9 Φεβ 2017

Απάντηση της Όλγας Γεροβασίλη στην Eρώτηση του Bουλευτή Χάρη Θεοχάρη σχετικά με την υποβολή αιτήσεων KEA στα ΚΕΠ

Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει εκδώσει οδηγίες, με σκοπό τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης των ΚΕΠ, για όσο διάστημα διαρκεί η υποβολή αιτήσεων για το ΚΕΑ

   Σε απάντηση της αριθμ. 3128/3-2-2017 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Χ. Θεοχάρη, με θέμα: «Προβλήματα στη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος και της ιστοσελίδας υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης», θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:
   Τα ΚΕΠ διεκπεραιώνουν διαδικασίες των καθ’ ύλην αρμόδιων φορέων, κατόπιν Κοινής Απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού, καθώς αυτό προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 3013/2002.
   Το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)» υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
   Η υποβολή αιτήσεων για κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης πραγματοποιείται με τρείς (3) τρόπους: απευθείας ηλεκτρονικά από τον αιτούντα, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων και μέσω των ΚΕΠ.
   Η εμπλοκή των ΚΕΠ στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) προβλέπεται με τις διατάξεις του άρθρου 235 του ν. 4389/2016 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 22 του ν. 4445/2016 (Α’ 236). και εφαρμόζεται με τους όρους και προϋποθέσεις της ΚΥΑ Αριθμ. ΓΔ5οικ.2961-10 (ΦΕΚ 128/Β/2017), η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση των ανωτέρω διατάξεων.
   Η υποβολή αιτήσεων μέσω των ΚΕΠ πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω διασύνδεσης του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΜΗΣ–ΚΕΠ», το οποίο υποστηρίζει τη λειτουργία των ΚΕΠ, με το πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ (που υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), έχει την ευθύνη ανάπτυξης και λειτουργίας της αντίστοιχης ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας γίνεται η υποδοχή των αιτήσεων ΚΕΑ, είτε υποβάλλονται απευθείας ηλεκτρονικά, από τον αιτούντα, είτε μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων, είτε μέσω των ΚΕΠ.
   Ως εκ τούτου, τα αναφερόμενα προβλήματα λειτουργίας της ιστοσελίδας keaprogram.gr δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των ΚΕΠ και του πληροφοριακού τους συστήματος «ΕΡΜΗΣ–ΚΕΠ». Για το λόγο αυτό η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την εξομάλυνση τους γίνεται από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
   Τα ΚΕΠ καθημερινά εξυπηρετούν δεκάδες άλλες διοικητικές διαδικασίες, πλέον της συγκεκριμένης διαδικασίας και οποιοδήποτε τεχνικό ή διοικητικό πρόβλημα, των καθ’ ύλην αρμόδιων φορέων, επηρεάζει την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω των ΚΕΠ.
   Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης:
      * έχει εκδώσει οδηγίες προς τα ΚΕΠ, για την ομαδοποίηση της προσέλευσης με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, στις περιπτώσεις που υφίσταται ζήτημα αυξημένης προσέλευσης πολιτών στα ΚΕΠ για την υποβολή αίτησης για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και
      * βρίσκεται σε συνεργασία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς και για άλλες διοικητικές διαδικασίες που διεκπεραιώνονται μέσω των ΚΕΠ, με σκοπό τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης των ΚΕΠ, για όσο διάστημα διαρκεί η υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.