9 Ιουλ 2017

Πρόγραμμα 3 δισ. για 150.000 θέσεις εργασίας το επόμενο 12μηνο μπαίνει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο

- Επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις για προσλήψεις και ειδικά κονδύλια για επιστήμονες
- Προτεραιότητα σε νέους και μακροχρόνια ανέργους άνω των 55 ετών
- Στόχος να πέσει η ανεργία κάτω από το 13% έως το 2021

   Η αντιμετώπιση του μείζονος κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας γίνεται τώρα νούμερο ένα προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς, μετά τη συμφωνία του Eurogroup, η βασική στόχευση μετατοπίζεται από τις δημοσιονομικές πολιτικές εξυπηρέτησης του χρέους στα ζητήματα ανάπτυξης και απασχόλησης.
   Ολοκληρωμένο πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας το επόμενο 12μηνο μπαίνει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο. Άλλες 150.000 θέσεις σχεδιάζεται να δημιουργηθούν τον δεύτερο χρόνο εφαρμογής του.
   Περιλαμβάνει επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις για πρόσληψη ανέργων, επιχορηγήσεις σε πτυχιούχους για αυτοαπασχόληση, κίνητρα για επιστροφή επιστημόνων και για δημιουργία επιχειρήσεων από Έλληνες του εξωτερικού.
   Ο σχεδιασμός γίνεται με ορίζοντα τετραετίας και με στόχο να χτυπηθεί ο «σκληρός πυρήνας» της ανεργίας – να μειωθεί δηλαδή δραστικά το ποσοστό μακροχρόνια ανέργων στις ηλικίες κάτω των 30 ετών και άνω των 55.
   Υπολογίζεται ότι με την αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων και των προγραμματιζόμενων δράσεων, η ανεργία μπορεί να μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2021 και να πέσει κάτω από το 13%.
  Κίνητρα και επιχορηγήσεις
   Το υπουργείο Εργασίας έχει ολοκληρώσει την κατάρτιση του προγράμματος, τα αναγκαία κονδύλια έχουν βρεθεί και η παρουσίαση του θα γίνει στα τέλη Ιουλίου. Θα υλοποιηθεί σε τρία οκτάμηνα προγράμματα από τον Σεπτέμβριο 2017 έως τον Αύγουστο 2019.
   Έμφαση δίνεται στην απασχόληση νέων κάτω των 30 ετών και προσλήψεις μακροχρόνια ανέργων.
   Στο σχεδιασμό προβλέπεται ότι στο πρώτο 12μηνο εφαρμογής – μέχρι τον Αύγουστο του επομένου έτους – θα δημιουργηθούν 150.000 θέσεις απασχόλησης. Οι 55.000 θα αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας νέους και οι 25.000 μακροχρόνια άνεργους.
   Το βασικό κίνητρο για προσλήψεις θα είναι η επιχορήγηση που θα καταβάλλεται στις επιχειρήσεις. Μετά τη λήξη του οκτάμηνου προγράμματος, αν η επιχείρηση κρατήσει τον προσληφθέντα, θα συνεχίσει να παίρνει για ένα ακόμη 12μηνο επιχορήγηση ίση με το επίδομα ανεργίας.
   Στον δεύτερο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος προβλέπεται ότι θα γίνουν άλλες 150.000 προσλήψεις σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας.
   Οι 300.000 νέες θέσεις εργασίας στη διετία και τα 3 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν εμμέσως στη δημιουργία άλλων 67.000 θέσεων στον ιδιωτικό τομέα.
  Για επιστήμονες και πτυχιούχους
   Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ειδικές δράσεις για την αναστροφή του brain drain και την τόνωση της απασχόλησης επιστημονικού δυναμικού:
   - Ενισχύσεις σε πτυχιούχους για ανάπτυξη επαγγελματικής δραστηριότητας και αυτοαπασχόληση
   - Προσλήψεις επιστημονικού και διδακτικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
   - Προκήρυξη ερευνητικών προγραμμάτων
   - Κίνητρα σε Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού για δημιουργία επιχειρήσεων στην Ελλάδα

   Την εκτίμησή του για ρυθμό μεγέθυνσης 2% του ΑΕΠ το 2017 και μεγαλύτερο του 3% το 2018 εκφράζει στη «Νέα Σελίδα» ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, προαναγγέλλοντας, παράλληλα, πρόγραμμα 300.000 θέσεων εργασίας για τη διετία 2018- 2019.
   «Υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, οπότε πιστεύω ότι η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη απ’ αυτήν που έχει υποστηρίξει το ΔΝΤ. Νομίζω ότι το 2017 θα περάσουμε το 2% και το 2018 θα είμαστε μάλλον στο 3% και παραπάνω. Αυτό, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι εκρηκτικό» σημειώνει ο υπουργός.
   Σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο υπουργός σημειώνει: «Τον πρώτο χρόνο θα υπάρξουν 150.000 θέσεις, που θα συμπεριλάβουν 55.000 νέους και περίπου 25.000 μακροχρόνια άνεργους. Αν όλες αυτές οι θέσεις χρηματοδοτηθούν για οκτώ μήνες, όποιος δεν θα μπορεί να ενταχθεί στον ιδιωτικό τομέα, θα χρησιμοποιήσει το δικό του επίδομα ανεργίας για να επιδοτήσει τη θέση του. Ο εργοδότης θα τον κρατήσει γιατί θα έχει επίδομα ανεργίας για δώδεκα μήνες, οπότε αυτές οι θέσεις γίνονται είκοσι μηνών. Πολλοί από αυτούς πιστεύουμε ότι θα ενταχθούν κανονικά στον ιδιωτικό τομέα. Τον δεύτερο χρόνο θα αρχίσουν οι άλλες 150.000, οι οποίες κι αυτές θα διαρκούν είκοσι μήνες. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, την κυρία Αντωνοπούλου, και είναι βασισμένο σε έρευνα που έχει γίνει το 2013 και το 2014. Οι 300.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν έμμεσα άλλες 67.000» τονίζει.
   Ο κ. Παπαδημητρίου, αναφέρεται και στο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα που υπάρχει διεθνώς, διευκρινίζοντας ότι για να υλοποιηθούν είναι προϋπόθεση η πολιτική σταθερότητα. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας και με εξέπληξαν ευχάριστα οι στοχευμένες και εξειδικευμένες ερωτήσεις. Οι επενδυτές στις ΗΠΑ μου είπαν «να μην σκεφτείτε να κάνετε εκλογές». Αυτό που απασχολεί τους επενδυτές είναι η σταθερότητα. Η απόχρωση του κυβερνητικού σχήματος είναι λιγότερης σημασίας. Επιπλέον, αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι έντιμη και έχει υλοποιήσει πολύ περισσότερες μεταρρυθμίσεις απ’ ό,τι οι προηγούμενες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.