30 Μαΐ 2016

Τέλος στην ατιμωρησία - κλείνουν τα παραθυράκια της εποχής «μαζί τα φάγαμε»

- Μιλά ο γ. γρ. καταπολέμησης της Διαφθοράς
- Για πρώτη φορά το νομικό πλαίσιο εξασφαλίζει πλήρη εξουσία στον εισαγγελέα, βάζοντας τέλος και στις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής

   «Ο νόμος για το πόθεν έσχες για πρώτη φορά γίνεται αυστηρότερος και αποτελεσματικότερος» ξεκαθάρισε με δηλώσεις του Στο Κόκκινο, ο γενικός γραμματέας καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, στον απόηχο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης – ΝΔ για τη σχετική διάταξη του Πολυνομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου, την περίοδο του «μαζί τα φάγαμε» υπήρχε ασαφής ορισμός των offshore, «τώρα αυτά τα παραθυράκια κλείνουν», τόνισε.
   Όπως διευκρίνισε o κ. Βασιλειάδης στην εκπομπή «η Φυλή των Φίλων» του Κώστα Αρβανίτη, ο νόμος έρχεται για να καλυφθούν τα νομικά κενά που οδηγούσαν την ατιμωρησία αλλά και να διορθώσει τις αστοχίες από την κακή νομοθέτηση των τελευταίων ετών.
   Ο Γιώργος Βασιλειάδης σημείωσε επιπλέον πως διασφαλίζεται πλήρως η ποινική ευθύνη υπόχρεων προσώπων που υπέβαλαν ανακριβή ή ψευδή δήλωση ή δεν υπέβαλαν καθόλου χαρακτηρίζοντας ψευδή και παραπλανητικά τα σχετικά δημοσιεύματα.
 
Η αλήθεια για το νομοσχέδιο και για τις offshore - Τι υπήρχε και τι θα υπάρχει
   «Είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται αυστηρός νόμος στο ελληνικό κοινοβούλιο, που έρχεται να διορθώσει νομικά κενά, που με μαθηματικό τρόπο οδηγούσαν σε ατιμωρησία. Υπήρχε διάταξη επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, την περίοδο «μαζί τα φάγαμε», με την οποία υπήρχε γενική απαγόρευση συμμετοχής, βουλευτών, γενικών γραμματέων, υπουργών σε εξωχώριες εταιρίες όσο αφορά το πόθεν έσχες. Όμως πουθενά δεν οριζόταν το τι είναι εξωχώριες εταιρίες με βάση το νόμο, αυτό ήταν το πρώτο ζήτημα που ξεκαθαρίζει ο νόμος και κλείνει το συγκεκριμένο «παραθυράκι».
   «Έχουμε καταθέσει λίστες με χώρες, που έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή (Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος κτλ). Σε αυτές τις χώρες θα πρέπει όσοι δραστηριοποιούνται να δηλώνουν τα εισοδήματα τους στο αντίστοιχο φορολογικό έντυπο».
   «Για τις υπόλοιπες χώρες όπως ο Παναμάς, το Λιχτενστάιν οι οποίες βρίσκονται στην «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων του ΟΑΣΑ, τότε εκεί δεν μπορεί κανένας πολιτικός ή γενικός γραμματέας να έχει εταιρία», σημείωσε.

Επιτρέπεται οι πολιτικοί να έχουν χρήματα στο εξωτερικό; - Γιατί δεν απαγορεύονται γενικά οι offshore εταιρίες;
   «Οδηγούμαστε σε καταστάσεις παραλογισμού. Η απαγόρευση γενικά των offshore, είναι νομικά έωλη. Εξάλλου το πρόβλημα με τις υπεράκτιες εταιρίες ήταν ότι δεν είχαμε συνεργασία ώστε να διαπιστώσουμε την πραγματική φορολογική εικόνα των εταιριών αυτών».
   «Επιπλέον αν προχωρούσαμε σε γενική απαγόρευση των υπεράκτιων εταιριών, όλοι αυτοί που τώρα προπαγανδίζουν ότι η κυβέρνηση φέρνει νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της θα το μπλόκαραν στην πρώτη διοικητική επιτροπή του πόθεν έσχες», σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης.
   «Την προηγούμενη μάλιστα Κυριακή το Ποτάμι ψήφισε όλες τις διατάξεις τις οποίες τώρα καταδικάζει», είπε.
   Τέλος, ο κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά το νομικό πλαίσιο εξασφαλίζει πλήρη εξουσία στον εισαγγελέα, βάζοντας τέλος και στις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής. Γι αυτό το νομικό πλαίσιο μιλάμε που κατηγορεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση». Θεωρώ καταλήγει ο κ. Βασιλειάδης ότι «η αντιπολίτευση σε κάθε ευκαιρία - και είναι λίγες - προσπαθεί να πετάξει λάσπη στον ανεμιστήρα, ειδικά στα θέματα ηθικής, προσπαθώντας να μεταδώσει την αφήγηση ότι όλοι είμαστε το ίδιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.