24 Νοε 2015

Σημαντική διάκριση για το Κτήμα Γκλίναβος και τον Λευτέρη Γκλίναβο

Το βιογραφικό του μεγάλου Ηπειρώτη αμπελουργού και οινολόγου

   Στις 20, 21 και 22 Νοεμβρίου 2015 έγινε στο Perpignan της Γαλλίας το 13ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Αδελφοτήτων Οινογαστρονομίας. Στο Συνέδριο αυτό συμμετείχαν περισσότερες από 60 αδελφότητες από 10 Ευρωπαϊκές Χώρες.
   Σε ειδική εκδήλωση, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, βραβεύτηκαν εκπρόσωποι εταιρειών, που διακρίθηκαν για την ποιότητα των προϊόντων τους και οι κύριοι συντελεστές-δημιουργοί των προϊόντων.
   Για την Ελλάδα, το βραβείο που απονεμήθηκε στον Λευτέρη Γκλίναβο ως οινολόγο, για την προσφορά του στη ποιοτική αναβάθμιση των κρασιών του Κτήματος Γκλίναβος και γενικότερα για την προσφορά του στην Ελληνική Οινολογία, θεωρείται από τα σημαντικότερα της Ευρώπης.
   Στην αντιφώνηση ο Λευτέρης Γκλίναβος αναφέρθηκε στη μοναδικότητα και την ποιοτική αξία της Ντεμπίνας, καθώς και στη σημασία που διαδραματίζει η Ένωση Ευρωπαϊκών Αδελφοτήτων Οινογαστρονομίας στη παραγωγή προϊόντων ποιότητας οινοποιίας και γαστρονομίας.
   Επιπλέον, στα πλαίσια του Συνεδρίου εκτέθηκαν προϊόντα από διάφορες περιοχές των Αδελφοτήτων που συμμετείχαν, όπου το Primus Zitsa Barrique του Κτήματος Γκλίναβος αξιολογήθηκε ως εξαιρετικής και ξεχωριστής ποιότητας κρασί.
   Στην Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν μέλη της Αδελφότητας Οινογαστρονομίας Πρέβεζας «Μίθαικος», με τον πρόεδρό της. Παύλο Αλεξάνδρου.

Η ομιλία του Λευτέρη Γκλίναβου
   Αγαπητέ Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι
   Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση αποδέχτηκα την τιμητική για μένα πρόταση από τον Πρόεδρο της Οινογαστρονομικής Λέσχης Πρέβεζας κ. Παύλο Αλεξάνδρου να βραβευτώ από την ένωσή σας.
   Σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη διάκριση και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω όπως τα προηγούμενα 50 χρόνια να ενδιαφέρομαι για τα θέματα της οινογαστρονομίας.
   Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους με ιδιαίτερες ευαισθησίες για τις γεύσεις και τα αρώματα των δώρων που η Φύση μας χαρίζει και για την υγιεινή διατροφή και βεβαίως για την απόλαυση.
   Η προσπάθειά μας να καλλιεργούμε όλο και περισσότερο τις αισθήσεις μας είναι ευγενική και προάγει τον άνθρωπο να γίνει όλο και καλύτερος.
   Ο αγώνας μας για τη διατήρηση της φυσικότητας και της σωστής παραγωγής των εδεσμάτων και προϊόντων που καταναλώνουμε πρέπει να είναι συνεχής.
   Σας ευχαριστώ για όσα κάνετε για την καλύτερη διατροφή και ποιότητα της ζωής μας και να σας θυμίσω τα γνωστά λόγια του Brillat Savarin: «Πες μου τι τρως – και θα πρόσθετα εγώ “και τι πίνεις” – για να σου πω ποιος είσαι.»
   Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας και σας ευχαριστώ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
   Ο Λευτέρης Γκλίναβος γεννήθηκε 11 Αυγούστου 1935 στην Ηγουμενίτσα και μεγάλωσε στα Γιάννινα όπου τελείωσε τη δημοτική και Μέση εκπαίδευση (Οικονομική Σχολή).
   Μετά τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις πήγε στη Γαλλία όπου συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux. Σπούδασε Οινολογία, Γεωργική Χημεία και Αμπελολογία και είναι κάτοχος του Εθνικού Διπλώματος Οινολογίας και του πτυχίου Αμπελολογίας του Πανεπιστημίου Bordeaux.
   Έπειτα εργάστηκε σε διάφορες οινοποιίες και αναλυτικά χημεία στη Γαλλία, Πορτογαλία και Σουηδία. Στη συνέχεια δημιούργησε στην Ελλάδα με άλλους συνεργάτες διάφορες εταιρείες στους τομείς των οινολογικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών και παροχής επιστημονικών συμβουλών σε διάφορες επιχειρήσεις.
   Διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων και μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης Οινολόγων. Πήρε μέρος σε πολλά συνέδρια του κλάδου καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα. Ένα από αυτά έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Βιοχημικό Τμήμα. Αφορούσε την απομόνωση επιλεγμένων μυκήτων από την τοπική ποικιλία οινοσταφυλών Ντεμπίνα. Το ερευνητικό πρόγραμμα ήταν πρωτοποριακό και κατέληξε στην απονομή διπλώματος ευρεσιτεχνίας στα μέλη της επιστημονικής μονάδας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
   Εκτός από τις επιστημονικές και επαγγελματικές δραστηριότητες ο Λευτέρης Γκλίναβος ενδιαφέρθηκε για τα γενικότερα θέματα της δημόσιας ζωής του τόπου του και κυρίως της ιδιαίτερης πατρίδας του των Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου. Συμμετείχε σε πολλούς συλλόγους και στα Δημοτικά πράγματα της πόλης του. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος και Δήμαρχος της πόλης των Ιωαννίνων και Πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Για 8 χρόνια υπήρξε Βουλευτής Ιωαννίνων και συμμετείχε στις Εθνικές Αντιπροσωπείες στο Συμβούλιο της Ευρώπης και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
   Τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει την προσοχή του σε θέματα αναπτυξιακά της περιοχής και ιδιαίτερα της προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας του Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.
   Μεγάλο μέρος του χρόνου του αφιερώνει στον αμπελώνα και στο οινοποιείο που δημιούργησε στη Ζίτσα Ιωαννίνων από αγάπη για τον τόπο του και το θείο δώρο το κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.