29 Μαΐ 2017

Πακέτο 6,75 δισ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αναπτυξιακό πακέτο που στόχο έχει να ανοίξουν οι «κάνουλες» της χρηματοδότησης και να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον

   Με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, τέσσερα ειδικά ταμεία, το «πακέτο Γιούνκερ» και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα στηριχθούν κυρίως οι μικρομεσαίοι και οι επιχειρήσεις, που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.
   Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό πακέτο που στόχο έχει να ανοίξουν οι «κάνουλες» της χρηματοδότησης - κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - και να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.
   Οι παρεμβάσεις θα κινηθούν σε διπλό άξονα: στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου χρηματοδότησης και στη δημιουργία του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (καθώς έρχεται σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων).
   Με βάση τον σχεδιασμό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το κονδύλι θα φτάσει τη φετινή χρονιά τα 6,75 δισεκατομμύρια ευρώ, με σημαντικά αυξημένο το εθνικό σκέλος που φτάνει το ένα δισεκατομμύριο.
   Για την υλοποίηση του εγχειρήματος θα συνδυαστούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, οι δράσεις από τον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και τα χρήματα από μία σειρά ταμείων που υλοποιούν εξειδικευμένες δράσεις. Το σχέδιο «τρέχει» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, και έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των μικρομεσαίων και των επιχειρήσεων έντασης γνώσης (που ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία).

  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
   Όσον αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο συνολικός προϋπολογισμός του, φέτος, θα φτάσει τα 6,7 δισ. ευρώ (που είναι το υψηλότερο ποσό μετά το 2010), με το εθνικό σκέλος να αυξάνεται από τα 750 εκατομμύρια στο ένα δισ. ευρώ.
   Η αύξηση αυτή, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση έργων στις τοπικές κοινωνίες, που αφορούν στη συντήρηση και την επέκταση υποδομών, στην κάλυψη έκτακτων αναγκών (π.χ. αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές) αλλά και στην υλοποίηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής (με προτεραιότητα στη στήριξη ευάλωτων ομάδων).

  Θεσμικές παρεμβάσεις
   Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πάει στη Βουλή προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς που, μεταξύ άλλων, θα καθορίζει τις αρμοδιότητες και το προσωπικό, ενώ, για την ηλεκτρονική έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, μέχρι το τέλος 2018, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλους τους κλάδους της αγοράς και σε ότι αφορά στο άμεσο μέλλον, το Σεπτέμβριο θα ενταχθούν στη διαδικασία τα εξορυκτικά έργα και τα λατομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.