19 Φεβ 2017

Αλέξης Χαρίτσης προς δημάρχους: «Αξιοποιήστε τα κοινοτικά προγράμματα που τρέχουν»

- "Η μπάλα είναι στο δικό σας γήπεδο, υπάρχουν πόροι και πέρα από το ΕΣΠΑ"
- Το ΕΣΠΑ 2014-2020 σχεδιάστηκε “ετεροβαρώς” από την προηγούμενη κυβέρνηση προς όφελος των Περιφερειών

   Στην αξιοποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων με κοινοτική χρηματοδότηση αντί της εκχώρησης 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για έργα προέτρεψε τους δημάρχους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης. Μιλώντας προχθές στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, δεσμεύτηκε για την εξασφάλιση τεχνικής βοήθειας στους δήμους προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία υλοποίησης έργων, ενώ ενημέρωσε για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν. Μεταξύ αυτών είναι και το νέο ταμείο υποδομών, μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί μόχλευση κεφαλαίων, με συνολική απόδοση έως και 1 δισ. ευρώ.
   “Οι πόροι δεν είναι επαρκείς, γι' αυτό χρειάζεται η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων” τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης εξαγγέλλοντας την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω του νέου ταμείου υποδομών “εντός των επόμενων μηνών”. Όπως εξήγησε, για το πρόγραμμα έχουν εξασφαλιστεί 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 200 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μπορεί να φθάσουμε στο 1 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι “η βούληση της κυβέρνησης ήταν να τους αυξήσει στο 1 δισ. ευρώ, ενώ επί χρόνια έβαιναν μειούμενοι, προκειμένου να ενισχυθούν έργα τα οποία δεν μπορούν να εντάσσονται ΕΣΠΑ”. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε την υλοποίηση του ειδικού προγράμματος ύψους 50 εκατ. ευρώ για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, σημειώνοντας ότι εξετάζεται η αύξηση πόρων.
   “Δεδομένης της κανονιστικής πρόβλεψης, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αμβλύνουμε την ανισορροπία κατανομής πόρων μεταξύ δήμων και Περιφερειών” τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης απαντώντας στο αίτημα των δημάρχων για δυνατότητα αξιοποίησης πόρων εκτός των κοινοτικών προγραμμάτων που διαχειρίζονται είτε τα υπουργεία είτε οι Περιφέρειες. Υπενθύμισε, πάντως, ότι το ΕΣΠΑ 2014-2020 σχεδιάστηκε “ετεροβαρώς” από την προηγούμενη κυβέρνηση και υπάρχει κανονιστική πρόβλεψη προκειμένου οι Περιφέρειες να διαχειρίζονται απευθείας το 37% των πόρων.
   Ο Αλ. Χαρίτσης δεσμεύτηκε για αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας μέσω της ΜΟΔ στους δήμους (ορεινούς και νησιωτικούς) προκειμένου να ωριμάσουν μελέτες και να επιταχύνουν τους ρυθμούς υλοποίησης έργων. Παράλληλα, απαρίθμησε σειρά προσκλήσεων για την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, που αφορούν μεταξύ άλλων την διαχείριση απορριμμάτων εκ των οποίων 720 εκατ. ευρώ για τις Περιφέρειες και 240 εκατ. ευρώ για τους δήμους. Εξήγγειλε, μάλιστα, ότι για την Περιφέρεια Αττικής θα εκδοθεί ειδική πρόσκληση για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς δεν συμμετείχε στην προηγούμενη κατανομή.
   Επίσης, ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση πόρων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”, όπου κάλεσε τους δήμους να αξιοποιήσουν προσκλήσεις 25 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη κτηριακού αποθέματος, 25 εκατ. ευρώ για την αναγνώριση ιαματικών πηγών και 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση παραθαλάσσιων και παραλίμνιων περιοχών. Ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα για την Μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα ύψους 60 εκατ. ευρώ, όπου αναγνώρισε ότι πρέπει άμεσα να εκδοθεί η πρώτη πρόσκληση για την προτυποποίηση εργασιών του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στα διαθέσιμα 830 εκατ. ευρώ για τις ολοκληρωμένες χωρικές επεμβάσεις.
   “Η μπάλα είναι στο δικό σας γήπεδο” είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης απευθυνόμενος στους δημάρχους, τους οποίους κάλεσε να συμμετέχουν στις επιτροπές παρακολούθησης που έχουν συσταθεί στις 13 Περιφέρειες, προκειμένου να προχωρήσουν έργα που είτε να ικανοποιούν τις τοπικές ανάγκες είτε να έχουν υπερ-τοπικό αντίκτυπο. Να αξιοποιήσουν και να αναζητήσουν χρηματοδοτήσεις στα κοινοτικά προγράμματα που τρέχουν κάλεσε τα μέλη της ΚΕΔΥ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι το προηγούμενο ΕΣΠΑ σχεδιάστηκε ετεροβαρώς και προς όφελος των Περιφερειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.