2 Ιουλ 2014

Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας για το πρόστιμο-μαμούθ και την κατηγορία της συμμετοχής σε καρτέλ

"Η απόφαση αυτή είναι άδικη κι αν τελικά εφαρμοστεί θα σημάνει το οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων και την πτώχευση όλων μας"

   Ο ήδη εξασθενημένος και πολύπαθος κλάδος της πτηνοτροφίας δέχεται ακόμη ένα μεγάλο, ίσως μοιραίο, χτύπημα.
   Μετά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση της υποτιθέμενης γρίπης των πτηνών το 2006, την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των δημητριακών που έσπρωξαν στα ύψη τα κοστολόγια όλων των επιχειρήσεων μετά το 2009, την απώλεια χρημάτων από το κλείσιμο μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ (Ατλάντικ, αλλά και τωρινά προβλήματα), τις καθυστερήσεις πληρωμών των προϊόντων μας από τα καταστήματα λιανικής, τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών σε επίπεδα τέτοια ώστε η μόνη ζήτηση να περιορίζεται στις ημέρες που πληρώνονται μισθοί και συντάξεις και μόνο όταν υπάρχουν εξευτελιστικές και σημαντικά κάτω του κόστους των προϊόντων μας προσφορές, έρχεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού και με το πόρισμά της (σημ. Τηλεβόα: διαβάστε εδώ)  δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε όλο τον πτηνοτροφικό κόσμο.
   Με το σκεπτικό ότι λειτουργούσε επί της
ουσίας καρτέλ που ήλεγχε τις τιμές και τα μερίδια αγοράς, επιβάλει πρόστιμα αδιανόητα κατά την άποψή μας και που όλοι ψάχνουμε να βρούμε απαντήσεις για το σκεπτικό και φυσικά στα ερωτήματα που εύλογα γεννιούνται:
      1. Υπάρχει καρτέλ που καταγράφει συνεχώς ζημιές; Αν δει κανείς τους ισολογισμούς όλων σχεδόν των εταιρειών του κλάδου, θα διαπιστώσει ότι τα κέρδη είναι από μηδαμινά έως πολύ αρνητικά.
      2. Αρκετές από τις επιχειρήσεις που τιμωρούνται, ήδη έχουν κλείσει ή πτωχεύσει ή προσπαθούν να σωθούν μέσω του Πτωχευτικού κώδικα και της διαδικασίας εξυγίανσης (όπως ο Συνεταιρισμός μας . Πώς μπορεί να έχουν συστήσει καρτέλ και πώς θα μπορέσουν να πληρώσουν τα επιβληθέντα πρόστιμα;
      3. Η Ελληνική πτηνοτροφία είναι ένας από τους ελάχιστους παραγωγικούς κλάδους που έχουν απομείνει στη χώρα μας και πάλι κάθε χρόνο συρρικνώνεται. Κάποτε κάλυπτε το 100 % των αναγκών σε κοτόπουλο της Ελληνικής αγοράς και τώρα μόλις το 65 % με συνεχώς μειούμενες τάσεις. Αν χαθεί κι αυτός ο παραγωγικός κλάδος, πτωχεύσουν τόσες χιλιάδες νοικοκυριά πτηνοτρόφων και μείνουν άνεργοι τόσες χιλιάδες εργαζόμενοι, ποιος θα ωφεληθεί; Ο καταναλωτής; Το κράτος; Σίγουρα κανένας από αυτούς.
   Η απόφαση αυτή είναι άδικη κι αν τελικά εφαρμοστεί θα σημάνει το οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων και την πτώχευση όλων μας.
   Καλούμε την πολιτεία και τους φορείς, τοπικούς και μη, να παρέμβουν άμεσα και για την αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και για τη διατήρηση των λίγων πνευμόνων ζωής που έχουν απομείνει στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα στην Ελληνική ύπαιθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.