24 Μαΐ 2016

Εκπαιδευτική Τηλεόραση ξανά, μετά από 3 χρόνια σιγής

Το πιλοτικό πρόγραμμα- Οι θεματικές των εκπομπών


   Την έναρξη του σχεδιασμού και της υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ύστερα από τρία χρόνια σιγής ανακοίνωσαν ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Θεοδόσης Πελεγρίνης και η διοίκηση της ΕΡΤ (Λάμπης Ταγματάρχης- Διονύσης Τσακνής), παρουσία της διευθύνουσας συμβούλου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Άννας Μαυρουδή.
   Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και για δύο σχολικές χρονιές.
   Το πρόγραμμα, το οποίο θα έχει διαδραστικό και βιωματικό χαρακτήρα, θα βασίζεται στους μαθητές, καθώς δεν θα το σχεδιάζουν μόνο, αλλά και θα το υλοποιούν.
   Πιο συγκεκριμένα, στο πιλοτικό πρόγραμμα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης θα συμμετέχουν 36 Λύκεια, από την κεντρική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, με μαθητές της πρώτης και δευτέρας τάξης του Λυκείου.
Το πιλοτικό πρόγραμμα
   Η ΕΡΤ θα αφιερώνει δύο ώρες του προγράμματός της, για 18 Κυριακές, για την εκπομπή ισάριθμων επεισοδίων, που το καθένα θα είναι αφιερωμένο σε μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Σε κάθε εκπομπή θα εμπλέκονται δύο σχολεία, ενώ η προετοιμασία και η παρουσίαση της εργασίας των μαθητών θα γίνεται σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, αλλά και ειδικούς του χώρου, π.χ. σκηνοθέτες.
   Συνολικά, θα προβληθούν 36 ταινίες μικρού μήκους, διαρκείας 5-7 λεπτών το καθένα, ενώ σε κάθε εκπομπή θα συμμετέχουν και μια επιτροπή «ειδικών» για κάθε ενότητα που θα παρουσιάζεται.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προσανατολίζεται να υπάρχει ένας παρουσιαστής-συντονιστής των εκπομπών, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στο προφίλ ενός νέου προσώπου, οικείου στο νεανικό κοινό.
   Ο κ. Πελεγρίνης ανέφερε πως ο σχεδιασμός της πιλοτικής εφαρμογής έγινε στους άξονες γνώση-ψυχαγωγία, πολιτισμός και επαγγελματικός προσανατολισμός.
   Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εναρμονίζεται με τα σύγχρονα ενδιαφέροντα των μαθητών και τους φέρνει σε επαφή με γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται και με τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.
   Επίσης, αξιοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και τις νέες τεχνολογίες αναδεικνύοντας τις καινοτόμες δράσεις και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στα σχολεία.
   Παράλληλα, καλλιεργεί ακόμα στους μαθητές την αξία της συμπόρευσης της θεωρητικής σκέψης (σχεδιάζω-επινοώ) με την πρακτική σκέψη (υλοποιώ αυτό που σχεδίασα) δημιουργώ.
   «Θα απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση στα σχολεία, αλλά η τελική επιλογή θα γίνει με κριτήρια, ούτως ώστε να παραχθούν υψηλού επιπέδου εκπομπές. Γι’ αυτό άλλωστε ήρθαμε στην ΕΡΤ» επεσήμανε ο κ. Πελεγρίνης, ο οποίος παράλληλα προανήγγειλε την κατάθεση σχεδίου νόμου για την διαπολιτισμική εκπαίδευση πολύ σύντομα.
Οι θεματικές των εκπομπών
   Αναλυτικά, οι θεματικές ενότητες των εκπομπών θα είναι:
1. Η Ευρώπη σήμερα
2. Το πολιτικό μας σύστημα – Θεσμοί
3. Ανθρώπινα δικαιώματα (μετανάστευση-πρόσφυγες), διαφορετικότητα
4. Βιολογία (ο ανθρώπινος οργανισμός, διατροφή)
5. Τεχνολογία (θετικά και αρνητικά στοιχεία)
6. Περιβάλλον και επιστήμη (κλιματική αλλαγή)
7. Αθλητισμός
8. Σχολικός εκφοβισμός και δημιουργία ομάδων
9. Επικοινωνία (κινητά τηλέφωνα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
10. Μουσική
11. Η γλώσσα μας
12. Επαγγελματικός προσανατολισμός
13. Η χρήση των φαρμάκων στην καθημερινότητά μας
14. Street Art
15. Εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία
16. «Φυγή εγκεφάλων» στο εξωτερικό (Brain drain)
17. Βιβλίο
18. Σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων
   Το πρόγραμμα θα έχει κόστος 412.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.