15 Ιουλ 2019

O ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα: Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα

- Προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση
- Ανασυγκρότηση και αντιστοίχιση με την εκλογική βάση
- Ο στόχος των 180.000 μελών και το νέο μοντέλο κόμματος


   Χρειάστηκαν κάτι περισσότερο από δέκα χρόνια από τότε που ο... μικρός Συνασπισμός εκκινούσε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, της ενότητας των δυνάμεων της Αριστεράς, των κινημάτων. Για να φτάσει το 2015, να γράψει ιστορία στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα κερδίζοντας τις εκλογές και να ξεκινήσει μια δύσκολη μα συγκλονιστική περιπέτεια, με όλο τον πλανήτη να στρέφει το βλέμμα στη μικρή Ελλάδα, όπου ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με έναν νέο ηγέτη στο τιμόνι, να αναλαμβάνει μια κρίσιμη και ιστορική ευθύνη εμπνέοντας τους προοδευτικούς ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις νέες προκλήσεις
   Σήμερα, τεσσεράμισι χρόνια μετά, ένας μεγάλος κύκλος έκλεισε. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση, μετά από μια ήττα που κάθε άλλο παρά στρατηγική θα μπορούσε να θεωρηθεί. Με το 31,5% και την ψήφο σχεδόν 1.800.000 πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αναδεικνύεται στον αδιαμφισβήτητο πόλο για τους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους, αλλά και για τη νεολαία.
   Στη νέα περίοδο που ξεκίνησε από την περασμένη Κυριακή, η κανονικότητα επιστρέφει μετά την πολυετή μνημονιακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους δύο κυρίαρχους παίκτες να εκφράζουν έναν ισχυρό πολιτικό διπολισμό. Από τη μία, η σκληρή νεοφιλελεύθερη Δεξιά με έντονα στοιχεία ρατσισμού, καταστολής των δικαιωμάτων και αντικοινωνικό πρόσωπο. Από την άλλη, η Αριστερά και οι δυνάμεις εκείνες, πολιτικές και κοινωνικές, που επιλέγουν να σταθούν απέναντι στον συντηρητισμό και στην οπισθοδρόμηση.
  Πρώτα απολογισμός, μετά σχεδιασμός
   Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να λάβει αποφάσεις στρατηγικού και πολιτικού χαρακτήρα, που θα κρίνουν όχι μόνο την πορεία του κόμματος την επόμενη περίοδο, αλλά και τον ρόλο της Αριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης τις επόμενες δεκαετίες. Αποφάσεις που θα διαμορφωθούν μέσα από τη συζήτηση στα συλλογικά όργανα του κόμματος -το πρώτο βήμα έγινε χθες στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά κυρίως στις οργανώσεις και στην ίδια την κοινωνία.
   Έτσι, μετά τον απολογισμό και την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, από την αναπάντεχη ήττα των ευρωεκλογών και την κακή εικόνα των αυτοδιοικητικών έως την επαναφορά της περασμένης Κυριακής, σειρά παίρνει ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας.
  Ανασυγκρότηση και αντιστοίχιση με την εκλογική βάση
   Από το βράδυ των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής. Το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες ήταν μήνυμα μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό αριστερό και προοδευτικό κόμμα που θα υπηρετήσει με τον ρόλο του ως ο πόλος του προοδευτικού χώρου. Και βέβαια να μπορέσει να αντιστοιχίσει την οργανωτική του δύναμη με με τη μεγάλη εκλογική του βάση. Μια βάση που αποκτά σταθερά χαρακτηριστικά, όπως υπογραμμίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού από το 2015, κατά πολλούς από το 2012, οι προοδευτικοί πολίτες ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
   Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι όλες οι πλευρές και οι απόψεις συγκλίνουν στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει, να ενισχυθεί, να εντάξει νέα μέλη προκειμένου να ασκήσει αφενός μια ισχυρή, προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση και αφετέρου να αποτελέσει τον συλλογικό εκφραστή των αναγκών και των αγωνιών του προοδευτικού κόσμου. Διατηρώντας βέβαια τον αριστερό του χαρακτήρα.
  Ο στόχος των 180.000 μελών και το νέο μοντέλο κόμματος
   Εξάλλου, ο στόχος τέθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος στην περασμένη Πολιτική Γραμματεία και τονίστηκε ξανά χθες την Κεντρική Επιτροπή: έως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2019, οι νέες εντάξεις να αγγίξουν το 10% των ψηφοφόρων, ήτοι περίπου 180.000 μέλη. Ένα συνέδριο το οποίο θα λάβει τις αποφάσεις για τον χαρακτήρα, τη στρατηγική, τη λειτουργία και τη δομή του κόμματος μέσα στις νέες συνθήκες.
   Το αν θα είναι τακτικό συνέδριο ή ένα συνέδριο επανίδρυσης θα αποφασιστεί σε δεύτερη φάση, καθώς το μεγαλύτερο βάρος πέφτει από εδώ και μπρος στα επόμενα βήματα της ανασυγκρότησης, αλλά και στη μεθοδολογία. Όπως επισημαίνουν αρκετά στελέχη, δεν υπάρχει κάποιο έτοιμο μοντέλο κόμματος προς εφαρμογή, αφού έτσι κι αλλιώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένα καινοτόμο παράδειγμα στο κομματικό φαινόμενο. Στις τοποθετήσεις και στα κομματικά πηγαδάκια φυσικά, το όνομα του Τζέρεμι Κόρμπιν ακούγεται συχνά, αφού ο ηγέτης των Εργατικών κατάφερε μέσα από μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση να αυξήσει σχεδόν κατά 550.000 τα μέλη του κόμματος.
  Μετά το καλοκαίρι ο οδικός χάρτης έως το συνέδριο
   Σε κάθε περίπτωση, η κοινή αντίληψη είναι πως ο κόσμος που ψήφισε στην κάλπη τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά για την ενίσχυση του κόμματος και την ανασυγκρότησή του. Γι' αυτό τον λόγο αμέσως μετά τις θερινές διακοπές η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να καταλήξει στον οδικό χάρτη για τα βήματα της ανασυγκρότησης έως το συνέδριο που τοποθετείται στα τέλη το 2019 ή στις αρχές του 2020.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος θα πέσει στην επαφή με την κοινωνία, την Αυτοδιοίκηση και τους μαζικούς χώρους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπογραμμίζουν ότι τα όρια της κοινωνικής αναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ έως σήμερα φάνηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στο αρνητικό αποτέλεσμα που καταγράφηκε. Αμέσως μετά το καλοκαίρι προγραμματίζεται να “τρέξει” και η καμπάνια ένταξης νέων μελών, που θα έχει στο επίκεντρο τη νέα γενιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε πολύ ισχυρά ποσοστά.
  Επιβεβαιώνεται η στρατηγική επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας
   Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται η στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, η οποία θα επικυρωθεί και θα ενισχυθεί. Δεν θα ήταν απίθανο τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ πριν το συνέδριο, αφού ήδη υπάρχει μια στενή και αποτελεσματική συνεργασία. Για παράδειγμα ο Γ. Ραγκούσης, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο Ν. Μπίστης και άλλοι έχουν παίξει κεντρικό ρόλο που αποτιμάται θετικά. Φυσικά, σ' αυτό υπάρχουν ενστάσεις οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα συζητηθούν εντός των συλλογικών διαδικασιών.
  Νέα εποχή, νέα γενιά
   Όπως είναι λογικό, η νέα εποχή για τον ΣΥΡIZA σημαίνει και νέα πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη της νέας γενιάς που απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία από τη διακυβέρνηση, όπως η Έ. Αχτσιόγλου, ο Δ. Τζανακόπουλος, ο Ν. Ηλιόπουλος, ο Αλ. Χαρίτσης αλλά και στελέχη που ήταν στο “παρασκήνιο” της κυβέρνησης αναμένεται να βγουν μπροστά. Δίπλα στους εμπειρότερους κομματικά και πολιτικά αλλά και στελέχη από την Προοδευτική Συμμαχία θα σφραγίσουν τη νέα σελίδα για το κόμμα.
  Σηκώνει μανίκια η Κοινοβουλευτική Ομάδα
   Ωστόσο, η πρώτη μάχη έρχεται στη Βουλή, αφού μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης θα ακολουθήσει η κατάθεση σειράς νομοσχεδίων. Με τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη να έχουν ήδη φανεί, άμεσο καθήκον για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η κατανομή αρμοδιοτήτων και η πολιτική γραμμή και στρατηγική που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αύριο αναμένεται να γίνει η πρώτη συνεδρίαση.
  Προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση
   Στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν πως δεν αποτελεί δίλημμα το “βουλή ή δρόμος”, αφού υπογραμμίζουν ότι η αντιπολίτευση θα είναι σαφώς θεσμική, προγραμματική και στιβαρή, αλλά παράλληλα μαχητική και κινηματική όταν η κυβέρνηση θα επιτεθεί στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και τα κεκτημένα της προηγούμενης περιόδου. Επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δίπλα στους κοινωνικούς αγώνες και στα κινήματα όταν αυτό χρειαστεί.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.