16 Ιουλ 2016

Το πραξικόπημα στην Τουρκία λεπτό προς λεπτό (liveblog)

- Καταιγιστικές εξελίξεις
- Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στο twitter
- Όλγα Γεροβασίλη: Η ελληνική κυβέρνηση, σταθερά, στέλνει μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία


   Απόπειρα πραξικοπήματος από το στρατό σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία. - Δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία όπου ομάδα στρατιωτικών προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία - Τουλάχιστον 19 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα - Βομβάρδισαν το κοινοβούλιο
   Μεγάλο τμήμα του τουρκικού στρατού προχώρησε σε πραξικόπημα ενάντια στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Το Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε αρχικά ότι ο στρατός έχει πάρει τον έλεγχο της χώρας, ενώ κρατείται όμηρος ο αρχηγός του επιτελείου Χ. Ακάρ.
   Πραγματικά, η Άγκυρα έδειχνε να ελέγχεται από τον στρατό, το αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε, τανκς αναπτύχθηκαν στην είσοδό του, τεθωρακισμένα οχήματα έκοψαν τον βασικό οδικό άξονα για την Πόλη και η χωροφυλακή απέκλεισε την πρόσβαση στις γέφυρες του Βοσπόρου.
    Ο Ερντογάν μέσω Skype κατήγγειλε ότι πίσω από το πραξικόπημα κρύβεται ο μηχανισμός του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν και ζήτησε από τον λαό να αντισταθεί.
   ΗΠΑ και Ρωσία θεωρούσαν ότι τίποτε δεν έχει κριθεί οριστικά μέχρι αργά τη νύχτα και καλούσαν να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία. Επικράτησε έντονη φημολογία ότι ο Ερντογάν ζήτησε άσυλο από τη Γερμανία, χωρίς το αίτημά του να γίνει δεκτό.
   Τελικά, όμως, όπως όλα δείχνουν φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακτά τον έλεγχο, λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση ομάδας του τουρκικού στρατού ότι κατέλαβε την εξουσία στη χώρα και ότι «επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος» σε όλη την επικράτεια.
   «Το πραξικόπημα απετράπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας ΜΙΤ Νουχ Γιλμάζ.
   Τουλάχιστον 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην Άγκυρα, στο αρχηγείο των Ειδικών Δυνάμεων, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή, μέχρι στιγμής.


   Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, τονίζοντας πως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ αφέθηκε ελεύθερος από τους πραξικοπηματίες.
    Περισσότεροι από 100 άνθρωποι φέρεται να συμμετείχαν στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, μερικοί των οποίων έχουν συλληφθεί, ανάμεσα τους και 13 που προσπάθησαν να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.
    Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται αρκετοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Αλέξης Τσίπρας για Τουρκία: Παραμένουμε σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας
   Καθαρό μήνυμα συμπαράστασης στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter


   «Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας» αναφέρει ανάρτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο twitter.

Όλγα Γεροβασίλη: Η ελληνική κυβέρνηση, σταθερά, στέλνει μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία
   “Η ελληνική κυβέρνηση, σταθερά, στέλνει μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία, της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και βεβαίως της συνταγματικής νομιμότητας” δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM” για τις εξελίξεις στην Τουρκία.
   “Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός επικοινωνεί και ενημερώνεται συνεχώς. Πριν από λίγη ώρα έγινε και επικοινωνία σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αύριο θα έχει επικοινωνία ο πρωθυπουργός με τον Ταγίπ Ερντογάν και με τον Τούρκο πρωθυπουργό”.
   “Από την πρώτη στιγμή”, τόνισε η κ. Γεροβασίλη, “η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί και τα επιτελεία βρίσκονται σε ετοιμότητα. Οι επικοινωνίες είναι συνεχείς και βεβαίως είναι αυτονόητο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε παρά να ανησυχεί, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε απόψε, η προσπάθεια αυτή”.
   Αυτή τη στιγμή, σημείωσε,“φαίνεται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά απ' ό,τι εμφανιζόταν στην αρχή” και “φαίνεται να υπάρχει αντιρρόπηση”. Αυτό που απομένει, όπως τόνισε, είναι “να παρακολουθήσουμε και έχουμε όλο τον χρόνο να κάνουμε τις αντίστοιχες εκτιμήσεις και να συζητήσουμε όσα πρέπει να συζητήσουμε”.
   Δείτε τις εξελίξεις σε liveblog ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.