27 Μαΐ 2016

Όλγα Γεροβασίλη: Ξεκινά ένας καινούριος, αλλά δημιουργικός αγώνας, για να βγούμε γρήγορα από τον φαύλο κύκλο. Θα τον δώσουμε όλοι με χαρά

Η ελληνική κυβέρνηση αντέστρεψε την εικόνα της χώρας

   «Μας κατηγορούσαν ότι η χώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ποτέ αξιόπιστη και διέσυραν τη χώρα. Αυτό σήμερα βλέπουμε να μην συμβαίνει. Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, για την κυβέρνηση ξεκινά ένας καινούργιος, αλλά πραγματικά δημιουργικός -που θα τον δώσουμε όλοι με μεγάλη χαρά- αγώνας δρόμου, προκειμένου να βγούμε γρήγορα από το φαύλο κύκλο. Δηλαδή, ανάπτυξη», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε χθεσινή συνέντευξή της στον Ρ/Σ REAL FM και στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλα.
  Όλη η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στον REAL FM:

ΝΙΚΟΣ  ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία υπουργέ, καλημέρα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Καλημέρα.

ΟΛΓΑ  ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα σε όλους σας.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Αισιόδοξη, σας διάβασα, αλλά να δούμε,  γιατί έχουμε και γκρίζες ζώνες στη Συμφωνία, κυρία υπουργέ.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε αισιοδοξία, όπως είπατε. ΄Εχουμε μερικές εκκρεμότητες να επιλύσουμε αλλά, σαφώς, η μεγάλη εικόνα είναι αισιόδοξη, καθώς κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας που κράτησε αρκετούς μήνες, όπως ξέρετε και ανοίγουν οι προϋποθέσεις για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με το ΕΚΑΣ, τι θα γίνει, για να πιάσουμε τα αγκάθια που έχουν απομείνει;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για το ΕΚΑΣ, όπως ξέρετε,  είναι συμφωνημένη από παλιά η πλήρης κατάργησή του. Στη Συμφωνία του καλοκαιριού με την διαπραγματευτική προσπάθεια κατάφεραν οι δικοί μας διαπραγματευτές να έχουμε μια σταδιακή κατάργηση και αυτό είναι το γεγονός το οποίο, δεν είναι από τα ευχάριστα. Ωστόσο, επειδή θα έπρεπε να ισχύσουν αυτά από 01.01.2016, υπάρχει το ζήτημα των αναδρομικών τα οποία κλήθηκαν να επιστρέψουν οι άνθρωποι που τα είχαν πάρει. Αυτό, φυσικά, δεν είναι μια  δίκαιη ρύθμιση,  για αυτό και έγινε μια προσπάθεια -και εξακολουθεί να γίνεται- προκειμένου να μην επιστραφούν αυτά τα χρήματα. 

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Είναι προϋπόθεση αυτό για την δόση ή είναι μια λεπτομέρεια που μπορεί…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι μια λεπτομέρεια που μπορεί να επιλυθεί. ΄Εχω να σας πω ότι,  από όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία ακούστηκαν ως εκκρεμότητες,  πολλά συζητούνται και χθες και  συνεχίζουν σε επίπεδο Euroworking Group προκειμένου να αποσαφηνιστούν, διότι υπάρχουν και μερικές παρερμηνείες, υπάρχουν και κάποια που είχαν συμφωνηθεί αλλά για κάποιους λόγους δεν καταγράφηκαν στα συμφωνημένα. Εν πάση περιπτώσει, γίνεται μια δουλειά προκειμένου αυτά τα σημεία που εμφανίστηκαν ως εκκρεμότητες και ότι χρήζουν βελτίωσης ή αποσαφήνισης, να δούμε τελικά ποια θα είναι. 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, άκουσα τον κ. Σταθάκη να λέει ότι υπάρχει και ένα θέμα με τα κόκκινα δάνεια που έχουν  εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ότι, δηλαδή, δεν θέλει η ελληνική κυβέρνηση αυτά να περάσουν στα funds. Τι γίνεται με αυτό; ΄Εχουμε κάποια εξέλιξη;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και αυτό είναι ακόμη σε συζήτηση διότι ζητήθηκε από τους θεσμούς να μην εξαιρεθούν αυτά τα δάνεια και να είναι και αυτά ελεύθερα να πωληθούν. Η δική μας προσπάθεια ήταν να μην συμβεί αυτό. Προσπαθούν τώρα να βρουν έναν τρόπο επίλυσης. Σας εξηγώ ότι, όλα όσα ακούστηκαν, ακόμη δεν έχουν μορφοποιηθεί πλήρως. Το τι θα χρειαστεί, διότι υπάρχουν πράγματα…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτά είναι προαπαιτούμενα για τα 7,5 δις;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, είναι προαπαιτούμενα για τα 7,5 δις, για όλο το πακέτο, δηλαδή, όχι μόνο τα 7,5 δις αλλά τα 10,5 δις. Ωστόσο, υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες είναι απλές εξειδικεύσεις, αποσαφηνίσεις, οι οποίες είναι απλές και θα γίνουν. Και για μερικά ζητήματα τα οποία είναι σημαντικότερα συνεχίζει να γίνεται ένας διάλογος…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να πάμε λίγο στη μεγάλη εικόνα…

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …με μικρή, βέβαια, δυνατότητα χρονική, περίπου μιας εβδομάδας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να πάμε λίγο στη μεγάλη εικόνα, κυρία Γεροβασίλη και να ρωτήσω εάν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τις αποφάσεις που αφορούν το χρέος ή εάν, αντίθετα, περίμενε,  ιδίως με δεδομένο ότι δώσαμε το υπερταμείο, δώσαμε τον «κόφτη», εάν περίμενε να έχουμε μια πιο συνολική και πιο οριστική, να το πω έτσι, απόφαση για το χρέος. Και το ρωτώ με την έννοια πως,  είναι σε όλους μας γνωστό ότι μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα τα οικονομικά πράγματα της χώρας, με την έννοια ότι τα άμεσα και τα μεσοπρόθεσμα ρυθμίστηκαν με την απόφαση του Eurogroup,  αλλά επηρεάζει τους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να βλέπουν χαμηλό country risk, κίνδυνο για τη χώρα όταν επενδύουν, ιδίως μεγάλα ποσά και σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σωστό. Αυτός ήταν και ο δικός μας στόχος. Σας θυμίζω ότι στη Συμφωνία του καλοκαιριού η απόφαση ήταν ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Αυτό ήρθε πιο μπροστά, αυτό είναι θετικό. Στα θετικά ότι η συζήτηση για το χρέος ξεκίνησε ταυτόχρονα με την αξιολόγηση. Αυτό είναι ένα βήμα μπροστά και θετικό. Από την άλλη πλευρά όλοι ξέραμε, και βεβαίως θα το δείτε και στις διατυπώσεις όλων μας,  το τι περιμέναμε από αυτό το Eurogroup, δεν απείχε από το αποτέλεσμα διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, το ζήτημα των άμεσων και μεσοπρόθεσμων, έπρεπε να είναι πιο σαφώς ορισμένο, διότι θα συμβεί άμεσα. Ωστόσο, για το μακροπρόθεσμο υπήρχαν μεγάλα ζητήματα έντονης αντιπαράθεσης, μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φαίνεται ότι παίζουν και έναν ρόλο οι γερμανικές εκλογές εκεί.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Όλα παίζουν το ρόλο τους. Είναι πολυπαραγοντικό το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως, αυτό πάει για το 2018 ή ελπίζετε ότι μπορεί το φθινόπωρο με την έκθεση που θα κάνει το ΔΝΤ να έχουμε πρόσθετες εξελίξεις;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η επιμονή του ΔΝΤ συμβάλλει θετικά στο ζήτημα της συζήτησης και της επίλυσης του θέματος της διευθέτησης του χρέους. Από την άλλη, είδαμε όμως…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αφού δεν ρυθμίστηκε οριστικά το θέμα του χρέους, μήπως έπρεπε εμείς να περιμένουμε και να μην δώσουμε το υπερταμείο, να μην δώσουμε τα 99 χρόνια; Γιατί πολλοί λένε κ. Γεροβασίλη ότι όταν το χρέος, για παράδειγμα, έχει ορίζοντα εξόφλησης 40 χρόνια, γιατί εμείς δώσαμε 99 χρόνια;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως σας είπα στην αρχή της κουβέντας μας η πρώτη αξιολόγηση που εμπεριέχει όλα αυτά τα ζητήματα και του υπερταμείου κ.τ.λ. ως προαπαιτούμενα δεν έχει να κάνει με τη συζήτηση για το χρέος. Ήμασταν υποχρεωμένοι, ανεξαρτήτως της συζήτησης για το χρέος, να επιλύσουμε τα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης, πράγμα και το οποίο κάναμε. Εξ ου και η αξιολόγηση έκλεισε. Το θέμα του χρέους ήρθε -και μας έδωσε θετικά- νωρίτερα από ό,τι και τα περιμέναμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως, μου λέτε ότι κόφτης και υπερταμείο πήγαν υπέρ της δόσης.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, ήταν υπέρ της αξιολόγησης, χωρίς τα οποία δεν έκλεινε. Έρχεται ταυτόχρονα, λοιπόν, και συμπίπτει με την παρέμβαση του ΔΝΤ, διότι οι Ευρωπαίοι, όπως γνωρίζετε, δεν θέλουν να μπουν στη συζήτηση του χρέους σήμερα για τους δικούς τους λόγους. Για τη Γερμανία που προαναφέρατε, εκλογές..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ισπανικές εκλογές κ.τ.λ.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, ισπανικές εκλογές κ.τ.λ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το brexit που είναι μπροστά.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παρόλα αυτά, με την επιμονή του ΔΝΤ από τη μία και από την άλλη με την επιθυμία των Ευρωπαίων να παραμείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, δέχθηκαν και μπήκε ωστόσο στη συζήτηση και πήραμε πέντε – έξι θετικά πράγματα. Εξαιρετικά θετικά, θα έλεγα. Να πούμε τι είναι αυτά.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο: Εάν παίζουν κάποιο ρόλο.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά και παίζουν ρόλο, διότι από τα ζητήματα που έχουμε, ένα πολύ σημαντικό είναι ότι συμφωνήθηκε ότι οι συνολικές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο διάστημα και μετά το πρόγραμμα κάτω του 20% του ΑΕΠ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ελαττώνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ότι μπαίνει κόφτης και στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Βέβαια τώρα είναι κάτω από 15%.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει σημασία, όμως, γιατί θα ερχόταν τα επόμενα χρόνια με τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, με τα «βουνά» του 22%-23%, τα οποία επίσης ομαλοποιήθηκαν. Δεν θα τα έχουμε. Και βεβαίως, έχει αναλάβει ο ESM να ελαττώσει το ρίσκο αύξησης των επιτοκίων με πολλούς μηχανισμούς- δεν είμαι σε θέση να τους αναλύσω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και αγοράζοντας από το ΔΝΤ ελληνικά δάνεια.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και αγοράζοντας και δάνεια κ.τ.λ. Αυτό κ. Χατζηνικολάου απαντά στο πρώτο σας ερώτημα: στη μείωση του ρίσκου, άρα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, που είναι και ο στόχος μας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ήταν αλλιώς εάν υπήρχε η συνολική λύση. Έτσι λέει η Mundys, ο Fitch.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς κ. Χατζηνικολάου. Ποιος δεν θα ήθελε τη συνολική λύση; Λέμε, όμως, ότι επειδή δεν έχουμε τη συνολική λύση δεν θα πρέπει να μηδενίσουμε το τι μας συνέβη, το οποίο είναι σημαντικό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα είναι σημαντικό αν αξιοποιήσετε το χρόνο. Γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους δόθηκε χρόνος και δεν γυρίσαμε στην ανάπτυξη.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα συμφωνήσω απολύτως ότι μετά από αυτό το σημαντικό βήμα, καθοριστικό της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, για την κυβέρνηση ξεκινά ένας καινούργιος, αλλά πραγματικά δημιουργικός -που θα τον δώσουμε όλοι με μεγάλη χαρά- αγώνας δρόμου, προκειμένου να βγούμε γρήγορα από το φαύλο κύκλο. Δηλαδή, ανάπτυξη. Διότι, όπως γνωρίζουμε όλοι μας και αυτή είναι η αλήθεια, αν δεν περάσει η χώρα σε ανάπτυξη, εάν δεν παραχθεί πλούτος, εάν δεν ανεβεί το ΑΕΠ, προφανώς τα ζητήματα δεν θα έχουν λυθεί.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Υπάρχει ένα θέμα, όμως, θα το έλεγα πολιτικό, σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και με το πώς συνδέεται αυτό με την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση σε πολλούς τομείς, ορισμένα μέλη της, είναι αλήθεια ότι δεν το κάνει ο Πρωθυπουργός, ούτε το οικονομικό επιτελείο, άλλα μέλη της κυβέρνησης, δείχνουν μία –θα έλεγα- απέχθεια σε ορισμένους τομείς της επιχειρηματικότητας. Και υπάρχουν και περιπτώσεις –γνωρίζω πολύ καλά τι λέω- που υπάρχουν γενικοί γραμματείς υπουργείων οι οποίοι έχουν τη δική τους ατζέντα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνουν ορισμένες επενδύσεις. Αυτό μπερδεύει τα πράγματα, μπερδεύει τους επενδυτές και δεν βοηθάει βέβαια στην πορεία προς την ανάπτυξη που τόσες φορές ακούμε.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ανεξαρτήτως του κατά πόσο κάποιος προσωπικά είτε ως στέλεχος υπουργείου, είτε ως παράγοντας, είτε οιοσδήποτε, έχει την προσωπική του άποψη, εδώ δεν πρόκειται περί αυτού. Εδώ υπάρχει συνολικός σχεδιασμός για να φτιάξουμε ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, αναγνωρίζοντας τη βασική αρχή, αυτό που σας είπα ακριβώς πριν: Ότι στόχος της κυβέρνησης είναι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να περάσουμε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση, τα μέλη της, τα στελέχη της, εντάσσονται στην υπηρέτηση ενός σκοπού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υποχρεώσεις του καθένα. Και αυτό ακριβώς θα συμβεί. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν εξαρτάται όλο αυτό από το αν η Όλγα Γεροβασίλη είναι λίγο πιο γρήγορη ή έχει έναν δισταγμό. Είναι καλό να τα συζητήσουμε όλα αυτά, διότι, όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει και μια μεγάλη παρερμηνεία του τι σημαίνει ανάπτυξη, επένδυση. Εννοώ στους όρους. Είναι άλλο αυτό που λέμε «αξιοποίηση» και άλλο αυτό που λέμε «ξεπούλημα». Αυτά θα πρέπει να τα έχουμε πάντα στο μυαλό μας και να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Είναι άλλο, κάνω μια επένδυση η οποία μας αφαιρεί δέκα για να προσθέσει κέρδη σε έναν και είναι άλλο οι επενδύσεις που συντάσσονται σε ένα συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό με τον οποίο η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει καμία αντίρρηση, αλλά θα κάνει και όλα τα αναγκαία, προκειμένου να διευκολυνθούν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα υπάρξει αυτό το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που το περιμένουμε αυτά τα τελευταία έξι χρόνια, καθώς το έχουν υποσχεθεί όλες οι κυβερνήσεις αλλά ποτέ δεν ήρθε;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα ξετυλιχθεί το πρώτο κομμάτι νομοθετικού έργου προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, δηλαδή τα πρώτα νομοσχέδια που έχουν εξαγγελθεί ήδη ότι θα γίνουν. Είναι νομοσχέδια που αφορούν και ευνοούν την ανάπτυξη και θα έρθουν με προτεραιότητα μέσα στο καλοκαίρι, με στόχο πολύ γρήγορα να ευνοηθεί αυτό ακριβώς το περιβάλλον. Διότι μέσα σε όλο αυτό υπάρχει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, υπάρχουν τα ζητήματα των μνημονιακών υποχρεώσεων, τα οποία θα πρέπει να καλύψουμε, προκειμένου στην τριετία να μπορέσουμε με ασφάλεια να φθάσουμε και το στόχο του 3,5% και να βγούμε από τη δίνη των μνημονίων.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι από τα δύο συμβαίνει; Είμαστε χαμένοι στη μετάφραση ή έρχεται συμπληρωματικό μνημόνιο;

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχουν συμπληρωματικά μνημόνια και το έχουν διευκρινίσει και όλοι οι αρμόδιοι με δηλώσεις τους χθες, επειδή έβλεπα τα ελληνικά δημοσιεύματα, του εξωτερικού. Ζούμε μια διαφορετική στιγμή. Δηλαδή, βλέπουμε το 80% των δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου να είναι θετικά και το 85% των δημοσιευμάτων του ελληνικού Τύπου να είναι αρνητικά. Αυτό είναι μια καινούργια περίοδος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες. Μπορεί, για παράδειγμα, να νιώθουμε ικανοποιημένοι οι δανειστές.

Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όταν μας κατηγορούσαν ότι η χώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ποτέ αξιόπιστη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτά, εκείνα και τ΄ άλλα και τη χώρα τη διασύρει κ.τ.λ., αυτά τα έλεγαν οι ντόπιοι, οι Έλληνες. Έλληνες πολιτικοί βεβαίως και κάποια ΜΜΕ αναπαράγοντας και διευρύνοντας αυτό το κλίμα. Αυτό σήμερα βλέπουμε να μην συμβαίνει. Θα κριθεί θετικά η ελληνική κυβέρνηση που αντέστρεψε την εικόνα της χώρας; Αυτό δεν θα το πούμε;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστούμε θερμά.


Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.