21 Νοε 2016

Κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός 2017, με την πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

- Προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ
- «Προίκα» στον προϋπολογισμό 2017 η υπεραπόδοση των εσόδων το 2016

   Κατατίθεται σήμερα το απόγευμα στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2017, με την πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (760 εκατ. ευρώ), όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.
   Σύμφωνα με τον ίδιο, στον προϋπολογισμό θα υπάρχει και ένα κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό 2017, ενώ θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα λίγο πάνω από το 1,8% του ΑΕΠ «για λόγους ασφαλείας».
   Σημειώνεται ότι αργά απόψε αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών και ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, με αντικείμενο την 3η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το άνοιγμα των αγορών.

«Προίκα» στον προϋπολογισμό 2017 η υπεραπόδοση των εσόδων
   Νέα δεδομένα στην κατάρτιση του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα έφερε η κατά 1,57 δισ. ευρώ υπεραπόδοση των κρατικών εσόδων και κατά 2,40 δισ. ευρώ των καθαρών τακτικών εσόδων στο δεκάμηνο. Η υπέρβαση, η οποία προβλέπεται να κλείσει στα 2 δισ. ευρώ άνω του στόχου και των εκτιμήσεων του προσχεδίου για κρατικά έσοδα 52.653 εκατ. ευρώ, δεν θα μεταβάλει μόνο την εκτίμηση των εφετινών εσόδων, αλλά θα “ωφελήσει” και το 2017. Και τούτο καθώς τμήμα των πρόσθετων εισπράξεων θα μεταφερθεί στο επόμενο έτος απομακρύνοντας το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
   Στο άλλος σκέλος του προϋπολογισμού, των εξόδων, η εικόνα η οποία διαμορφώθηκε στο δεκάμηνο με τις μειωμένες κατά 3,23 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο κρατικές δαπάνες δεν θα διατηρηθεί έως το τέλος του 2016 καθώς επίκεινται αθρόες πληρωμές υποχρεώσεων του κράτους (από πρωτογενείς δαπάνες μέχρι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) στο τελευταίο δίμηνο. Για δε το 2017 θα προβλέπεται μείωση δαπανών κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, με το ποσό των κρατικών δαπανών να περιορίζεται στα 55,9 δισ. ευρώ και των τακτικών στα 49,1 δισ. ευρώ.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το 2017 ή 3,33 δισ. ευρώ.
   Στο προσχέδιο ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017 είχε τεθεί στο 1,83% του ΑΕΠ. Μετά όμως την κατάθεση του προσχεδίου στις 3 Οκτωβρίου, διατυπώθηκαν ενστάσεις των δανειστών κάνοντας λόγο για δημοσιονομικό κενό 0,2% του ΑΕΠ. Μάλιστα είχε προταθεί να αλλάξει ο στόχος και να αναθεωρηθεί στο 1,75% του ΑΕΠ, όσο προβλέπει το πρόγραμμα. Νεότερες όμως εκτιμήσεις ανέφεραν ότι ο σχηματισμός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,62 φορές άνω του στόχου το δεκάμηνο (6.487 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1.791 εκατ. ευρώ από 4.532 εκατ. ευρώ την ίδια περυσινή περίοδο) επιτρέπει την πρόβλεψη για 1,8% του ΑΕΠ.
   Πριν από παρουσίαση του προσχεδίου, το υπουργείο Οικονομικών είχε επεξεργαστεί σχέδιο που εκτόξευε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 στο 2% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση όμως αποφάσισε να εγγράψει επιπλέον δαπάνες ύψους 300 εκατ. ευρώ για κοινωνική πολιτική μειώνοντας την εκτίμηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,8% του ΑΕΠ.
   Υπεραπόδοση εσόδων και επίτευξη μεγαλύτερου των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικοινωνίας που είχαν τις οικονομικό επιτελείο και επικεφαλής ελεγκτές των δανειστών και ειδικά στις συζητήσεις για την οριστικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού. Στις συζητήσεις αυτές η ελληνική πλευρά έδωσε βάρος στο να πείσει τους δανειστές να αποδεχθούν τα στοιχεία των εσόδων και τη θετική επίπτωση αυτών στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, αφού με την πορεία των φετινών φορολογικών εσόδων έχει δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» για τον προϋπολογισμό του 2017.
   Πληροφορίες αναφέρουν ότι, όπως και στο προσχέδιο, έτσι και στον προϋπολογισμό θα προβλέπεται μεγέθυνση της οικονομίας κατά 2,7% το επόμενο έτος με το ΑΕΠ της χώρας να υπερβαίνει τα 180 δισ. ευρώ και από 176,20 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016 να αυξάνεται το 2017 στα 182,33 δισ. ευρώ.
   Μετά πάντως την κατάθεση του προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ξεκινήσουν μία ακόμη “δύσκολη” συζήτηση που θα αφορά τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Βέβαια, για να οριστικοποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ο τρόπος χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για την επόμενη διετία και ειδικά για το 2018, για το οποίο υπάρχει χρηματοδοτικό κενό. Πιθανότερο είναι το κενό αυτό να καλυφθεί από περικοπές αμυντικών δαπανών και περικοπές κονδυλίων μετά την επισκόπηση και αναθεώρηση δαπανών του κράτους. Το “επίφοβο” στην περίπτωση αυτή είναι να ζητήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών.
   Ο προϋπολογισμός αναμένεται να εγγράψει ως συνέπεια της εκτίμησης για ανάπτυξη 2,7% το επόμενο έτος πρόβλεψη για ανεργία 22,4% το 2017 από 23,5% εφέτος και αύξηση της απασχόλησης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.