17 Μαρ 2017

Ο σορτάκιας του Reuters και οι ντόπιοι που σορτάρουν στην πλάτη της Ελλάδας

Fake news για... διάγγελμα πρωθυπουργού και εκλογές!!!

   Την εποχή του Χρηματιστηρίου στην Ελλάδα είχαν εμφανιστεί πολλά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, που αρθρογραφούσαν, δήθεν με αποκλειστικές πληροφορίες, που στην πραγματικότητα προέρχονταν από τα γραφεία της εισηγμένης εταιρείας, που, έναντι αδράς αμοιβής, ταξιδιών και δώρων, εξασφάλιζε κάμποσα limit ups στην πλάτη των κορόιδων, που διάβαζαν τον "έγκυρο" αναλυτή και φορτώνονταν Θεσσαλικές, "ΚΛΩΝάρια" και δεν συμμαζεύεται...
   Να μην ξεχνάμε και τον Θέμο Αναστασιάδη, που, εκείνη την εποχή, όταν δεν τον είχε πιάσει ακόμα η πρεμούρα να μας "ανοίξει τα μάτια" με το "Πρώτο Ψέμα" του, τον είχε πάρει ο πόνος να μας κάνει πλούσιος και προχώρησε στην έκδοση εφημερίδας που ειδικεύονταν στις εσωτερικές πληροφορήσεις για σαπάκια, που πλασαρίστηκαν σαν διαμάντια και, από τα αζήτητα των μεγαλομετόχων, φορτώθηκαν στον κοσμάκη.
   Για τους πιο μυημένους, υπήρχαν και τα παράγωγα, όπου εκεί ευδοκιμούσε η τέχνη του short selling, του σορταρίσματος, του να παίζεις την αγορά "κάτω". Μια τέτοια απόπειρα σορταρίσματος του ευρώ και της Ελλάδας, σε παγκόσμια μάλιστα κλίμακα, μιας και ότι βγαίνει από το Reuters, επηρεάζει τις αγορές από Τόκιο μέχρι Νέα Υόρκη), εμφανίστηκε χθες, από έναν χρηματιστηριακό "αναλυτή" (όχι δημοσιογράφο του Reuters), στη συνδρομητική πλατφόρμα IFR του Reuters.
   Πρόκειται για ειδική υπηρεσία του Reuters, που απευθύνεται σε επενδυτές, όπου, ο έχων, δήθεν, την "αποκλειστική εσωτερική πληροφόρηση", μιλώντας μάλιστα σε πρώτο πρόσωπο, μετέδωσε την "πληροφορία" σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προχωρούσε "σήμερα - αύριο" στην προκήρυξη εκλογών, μέσω διαγγέλματος, θέτοντας τη χώρα και πάλι υπό καθεστώς πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.
   Την ίδια ώρα ο Κώστας Μητσοτάκης ζητούσε από την κυβέρνηση «να ψηφίσει τα μέτρα», τα οποία ο ίδιος καταγγέλλει, ή «να πάει σε εκλογές», ενώ το βράδυ ο γκουρού των καταστροφολογικών προβλέψεων Κώστας Σημίτης διαπίστωνε ότι το Grexit συνεχίζει να πλανάται πάνω από την Ελλάδα. Ως γνωστόν, περί Grexit συνεχίζουν να ομιλούν στην Ευρώπη δύο πρόσωπα: ο Σημίτης και ο Μητσοτάκης.
   Η χθεσινή "είδηση" της συνδρομητικής πλατφόρμας IFR του Reuters ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχουν πολλά ακραία κέντρα, πολιτικά, οικονομικά και μιντιακά, που είναι διατεθειμένα ανά πάσα στιγμή να σορτάρουν στην πλάτη της Ελλάδας. Να σορτάρουν τη σταθερότητα και την προοπτική. Να σορτάρουν εν τέλει το μέλλον των πολιτών μιας χώρας που έχει πληγεί όσο καμία άλλη από την κρίση.
   To “αποκλειστικό” τηλεγράφημα, επικαλούμενο φήμες (!) από “πηγή” στην Ελλάδα, “ανακάλυπτε” διάγγελμα του πρωθυπουργού για εκλογές. Σε μια στιγμή που η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο και η διαρκή καθυστέρηση συμβαίνει με την ευθύνη των δανειστών, ακόμη και μια προφανώς ψευδής είδηση μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα άσχημων εξελίξεων.
   Η σκληρή αντίδραση της κυβέρνησης (δείτε παρακάτω) έδωσε άμεσα τέλος στην τυχόν επίδραση που θα μπορούσε να έχει αυτό το fake new, αλλά, παρά το γεγονός ότι στο εξωτερικό η “είδηση” αυτή δεν πήρε διαστάσεις αφού κανένα άλλο μέσο δεν έκανε αναπαραγωγή, στη χώρα μας βρέθηκαν πολλά μέσα ενημέρωσης πρόθυμα να δώσουν χώρο προβολής αβασάνιστα.
   Το ποιοι κατασκεύασαν την είδηση μπορεί να μην το μάθουμε, αλλά το ποιοι στρώνουν το έδαφος και δίνουν το πάτημα για να στηριχθούν τέτοιες “ειδήσεις” το γνωρίζουμε.
   Εν μέρει το έδαφος το στρώνουν οι ακραίοι κύκλοι του ΔΝΤ και της Ε.Ε. που δεν κλείνουν την αξιολόγηση και τη μεταθέτουν με έντεχνο τρόπο χρονικά, βάζοντας με χαρακτηριστική εμμονή μέτρα, ακόμη περισσότερα και σκληρότερα μέτρα, που γνωρίζουν πολύ εύκολα ότι δεν μπορούν να περάσουν.
   Από την άλλη το έδαφος το στρώνει και η αξιωματική αντιπολίτευση με την εμμονή της για εκλογές τώρα, με όποιο τίμημα. Που διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, ότι θα κάνει τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Λες και κανείς θέτει στα σοβαρά αυτό το ερώτημα. Λες και βγάζει κάποιος πραγματικά τη χώρα εκτός ευρώ.
   Η κατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Ε.Ε., που περνά μια κρίσιμη φάση μέσα από εκλογικές διαδικασίες πολύ καίριες και ουσιαστικές, απαιτεί αυξημένα ανακλαστικά και κυρίως σοβαρότητα. Από όλους! Επειδή είναι πολλά αυτά που κρίνονται σε διεθνές επίπεδο τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, κανείς δεν πρέπει με τη στάση του να παραδίδει τη χώρα βορά στα γεράκια που ψάχνουν εύκολα θύματα.

Σχόλιο του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

Το Πρακτορείο Reuters θα έπρεπε, ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, να είναι περισσότερο προσεκτικό και να μην φιλοξενεί «δημοσιεύματα» αμφιβόλου προελεύσεως και μηδενικής αξιοπιστίας.

Είναι προφανές, ότι η «αποκλειστική είδηση» περί δήθεν συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού, καθώς και το σενάριο περί εκλογών που στηρίζονται σε φήμες κατά τον ίδιο τον συντάκτη της «είδησης», σε μια κανονική περίοδο δε θα αφορούσαν κανέναν. Σήμερα, όμως, εν μέσω μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης κάθε ψεύτικη είδηση, που προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση, μετατρέπεται αυτομάτως σε πρώτο θέμα σε μεγάλη μερίδα του Τύπου.

Είμαστε και επισήμως στην εποχή των fake news. Aυτή τη φορά και με τη σφραγίδα του Reuters. Κρίμα...


ΥΓ. Ελπίζουμε να είναι απλώς μια ανοησία γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι κάποιοι παίζουν παιχνίδια με το Χρηματιστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.