11 Ιουλ 2016

Ποιος Αρτινός ζητούσε επίμονα, με επίσημα έγγραφά του, "Να γκρεμιστεί το γεφύρι της Άρτας και να ξαναχτιστεί διώροφο";!

Το αίτημα που ποτέ δεν διάβασε κανείς...

   Ξεκινούν σήμερα οι θερινές εκπτώσεις και με αφορμή αυτό το γεγονός, που σίγουρα ενδιαφέρει πολλούς, μιας και όλοι μας -κακά τα ψέμματα- περιμένουμε τις εκπτώσεις για να αγοράσουμε όσα μας χρειάζονται, αναδημοσιεύω από την ΗΧΩ της Άρτας μια συνέντευξη του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, Δημήτρη Χουλιάρα.
   Διαβάστε, έχει πολύ ενδιαφέρον:

Ανταγωνισμός με το… χάος!
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας κρούει ξανά το καμπανάκι του κινδύνου
- Καταστρατηγούνται ωράρια και καλοκαιρινά πενθήμερα 
- Ποιο «τρελό» αίτημα κατέθετε στα υπομνήματα προς επίσημους
   Από το περασμένο Σάββατο και για τα επτά επόμενα, τα καταστήματα της Άρτας θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου, όπως και την Κυριακή 17 Ιουλίου, που αποτελεί την μια από τις οχτώ που βάση νόμου μπορούν να λειτουργήσουν μετά από αποφάσεις των κατά τόπους Συλλόγων.
   Τόσο για την απόφαση να κλείσουν τα οχτώ Σάββατα Ιουλίου και Αυγούστου τα καταστήματα της Άρτας όσο και να μην λειτουργήσουν την Κυριακή 17 Ιουλίου, ο Εμπορικός Σύλλογος επικύρωσε με νεότερη ψηφοφορία σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση την απόφαση του στην οποία το αποτέλεσμα μεταξύ των 80 μελών που συμμετείχαν στην Συνέλευση ήταν 80 ψήφοι υπέρ της μη λειτουργίας και μηδέν υπέρ της λειτουργίας. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, Δημήτρης Χουλιάρας ως απάντηση σε όσα καταγράφονται από το περασμένο Σάββατο όταν και αρκετά καταστήματα στην Άρτα δεν τήρησαν την απόφαση αυτή και παρέμειναν ανοιχτά.
   Στο μεταξύ, στην τοπική αγορά το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται μια συνολικότερη εικόνα αλαλούμ όπως αναφέρεται καθόσον πολλές επιχειρήσεις, όχι μόνο στον τομέα του λιανεμπορίου, αλλά και σε άλλους τομείς όπως φυτώρια, οικοδομικά υλικά, κλπ λειτουργούν πέρα και έξω από τα ωράρια του Εμπορικού Συλλόγου και τις υπόλοιπες ημέρες, ανοίγοντας ακόμη και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης.
Για όλα αυτά, ο κ. Χουλιάρας απαντά με βάση τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου όσο και με άλλα στοιχεία που στο διάστημα της θητείας του έχει φροντίσει να συγκεντρωθούν προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εικόνα σχετικά τόσο με τα Σάββατα του καλοκαιριού όσο και με την Κυριακάτικη λειτουργία.
   Αναλυτικότερα ο ίδιος επισημαίνει ότι το θερινό ωράριο σχετικά με τα Σάββατα άρχισε να εφαρμόζεται με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων του Εμπορικού Συλλόγου το 1980. Τότε συνολικά η αποφάσεις και για πολλά χρόνια ήταν να κλείνουν 16 Σάββατα του καλοκαιριού. Ξεκινώντας από τον Ιούνιο μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου και μάλιστα απαιτούνταν τότε ειδική άδεια για τα Βιβλιοπωλεία ώστε να λειτουργήσουν κατ’ εξαίρεση τα Σάββατα του Σεπτεμβρίου.

  Στο μισό τα πενθήμερα
   «Σταδιακά και στο διάστημα της δικής μου θητείας μαζέψαμε το διάστημα αυτό σε μόνο 8 με 9 Σάββατα μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δηλαδή στο μισό. Και την απόφαση αυτή όπως και κάθε απόφαση παρά το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να την λάβει από μόνο του, εμείς δεν το πράξαμε ποτέ αλλά συγκαλούμε Γενική Συνέλευση όπου θέτουμε το θέμα σε ψηφοφορία. Όσοι διαφωνούν δεν συμμετέχουν χρόνια τώρα και δεν καταγράφονται ποτέ σε αυτές τις ψηφοφορίες παρά το γεγονός ότι μετέπειτα διατείνονται πως είναι περισσότεροι σε αριθμό. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει διότι προσμετρούνται κάθε φορά το πρώτο Σάββατο που εφαρμόζεται η απόφαση και δεν ισχύει. Επίσης σας λέω ότι πάντα το πρώτο Σάββατο κλειστά είναι το 65% έως 70%. Το δεύτερο Σάββατο κλείνει το 80% με 90% και το τρίτο Σάββατο παγιώνεται πλέον σε ποσοστό κλειστών καταστημάτων για τα επόμενα που απομένουν μέχρι τέλος Αυγούστου, στο 95%.
   Σας επισημαίνω προς απάντηση όμως ότι ήδη τα συνεργεία αυτοκινήτων έχουν λάβει ξέχωρη απόφαση για 15 Σάββατα κλειστά όπως επίσης πρέπει να πούμε ότι τα κομμωτήρια επί παραδείγματι που όλο το χρόνο με δική τους απόφαση στην Άρτα παραμένουν κλειστά τις Δευτέρες», επισήμανε ο ίδιος.

  Περί εξυπηρέτησης
   Αναφορικά με το επιχείρημα ότι μέσα στον Αύγουστο και προ δεκαπενταύγουστου πολλοί ετεροδημότες φτάνουν σε όλα τα χωριά και κυρίως στα ορεινά της Άρτας, οπότε θα εξυπηρετούνταν από τα καταστήματα τα Σάββατα, ο κ. Χουλιάρας επισημαίνει ότι πλέον οι ετεροδημότες φτάνουν στα ορεινά μόλις για δυο εβδομάδες, προ και μετά δεκαπενταύγουστου. «Το θέμα αυτό το γνωρίζω πολύ καλά λόγω της δουλειάς μου και της συχνής παρουσίας μου σε όλο το νομό και τα ορεινά χωριά. Άρα μιλάμε για δυο Σάββατα μέσα στον Αύγουστο που θα μπορούσε το επιχείρημα αυτό να έχει βάση όμως και πάλι τις συναλλαγές τους και τα ψώνια στην Άρτα τις κάνουν καθημερινές και κανείς μέσα στο Σαββατοκύριακο που προγραμματίζονται όλα τα πανηγύρια δεν κατεβαίνουν στην Άρτα», ανέφερε.

  Τι δείχνουν οι αριθμοί
   Ωστόσο επειδή το ίδιο θέμα προβληματίζει κάθε χρόνο τον τοπικό εμπορικό Σύλλογο, ο κ. Χουλιάρας στην πρόσφατη συνέλευση παρουσίασε επιπλέον αναλυτικά στοιχεία έρευνας που έγινε το 2015 με συγκεκριμένα απόλυτα στοιχεία και αριθμούς, προκειμένου να εξεταστεί εάν πράγματι ευσταθεί το επιχείρημα που αναφέρει ότι «τα Σάββατα Ιουλίου και Αυγούστου που είναι κλειστά τα καταστήματα στην Άρτα οι Αρτινοί μετακινούνται σε άλλες αγορές και κυρίως σε εκείνη των Ιωαννίνων».
   Αναλυτικότερα για το 2015 από Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο έως και το Σεπτέμβριο, ανατέθηκε σε άτομα η απόλυτη καταγραφή όλων των αυτοκινήτων με Αρτινούς αριθμούς κυκλοφορίας στο μεγάλο παρκινγκ κάτω από την πλατεία των Ιωαννίνων και σε παρκινγκ μεγάλης Σουηδικής αλυσίδας πολυκαταστήματος που εδρεύει στα Ιωάννινα. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, καθόσον ο μικρότερος αριθμός παρουσίας αυτοκινήτων από την Άρτα σε αυτά εμφανίζεται Ιούλιο και Αύγουστο και προς έκπληξη όλων, παρουσιάζεται δεκαπλάσιος Μάιο, Ιούνιο όταν τα καταστήματα της Άρτας είναι το Σάββατο ανοιχτά!
   Εκεί που το... κοντέρ ξεφεύγει παντελώς, φτάνοντας σε νούμερα έως και 600 αυτοκίνητα ημερησίως είναι τον Σεπτέμβριο όταν τα καταστήματα της Άρτας είναι ανοιχτά τα Σάββατα και αρχίζει η σχολική περίοδος. «Αν δηλαδή Ιούλιο Αύγουστο έχουμε καταγραφή 10,15,18, 20 αυτοκινήτων στους χώρους αυτούς, τον Σεπτέμβριο φτάνουν στα 400 και 600!», τόνισε ο κ. Χουλιάρας.

  Καταστρατήγηση και του ωραρίου λειτουργίας
   Σε ότι αφορά την διαπίστωση ολοένα περισσότερων καταστημάτων σε τοπικό επίπεδο να λειτουργούν και εκτός του προγραμματισμένου ωραρίου ανοίγοντας ακόμη και απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου επισήμανε ότι «Θα πρέπει να έχουν όλοι κατά νου ότι πάντα ο Εμπορικός Σύλλογος λαμβάνει υπόψη και τα ισχύοντα σχετικά με την εργασία των υπαλλήλων, ήτοι την εργασία 40 ώρες εβδομαδιαίως και την πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης και το ένσημο. Επιπλέον εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι πράγματι και το γνωρίζουμε ότι κάποιοι λειτουργούν έτσι ακριβώς όπως το περιγράφεται και εκτός ωραρίου και απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης, κλπ. Σας λέω λοιπόν ότι σταδιακά θα το δουν και μόνοι τους ότι συνολικά ο τζίρος τους δεν θα αυξηθεί από την επιπλέον λειτουργία, διότι έχει ήδη μελετηθεί και αλλού πως τελικά πρόκειται για ένα μεταφερόμενο 10% από το πελατολόγιο τους που θα γνωρίζει ότι είναι ανοιχτά για παράδειγμα το απόγευμα της Δευτέρας και θα μεταφέρουν την αγορά τους εκείνη την ημέρα. Επίσης ένα ελάχιστο ποσοστό θα είναι το τυχαίο, ήτοι ο διερχόμενος που τυχαία θα το δει ανοιχτό. Έτσι σταδιακά στο σύνολο θα διαπιστώσουν ότι υπάρχει όφελος και θα αλλάξουν την απόφαση τους οι ίδιοι», επισήμανε.

  Ανταγωνισμός με το... χάος!
   Ο κ. Χουλιάρας στάθηκε και πάντως στο γεγονός ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των επαγγελματιών εμπόρων της Άρτας, δεν θα πρέπει να προκαλούν μια άναρχη κατάσταση. Κι αυτό διότι όπως είπε: «Ήδη από τα προηγούμενα χρόνια το τονίζαμε ότι δεν μπορούν πολυεθνικές εταιρείες ή πολυκαταστήματα με αλυσίδες καταστημάτων και σε άλλους νομούς σ’ όλη την χώρα να εναρμονίζονται με το ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου και να το σπάνε οι τοπικοί έμποροι, γιατί θα αλλάξουν τακτική και δεν θα μπορέσουν στην συνέχεια οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της Άρτας να τους ανταγωνιστούν. Για παράδειγμα το ότι όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Άρτα ακολουθούν το ωράριο του Συλλόγου αποτελεί γεγονός που έγινε με προσπάθεια από την πλευρά μας, αλλά και άλλες που σεβάστηκαν τις αποφάσεις όπως πολυκαταστήματα αλυσίδες, κλπ. Όμως αυτό δεν το αντιλαμβάνονται όσοι δεν συμμετέχουν στις συνελεύσεις και έπειτα δεν σέβονται και τις αποφάσεις του Συλλόγου.

  Σπάει το πενθήμερο
   Και συνεχίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου: «Έτσι ήδη έχουμε τουλάχιστον για αυτά τα πρώτα Σάββατα περιπτώσεις στην Άρτα όπου πολυκαταστήματα αντιδρώντας σε άλλες τοπικές ομοειδείς επιχειρήσεις που καταστρατηγούν τις αποφάσεις, από φέτος δεν ακολουθούν κι αυτές και μένουν ανοιχτές. Να ξέρετε όμως ότι έτσι θα φτάσουμε σε κατάσταση απόλυτης αναρχίας και επειδή έχει συμβεί σε άλλες περιοχές τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά. Να γνωρίζουν ότι: πολυκαταστήματα, αλυσίδες ή πολυεθνικές μπορούν να ανταποκριθούν σε κόστος ολοήμερης λειτουργίας και επταήμερης ακόμη. Εκείνοι που μετά δεν θα μπορούν, θα είναι όλοι οι μικρομεσαίοι και οι οικογενειακές επιχειρήσεις. Θα αναγκαστούν μη έχοντας τι άλλο να κάνουν να μένουν μερόνυχτα μέσα στο κατάστημα για να το κρατούν ανοιχτό και πάλι ο ανταγωνισμός θα είναι δύσκολος. Επίσης θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές διότι θα εφαρμοστεί τετράωρη απασχόληση παντού και να είναι σίγουροι όλοι ότι η κατάσταση χάους δεν θα ωφελήσει την τοπική επιχείρηση. Υπάρχουν περιοχές όπου έτσι έφτασαν σήμερα σε ανεξέλεγκτες πια καταστάσεις και δεν μπορούν να αντιδράσουν».

  Αιτήματα χωρίς υπομνήματα
   Στο μεταξύ ο Εμπορικός Σύλλογος της Άρτας δεν κατέθεσε εγγράφως υπόμνημα προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών που επισκέφθηκε την Άρτα το περασμένο Σάββατο παρά το γεγονός ότι και ο πρόεδρός του συμμετείχε στην συνάντηση με τους φορείς του νομού που έγινε στο χώρο του Επιμελητηρίου.
   Αναχωρώντας από την σύσκεψη με τον υπουργό, και καθώς όλοι οι πρόεδροι φορέων και συνδικαλιστικών Συλλόγων στην έξοδο παρέδιδαν στους δημοσιογράφους ένα αντίγραφο από το υπόμνημα που εγγράφως μετέφερε τα αιτήματα τα οποία διατύπωσαν στην συνάντηση ο Δημήτρης Χουλιάρας δήλωσε: «Εδώ κι ένα χρόνο ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας δεν καταθέτει υπομνήματα. Ασφαλώς καταθέτει και διεκδικεί τα αιτήματα του σε κάθε συνάντηση και σε ορισμένα από αυτά πράγματι μπορεί να υπάρχει ανταπόκριση, να λύνονται ή και να δρομολογούνται με κάποιο ενδιαφέρον διαδικασίες για λύσεις, όμως υπομνήματα πια δεν καταθέτουμε σε κανέναν».
   Αναζητώντας το λόγο για την στάση αυτή, ο κ. Χουλιάρας αποκάλυψε ότι «Δεν τα διαβάζει ποτέ κανείς. Το έχουμε διαπιστώσει με αλλεπάλληλα υπομνήματα που εγγράφως καταθέταμε σε κάθε εκπρόσωπο που επισκέφθηκε την Άρτα όλα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια».
 
Το πιο τρελό αίτημα
   Όταν ρωτήσαμε πώς το διαπίστωσε αποκάλυψε ότι «Όποιος κι αν επισκέφθηκε την Άρτα και έκανε συνάντηση με το Σύλλογο, είτε βουλευτής, τομεάρχης κόμματος, γραμματέας, υποψήφιος βουλευτής, υπουργός τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια αφού στις συσκέψεις μεταφέραμε τα αιτήματά μας του παρέδιδα ως πρόεδρος και το σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματα εγγράφως. Πάντα μέσα στο κείμενο, πριν το τελευταίο αίτημα έβαζα «Να γκρεμιστεί το γεφύρι της Άρτας και να ξαναχτιστεί διώροφο», προκειμένου να βεβαιωθώ ότι κάποιος θα το διαβάσει και θα αντιδράσει. Δεν συνέβη ποτέ! Δεν πήρε κανένας τηλέφωνο να μου πει «Πρόεδρε τι γράφεις εδώ. μήπως δεν το καταλαβαίνω εγώ μήπως έχεις κάνει λάθος;». Δεν συνέβη ποτέ γιατί απλά δεν τα διαβάζει τα υπομνήματα αυτά κανείς ποτέ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν υλοποιηθεί αιτήματα το διάστημα αυτό που έχουμε θέσει σε εκπροσώπους σε συσκέψεις στην Άρτα. Έχουν λυθεί αφού τα έχουμε θέσει προφορικά. Απλά το υπόμνημα δεν το διαβάζει στην συνέχεια κανείς. Έτσι ένα χρόνο τώρα σταμάτησα ως πρόεδρος να γράφω υπομνήματα και να τα παραδίδω μετά από συσκέψεις. Ό,τι θέλω το λέω και το διεκδικώ επί τόπου προφορικά. Ξέρω ότι το υπόμνημα δεν έχει καμία τύχη...».
   Προς απόδειξη ο ίδιος μας έδωσε ένα εξ αυτών. Στην προτελευταία θέση διαβάζουμε το αίτημα που ποτέ δεν διάβασε κανείς...

1 σχόλιο:

  1. ...και το εσωσε ο ποιητης και εκδότης Παπαβασιλείου το 1930 ,που ο Κωστής Παλαμάς πρότεινε να του στήσουν ανδριάντα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.