -σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον- θετική συγκυρία.
   Οι γείτονές μας θα μπορούσαν έτσι να ξεκλειδώσουν τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα οποία επιθυμούν να μπουν.
   Η Ελλάδα, πάλι, θα μπορεί να απαλλαγεί από ένα ζήτημα που την αναγκάζει κάθε τόσο να εξαντλεί το διπλωματικό της κεφάλαιο στα ήσσονα. Γιατί, άλλα είναι τα μείζονα, από τα προβλήματα με τον μόνο πραγματικά επικίνδυνο γείτονα, την Τουρκία, μέχρι τις διεργασίες στην Ευρώπη, η οποία, όπως -και με τον δύσκολο τρόπο- έχει φανεί τα τελευταία χρόνια, παίζει άμεσο ρόλο στην καθημερινότητα όλων μας.
   Και στο μέτωπο της Ευρώπης τα πράγματα είναι θολά. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει ως έχει, αλλά δεν έχουν όλοι το ίδιο... όραμα για το πώς πρέπει να αλλάξει.
   Μπορεί ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να έχει παρουσιάσει μια φιλόδοξη πρόταση, την οποία ως έναν μεγάλο βαθμό συμμερίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, και η οποία, εάν προχωρήσει, μπορεί μεταξύ άλλων να επαναφέρει στην κοινοτική γλώσσα την ξεχασμένη πλέον λέξη σύγκλιση. 
   Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια στάση θα τηρήσει η μελλοντική γερμανική κυβέρνηση -ούτε καν εάν πράγματι θα υπάρξει μια νέα έκδοση του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών. Στο χαρτί, που αποτελεί τη βάση έναρξης των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό του, υπάρχει αναφορά στην πρόθεση να ανταποκριθεί ενεργά στην πρόκληση Μακρόν, να εργαστεί για ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό σύμφωνο και να βάλει το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσει έναν μελλοντικό επενδυτικό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη. Αλλά, βεβαίως, απουσιάζουν οι λεπτομέρειες, στις οποίες ως γνωστόν κρύβεται ο διάολος.
   Ακόμη, όμως, κι αν σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο, ακόμη κι αν ακολουθήσει το Παρίσι αντί να το σύρει στις παλιές θέσεις Σόιμπλε-, η Ε.Ε. έχει κι άλλα μέλη. Που θέλουν λιγότερη Ευρώπη, που θέλουν λιγότερη αλληλεγγύη, που επιμένουν στη δημοσιονομική πειθαρχία - τουλάχιστον, για τους άλλους. Αυτό φάνηκε και από τη χθεσινή εμφάνιση του νεαρού πρωθυπουργού της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς στο Βερολίνο.
   Η Ελλάδα έχει πολλά μέτωπα να αγωνιστεί. Ας τελειώνει τουλάχιστον με το «Μακεδονικό».

  Έγινε η αρχή για το "Μακεδονικό"
  Αθήνα και Σκόπια αξιολογούν τις προτάσεις Νίμιτς για να καθορίσουν πώς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις
   “Κάθε αρχή και δύσκολη”, αλλά και “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”. Αυτά τα δύο γνωμικά ισχύουν απολύτως σε ό,τι αφορά την επίσημη επανεκκίνηση των συζητήσεων για την επίλυση του "Μακεδονικού" την ώρα που Αθήνα και Σκόπια εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά το “καλό σύνολο ιδεών συμβιβασμού” -όπως τις αποκάλεσε - που παρουσίασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το όνομα Μ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη.
   Η συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδ. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι αντιστοίχως, διήρκεσε κάτι παραπάνω από δυόμισι ώρες και, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες και ενδείξεις, στο τραπέζι έπεσαν περισσότερες από μία προτάσεις ονομασίας. Ο ίδιος ο διπλωμάτης του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, στις σύντομες δηλώσεις και απαντήσεις του προς δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μετά το πέρας της συνάντησης, χαρακτήρισε, όπως προαναφέρθηκε, τις προτάσεις που κατέθεσε ως ένα “καλό σύνολο ιδεών συμβιβασμού”, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η συνάντηση πήγε καλά -με δεδομένο ότι ήταν η πρώτη. Συγκεκριμένα ο Μ. Νίμιτς δήλωσε “πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, επανέλαβε πως παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές, ώστε να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους, εκφράζοντας, παραλλήλως, την ελπίδα να βρεθεί λύση. Παραδέχθηκε, πάντως, πως πρόκειται για “δύσκολα θέματα”, τα οποία “συζητάμε για 25 χρόνια”.
  Σύνθετη ονομασία
   Σημειωτέον, πάντως, ότι, σύμφωνα με με όσα υπονόησε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στις δηλώσεις του, οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνάντηση κινούνται στη λογική της σύνθετης ονομασίας. Εξάλλου ο Μ. Νίμιτς χαρακτήρισε “μη ρεαλιστική” μία πρόταση χωρίς τη χρήση του όρου “Μακεδονία” -κάτι που είχε δηλώσει και προχθές μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. “Σε έναν με δύο μήνες μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει ορίζοντας για λύση” εκτίμησε ο 78χρονος διπλωμάτης του ΟΗΕ.
  Επόμενη μέρα
   Πλέον, με τις κατατεθειμένες προτάσεις από τον Μ. Νίμιτς στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αρχίζει η διαδικασία αξιολόγησής τους στην Αθήνα και τα Σκόπια, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται οι δύο πλευρές. Οι διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν ήδη μεταφέρει στις κυβερνήσεις των δύο χωρών όλες τις προτάσεις και τις ιδέες που ακούστηκαν στη χθεσινή πρώτη σύσκεψη και πλέον το παιχνίδι θα περάσει και στα χέρια των υπουργών Εξωτερικών. Άλλωστε υπενθυμίζεται ότι οι Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ είχαν συμφωνήσει την περασμένη εβδομάδα, στην εκτός δημοσιότητας συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη, να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις από σήμερα, μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Αυτό, άλλωστε, το σχέδιο περιέγραψε χθες και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέροντας στην ιστοσελίδα Balkaninsight: «Μετά (σ.σ.: τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη) θα αναμειχθούμε πιο άμεσα και εμείς θα ηγηθούμε των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών».
   Παράλληλα ο ίδιος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αποφεύγοντας να προεξοφλήσει είτε συμφωνία είτε ναυάγιο. «Υπ' αυτήν την έννοια υπάρχει ένας συγκεκριμένος κίνδυνος, γιατί συνήθως οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί εμπλέκονται όταν το αποτέλεσμα είναι ορατό. Στην περίπτωσή μας όμως αυτό δεν θα συμβεί, αλλά πιστεύω πως αξίζει το ρίσκο. Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να δεχτούμε το ενδεχόμενο ότι δεν θα μπορέσουμε να υπερβούμε τις διαφορές μας τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά είμαστε πεπεισμένοι πως θα πρέπει να επιμείνουμε μέχρι να γίνει αυτό» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ν. Ντιμιτρόφ. Παράλληλα, περιέγραψε ως πλαίσιο λύσης το να αποδεχθούν τόσο η Ελλάδα όσο και η χώρα του τη “μη αποκλειστικότητα” της χρήσης του όρου “Μακεδονία”.
   Πάντως, ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ Β. Ναουμόφσκι εμφανίστηκε χθες βράδυ δυσαρεστημένος, δηλώνοντας πως οι προτάσεις Νίμιτς «απέχουν από μια αξιοπρεπή λύση».
  Μήνυμα ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ: Πρώτα λύση στο όνομα και μετά ένταξη
   Εν τω μεταξύ, με στόχο να πιέσει τους εθνικιστές της αντιπολίτευσης να μην ναρκοθετήσουν τη διαδικασία, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ κατέστησε σαφές χθες, πριν πατήσει το πόδι του στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, πως, αν δεν λυθεί η διαφορά με την Ελλάδα, η γειτονική χώρα δνε πρόκειται να λάβει πρόσκληση για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ, άλλωστε, αναμένεται σήμερα, με την ομιλία του στη Βουλή της ΠΓΔΜ, αλλά και κατά τη συνάντηση και τις κοινές δηλώσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζ. Ζάεφ, να αποστείλει μηνύματα και στην κυβέρνηση της γείτονος προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα βήματα που θα οδηγήσουν σε μία κοινά αποδεκτή συμφωνία.
   Χθες, πάντως, το μήνυμα του Γ. Στόλτενμπεργκ στο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, ήταν ηχηρό. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο σενάριο: «Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών - μελών του. Η σύνοδος κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα σύνοδοι κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ» επισήμανε χαρακτηριστικά ο γ.γ. της Συμμαχίας.
  Αστάθεια στα Σκόπια
   Παράλληλα, η κυβέρνηση Ζάεφ έχει να αντιμετωπίσει άλλον έναν “πονοκέφαλο”, καθώς η χθεσινή απόφαση του Προέδρου της χώρας Γκ. Ιβάνοφ -που προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θεωρείται πολιτικής επιρροής του ακραίου πρώην πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι - να αναπέμψει το νόμο που ψήφισε η Βουλή της ΠΓΔΜ για την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα έχει οσμή πολιτικής κρίσης. Ο Γκ. Ιβάνοφ, που δεν έχει ασκήσει το δικαίωμα της αναπομπής από το 2009 που ασκεί καθήκοντα Προέδρου, χαρακτήρισε τον νόμο “αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την ακεραιότητα της χώρας”. Σημειωτέον πως η εν λόγω απόφαση μπορεί να προκαλέσει κρίση, καθώς από τη μία πλευρά, αν η Βουλή τον ξαναψηφίσει, θα πρέπει να τον υπογράψει, αλλά έχει την ευχέρεια να τον παραπέμψει και στο συνταγματικό δικαστήριο. Σημειωτέον ότι ο νόμος αυτός ήταν το βασικό όχημα για την προσπάθεια του πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ να κλείσει τα μέτωπα με την Αλβανία.
   Πάντως, χθες, από το Στρασβούργο, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της βουλγάρικης προεδρίας στην Ε.Ε., ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπ. Μπορίσοφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίλυση του ονοματολογικού, ενώ απέφυγε να αποκαλέσει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα. “Θέλω να λυθεί το ζήτημα ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια. Αν οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ έχουν ανάγκη από τη βοήθεια της Βουλγαρίας, αμέσως θα τη δώσω” διαβεβαίωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Ο ομόλογός μου Αλ. Τσίπρας και ο ομόλογός μου Ζ. Ζάεφ είναι εξαιρετικά σοβαροί άνθρωποι» κατέληξε ο Μπ. Μπορίσοφ.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.