15 Οκτ 2015

Να ανακηρυχθεί το 2016 «έτος Γιάννη Μόραλη»

Πρόταση του Δήμου Αρταίων στο Υπ. Πολιτισμού

   Την πρόταση προς το Υπουργείο Πολιτισμού να ανακηρυχθεί το έτος 2016 ως «έτος Γιάννη Μόραλη» αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων. Πρόκειται για κίνηση που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει ο Δήμος για προώθηση και ανάπτυξη του πλούσιου πολιτιστικού υπόβαθρου της Άρτας και στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην εξωστρέφεια της περιοχής και στην δημιουργία πολιτιστικής ταυτότητας.
   Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και φορείς της πόλης, που θα προετοιμάσει το πλαίσιο των εκδηλώσεων.
   Στο παραπάνω πλαίσιο, θα δημιουργηθεί μια σειρά δράσεων, όπως τελετές στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, που ως γνωστόν φέρει το όνομα του μεγάλου Αρτινού καλλιτέχνη, ενώ θα υπάρξει συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για συμμετοχή μαθητών με έργα τους στις εκδηλώσεις, θα γίνουν ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής από μαθητές του μεγάλου ζωγράφου, ενώ θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, δραστηριότητες σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της περιοχής και φυσικά θα υπάρξει συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης.
Ο Γιάννης Μόραλης
   Ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα στις 23 Απριλίου 1916 και πέθανε στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 2009 και υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Θήτευσε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών για 35 συνεχή χρόνια.
   Το 1965 του απονέμεται από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο ο Ταξιάρχης του Φοίνικα, ενώ είναι και η χρονιά στη διάρκεια της οποίας φιλοτεχνεί δέκα συνθέσεις που παρεμβάλλονται μεταξύ των ποιημάτων, στη συλλογή Ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, των εκδόσεων Ίκαρος.
   Επίσης, συμμετέχει στην έκθεση Διακοσμητικά υφαντά τοίχου σε σχέδια Ελλήνων ζωγράφων, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών –Χίλτον και πάλι, και στην Μπιενάλε Ταπισερί της Λοζάνης.
   Το 1979 του απονέμεται το Αριστείο Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών.
   Το 2011, δυο χρόνια μετά το θάνατό του, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη η έκθεση με τίτλο «Γιάννης Μόραλης. Αρχιτεκτονικές συνθέσεις», και στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου η έκθεση Τιμή στον Γιάννη Μόραλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.