7 Ιουν 2016

Στις 24 Ιουλίου -ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας- η παρουσίαση της κυβερνητικής πρότασης για Συνταγματική αναθεώρηση

- "3+1" άξονες για Σύνταγμα πολιτών
- Πλήρη επανεκκίνηση του πολιτικού συστήματος για την "4η Ελληνική Δημοκρατία"
 
   Βαθιές αλλαγές στη λειτουργία του δημόσιου βίου, της Δημοκρατίας και του κράτους, με ενίσχυση των στοιχείων άμεσης δημοκρατίας και του ρόλου των πολιτών, σχεδιάζει η κυβέρνηση με την πρωτοβουλία για αναθεώρηση του Συντάγματος, που ανακοίνωσε χθες και θα παρουσιαστεί στις 24 Ιουλίου.
   Κομβικά σημεία της πρωτοβουλίας θεωρούνται η επανεξέταση και πιθανόν κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η ενίσχυση του θεσμού των δημοψηφισμάτων και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής. Ειδικά γι' αυτό το θέμα θα διεξαχθεί παράλληλη συζήτηση, που θα ανοίξει πριν από τις 24 Ιουλίου.
   Κεντρική θέση στην πρωτοβουλία για αναθεώρηση του Συντάγματος κατέχει και η βούληση επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Εκκλησίας - κράτους, θέμα για το οποίο και η Εκκλησία έχει εμφανιστεί κατ' αρχάς ανοιχτή σε διάλογο.
   Τέλη Ιουλίου, λοιπόν, αναμένεται να ανοίξει η κυβέρνηση τον κοινωνικό διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, όπου, σύμφωνα με τους Υπουργούς Γιώργο Κατρούγκαλο και Παναγιώτη Κουρουμπλή θα κινείται προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής με νέο πολιτικό περιεχόμενο.
   Την ημέρα εορτασμού της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει την κυβερνητική πρόταση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Η απόφαση να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση της πρότασης «κλείδωσε» σε μια μαραθώνια σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.
   Απόφαση της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, είναι να ξεκινήσει μια βαθιά συζήτηση μέσα στην ίδια την κοινωνία, ένας διάλογος δημοκρατίας και επανεκκίνησης του πολιτικού συστήματος για την "4η Ελληνική Δημοκρατία" με ριζοσπαστικές και ριζικές αλλαγές. Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το ζήτημα του εκλογικού νόμου, «με κατεύθυνση την απλή αναλογική» και με ένα «νέο, εντελώς φρέσκο πολιτικό περιεχόμενο».
   «Είχαμε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση -και ο υπουργός Εργασίας και εγώ- με τον πρωθυπουργό για δύο ζητήματα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. «Το πρώτο ζήτημα είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάμε σε πολύ μεγάλες και ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση. Έχουμε βάλει ως πλαίσιο τη σύσταση μιας ομάδας επιστημόνων που θα επεξεργαστούν την πρόταση αυτή, περίπου μέχρι τις 20 Ιουλίου, προκειμένου στις 24 Ιουλίου, την ημέρα της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μια σειρά προτάσεων που πραγματικά εκείνη την ώρα που θα τις δει η κοινωνία, ο κόσμος, και θα επιβεβαιώσουν ότι θα είναι ριζοσπαστικές, θα είναι ριζικές, θα είναι αλλαγές που θα αποκαθιστούν πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δημόσιου βίου, της δημοκρατίας μας και του κράτους μας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.
   Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε, επίσης, αυτή η διαδικασία να ξεκινήσει μέσα στη κοινωνία, να ανοίξει διάλογος και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. «Να είναι ένας διάλογος μέσα στην κοινωνία, να ακουστεί η κοινωνία, να συμμετάσχει η κοινωνία, να ενεργοποιηθεί η κοινωνία, διότι θα είναι μια αναθεώρηση, που πραγματικά πιστεύουμε ότι θα της δώσει τη δυνατότητα και να συμμετέχει, και να μεταγγίσει τον προβληματισμό της, και τις απόψεις της σε όλους εμάς, σε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας», είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
   Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό το ζήτημα του εκλογικού νόμου, «έναν εκλογικό νόμο με κατεύθυνση την απλή αναλογική, όπου θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα που θα του δώσουν έναν νέο, εντελώς φρέσκο πολιτικό περιεχόμενο που νομίζω ότι και με αυτή μας την πολιτική πρωτοβουλία θα δημιουργήσουμε μια νέα συνθήκη στα δημόσια πράγματα της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.
   «Τώρα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αξιολόγηση και τέθηκε οριστικά τέρμα στην πολιτική αβεβαιότητα, έχει έρθει η ώρα για την ανάπτυξη στην οικονομία, και για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας, του νέου πολιτικού συστήματος», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και προσέθεσε: «Αυτόν τον οδικό χάρτη συζητήσαμε με τον κ. Κουρουμπλή και τον πρωθυπουργό, για ένα Σύνταγμα πολιτών. Αυτό είναι το νόημα της συζήτησης που θα ξεκινήσει από κάτω, από την κοινωνία, και όχι απλώς μιας συζήτησης των πολιτικών που θα εισάγει νέες μορφές άμεσης δημοκρατίας στο πολιτικό σύστημα και θα ανατάξει το τελευταίο».
   «Προχωρούμε λοιπόν στην πλήρη επανεκκίνηση του πολιτικού συστήματος για την "4η Ελληνική Δημοκρατία", για βαθιά συζήτηση δημοκρατίας, μέσα στην κοινωνία και όχι πάνω από αυτή», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.