Το «έξυπνο» lockdown δεν ήρθε ποτέ, η επέλαση του τρίτου κύματος της πανδημίας θα ανασχεθεί κάνοντας βόλτες με ποδήλατο αντί για ΙΧ, και η κατάρρευση του ΕΣΥ θα αντιμετωπιστεί εξορίζοντας από τις ΜΕΘ και τα δημόσια νοσοκομεία οποιοδήποτε μη covid, βαρύ και μη, περιστατικό.
Χρειάστηκε λιγότερο από ένα 24ωρο για να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις δικές της διαρροές για πανελλαδικό ερμητικό lockdown 15 ημερών, να αγνοήσει τις επιστημονικές προειδοποιήσεις για ορμητική διασπορά των υπερμεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού, και να επιβεβαιώσει τα πολιτικά της αδιέξοδα – αδιέξοδα, τα οποία μετακυλύονται πλέον απ’ ευθείας στην κοινωνία.
Μεσολάβησε μια ακόμη συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, όπου τα επιδημιολογικά στοιχεία σόκαραν. Οι μετρήσεις των λυμάτων και τα μαθηματικά μοντέλα που παρουσιάστηκαν δείχνουν επιθετική διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα σε πανελλαδικό επίπεδο, δείχνουν ότι η βρετανική μετάλλαξη σαρώνει, με απρόβλεπτη συμπεριφορά, την Αττική και την Κρήτη, και δείχνουν ακόμη πως τα κρούσματα του νοτιοαφιρκανικού στελέχους του ιού αυξάνονται σταθερά χωρίς να τα καλύπτουν τα εμβόλια.
Με αυτά τα δεδομένα αρκετά μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν άμεσο και ερμητικό lockdown, ανάμεσά τους και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Την θέση αυτή ο καθηγητής Τσιόδρας φέρεται, κατά αξιόπιστες πληροφορίες, να την είχε επικοινωνήσει ήδη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό μαζί με όλα τα ανησυχητικά προγνωστικά μοντέλα.
Η άποψή του όμως δεν εισακούστηκε, από την πλειοψηφία της επιτροπής προκρίθηκαν πιο ήπιες παρεμβάσεις, και το βασικό επιχείρημα που προτάχθηκε – με εμφανή πολιτική χροιά – ήταν η κοινωνική κόπωση και η δεδομένη «μη συμμόρφωση» σε μια νέα σκληρή καραντίνα. Κατόπιν αυτού ο Σωτήρης Τσιόδρας περιορίστηκε να παρουσιάσει τις τελευταίες επιστημονικές προγνώσεις και μετά απλώς σιώπησε – άγνωστο γιατί.
Ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του καθολικού lockdown στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου ήταν ένας και μοναδικός – οι ανύπαρκτες αντοχές της οικονομίας. Ενα καθολικό lockdown σημαίνει πως θα πρέπει να κλείσει όλος ο παραγωγικός τομέας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανιών, προοπτική που κρίνεται απολύτως απαγορευτική.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε, για τρίτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, χθες ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια στήριξης είναι πεπερασμένα, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει διαμηνύσει, κατά τις πληροφορίες, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα πέραν του Απριλίου κι αυτό μετά βίας, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται με την σειρά του να έχει στείλει «σήμα» στις Βρυξέλλες για επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης των κοινοτικών εισροών ρευστότητας.
Το πρώτο ζήτημα εδώ είναι πως την οριακή κατάσταση της οικονομίας η κυβέρνηση την γνώριζε και... προχθές. Ως εκ τούτου είναι ένα – ακόμη - ερώτημα το γιατί έφτιαχνε κλίμα ερμητικού lockdown το βράδυ της Τρίτης για να το πάρει πίσω το μεσημέρι της Τετάρτης.
Το δεύτερο ζήτημα είναι η, πλήρης πλέον, κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα όποιας μορφής κυβερνητικά μέτρα. Αναζητείται επί ματαίω από χθες το σημείο ζεύξης και η σοβαρότητα ανάμεσα στην δραματική προειδοποίηση Κικίλια ότι «το ΕΣΥ εξαντλεί τα όριά του» και στην παράλληλη ανακοίνωση Χαρδαλιά ότι θα περιορίσουμε την μετάδοση του ιού εάν πηγαίνουμε για ψώνια με... κόφτη δύο χιλιομέτρων και με τα «ελεγκτικά όργανα» να διασταυρώνουν στοιχεία για τις μετακινήσεις.
Το τρίτο, και πιο σοβαρό ζήτημα, είναι πως δεν διαφαίνεται συντεταγμένο Plan B. Η κυβέρνηση εξαντλεί την διαχείριση της πανδημίας αυτοθαυμαζόμενη και προσβλέποντας στην λύτρωση των εμβολίων. Ουδείς γνωρίζει τι, και εάν, σχεδιάζει στην περίπτωση που της λύτρωσης προηγηθεί η επιβεβαίωση των προβλέψεων των ειδικών – οι οποίες, παρεμπιπτόντως, επαληθεύονται συστηματικά έως τώρα.
Στις 4 Φεβρουαρίου, ακριβώς πριν από έναν μήνα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποιούσε ότι «μετά τις 17 Φεβρουαρίου περιμένουμε την αύξηση». Κι ακόμη ότι «αυτή η αύξηση μπορεί να οδηγήσει σύντομα στα 2.000 κρούσματα πανελλαδικά» και πως «δεν έχουμε δει ακόμη την ανάπτυξη του μεταλλαγμένου στελέχους, που θα φανεί στο τέλος της άνοιξης».
«Οπότε στα μέσα με 20 Μαρτίου θα πρέπει να λάβουμε πολύ σκληρά μέτρα. Για αυτό λέω να προλάβουμε», έλεγε τότε.
Τώρα τα δικά του μοντέλα, που παρουσιάστηκαν χθες στην επιτροπή, λένε, κατά τις πληροφορίες, ότι η βρετανική μετάλλαξη εξελίσσεται ραγδαία, πως οι επόμενες μέρες και η επόμενη εβδομάδα θα δώσουν αριθμούς που σοκάρουν, και ότι εάν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα αυτή η άνοιξη μπορεί να αποκτήσει δραματική τροπή...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.