31 Ιαν 2017

Κοινή στάση Τσίπρα - Παυλόπουλου: Θέτουν τα όρια της Αθήνας στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Δεν Νοούνται Τελεσίγραφα

   Εκτός συζήτησης βγάζουν Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις αξιώσεις μέρους των δανειστών και κατά βάσιν του ΔΝΤ, για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που θα εφαρμόζονταν από το 2019, αν το τρέχον πρόγραμμα έπεφτε έξω!
   Τη στιγμή που η Κομισιόν και ο ESM επανέλαβαν ότι η συμμετοχή -με χρηματοδότηση ή άνευ- του ΔΝΤ θεωρείται αναγκαία, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας «παράλογες» και προέτρεπε «ορισμένους» να σταματήσουν την «υπονόμευση» της προόδου που έχει συντελεστεί από την Ελλάδα.
   «Παρόμοια νομοθέτηση προληπτικών μέτρων δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ευρωπαϊκή Ιστορία (...) και δεν μπορεί να γίνει δεκτή» διαμήνυσε από τη Λισσαβώνα ο Προκόπης Παυλόπουλος.
   Αναλυτικά, την πεποίθησή του ότι «σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα» της διαπραγμάτευσης διατυπώνει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος διαπιστώνει τις «παράλογες απαιτήσεις» από μέρος των πιστωτών, εκτιμά ωστόσο ότι «κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη αναβίωση του ελληνικού προβλήματος».
   Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην σερβική εφημερίδα «Πολίτικα», ενόψει της αυριανής επίσημης επίσκεψής στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εκπλήρωνε τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο με τους πιστωτές, πραγματοποίησε ορισμένα θετικά δημιοσιονομικά αποτελέσματα, εκπλήρωσε τους στόχους άνω των προσδοκιών. Η εν λόγω οικονομική σταθεροποίηση αποτελεί βάση στην οποία θεμελιώνονται και θετικές οικονομικές προοπτικές για το 2017, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση του β' προγράμματος οικονομικής βοήθειας. Αυτή καθυστερεί εξαιτίας κάποιων παράλογων απαιτήσεων για πρόσθετα μέτρα λιτότητας, στα οποία επιμένει ένα μέρος των πιστωτών».
   Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι «είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα, καθώς, ουσιαστικά, αποτελεί κοινή άποψη ότι η ελληνική οικονομία αποδίδει άνω των προσδοκιών και ότι εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης. Κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος. Πρέπει να είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός έχει θυσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και ότι τώρα βρίσκεται στο τέλος μιας δύσκολης πορείας, στην οποία βλέπει προοπτικές. Για αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει κάποιοι να την υπονομεύουν, αλλά αντιθέτως, να την ενισχύσουν και να βοηθήσουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», καταλήγει.

    Είναι πρωτόγνωρο να ζητάει κανείς την νομοθέτηση μέτρων προληπτικών, και μέτρων που τελούν υπό αίρεση δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απαίτηση των δανειστών να νομοθετήσει η Ελλάδα προληπτικά μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, για το 2019.

   ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι δύο χώρες που πρόσφατα κατορθώνουν και ξεπερνούν μια μακροχρόνια κρίση που στοίχισε πάρα πολλά στους δύο λαούς μας. Όμως αυτήν την κρίσιμη ώρα βλέπουμε την Ευρώπη που είπατε πως πρέπει να δείξει αλληλεγγύη, να προβάλλει πολλές φορές ακόμα και παράλογες απαιτήσεις στις δύο χώρες μας. Για παράδειγμα, η Ελλάδα βγαίνει απ’ το μνημόνιο τον επόμενο χρόνο, όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ζητούν ή πιέζουν για προληπτικά μέτρα για τον επόμενο χρόνο όταν θα βρεθούμε εκτός προγράμματος. Πού είναι λοιπόν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κ. Πρόεδρε;

   Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Θέλω να τονίσω το εξής, το οποίο ισχύει για την Πορτογαλία, την Ελλάδα, όλες τις χώρες της ευρωζώνες. Οι χώρες που είμαστε υπό πρόβλημα, θα κάνουμε αυτό που έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε, θα εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει. Θα τονίσουμε στους εταίρους, ότι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε δεσμεύσεις που μας ζητούν κάποιοι, οι οποίες όμως είναι αντίθετες με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Ό,τι περιλαμβάνουν οι συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, τα προγράμματα που έχουμε αποδεχθεί και των οποίων έχουμε συγκυριότητα όπως είναι γνωστό προσπαθούμε να το πράξουμε. Είναι όμως γνωστό επίσης, πως τα προγράμματα αυτά για να είναι υποχρεωτικά για τη χώρα στην οποία επιβλήθησαν, πρέπει να ερμηνεύονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Καθένας γνωρίζει πως είναι πρωτόγνωρο να ζητάει κανείς την νομοθέτηση μέτρων προληπτικών, και μέτρων που τελούν υπό αίρεση. Το να υποχρεωθεί μία χώρα να ψηφίσει με νόμο τέτοια μέτρα, σημαίνει ότι θα δεχόταν να παραβιάσει κάθε έννοια του ευρωπαϊκού δικαίου και κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ιδίως διεθνούς δικαίου που να αφορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
   Διότι δεν είναι δυνατόν να ληφθούν τέτοια μέτρα και δεν ετέθη ποτέ ζήτημα για καμιά ευρωπαϊκή χώρα να πάρει τέτοια μέτρα. Είναι άλλο να δεσμευτείς ότι σε συγκεκριμένα πεδία θα πάρεις μέτρα – και γραπτώς ακόμη να δεσμευτείς – και άλλο πράγμα να νομοθετείς. Νομοθεσία υπό αίρεση και μάλιστα μελλοντική νομοθεσία και αίρεση … είναι κάτι το τονίζω, ότι είναι πράγματι έξω απ’ τη λογική του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί να γίνει δεκτό, όχι μονάχα απ’ την Ελλάδα και την Πορτογαλία, από οιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και δη από χώρα του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. δηλαδή της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.