11 Δεκ 2016

«Ο Φόβος Τρώει τα Σωθικά» απόψε στο Επιμελητήριο Άρτας

Σε σενάριο - σκηνοθεσία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

   Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ η κινηματογραφική ομάδα Άρτας ΚΑΡΕ-ΚΑΡΕ προβάλλει την γερμανική ταινία του 1974 «Ο Φόβος Τρώει τα Σωθικά» σε σενάριο - σκηνοθεσία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα του Eπιμελητηρίου Άρτας, με είσοδο ελεύθερη!
   Υπόθεση: Η χήρα Έμι, μια μεσόκοπη, καθόλου γοητευτική καθαρίστρια τσακισμένη από τη ζωή, γνωρίζεται τυχαία με το Μαροκινό εργάτη Αλί. Σύντομα αναπτύσσεται ανάμεσα τους μια μεγάλη αγάπη που τους οδηγεί μέχρι το γάμο παρά τη διαφορά ηλικίας, την ξένη καταγωγή του άνδρα και την ισχυρή αντίδραση των παιδιών της Έμι, των γειτόνων και των συναδέλφων της. Στην αρχή η κακοβουλία των άλλων τους φέρνει πιο κοντά. Όταν, όμως, ο περίγυρος αρχίζει να αποδέχεται το ιδιόμορφο ζευγάρι, η σχέση τους κλονίζεται.
   Ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, ο σημαντικότερος και πιο ριζοσπαστικός δημιουργός του λεγόμενου Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου.
   Μέσα σε 15 μόλις χρόνια και μέχρι τον πρόωρο θάνατό του, ο ασταμάτητα παραγωγικός Φασμπίντερ κατόρθωσε να γυρίσει 41 μεγάλου μήκους ταινίες, 3 μικρού μήκους και 3 τηλεοπτικές σειρές, δουλεύοντας παράλληλα ως θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, ηθοποιός, παραγωγός, οπερατέρ, συνθέτης, μοντέρ και σκηνογράφος.Ο Φασμπίντερ κατόρθωσε να μεταμορφώσει τα ανοιχτά τραύματα της μεταπολεμικής Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρώπης σε κινηματογραφικές αφηγήσεις, να εισχωρήσει βαθιά στον ψυχισμό της χώρας του και να ενώσει την συλλογική Ιστορία με τις ιστορίες μιας χούφτας καθημερινών ηρώων, οι οποίοι ζητούν μια θέση σε έναν σκληρό κόσμο.
   Η ταινία κέρδισε το Χρυσό Βραβείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1974 για την Καλύτερη Ερμηνεία Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Brigitte Mira, καθώς και το Βραβείο FIPRESCI και Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 1974.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.