21 Αυγ 2014

Σέλτσο 2014: 210 χρόνια από την Θυσία – Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών

- Διήμερο αφιέρωμα στις Πηγές και στην Ιερά Μονή Σέλτσου
- Προβολή του μοναδικού ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα για το δικό μας Ζάλογγο...

   Στις Πηγές Άρτας - Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη και στην πλατεία Β. Καπερώνη -κεντρική πλατεία Πηγών- ο δήμος Γ. Καραϊσκάκη, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων "ΣΕΛΤΣΟ 2014", διοργανώνει διήμερο αφιέρωμα για τα 210 χρόνια από την Θυσία –Ολοκαύτωμα των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ στο Σέλτσο το 1804.
   Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στις 22 Αυγούστου 2014 ημέρα Παρασκευή και ώρα 19.30, θα γίνει ο καθιερωμένος αγώνας θυσίας, λαμπαδηφορία και προβολή ντοκιμαντέρ του διακεκριμένου Αρτινού φωτογράφου-κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα με τίτλο "ΣΕΛΤΣΟ -ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΘΥΣΙΑΣ".
   Την επόμενη 23 Αυγούστου στην ιστορική Ιερά Μονή Σέλτσου θα γίνουν οι επίσημες εκδηλώσεις, με την τέλεση της θείας λειτουργίας, την δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικό συγκρότημα "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΥ ΑΡΤΑΣ" υπό την διεύθυνση του κ. Πουλιάνου.
   Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τον -Σουλιώτικης καταγωγής- Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και διακεκριμένο δικηγόρο Οικονόμου Γεώργιο με θέμα "Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΛΤΣΟΥ".
   Όπως προαναφέραμε, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Παρασκευής 22 Αυγούστου 2014 και ώρα 21.00, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ διάρκειας 35΄ λεπτών και σπάνιο φωτογραφικό υλικό του διακεκριμένου Αρτινού φωτογράφου-κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα με τίτλο "ΣΕΛΤΣΟ -ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΘΥΣΙΑΣ".
   Η προβολή του μοναδικού αυτού ντοκιμαντέρ, του καταξιωμένου συμπατριώτη μας του κινηματογραφιστή-φωτογράφου του Βασίλη Γκανιάτσα,  θα χαράξει ανεξίτηλα στη μνήμη όλων μας το δράμα των Σουλιωτών. Ο εκλεκτός πατριώτης μας με άψογο επαγγελματισμό, ακολουθεί ακούραστα βήμα προς βήμα τα χνάρια των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΩΝ και των άλλων υπερασπιστών του ΣΕΛΤΣΟΥ στα ταμπούρια του ΦΡΑΞΟΥ του ΑΗ ΛΙΑ και του ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΥ. Περπάτησε τις χαράδρες του ΝΙΓΚΟΖΙΟΥ και της ΓΚΟΥΡΑΣ, αλλά και τις όχθες του ΑΧΕΛΩΟΥ την ΒΡΕΣΤΕΝΙΤΣΑ την ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ και τα μέρη του ΛΙΑΣΚΟΒΟΥ έχοντας την κινηματογραφική μηχανή ανά χείρας, Στο δύσβατο και δύσκολο οδοιπορικό του δεν πρέπει να ξεχάσουμε δυο ανθρώπους ΠΗΓΙΩΤΕΣ που τον συντρόφευαν και του έδειχναν τα βήματα των ηρώων όπως τα έμαθαν από τους παλαιότερους. Είναι ο αείμνηστος Πρόεδρος των Πηγών Βασίλειος Καπερώνης ο Αθανάσιος Μπαλάς και ο Επαμεινώνδας Μπαλάς.
   Μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, μας μεταφέρει νοερά πίσω στις τραγικές στιγμές του χρονικού του "Χαλασμού" ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ από τον Δεκέμβριο του 1803 μέχρι τον Απρίλιο του 1804 . Η προσέγγιση γίνεται με σεβασμό στις ιστορικές πηγές και στις προφορικές παραδόσεις. Δίνει για πρώτη φορά μια άλλη οπτική διάσταση του απίστευτου δράματος 1.400 περίπου ψυχών που παίχτηκε στο ΣΕΛΤΣΟ μας βοηθάει να κατανοήσουμε την ανείπωτη θυσία που όπως αναφέρει ο ΠΟΥΚΕΒΙΛ "δεν τη χωρεί ιστορικού νους". Σκιές άσιτων και σκελετωμένων υπερασπιστών χωρίς εφόδια που προτίμησαν το θάνατο ήρωος αντί της ζωής σκλάβου προσκυνημένου στον τύραννο. 
   Μπροστά σου περνούν τρεις γενιές ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΩΝ που χάθηκαν σε μια μόνο μέρα από τις ορδές 7.000 πάνοπλων υποτακτικών του ΑΛΗ ΠΑΣΑ. Μας καλεί να περπατήσουμε μαζί στην ποτισμένη με αίμα ιερά γη Και αν τυχόν τους λησμονήσουμε πάλι θα μα το θυμίζουν αυτά τα αδούλωτα βράχια . Μας "αναγκάζει" να ακολουθήσουμε τα χνάρια της ΛΕΝΩΣ του ΚΙΤΣΟΥ του ΜΑΡΚΟΥ του ΝΟΤΗ και τόσων άλλων ηρώων και να ζήσουμε την τραγική μοίρα τους με ένα απλό δάκρυ.
   Είναι ένα ντοκιμαντέρ που σε γεμίζει με ανείπωτο θαυμασμό και δέος για τους ήρωες αυτούς. Η παρουσία όλων μας επιβάλλεται ως ελαχίστη οφειλομένη υποχρέωση στη μνήμη των.
   Είναι μια υπόσχεση ότι δε θα τους ξεχάσουμε ποτέ. Με την προβολή της ταινίας αυτής έρχεται και η δικαίωση του δημιουργού της που επί 10 χρόνια έβλεπε τον μόχθο και το μεράκι τριών και πλέον μηνών στον ιερό τόπο να παραμένει αθέατο αφού οι τοπικοί φορείς δεν συνέδραμαν ώστε να γίνει η προβολή τα προηγούμενα χρόνια καίτι αυτό είχε προβληθεί εκτός Άρτας με πολύ θετικά σχόλια για το περιεχόμενο του.
   Μοναδική προβολή στις Πηγές έγινε τον Αύγουστο του 2011 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Σέλτσου και της ημερίδας για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ που διοργάνωσε ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη.
  Επίσης προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου ΣΚΟΥΦΑΣ στην Άρτα την 25η Μαρτίου 2014 στο πλαίσιο των εκδηλώσεως της εθνικής εορτής που ήταν αφιερωμένη στο Σέλτσο. Τον Ιούνιο του 2013 προβλήθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου Ηπειρωτών Ν.ΙΩΝΙΑΣ στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων του συλλόγου "ΣΕΛΤΣΟ–ΤΟ ΥΠΕΡΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΝΔΟΞΟΤΕΡΟ ΖΑΛΟΓΓΟ" οι παραπάνω προβολές άφησαν άφωνους τους θεατές του και σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης από το δράμα που ξετυλίχτηκε μπροστά τους αποτυπωμένο σε ένα πανί.
   Να σημειώσουμε ότι είναι και το μοναδικό επαγγελματικό ντοκιμαντέρ που καταπιάνεται με το δράμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο. Είναι μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές και ένα εργαλείο μάθησης της ιστορίας του τόπου μας ενώ αποτελεί μια βροντερή απάντηση στους κατά καιρούς ανιστόρητους εθνοαποδομητές της ιστορίας μας.
   Αξίζει να του απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσπάθεια του που αποτελεί τιμή για τον τόπο μας, και προβολή της ιστορικής μνήμης. Ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο που έγινε "ΠΗΓΙΩΤΗΣ" και μας έκανε κοινωνούς της ανείπωτης αυτής θυσίας.
   Καλούμε όλους τους Πηγιώτες, όλους τους Ραδοβιζινούς όλους τους Αρτινούς, όλους τους Ηπειρώτες, όλους τους φίλους μας, να αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις "ΣΕΛΤΣΟ 2014" και να παρευρεθούν σ αυτές. Αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για αυτούς τους Ήρωες πού έπεσαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.

ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.