11 Φεβ 2016

Τέλος σε 25 χρόνια ανομίας

Βαριές ευθύνες στη Ν.Δ.

   Τέσσερις άδειες πανελλαδικές, γενικού περιεχομένου, υψηλής ευκρίνειας (HD) θα εκχωρηθούν μετά από διαγωνισμό που θα διενεργήσει η κυβέρνηση, συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Προς το παρόν, άλλες άδειες πανελλαδικής εμβέλειας (για σταθμούς καθαρά ενημερωτικούς, ψυχαγωγικούς ή θεματικούς) δεν προβλέπονται. Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας για τις άδειες ορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας, όμως η μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας βάζει χαμηλά τον πήχη προτείνοντας η τιμή να κυμαίνεται ανά κανάλι από 0,5 έως 3,5 εκατ. ευρώ.
   Αυτή είναι με δυο λόγια η ρύθμιση που κατατέθηκε και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή της εξαγγελίας του πρωθυπουργού χθες, αλλά και της προεκλογικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για την εγκαθίδρυση της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο μετά από 25 χρόνια ανομίας με την εκχώρηση των τηλεοπτικών αδειών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών προβλέπεται να κατατεθεί σύντομα, τοποθετείται δε δέκα μέρες μετά τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ. Η προκήρυξη θα δίνει εύλογο χρονικό διάστημα στους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη δημοπρασία, ώστε να συμπληρώσουν τον φάκελο με τα αναγκαία δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται από τον νόμο: μετοχικά σχήματα, ασυμβίβαστες ιδιότητες, πόθεν έσχες, φορολογικές, τραπεζικές, ασφαλιστικές ενημερώσεις, τεχνική πληρότητα κ.ο.κ.
   Σημείο εκκίνησης της κυβέρνησης και σκοπός της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να δημιουργηθεί υγιής τηλεοπτική αγορά, που σημαίνει «οικονομική βιωσιμότητα» των τηλεοπτικών σχημάτων, όπως έχει σημειώσει κατ' επανάληψη στο παρελθόν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Στόχος, να απαλειφθούν μη βιώσιμα σχήματα, τα οποία στηρίζονται αποκλειστικά στον τραπεζικό δανεισμό και είναι εν τέλει ευάλωτα σε πιέσεις και σχέσεις με την πολιτική εξουσία, όπως συνέβαινε στο απώτερο παρελθόν και στις τράπεζες, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, μέχρι σήμερα. Όπως εξάλλου έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή, «βιώσιμα σχήματα ζητούν και τραπεζικοί κύκλοι».
   Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους τηλεθεατές, που είναι οι δέκτες των τηλεοπτικών υπηρεσιών, η ποιότητα του προγράμματος έχει ιδιαίτερη σημασία. Η πρωτογενής παραγωγή προγράμματος, μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ κ.λπ. από τους τηλεοπτικούς σταθμούς σήμερα κρίνεται ως μη ικανοποιητική, στις σημερινές συνθήκες: η διαφημιστική δαπάνη, βασικός πόρος χρηματοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών έχει μειωθεί, από 600 εκατ. ευρώ προ κρίσης, σε 180 εκατ. σήμερα, για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Σύμφωνα μάλιστα με την εκτίμηση που διατύπωσε χθες στο Mega ο κ. Παππάς, για να λειτουργήσει ένας μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός έχει ανάγκη από 30 έως 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Πώς θα προκύψουν αυτά τα ποσά για 8 κανάλια σήμερα και συνολική διαφημιστική πίτα στα 180 εκατ. ευρώ;

Βαριές ευθύνες στη Ν.Δ.
   Βαριές ευθύνες στη Ν.Δ. επιρρίπτουν κυβερνητικές πηγές, εάν η σημερινή κατάσταση, της μη ύπαρξης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, συνεχιστεί και στο μέλλον. Η κάθετη άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμμετέχει συναινετικά, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση μιας συνταγματικά προβλεπόμενης ανεξάρτητης αρχής θα είναι βαρύ ολίσθημα.
   Το μείζον είναι αν θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες ή όχι. Η Ν.Δ. δεν θέλει να διεξαχθεί ο διαγωνισμός, τονίζουν κυβερνητικές πηγές και επικαλούνται δήλωση του Ι. Τραγάκη, αντιπροέδρου της Βουλής από την πλευρά της Ν.Δ., ο οποίος δήλωσε πως το κόμμα του δεν θα συναινέσει στη συγκρότηση καμιάς ανεξάρτητης αρχής. Το μπλοκάρισμα του ΕΣΡ και άλλων ανεξάρτητων αρχών δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει επιτρεπτό από την κυβέρνηση, τόνιζαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Υπογράμμιζαν παράλληλα ότι τις διατάξεις για τη διαγωνιστική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος Παππά τις έχουν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
   Η συζήτηση δε περί υπερεξουσιών του υπουργού Επικρατείας είναι υποκριτική, σημειώνουν από την κυβέρνηση, καθώς έχει γίνει εξαντλητική προσπάθεια προκειμένου να διαμορφωθούν όροι συναίνεσης.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.