2 Ιαν 2021

«Μαύρο» 2021 βλέπει η αγορά με πάνω από 150.000 «λουκέτα» και έκρηξη της ανεργίας με πάνω από 400.000 νέους ανέργους

Αποκαλυπτικά και άκρως δυσοίωνα όσα αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου


   Άκρως δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς σχετικά την πορεία των επιχειρήσεων το 2021.
   Ήδη, όπως κατέγραψε μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την εταιρεία OPINION POLL, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων κατέγραψε πολύ σοβαρές ζημιές τη φετινή χρονιά, με το μέλλον για πολλές από αυτές να φαντάζει εξαιρετικά «θολό». 

  «Θηλιά» οι υποχρεώσεις Μαρτίου - Απριλίου
   «Είναι σαφές ότι με μια οικονομία, η οποία το 2020 είχε δυο lockdown, δηλαδή κλειστές επιχειρήσεις, με τον τζίρο που σε κάποιους κλάδους δεν ξεπέρασε -στην καλύτερη περίπτωση- το 50%, με την εστίαση που έχασε -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- το 79% του τζίρου του 2019, υπάρχουν τεράστια προβλήματα» σημειώνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο tvxs.gr, ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και προσθέτει: «Εμείς έχουμε προειδοποιήσει πως, με τα σημερινά δεδομένα, πάνω από 150.000 είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να ανοίξουν. Πραγματοποιήσαμε μάλιστα και σχετική έρευνα, όπου το 42% στο χώρο της εστίασης δηλώνει πως δεν θα ξανανοίξει, όπως και το 35% στο λιανεμπόριο αλλά και το 22% στις υπηρεσίες».
   Ο ίδιος συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «αυτό καταδεικνύει μια αβεβαιότητα του κόσμου και ταυτόχρονα μια πολύ κακή ψυχολογία. Δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο. Για να το εξηγήσουμε καλύτερα, ας σκεφτούμε τι θα συμβεί το 2021. Αν δεν ανοίξει η αγορά σύντομα, θα υπάρξει μια βροχή υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις. Όταν λοιπόν κληθούν οι επιχειρήσεις να τις καλύψουν τον Μάρτιο-Απρίλιο, θα βρεθούν σε αδιέξοδο και θα οδηγηθούν μοιραία στο κλείσιμο το αργότερο μέχρι το Μάιο. Ακόμη κι αν δεν συμβεί αυτό, κάποιες από αυτές πάλι δεν θα έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να ανοίξουν. Οπότε είτε η κυβέρνηση θα δώσει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και θα προχωρήσει σε γενναίο κούρεμα του 50% των οφειλών, είτε οδηγούμαστε μοιραία σε μείωση της μεσαίας τάξης ακόμη και σε ποσοστό 50%. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά το επισημαίνει η Κομισιόν όταν προειδοποιεί πως στην Ευρώπη -και ειδικά στη νότια Ευρώπη- υπάρχει κίνδυνος για κλείσιμο του 50% των μικρών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το αίτημα για κούρεμα οφειλών έχει αποκτήσει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, με φωνές από χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία» τονίζει ο κύριος Χατζηθεοδοσίου. 

  Στην κυβέρνηση το «μπαλάκι» 
   Υπογραμμίζει δε πως «Με βάση αυτά, το 2021 ξεκινάει με πολύ δυσοίωνους όρους. Χαιρόμαστε που συζητιέται από την κυβέρνηση το αίτημά μας για πιο ευνοϊκούς όρους σε ό,τι έχει να κάνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά αυτό δεν φτάνει από μόνο του σε καμιά περίπτωση. Κι αυτό γιατί όλα αυτά τα λεφτά που θα εξοικονομήσει μια επιχείρηση από αυτές τις ρυθμίσεις κυμαίνονται μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ. Δεν λέμε πως είναι άσχημα αλλά τόσα είναι. Δυστυχώς αυτά δεν αρκούν».
   «Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση έχει δυο επιλογές: είτε διαχειρίζεται το θέμα με τον τρόπο που προανέφερα, είτε εφόσον ισχυρίζεται πως δεν έχει λεφτά, θα πρέπει να πει ξεκάθαρα στην κοινωνία πως οδηγούμαστε σε μια μείωση των επιχειρήσεων, η οποία θα ξεπεράσει 25-30%. Αυτό συνεπάγεται εκτίναξη της ανεργίας σε ποσοστά άνω του 30% αλλά και τρομερά κοινωνικά προβλήματα» προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΕΕΑ και συνεχίζει:
   «Από την πλευρά μας, εμείς αντιπροτείνουμε να ανοίξει με κάποιο τρόπο η αγορά, ώστε να έχουν δυνάμεις και ρευστότητα οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο ζήτησα σήμερα το άνοιγμα του λιανεμπορίου με SMS ή με τηλεφωνική ενημέρωση. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν κλάδοι, οι οποίοι κατά την περίοδο των γιορτών μόνο, βγάζουν το 40% του ετήσιου τζίρου τους. Αν δεν τους βοηθήσεις όταν θα αρχίσει το πρώτο κύμα των εκπτώσεων στις 8 Ιανουαρίου, τότε θεωρήστε δεδομένο πως ούτε το 50% δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του». 

  Έκρηξη της ανεργίας 
   Διευκρινίζει μάλιστα ότι «σε καμιά περίπτωση δεν υποτιμούμε την προστασία της δημόσιας υγείας, όμως η περίπτωση του click away απέδειξε ότι η κοινωνία βγήκε όλη προς τα έξω χωρίς να αποτραπεί αυτό που φοβόταν η κυβέρνηση, καθώς οι ουρές στα καταστήματα ήταν πολύ μεγάλες. Σας καλώ ευθέως να καταγράψετε ότι όπου κατέστη δυνατό οι κανόνες καταπατήθηκαν, με τους πελάτες να μπαίνουν μέσα σε μαγαζιά. Εμείς λοιπόν προτιμάμε ένα πολύ πιο ελεγχόμενο τρόπο, δηλαδή με ενημέρωση (τηλεφωνική, με SMS ή και email), ώστε να ξέρει κανείς ποιον έχει μέσα στο μαγαζί του και να μπορεί να ελεγχθεί αυτό, σε αντίθεση με την ανεξέλεγκτη κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσει και η οικονομία. Γιατί αν δεν συμβεί αυτό σε μια χώρα, όπως η δική μας που δεν είναι πλούσια όπως η Γερμανία, όπου μπορεί το κράτος να κρατάει τα καταστήματα κλειστά αλλά τους δίνει πίσω το 70%-80% των εσόδων, το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε θα έχει εκτός από οικονομικές και εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις. Θα γλυτώσουμε, όπως έχω ξαναπεί, από τον λοιμό και θα κινδυνέψουμε από λιμό» υπογραμμίζει.
   Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση για την απώλεια θέσεων εργασίας ο κύριος Χατζηθεοδοσίου αναφέρει:
   «Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, οι νέοι άνεργοι, εφόσον επιβεβαιωθούν τα δυσοίωνα σενάρια, θα ξεπεράσουν τις 300-400.000. Θα πρέπει να εξηγήσουμε πως ειδικά στις επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης, απασχολούνται 3-10 άτομα. Κατά συνέπεια τυχόν κλείσιμο ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων του εν λόγω κλάδου θα συμπαρασύρει και έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανέργων. Επιπλέον, ακόμη και σήμερα ο πραγματικός αριθμός των ανέργων δεν είναι σε καμιά περίπτωση αυτός που δηλώνει η κυβέρνηση, για να είμαστε ειλικρινής. Όποιος παίρνει το επίδομα, δεν θεωρείται άνεργος. Όταν σταματήσει όμως το επίδομα, άνεργος θα είναι». 

  Αποκλειστικά στις μεγάλες αλυσίδες το όφελος από το click away 
   Αφήνει δε αιχμές κατά του Άδωνι Γεωργιάδη αναφορικά με την εφαρμογή του click away.
   «Μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης να δηλώνει πως διασώθηκε ένα 30-35% του περσινού τζίρου. Αυτό όμως αφορά τις 100-150 μεγάλες αλυσίδες, που είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το click away αλλά και την κατ'οίκον παράδοση μέσω online παργγελίας» υπογραμμίζει ο κύριος Χατζηθεοδοσίου και καταλήγει αναφέροντας: «Είναι χαρακτηριστικό ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας, ανακοίνωσε πως έκανε τον μεγαλύτερο τζίρο όλων των ετών φέτος. Λογικό είναι, έχει τον μηχανισμό και το έκανε, το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες αλυσίδες. Ο μικρός όμως πως θα μπορέσει να δουλέψει;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.