19 Μαρ 2017

Απόψε στην Άρτα ο φημισμένος αστροφυσικός Θανάσης Οικονόμου μοιράζεται τις προσωπικές εμπειρίες του από τα 50 χρόνια εξερεύνησης του διαστήματος

50 χρόνια αδιάλειπτης συμμετοχής σε 15 μη επανδρωμένες αποστολές της ΝΑΣΑ, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της ESA (Διαστημικής Υπηρεσίας Ευρώπης)

   Ο σύλλογος Αστρολάβος Αστρονομίας και Διαστήματος έχει την τιμή και την χαρά να ανακοινώσει την ομιλία του καθηγητή Αστροφυσικής – Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, κυρίου Θανάση Οικονόμου στην Άρτα, την Κυριακή 19 Μαρτίου και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Μ/Φ Συλλόγου Σκουφάς.
   Το θέμα της εκδήλωσης είναι: 50 χρόνια Εξερεύνησης του Διαστήματος: Προσωπικές εμπειρίες.
   Ο Θανάσης Οικονόμου είναι ένας Έλληνας επιστήμονας με πενήντα χρόνια αδιάλειπτης συμμετοχής σε δεκαπέντε μη επανδρωμένες αποστολές της ΝΑΣΑ, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της ESA (Διαστημικής Υπηρεσίας Ευρώπης).
   Προετοίμασε την κατάκτηση της Σελήνης το 1969 με τρεις αποστολές του προγράμματος Surveyor πριν το Απόλλων 11.
   Στις 4 Ιουλίου 1997, το “Alpha Proton X-Ray Sprectometer”, το ερευνητικό όργανο που ο ίδιος κατασκεύασε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, για λογαριασμό της ΝΑΣΑ, στημένο πάνω στο Sojourner του Pathfinder, που επιτυχώς προσγειώθηκε ομαλά στην επιφάνεια του Άρη, άρχισε να στέλνει τις πρώτες πολύτιμες πληροφορίες που θα δώσουν απάντηση στο ερώτημα “από τι είναι φτιαγμένος ο Άρης;”. Αυτή η επιτυχία θεωρήθηκε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της επιστήμης το 1997 και ο ίδιος τιμήθηκε υψηλά για αυτό του το κατόρθωμα όχι μόνο από τη ΝΑΣΑ, αλλά και από πολλούς άλλους οργανισμούς.
   Συμμετείχε στην αποστολή στον Κρόνο του ρομποτικού διαστημικού οχήματος Cassini (μία από τις μεγαλύτερες και πετυχημένες διαστημικές αποστολές), ενώ το 2014 συμμετείχε στην αποστολή προσεδάφισης στον κομήτη 67Ρ με την διαστημοσυσκευή «Philae», σε ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού οργανισμού Διαστήματος.
   Αυτό το διάστημα προετοιμάζει μαζί με άλλους τέσσερις Αμερικάνους συναδέλφους του την συνεργασία με Ρώσους επιστήμονες για την μεγάλη αποστολή το 2025 στον πλανήτη Αφροδίτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.