5 Νοε 2016

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης: Τα νέα πρόσωπα, ποιοι αλλάζουν ρόλο - VIDEO

Βιογραφικά και φωτογραφίες των νέων υπουργών


   Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου και παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα,θα γίνει, σήμερα, Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, στις 1 το μεσημέρι,  η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης.
   Η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης, όπως την ανακοίνωσε η μέχρι χθες κυβερνητική εκπρόσωπος και πλέον υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, έχει ως εξής:



Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Ιωάννης Δραγασάκης
Υπουργείο Εσωτερικών:
Υπουργός: Παναγιώτης Σκουρλέτης
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη: Νικόλαος Τόσκας
Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης:
Υπουργός: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Αναπληρωτής Υπουργός: Αλέξανδρος Χαρίτσης
Υφυπουργός: Στέργιος Πιτσιόρλας
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Υπουργός: 
Νικόλαος Παππάς
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: 
Υπουργός: Παναγιώτης Καμμένος
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Βίτσας
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: 
Υπουργός: Κωνσταντίνος Γαβρόγλου
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα: Κωνσταντίνος Φωτάκης
Υφυπουργός: Δημήτριος Μπαξεβανάκης
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Ζουράρις
Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: 
Υπουργός: Έφη Αχτσιόγλου
Αναπληρωτρια Υπουργός αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ουρανία Αντωνοπούλου
Αναπληρωτρια Υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη: Θεανώ Φωτίου
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Αναστάσιος Πετρόπουλος
Υπουργείο Εξωτερικών: 
Υπουργός: Νικόλαος Κοτζιάς
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Γεώργιος Κατρούγκαλος
Υφυπουργός: Ιωάννης Αμανατίδης
Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό: Τέρενς Σπένσερ Κουίκ
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: 
Υπουργός: Σταύρος Κοντονής
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Παπαγγελόπουλος
Υπουργείο Οικονομικών:
Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος
Αναπληρωτής Υπουργός: Γεώργιος Χουλιαράκης
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπανάτσιου
Υπουργείο Υγείας: 
Υπουργός Ανδρέας Ξανθός
Αναπληρωτής Υπουργός: Παύλος Πολάκης
Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης: 
Υπουργός: Όλγα Γεροβασίλη
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: 
Υπουργός: Λυδία Κονιόρδου
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γεώργιος Βασιλειάδης
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: 
Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Φάμελος
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: 
Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης
Υφυπουργός: Νικόλαος Μαυραγάνης
Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: 
Υπουργός: Ιωάννης Μουζάλας
Υφυπουργός: Ιωάννης Μπαλάφας
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: 
Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Υφυπουργός: Νεκτάριος Σαντορινιός
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: 
Υπουργός: Ευάγγελος Αποστόλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Ιωάννης Τσιρώνης
Υφυπουργός: Βασίλειος Κόκκαλης
Υπουργείο Τουρισμού: 
Υπουργός: Έλενα Κουντουρά
Υπουργός Επικρατείας: Αλέξανδρος Φλαμπουράρης
Υπουργός Επικρατείας: Χριστόφορος Βερναρδάκης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Δημήτριος Λιάκος
Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δημήτριος Τζανακόπουλος

   Δέκα πέντε είναι τα νέα πρόσωπα στη κυβέρνηση

   Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου τοποθετήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με υφυπουργό τον Στέργιο Πιτσιόρλα και ο Κώστας Γαβρόγλου τοποθετήθηκε υπουργός Παιδείας με υφυπουργούς τον Δημήτριο Μπαξεβανάκη και τον Κωνσταντίνο Ζουράρι.
   Στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπουργός τοποθετήθηκε η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών υφυπουργός τοποθετήθηκε η Κατερίνα Παπανάτσιου.
   Αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με υπουργό την Λυδία Κονιόρδου και υφυπουργό Αθλητισμού τον Γεώργιο Βασιλειάδη.
   Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναπληρωτής υπουργός τοποθετήθηκε ο Σωκράτης Φάμελος, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ο Νικόλαος Μαυραγάνης, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υφυπουργός ο Νεκτάριος Σαντορινιός και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υφυπουργός ο Βασίλειος Κόκκαλης.
   Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ο Δημήτριος Λιάκος και υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Δημήτριος Τζανακόπουλος.

   Τα βιογραφικά των νέων υπουργών:


Δημήτρης Τζανακόπουλος (Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος) 
Ο Δ. Τζανακόπουλος, γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα.
Είναι δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Τελείωσε μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία του Δικαίου στην ίδια σχολή και συνέχισε τις διδακτορικές του σπουδές πάνω στη Θεωρία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικό τόμο του Ινστιτούτου Πολιτικού Προβληματισμού "Νίκος Πουλαντζάς", στο περιοδικό "Law and Critique", στο περιοδικό Θέσεις, στην εφημερίδα "Αυγή" και σε άλλες εφημερίδες.
Διετέλεσε Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2005 ως το 2010. Το 2012 βρέθηκε στη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, ενώ από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού.

Έφη Αχτσιόγλου (Υπουργός Εργασίας)
Η Έφη Αχτσιόγλου γεννήθηκε το 1985 και κατάγεται από τα Γιαννιτσά Πέλλας.
Είναι νομικός με διδακτορικό στο Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο και μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Δημόσιο Δίκαιο και την Πολιτική Επιστήμη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ως Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Εργασίας ήταν υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Θεσμούς σε ζητήματα σχετικά με την αγορά εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης. Έχει υπηρετήσει και ως μέλος των Διοικήσεων του ΟΑΕΔ και του ΑΣΕΠ.
Έχει εργαστεί, επίσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και στον Τομέα Αστικού Δικαίου, Πολιτικής Δικονομίας και Εργατικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2009 ως το 2013, καθώς και ως ερευνήτρια στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων επί των εργασιακών σχέσεων και έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικές και ευρωπαϊκές νομικές επιθεωρήσεις.

Γιώργος Βασιλειάδης (Υφυπουργός Αθλητισμού)
Ο Γιώργος Βασιλειάδης γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική και στις Επικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο Strathchyde της Γλασκώβης.
Από το 2004 διατηρεί δικό του γραφείο και ειδικεύεται στο Εμπορικό Δίκαιο. Είναι αναπληρωτής συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.
Ο Γιώργος Βασιλειάδης ανέλαβε τον κομβικό ρόλο του Γενικού Γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η θέση αυτή έχει απόλυτα νευραλγική σημασία στο πόλεμο εναντίον της διαφθοράς, καθώς συγκεντρώνει υπό την ευθύνη της τον υπηρεσιακό έλεγχο και τον συντονισμό σειράς ελεγκτικών σωμάτων.

Κώστας Γαβρόγλου (Υπουργός Παιδείας) 
Γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1947 στην Κωνσταντινούπολη.
Έχει σπουδάσει Φυσική στα Πανεπιστήμια του Λάνκαστερ, του Κέιμπριτζ και του Λονδίνου από όπου έλαβε το διδακτορικό του.
Στη συνέχεια δίδαξε Φυσική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα Πανεπιστήμια Πατρών, Κέιμπριτζ, Χάρβαρντ, MIT, Βοστώνης και στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης.
Πλέον είναι καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου είναι ομότιμος καθηγητής από το 2014 όταν και αποχώρησε από αυτό. Στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.
 Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Είναι πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας. Επίσης, είναι μέλος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.
 Έχει συγγράψει είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, έργα αναφορικά με την ιστορία των επιστημών.

Λυδία Κονιόρδου (Υπουργός Πολιτισμού)
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 1977 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με τις σπουδαίες ερμηνείες της στην αρχαία τραγωδία με το Θεσσαλικό Θέατρο του Κώστα Τσιάνου. 
Υπήρξε, μεταξύ άλλων, ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Άνοιξης» και σημαίνον στέλεχος του Κέντρου Έρευνας - Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί», της Ασπασίας Παπαθανασίου.
Έχει διατελέσει καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Βόλου.
Εκτός από την μεγάλη θεατρική δράση της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η Λυδία Κονιόρδου έχει επίσης πλούσιο διδακτικό έργο σε ιδιωτικές σχολές και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Έχει βραβευθεί για τις ερμηνείες της, αλλά και την συνολική προσφορά της στο αρχαίο ελληνικό δράμα.
Μετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015. Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων.

Δημήτρης Παπαδημητρίου (Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης)
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι Πρόεδρος του LevyEconomicsInstitute και καθηγητής στο BardCollege στην Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia και κάτοχος MA και PhD στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο NewSchool for Social Research, ΗΠΑ.
Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες του σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως το Journal of Economic Issues, European Journal of PoliticalEconomy, Review of PoliticalEconomy, Challenge. Έγραψε και επιμελήθηκε 13 βιβλία που έχουν εκδοθεί από τους εκδοτικούς οίκους PalgraveMacmillan, EdwardElgar, και McGraw-Hill.
Έχει παρουσιάσει τις εργασίες του σε διεθνή επιστημονικά και τραπεζικά συνέδρια. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος επιτροπών του Κογκρέσου Αμερικής και διακεκριμένος επισκέπτης καθηγητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών στην Σαγκάη, Κίνας.

Αλέξης Χαρίτσης (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης)
Ο Αλέξης Χαρίτσης γεννήθηκε το 1977. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα σε θέματα ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2015 και Υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Ανάπτυξης Οικονομίας και Τουρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του απορροφήθηκαν πλήρως τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007- 2013 και εκτελέστηκε πλήρως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2015. Τέλος υπό την εποπτεία του Γ. Γ Αλέξη Χαρίτση η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος, μεταξύ των 28 της ΕΕ, που ενεργοποίησε πλήρως τα προγράμματα της νέας περιόδου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και έχει ήδη υποβάλλει αιτήματα πληρωμής για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Δημήτρης Λιάκος (Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ)
Ο Δημήτρης Λιάκος γεννημένος το 1973 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο Hellenic Management Association.
Aπό το 2002 και για πέντε χρόνια εργάζεται ως Fund Manager, Marketing Manager στην Τράπεζα Κύπρου. Το 2007 ξεκινάει να εργάζεται ως Senior Fund Manager, Marketing Manager στην εταιρεία International Mutual Fund S.A.. Το 2010 και έως το 2014 στην εταιρεία Aeolian Investment Fund S.A. εργάζεται στη θέση του General Manager, Investment Manager. Από το 2014 ξεκινάει να εργάζεται στο γραφείο του τέταρτου Αντιπροέδρου της Βουλής ως Assistant Officer.
Από το Φεβρουάριο του 2015 και έως τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου συμμετέχει στην διαπραγματευτική ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς.
Από τον Αύγουστο και ως τον Οκτώβριο του 2015 με τον ρόλο του Special Advisor for Banking and Capital Markets εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών.
Από τον Οκτώβρη του 2015 είναι προϊστάμενος του γραφείου Οικονομικής Πολιτικής του Πρωθυπουργού και κατέχει συντονιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν και το ΔΝΤ εκ μέρους του γραφείου του Πρωθυπουργού.

   Οι υπουργοί που μετακινήθηκαν και ανέλαβαν νέα καθήκοντα στη νέα κυβέρνηση είναι:

   Ο Παναγιώτης Σκουρλέτης μετακινήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Νίκος Παππάς από υπουργός Επικρατείας ανέλαβε καθήκοντα υπουργού στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο Σταύρος Κοντονής από υφυπουργός Αθλητισμού μετακινήθηκε ως υπουργός, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Όλγα Γεροβασίλη από υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, μετακινήθηκε ως υπουργός στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Γιώργος Σταθάκης από υπουργός Οικονομίας μετακινήθηκε ως υπουργός στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από το υπουργείο Εσωτερικών μετακινήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ η Έλενα Κουντουρά από αναπληρώτρια υπουργός, στο νέο υπουργείο Τουρισμού τοποθετήθηκε υπουργός.
   Στο υπουργείο Εξωτερικών μετακινήθηκε από το υπουργείο Εργασίας ο Γεώργιος Κατρούγκαλος, ως αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ενώ, ως υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, μετακινήθηκε ο Τέρενς Σπένσερ Κουίκ, ο οποίος ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
   Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο Αλέξανδρος Χαρίτσης ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού από υφυπουργός, ενώ στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μετακινήθηκε ο Ιωάννης Μπαλάφας, ο οποίος ήταν υφυπουργός Εσωτερικών.
   Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετακινήθηκε ως αναπληρωτής υπουργός, ο Ιωάννης Τσιρώνης ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ ο Χριστόφορος Βερναρδάκης από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τοποθετήθηκε υπουργός Επικρατείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.