6 Οκτ 2015

Όλγα Γεροβασίλη: Άμεσες προτεραιότητες η νομοθέτηση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας - VIDEO

Κανένα κόκκινο δάνειο σε χέρια ξένου fund

   "Οι άμεσες προτεραιότητες είναι η νομοθέτηση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της α' κατοικίας. Δεν πρόκειται να δοθούν σε ξένα funds. Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία των αδύναμων πολιτών" δήλωσε κατηγορηματικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Παπαδάκη, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" στον ANT1.
   Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί στο κόψιμο των συντάξεων που θέλουν να επιβάλλουν με τα αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα. Επιπλέον στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός νέου φορολογικού συστήματος ώστε να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωσαν ποτέ τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με όσα συνεισέφεραν αυτοί που δεν μπορούσαν να πληρώσουν.
   Πολλά μέτρα δεν τα θέλαμε, κάποια άλλα είναι σε θετική κατεύθυνση είναι άμεση ανάγκη να περάσουν τα πρώτα μέτρα για να μπορέσει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Αναφερόμενη στη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τόνισε ότι οι υπουργοί πρόκειται να παρουσιάσουν στη Βουλή τα προγράμματα για τα υπουργεία τους στα πλαίσια της τετραετίας.


 
   Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο:

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε κοντά μας την κυβερνητική εκπρόσωπο, κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Αν κι εσείς ξενυχτισμένη, αλλά τι να κάνουμε, πρέπει να ενημερωθούμε. Λοιπόν, ακούσαμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός σε πάρα πολλούς τομείς. Το θέμα, κυρία υπουργέ, είναι εάν υπάρχει δυνατότητα οι έλληνες πολίτες να συνεισφέρουν για να μπορέσει η πατρίδα να φύγει, να ξεφύγει από την κρίση, αλλά εάν έχουν τη δυνατότητα. Το έχετε λάβει υπόψη σας σοβαρά αυτό, ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι Έλληνες πολίτες πραγματικά έχουν συνεισφέρει, περισσότερο δε δύσκολο έχουν συνεισφέρει οι πιο αδύναμοι και αυτοί που  μπορούσαν να αντέξουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε τα πέντε τελευταία χρόνια. Πραγματικά, έχει εξαντληθεί και η φοροδοτική ικανότητα πάρα πολλών ανθρώπων και η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Φυσικά και ελήφθησαν υπόψη όλα αυτά. Σας θυμίζω ότι το μεγάλο δίλημμα, όμως, που είχαμε το καλοκαίρι, το μεγάλο δίλημμα ήταν αυτό της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας. Κατά συνέπεια, έχουμε μπροστά μας, έχουμε μια συμφωνία, έχουμε μια συμφωνία που έχει πολλά μέτρα, τα οποία δεν θα θέλαμε να υπάρχουν. Παλέψαμε και αντιμετωπίσαμε και καταφέραμε να μην υπάρχουν κάποια εξ’ αυτών. Έχει όμως και μερικά θετικά σημεία. Σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε γρήγορα στην εφαρμογή ενός πρώτου πακέτου μέτρων, προκειμένου να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα, προκειμένου ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση να ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για το χρέος της χώρας και, βεβαίως, ταυτόχρονα να γίνει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε για να γίνει αυτό, που και εγώ το θεωρώ επιβεβλημένο και όλοι μας το θεωρούμε επιβεβλημένο, ότι θα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση. Βασική προϋπόθεση για να γίνει η αξιολόγηση, θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι μόνο. Είναι κάποια προαπαιτούμενα τα οποία έχουν μπει από τη συμφωνία. Το θέμα είναι εάν αυτά τα προαπαιτούμενα και αυτού του είδους η ανακεφαλαιοποίηση που θα γίνει, μπορεί να την αντέξει ο Έλληνας και να γίνω σαφής. Κόκκινα δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα τα λεγόμενα. Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός.  Ακούγεται ότι θα καταφύγετε στη λύση που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν έτοιμες να καταφύγουν και εσείς το καταγγέλλατε. Και καλά κάνατε και το καταγγέλλατε, το καταγγέλλαμε και εμείς από εδώ από την εκπομπή. Δηλαδή τι; Να πουλήσουμε τα μη εξυπηρετούμενα σε ξένα fund σε πολύ χαμηλή τιμή στο 30% της αξίας τους.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δεν θα συμβεί.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα συμβεί;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα κόκκινα δάνεια δεν θα πουληθούν σε ξένα funds. Αυτό είναι δέσμευση και έχει ανακοινωθεί και από τον υπουργό, τον κύριο Σταθάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί να μην το κάνουμε με τους πολίτες, δηλαδή, θέλω να πω. Εάν εγώ χρωστάω και έρθει η τράπεζα και πει ‘’κοίταξε, κύριε Παπαδάκη, χρωστάς εκατό χιλιάδες. Ούτως ή άλλως χαμένα τα έχω. Έτοιμα είναι τα κοράκια του εξωτερικού να τα πάρουν. Πάρε το ρε παιδάκι μου το 30%’’.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε και είναι η σημαντική διαφορά από τους προκατόχους.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα το κάνετε αυτό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δεν θα συμβεί. Κοιτάξτε, οι άμεσες προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα είναι, πραγματικά, η νομοθέτηση για τα κόκκινα δάνεια και για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτές είναι υψηλής προτεραιότητας δεσμεύσεις της κυβέρνησής μας.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Περιμένουμε να το δούμε. Μετά, κυρία υπουργέ, ένα καλό ξεκαθάρισμα που θα έπρεπε να κάνετε στην ελληνική κοινωνία είναι το να πάμε σε ιδιαίτερες ομάδες. Παλαιότερα σε αυτήν την εκπομπή μας λέγανε  ασχολείστε μόνο με τους συνταξιούχους και όχι με τον ενεργό πληθυσμό. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών οικογενειών συντηρείται από τους συνταξιούχους. Και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει επιδοματικό χαρακτήρα πια, βεβαίως…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είστε από την ελληνική περιφέρεια και τα ξέρετε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: … και πέντε άνθρωποι και περισσότεροι ενδεχομένως…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι λέμε τώρα σε αυτούς; Επειδή έχουμε ανεργία και δεν έχουμε εισφορές, επειδή τα λεφτά οι προηγούμενοι τα φάγανε στο PSI και στο χρηματιστήριο, στα δομημένα ομόλογα και σε διάφορα, επειδή, λοιπόν, έχουμε αυτά τα προβλήματα, συνταξιούχε θα σου κόψουμε κι άλλο τη σύνταξη. Ακούγεται ότι θα έχουμε μειώσεις των συντάξεων.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, δεν είναι ο στόχος μας να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την προηγούμενη λογική και πρακτική. Δηλαδή, κόβουμε μισθούς, συντάξεις, αυξάνουμε τη φορολογία και θα βγούμε από την κρίση. Αυτό έλεγαν τα προηγούμενα μνημόνια. Αντισταθήκαμε σ’ αυτό και θα αντισταθούμε σ’ αυτό. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η συνταγή οδήγησε τη χώρα και οδήγησε τους έλληνες πολίτες σε δεινή κατάσταση. Δεν είναι συνταγή εξόδου, δεν είναι συνταγή επιτυχίας. Είμαστε σε πλήρη γνώση. Προσπαθούμε και θα παλέψουμε σκληρά. Ένα από τα θετικά της συμφωνίας είναι ότι έχει αφήσει ανοιχτά θέματα, στα οποία μπορούμε από μόνοι μας να βρούμε ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να έχουμε το εισπρακτικό αποτέλεσμα το οποίο είναι απαραίτητο, επαναλαμβάνω είναι ένα από τα θετικά της συμφωνίας. Και, επίσης, έρχεται στο άμεσο διάστημα, δηλαδή, περίπου στον Νοέμβριο, το καινούργιο φορολογικό σχέδιο που θα έχει έναν αναδιανεμητικό χαρακτήρα…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το περιμένω με αγωνία αυτό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …με μεγαλύτερα βάρη σ’ αυτούς που ευνοήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ή που αντέχουν περισσότερο να σηκώσουν βάρος. Ο πρώτος στόχος είναι να προστατέψουμε τους αδύναμους, αυτούς που έπληξε περισσότερο η κρίση και αυτούς που πλήττονται και σήμερα περισσότερο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε κάτι; Με τα ισοδύναμα έχουμε μια ένσταση εδώ, ως εκπομπή, και το λέμε και θα ήθελα να τη μοιραστούμε. Εάν τα ισοδύναμα είναι να πάρω από εδώ, να βάλω εκεί, να πάρω από εκεί, να βάλω από εδώ…
ΣΙΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τώρα αυτό γινόταν.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό γινόταν. Ήταν ένα ανοικοκύρευτο, ασουλούπωτο πράγμα, το οποίο τι έκανε; Έπαιρνε από τη μια τάξη, έδινε στην άλλη. Εμείς, ξέρετε τι θέλουμε να κάνετε; Να ψάξετε να βρείτε αυτούς που δεν ξέρουν πού είναι η εφορία της γειτονιάς τους.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε να βγάλετε, να ψάξετε να βρείτε αυτούς που δηλώνουν φτωχοί και έχουν κότερα. Δεν είναι λαϊκισμός αυτός.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό που λέτε τώρα είναι στόχος υψηλής προτεραιότητας.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάντε το όμως.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Κάθετα είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και ασφαλώς να πληρώσουν αυτοί που τόσα χρόνια διαφεύγουν μέσα από ένα σύστημα διαπλοκής, το οποίο αναλύθηκε, χθες, διεξοδικά από τον Πρωθυπουργό. Μεταξύ των άλλων, εκτός του ότι αυτό θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση και θα απαλλάξει από φόρους τα ασθενέστερα  στρώματα, θα αποκαταστήσει και ένα αίσθημα αδικίας, το οποίο, εν πάση περιπτώσει…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάντε το, για να μην σας κατηγορήσουν ότι κάνετε τα ίδια. Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα; ΕΝΦΙΑ. Δεν το άκουσα να το πει ο Πρωθυπουργός. Μπορεί να του ξέφυγε, μπορεί να το ξέχασε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ήταν δυνατόν να μιλήσει για τον ΕΝΦΙΑ. Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν φόροι…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι άδικη φορολογία.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υποστήριξα, ούτε υποστηρίζουμε ότι αυτή η φορολογία που έχει επιβληθεί είναι δίκαιη. Δεν υποστηρίζουμε κάτι τέτοιο. Το αντίθετο. Είμαστε εδώ, για να παλέψουμε ακριβώς, για να αλλάξουμε τα φορολογικά βάρη να πέσουν στις πλάτες άλλων. Αυτό θα αποτυπωθεί στο καινούργιο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα είναι μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τη χώρα. Μια μεταρρύθμιση, η οποία, πραγματικά, να ανακουφίσει αυτούς που δεν αντέχουν. Θα πρέπει να πληρώσουν οι κατέχοντες, θα πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι, θα πρέπει να πληρώσουν αυτοί που κερδίζουν περισσότερα και να πληρώσουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν ή φοροαπαλλάσσονται τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια σε αυτή τη χώρα. Αυτή θα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:  Μέχρι στιγμής, βέβαια, μπορεί να μας ακούνε και να γελάνε, γιατί λένε «δεν μας έχει αγγίξει κανείς».
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το «μέχρι στιγμής» αντιλαμβάνεστε ότι το φορολογικό σύστημα κάθε έτος-το ξέρετε καλύτερα από μένα- ψηφίζεται το προηγούμενο έτος. Δηλαδή, φόροι που πληρώνονται σήμερα και αυτοί που αποτυπώθηκαν το καλοκαίρι, δεν είναι φόροι που τους επέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι είναι και περιμένω με αγωνία να δω τι θα κάνετε εσείς.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: ...είναι φόροι που έρχονται από πριν. Το δικό μας φορολογικό σχέδιο θα αποτυπωθεί μέσα στον Νοέμβριο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να κλείσουμε το θέμα με τον ΕΝΦΙΑ, είναι ότι έχουμε και αυτή την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που λέει ότι κακώς το κράτος δεν έχει αλλάξει τις αντικειμενικές αξίες από το 2007, κυρία Γεροβασίλη, και εσείς αδικείστε γι’ αυτό το οποίο θα πληρώσετε. Δηλαδή, πληρώνετε για την αξία του ακινήτου σας τη χρυσή εποχή της ευδαιμονίας, ενώ η τιμή του ακινήτου σας έχει πέσει δύο και τρεις φορές κάτω.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία. Αυτό, όμως, σας θυμίζω ότι είναι συνδεδεμένο και με τον δανεισμό και με τα δάνεια και πρόκειται να συζητηθεί ολοκληρωμένα μέσα στο ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Και είναι στις δεσμεύσεις μας και στις προτεραιότητες επίσης η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα πρέπει να γίνει. Αυτά όλα είναι έτσι όπως τα λέτε, έτσι αποτυπώνεται η πραγματικότητα. Αυτήν την πραγματικότητα είμαστε εδώ για να αλλάξουμε και αυτές είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέλους ανοίγει ο δρόμος μπροστά μας για να κυβερνήσουμε. Όπως ξέρετε, περάσαμε πολύ δύσκολη περίοδο, δεν ήταν δυνατόν να συμβούν αλλαγές ούτε στο φορολογικό το προηγούμενο διάστημα και μέσα στο καλοκαίρι. Αλλά σήμερα είμαστε εδώ για να δώσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη. Και όχι μόνο για το φορολογικό, αλλά και για όλα αυτά που ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό και όπως σήμερα και αύριο θα αναλυθούν οι προτεραιότητες όλες από όλους τους υπουργούς για το κυβερνητικό σχέδιο της τετραετίας. 
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε οικογένεια, ξέρετε τι χρειάζεται για να μεγαλώσει ένα παιδί.  Μιλάγαμε για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, και εδώ είναι κάτι το οποίο εξοργίζει.  Άλλο η επιλογή του γονέα, αυτοί που έχουν στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία ή κάποιοι κάνουν την ανάγκη υποχρέωση πιστεύοντας ότι είναι καλύτερο το ιδιωτικό σχολείο. Στερούνται για να πάει το παιδί τους στο ιδιωτικό σχολείο ή κάποια εποχή είχαν χρήματα, τώρα δεν έχουν, αλλά λένε «Κάτσε να τελειώσει και θα κάνω θυσίες για να τελειώσει το παιδί μου σε ιδιωτικό σχολείο». Δεν αναφέρομαι σ’ αυτή την κατηγορία.  Εγώ αναφέρομαι σε αυτό που τσουβαλιάζουμε  στην ιδιωτική εκπαίδευση και που είναι οι ελλείψεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος.  Ξένες γλώσσες που έμαθαν τα παιδιά μας, κυρία Γεροβασίλη;  Στα ιδιωτικά φροντιστήρια, έτσι;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. 
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να περάσουν στο Πανεπιστήμιο …
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα είναι σειρά παθογενειών.  Είναι όπως το περιγράφετε κύριε Παπαδάκη. Είναι σειρά παθογενειών η οποία οδηγεί όλες τις οικογένειες, οριζόντια, στην ιδιωτική εκπαίδευση.   Και αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι ο αυξημένος ΦΠΑ, οριζόντια, στην ιδιωτική εκπαίδευση, είναι ένα αντιλαϊκό μέτρο στο μεγαλύτερό του ποσοστό. Δεν μιλάμε για κάποιες οικογένειες προνομιούχες οικονομικά, που εξ επιλογής αυτό θα έκαναν.  Αλλά σήμερα, όπως το είπατε και εσείς, εκτός του ότι πλήττεται η κάθε λαϊκή και μέση οικογένεια, που αυτό μας απασχολεί ιδιαίτερα,  υπάρχουν πολλοί γονείς σκληρά εργαζόμενοι που έχουν στείλει το παιδί τους στο  ιδιωτικό σχολείο προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες της δουλειάς.  Και αυτό είναι κατανοητό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε φροντιστήριο για ξένη γλώσσα, βρεφονηπιακοί σταθμοί…  Ξέρετε, εδώ έχουμε  μια συνάδελφό μας – προηγουμένως λέγαμε το παράδειγμα και τη δείξαμε κιόλας, το δέχθηκε-που για οκτακόσια Ευρώ το χρόνο, μη φανταστείτε τώρα ότι έχει μισθό που τρέχει από τα μπατζάκια, ξεπερνάει το εισοδηματικό κριτήριο και υποχρεώνεται να στέλνει το παιδάκι της, για να μπορεί να δουλεύει, σε βρεφονηπιακό σταθμό. Τετρακόσια εβδομήντα Ευρώ το μήνα.  Πολλά λεφτά. 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχω υπάρξει κύριε Παπαδάκη και δημοτική σύμβουλος πολλά χρόνια και έχω βρεθεί απέναντι σ’ αυτά τα προβλήματα.  Και ξέρετε, ό,τι δεν μπορεί να καλύψει το κοινωνικό κράτος μετατίθεται στην τσέπη του κάθε πολίτη. Γι’ αυτό κατηγορούμαστε για κρατιστές, όταν μιλάμε για κράτος το οποίο να μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες που πρέπει στον Έλληνα πολίτη. Αυτός είναι και ο στόχος μας.
ΣΙΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός σε ισοδύναμα μέχρι τον Νοέμβριο, αλλά δεν ακούσαμε ποια είναι αυτά.  Και επειδή απευθύνθηκε και στην αντιπολίτευση και είπε «προτείνετε και εσείς», φαίνεται σαν να μην τα έχετε τα ισοδύναμα.  Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό που λέμε «εξεύρεση ισοδυνάμων», μη φανταστείτε ότι είναι μια εύκολη ιστορία.  Η συμφωνία η οποία ψηφίσθηκε το καλοκαίρι, προέκυψε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση σε πάρα πολλά σημεία, αλλά  πολλά εξ αυτών είναι αρκετά περιοριστικά. Επομένως σήμερα αυτό το οποίο γίνεται, είναι η προσπάθεια να βρούμε ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που είμαι πεπεισμένη ότι θα βρεθούν και είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών βεβαίως και γίνεται δουλειά σ’ αυτή την κατεύθυνση.  Ο στόχος είναι να βρεθεί από το οικονομικό επιτελείο και από τα Υπουργεία σειρά, μια λίστα δηλαδή, ισοδύναμων, η οποία θα αντικαταστήσει ή θα ελαφρύνει βάρη τα οποία δεν θέλουμε να πέσουν στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών. Είναι μια δύσκολη δουλειά αυτή, είναι μια σημαντική δουλειά, η οποία γίνεται αλλά και θα γίνεται συνεχώς.  Αν υποθέσουμε ότι προχωρούν τα φορολογικά μας έσοδα, τα έσοδα του κράτους, αυτό αντίστοιχα θα μας βάζει και σε μια δυνατότητα να περνάμε και σε μια ελάφρυνση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ότι δεν έχουμε έσοδα, όμως, και είναι 81% τα ληξιπρόθεσμα, σημαίνει ότι δεν έχουν να πληρώσουν.  Δεν σας λέω τον μπαταξή… 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, με τους φόρους, όσους φόρους και να βάλουμε στους πολίτες, δεν θα βγει η χώρα.  Αυτό το γνωρίζουμε.  Εάν η χώρα δεν περάσει σε ανάπτυξη, δεν πρόκειται να λύσουμε τα ζητήματά μας. Και αυτό είναι στις προτεραιότητες που ανακοινώθηκαν χθες.  Οι προτεραιότητες δεν είναι «βάλτε φόρους και μειώστε μισθούς και συντάξεις», τη γνωστή συνταγή, αυτή που αναφέραμε και πριν, την καταδικασμένη πολιτική, αλά στόχοι και πολύ συγκεκριμένα μέτρα για να …
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχει φόρους, όμως, το 2016.
ΣΙΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Προϋπολογισμός προβλέπει ύφεση και το 2016. Δεν λέει ανάπτυξη.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, εγώ σας είπα για το σχέδιο ανάπτυξης.  Αποτυπώθηκε και χθες και λέμε ειλικρινώς , δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο, είναι πασιφανές. Ο στόχος είναι να περάσουμε σε ρυθμό ανάπτυξης -το είπε χθες ο Πρωθυπουργός-στο τέλος του 2016, στο δεύτερο εξάμηνο.  Μέχρι τότε δεν προβλέπεται. 
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε, έχουμε έναν λαό κυρία Γεροβασίλη, τον οποίον θα πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτούμε ότι αυτός ο λαός είναι ένας υπέροχος λαός.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μόνο αυτό σκεφτόμαστε κύριε Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε γιατί σας το λέω;  Θα αντιληφθείτε γιατί το λέω.   Βλέπαμε όλοι εικόνες χθες από τη Γαλλία , από την ανακοίνωση ότι η Air France θα μειώσει κατά 3.000 το προσωπικό της.  
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μαζικές απολύσεις.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πιάσανε το Διευθυντή Προσωπικού, του σκίσανε τα ρούχα. Είδατε σκηνές, εδώ στην Ελλάδα, τέτοιες;  Όταν έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που πραγματικά θέλουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, αγωνιούν καθημερινά αν θα βρουν δουλειά, αλλά όμως, νισάφι,  σ’ αυτούς τους ανθρώπους τους επιβάλουμε και φόρο.  Δηλαδή το 12000 που καθορίζει τον πλούτο είναι με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.  Δηλαδή αν είναι παντρεμένος, έχει ένα σπίτι στην Άρτα…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τον πλούτο σε εισαγωγικά.  Διότι δεν πρόκειται περί πλούτου.  Πρόκειται για ένα εισόδημα ελάχιστα αξιοπρεπούς διαβίωσης.   Δεν είναι πλούτος αυτός.  Σας θυμίζω και τον αγώνα που έχουμε δώσει και που έχουμε κρατήσει το ζήτημα των μαζικών απολύσεων.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μεγάλο θέμα. 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας θυμίζω πως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το καλοκαίρι, λίγο πριν υπογράψουμε τη συμφωνία, που μας πίεζαν «υπογράψτε τώρα, γρήγορα, μια συμφωνία, καταστρέφεται η χώρα κ.λπ. υπογράψτε ό,τι σας φέρνουν» όπως έκαναν οι προηγούμενοι, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, συγκυβέρνηση, ήταν έτοιμη να περάσει και στη χώρα μας η απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων.  Αυτό απετράπη από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, να δούμε τι θα πει και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Γιατί πήγε στις καλένδες το θέμα αυτό.  Και αν το Διεθνές Γραφείο Εργασίας πει ότι για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας …
ΣΙΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το ξαναδούν από μηδενική βάση.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι έτσι. Και όπως γνωρίζετε ο κ. Κατρούγκαλος ήταν χθες στη Σύσκεψη που έγινε για να προσαρμοστούν  στα ευρωπαϊκά δεδομένα οι εργασιακές σχέσεις και να μην έχουμε τις συνθήκες της «γαλέρας». 
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα κ. Υπουργέ, για να σας αφήσουμε επειδή γνωρίζουμε ότι έχετε υποχρεώσεις: Κάθε τρεις μήνες θα έρχονται οι Θεσμοί, οι τροϊκανοί θα έρχονται τώρα, κακά τα ψέματα, μην τους κάνουμε Θεσμούς ξαφνικά…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τροϊκανοί; 
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι.  Και τροϊκανοί, μην πούμε, τροϊκανοί – τροϊκανάδες.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχουν σημασία οι λέξεις, η ουσία έχει σημασία κ. Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσέξτε όμως: Θα έρχονται κάθε τρεις μήνες και θα κάνουν έλεγχο.  Μπορεί να μην πηγαίνουν στο γραφείο μέσα, με σταυροπόδι ή το πόδι πάνω στο γραφείο, αλλά θα  κάνουν έλεγχο.  Θα λένε «Δεν μου λέτε;  Γιατί δεν κάνατε αυτό;».  Θα βλέπουν το λογαριασμό.  Τι θα κάνετε, αλήθεια, αν σας πουν σε έξι μήνες «Δεν φτάνουν αυτά, βάλτε κι άλλα»;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε μια συμφωνία η οποία- στα θετικά της είναι ότι- είναι τριετής.  Έχει σταθερή χρηματοδότηση, και έχει αφήσει και χώρο για μια συνεχή διαπραγμάτευση σε πάρα πολλά επίπεδα και μεγάλα, σημαντικά ζητήματα, όπως αυτά που αναφέρατε, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά, τα οποία είναι για το επόμενο διάστημα και τα οποία θα διαπραγματευθούμε με τους όρους με τους οποίους συζητήσαμε και σε αυτή τη συζήτηση που κάναμε σήμερα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Capital Controls: Πότε βλέπετε να τελειώνουν; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ δεν είμαι ειδική γι’ αυτό, αλλά ξέρω τις ανακοινώσεις και της κ. Κατσέλη και των αρμοδίων ότι στις  αρχές του 2016 θα τελειώσουμε  με τα Capital Controls.
 ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μένει η απειλή για το κούρεμα των καταθέσεων.  Το έχουμε ξεπεράσει αυτό, το κούρεμα των καταθέσεων; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα έχει τελειώσει πια οριστικά το θέμα  των καταθέσεων.  Οι καταθέσεις σήμερα  και αυτό αποτυπώθηκε όχι μόνο από εμάς αλλά και από τους Ευρωπαίους και από το καλοκαίρι ότι έχει φύγει οριστικά σαν πρόβλημα. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης- ένας λόγος για  τους οποίους είναι πάρα πολύ σημαντική η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών- τελειώνουμε οριστικά με τέτοιου είδους μέτρα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπαμε τα πρώτα, ελπίζουμε να έχουμε μια τακτική επικοινωνία.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά θα έχουμε μια τακτική επικοινωνία και θα έχουμε την ευκαιρία να ξετυλίξουμε πάρα πολλά από αυτά τα οποία και ανακοινώθηκαν  χθες και θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες και βεβαίως όλη αυτή την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα, η οποία είναι καθοριστική πραγματικά για τη χώρα.   Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εργαστεί σκληρά.  Ο Πρωθυπουργός έδωσε την κατεύθυνση ούτως ώστε αυτό το σχέδιο που έχει αυτά τα επώδυνα μέτρα, τουλάχιστον στην αρχική του φάση, είναι όμως ένα σχέδιο τετραετίας και ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση  και εξόδου από όλα αυτά τα κακά που αναφέρατε και εσείς.  Έξοδος από την επιτροπεία, έξοδος από τα μνημόνια.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Περιμένουμε να νομοσχέδια, λοιπόν, γιατί τώρα πια είμαστε στις εξαγγελίες και από αυτό θα κριθείτε, από τα νομοσχέδια και στην πράξη, όχι από τα λόγια.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Στην πράξη κρίνεται.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και ελπίζουμε η κριτική μας  να μην είναι τόσο αυστηρή, αλλά να λέμε ότι κάτι κάνατε.   Προσωρινά είμαστε στα λόγια.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Η κριτική σας να είναι πάντα αυστηρή.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:  Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.