14 Νοε 2016

Ενοχλημένοι οι καναλάρχες από τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Είχαν ποντάρει πολλά στην επιμονή της Νέας Δημοκρατίας να μη συναινέσει και στη συνέχιση της διελκυστίνδας και των προσπαθειών της κυβέρνησης αενάως

   Μπορεί το πολιτικό σύστημα να πανηγυρίζει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, έπειτα από έναν χρόνο άοκνων προσπαθειών και έξι, τελικά, συσκέψεων της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής υπό τον πρόεδρο Νίκο Βούτση.
   Μπορεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δικαίως να θεωρούν πως δικαιώνονται οι επιλογές τους και πως υιοθετήθηκε η ατζέντα τους για την ανάγκη αδειοδότησης. Ο Νίκος Παππάς το εξήγησε με σαφήνεια την Παρασκευή στον ρ/σ Στο Κόκκινο: «Δεν υπάρχει πλέον κανένα κόμμα που να τολμά να υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να γίνει ο διαγωνισμός, ότι δεν πρέπει να δοθούν άδειες, δεν πρέπει να εισπραχθεί τίμημα από το Δημόσιο, ενώ πλέον έχει γίνει πολύ χαμηλών τόνων ή και έχει εξαφανιστεί τελείως η πολεμική για το θέμα του αριθμού των εργαζομένων στα κανάλια. Όλα αυτά θεωρούνται πλέον αυτονόητα».
   Στο ίδιο κλίμα, και η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «Πρώτοι εμείς ανοίξαμε την αναγκαία συζήτηση για την αδειοδότηση και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, εμείς ήμασταν εκείνοι οι οποίοι προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να συγκροτηθεί ΕΣΡ, την ίδια στιγμή που η Ν.Δ. υποστήριζε ότι ο αριθμός των αδειών πρέπει να είναι απεριόριστος, ότι δεν χρειάζεται καμία διαδικασία αδειοδότησης, ότι δεν πρέπει να υπάρχει τίμημα, ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος για να προχωρήσουμε στη συναίνεση κ.ο.κ.».
   Μπορεί και η αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ., να διεκδικεί για λογαριασμό της τη «νίκη» με τη συγκρότηση του ΕΣΡ, διότι «με την αποφασιστική στάση της Ν.Δ. απετράπη το επιχειρούμενο "μιντιακό" πραξικόπημα, και το "μαύρο" στην ενημέρωση που επιχειρούσε ο Ν. Παππάς», ενώ επίσης υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα και ετράπη σε άτακτη υποχώρηση». Η αλήθεια είναι ότι, αν και μέχρι πρότινος η Ν.Δ. επιχειρούσε να μπλοκάρει κάθε διαδικασία μετάβασης του τηλεοπτικού τοπίου στη νομιμότητα, πλέον αναγνωρίζει ότι το τηλεοπτικό τοπίο πρέπει να ρυθμιστεί.
   Μπορεί λοιπόν το πολιτικό σύστημα να διεκδικεί τις δάφνες για τον μικρό θρίαμβο της συγκρότησης του ΕΣΡ, με άλλα λόγια για την επίτευξη συναίνεσης, για πρώτη φορά έπειτα από ενάμιση χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., όμως η πλευρά των καναλαρχών έχει εντελώς άλλη άλλη γνώμη. Κι αυτό γιατί δεν είναι λίγοι οι (εν ενεργεία) ιδιοκτήτες οι οποίοι είχαν ποντάρει πολλά στην επιμονή της Νέας Δημοκρατίας να μη συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ και στη συνέχιση της διελκυστίνδας και των προσπαθειών της κυβέρνησης αενάως. Με άλλα λόγια, οι μέτοχοι των τηλεοπτικών σταθμών είχαν ποντάρει:
   α) Στη συνέχιση της «καλής συνεργασίας» που είχαν τον τελευταίο χρόνο -αν όχι εδώ και δεκαετίες- με το κόμμα της Ν.Δ., έτσι ώστε να απομακρύνουν αποτελεσματικά κάθε διαφαινόμενο «κίνδυνο» αδειοδότησης των τηλεοπτικών τους επιχειρήσεων, που θα τους έφερνε μπροστά σε υποχρεώσεις, που θα τους ανάγκαζε να τηρούν κανόνες και θα τους υποχρέωνε να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
   β) Στη συνέχιση απουσίας του ΕΣΡ, με άλλα λόγια της κατάργησής του στην πράξη, πράγμα που θα διασφάλιζε όχι μόνο την απουσία κάθε ελέγχου και εποπτείας στο εκπεμπόμενο πρόγραμμα -από παραβιάσεις της νομοθεσίας για τους ανήλικους και της πολιτικής πολυφωνίας, μέχρι τη διάρκεια των διαφημιστικών μηνυμάτων και την γκρίζα διαφήμιση τα κανάλια, που εδώ και έναν χρόνο "χορεύουν" ανενόχλητα-, αλλά και την απώθηση του διαγωνισμού αδειοδότησης σε ένα μακρινό και αόριστο μέλλον.
   Για τους ιδιοκτήτες των καναλιών, η Ν.Δ. με τη στάση της, έδωσε «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση να προχωρήσει στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασής (τους) αν όχι και στη φίμωση των τηλεοπτικών σταθμών και στον περιορισμό του «επιχειρείν». Ακόμα χειρότερα, έδωσε τη δυνατότητα στον Νίκο Παππά να μιλάει για πολιτική νίκη και δικαίωση των επιλογών του, την ίδια ώρα που κινδυνεύει ολόκληρο το μιντιακό οικοδόμημα των τελευταίων 30 χρόνων.
   Η στάση αυτή των ιδιοκτητών προμηνύει και τη μεταχείριση που θα έχουν ο νέος πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ στην περίπτωση που θα επιδιώξουν να βάλουν σε τάξη την κόπρο του Αυγείου στο τηλεοπτικό κατεστημένο. Παρά τις κορώνες περί των αρμοδιοτήτων της Ανεξάρτητης Αρχής όλο το προηγούμενο διάστημα και παρά τη μάχη που δόθηκε και πρόκειται να δοθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για τους ιδιοκτήτες αναμένεται να ξεκινήσει ακόμα μία μεγάλη μάχη: Αυτή εναντίον του ΕΣΡ. Με τους τρόπους και τις μεθόδους που γινόταν έως τώρα, όμως με μεγαλύτερη ένταση. Θα αμφισβητηθεί ευθέως η ανεξαρτησία του και θα επιχειρηθεί να τρωθεί το κύρος του. Οι επιθέσεις που δεχόταν ώς τώρα ο Νίκος Παππάς θα μεταφερθούν στο πρόσωπο του νέου προέδρου του ΕΣΡ Αθανάσιου Κουτρομάνου. Σιδεροκέφαλος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.