22 Ιουλ 2019

Όλγα Γεροβασίλη: Η λέξη «εργαζόμενος» δεν υπάρχει πουθενά στο λόγο της Ν.Δ.

- Από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ έχουμε δει ήδη πολλά
- Τον κόσμο στους δρόμους τον κατεβάζουν οι πολιτικές που ακολουθούνται και όχι διότι κάποιο κόμμα θα δώσει εντολή


   Η βουλευτής Άρτας και γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, παραχώρησε σήμερα, 22 Ιουλίου 2019, συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89 και τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου.
   Η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε τη θέση τον υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη και τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή που είπε «Η Ελλάδα δεν πάσχει σήμερα από καταπάτηση δικαιωμάτων, από ασφάλεια υποφέρει.»
   Η κα. Γεροβασίλη τόνισε ότι «η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα διεκδικούνται διαρκώς. Είναι μία διαρκής άσκηση ισορροπίας για την υπεράσπιση ασφάλειας και δικαιωμάτων». Χαρακτήρισε το δόγμα της Καταστολής που υλοποιεί η ΝΔ ως επικίνδυνο. Είπε χαρακτηριστικά «Προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα συγκεντρωτικό και αυταρχικό κράτος και το δόγμα «νόμος και τάξη». Ήμασταν και είμαστε αντίθετοι σε αυτό, και το θεωρούμε επικίνδυνο… Να σας θυμίσω ότι τα μεγάλα γεγονότα, που έχουν συμβεί στην πρωτεύουσα παλιότερα, δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Π.χ. όταν καιγόταν η Αθήνα με πολλά επεισόδια κλπ. Εδώ θα πρέπει να είναι κανείς συνετός και σοβαρός.»
   Μεταξύ άλλων, επίσης, ανέφερε:
   - Για το ασφαλιστικό δεν ακούστηκε λέξη. Επίσης, αποφεύγουν συνειδητά, το απέφυγε και ο πρωθυπουργός αλλά και οι ομιλητές, η λέξη «εργαζόμενος» δεν υπάρχει πουθενά. Στα θέματα της Συμφωνίας των Πρεσπών παρατηρεί κανείς τουλάχιστον διγλωσσία. Δεν μπορούν να καλύψουν την μετατόπισή τους από τη μία θέση της «κακής, προδοτικής» συμφωνίας στη θέση ότι η συμφωνία αυτή έχει και επωφελή πλευρά. Για το Ελληνικό που υποτίθεται ότι θα λυνόταν σε μία εβδομάδα, τώρα λένε ότι είναι περίπλοκο και θα δουν στο τέλος του χρόνου τι θα γίνει.
   - «Υπάρχει μία τάση από τη ΝΔ να ξεχάσουμε την ιστορία. Το σχέδιο της ενοποίησης Πολυτεχνείου και Μουσείου συνάντησε την αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας όσες φορές συζητήθηκε…»
   - «Η αριστερά ξέρει και γνωρίζει πολύ καλά ότι τον κόσμο στους δρόμους τον κατεβάζουν οι πολιτικές που ακολουθούνται και όχι διότι κάποιο κόμμα θα δώσει εντολή… Εάν οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν θα κατεβάσουν τον κόσμο στο δρόμο και το αίτημα του κόσμου είναι δίκαιο, εμείς θα συμπαρασταθούμε …»


Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

- Επανεκλογή στην Άρτα Μετά Βαΐων και κλάδων…

Είναι αλήθεια, πήγε καλά. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή στους συμπολίτες μου γιατί και μετά τις εκλογές του ‘15 ήταν μια εκλογή και με μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από την προηγούμενη φορά. Αυτό ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για μένα.

- Γραμματέας πλέον της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για το τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσετε; Όχι εσείς προσωπικά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ που απ’ ό,τι βλέπουμε θα μεταλλαχθεί, θα εξελιχθεί, με μεταμορφωθεί -όποιο ρήμα θέλετε βάλτε- τι αντιπολίτευση θα ασκήσετε; Κι αυτό γιατί το ρωτώ: Πολλοί σχολίασαν την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Βουλή ότι παρά υπήρξε πολιτικός πολιτισμός.

Δεν ήμασταν ποτέ αυτοί που προκαλούσαμε το να μην υπάρχει “πολιτικός πολιτισμός”, που είναι ένας όρος που κι εγώ βάζω σε εισαγωγικά για άλλους λόγους. Εμείς από την πλευρά μας, μιλούσαμε πάντα με επιχειρήματα και πάνω σε αυτά στηριζόταν το έργο μας και ως αντιπολίτευση, και παλαιότερα.
Θα σας θυμίσω όμως ότι πέρασαν 4,5 χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση που δημιουργήθηκε ένα κλίμα έντασης, όχι επειδή το προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν επιλογή της ΝΔ, εφόσον δεν μπορούσαν να ψηλώσουν πολύ εύκολα, να κοντύνουν τον αντίπαλο, ας το πούμε σε ένα τίτλο. Αυτό σημαίνει ότι έριχναν όση λάσπη μπορούσαν και στο κυβερνητικό έργο, αλλά και στα πρόσωπα όσο μπόρεσαν. Κι αυτό έβγαλε ένα κλίμα έντονα αρνητικό, με ένα έντονο λαϊκισμό.

Ένας λαϊκισμός που προκλήθηκε με ευθύνη της ΝΔ αλλά και όσων την συνεπικουρούσαν σε όλη αυτή την προσπάθεια απαξίωσης του κυβερνητικού έργου και απαξίωσης των προσώπων του ΣΥΡΙΖΑ.

- Αυτό σε σχέση με το ύφος. Επί της ουσίας όμως τι αντιπολίτευση θα είστε; Γιατί πολλοί λένε ότι τώρα που πήρατε και μεγάλο ποσοστό θα είστε “σκληρά παιδιά”, θα κατεβάσετε τον κόσμο στους δρόμους… Ας πούμε για Novartis δεν ακούσαμε τίποτα αυτό τον καιρό. Θα είστε σκληροί με όλα αυτά; Και δεν το λέω προβοκατόρικα. Πλέον η κυβερνώσα Αριστερά που έμαθε, γιατί περάσατε από κυβέρνηση, πώς θα είναι στην αντιπολίτευση;

Η Αριστερά, και η κυβερνώσα και η μη κυβερνώσα, ξέρει και γνωρίζει πολύ καλά ότι τον κόσμο στους δρόμους τον κατεβάζουν οι πολιτικές που ακολουθούνται και όχι διότι κάποιο κόμμα θα δώσει εντολή. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μια συζήτηση άλλου τύπου. Εάν οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν χρειαστεί να κατεβάσουν τον κόσμο στο δρόμο κι εάν το αίτημα του κόσμου είναι δίκαιο εμείς θα συμπαρασταθούμε και θα ενισχύσουμε.

Όμως η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι αυτή. Το να πει ο ΣΥΡΙΖΑ ή το τάδε κόμμα κατεβείτε στους δρόμους, δεν σημαίνει ότι κατεβαίνει ο κόσμος όταν δεν έχει πρόβλημα. Επομένως, αυτό θα πρέπει να το προσέξει η ΝΔ με τις πολιτικές της και όχι εμείς.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 31,5%, μετά 4,5 χρόνια σκληρά, είχε μια απώλεια σε σχέση με το 2015 της τάξης του 4%. Αυτό σημαίνει ότι όλο αυτό το σχέδιο απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ, απαξίωσης όλης αυτής της περιόδου, δεν έπιασε τόπο. Δεν επετεύχθη η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ο στόχος και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει το κέντρο του μεγάλου προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα.

- Πάμε στις έξι ένοχες σιωπές του κ.Μητσοτάκη και στις οποίες αναφέρθηκε ο κ.Τσίπρας. Θα ήθελα σχετικά κωδικοποιημένα τι δεν σας άρεσε; Τι περιμένατε να ακούσετε, ποια είναι η κριτική;

Κοιτάξτε, συνήθως οι προγραμματικές τοποθετήσεις ντύνονται με ένα πολύ ωραίο περιτύλιγμα και δεν   είναι η κύρια στιγμή της αντιπαράθεσης επί όλων των θεμάτων. Ωστόσο, από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ έχουμε δει ήδη πολλά. Και το σημαντικό είναι όχι μόνο το τι είπε, γιατί και στα τι είπε υπάρχουν προβλήματα πολλά, αλλά και στο τι δεν είπε. Θα θυμίσω μόνο μερικά:

Πρώτον μετετέθη η συζήτηση για τα πλεονάσματα μετά το 2021 – ως συζήτηση, όχι ως μείωση. Θα σας θυμίσω ότι το κεντρικό αφήγημα της ΝΔ ήταν η μείωση των πλεονασμάτων διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αξιόπιστη κυβέρνηση στην Ευρώπη ενώ ΝΔ είναι, άρα με το που θα βγει με το καλημέρα θα μειωθούν τα πλεονάσματα.

Δεύτερον, το σχέδιο ήταν μειώνουμε τους φόρους, έρχονται επενδύσεις, έρχεται ανάπτυξη και τότε λύνονται τα προβλήματα. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό: Ένα απλό ευχολόγιο. Βεβαίως, η μείωση των φόρων πάντα είναι ευπρόσδεκτη και εμάς ο στόχος μας ήταν αυτός και ήδη είχαμε ψηφίσει φορολογικές μειώσεις και για το 2019 και για το 2020, σας θυμίζω. Πολλές δε, από αυτές που εξαγγέλθηκαν είναι ήδη ψηφισμένες και νόμοι της χώρας. Διότι βεβαίως, το ξέραμε κι εμείς ότι η φορολόγηση ήταν σκληρή την περίοδο των μνημονίων, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι εμείς σε αντίθεση με τη ΝΔ είχαμε παραλάβει καμένη γη. Και σήμερα είναι η πρώτη κυβέρνηση που δεν παραλαμβάνει καμένη γη και δεν τολμάει να το πει, διότι αυτοί “οι άχρηστοι του ΣΥΡΙΖΑ” κατάφεραν να τακτοποιήσουν τη χώρα και να τη φέρουν στις ράγες της ανάπτυξης.

- Για το ασφαλιστικό, κυρία Γεροβασίλη;

Για το ασφαλιστικό δεν ακούστηκε λέξη. Επίσης αποφεύγουν συνειδητά, το απέφυγε και ο Πρωθυπουργός αλλά και οι ομιλητές: Η λέξη «εργαζόμενος» δεν υπάρχει πουθενά. Για τα θέματα της συμφωνίας των Πρεσπών βλέπετε τουλάχιστον διγλωσσία για να καλύψουν τη μετατόπιση από την “κακή, προδοτική συμφωνία” στο ότι η συμφωνία έχει και επωφελή πλευρά. Εξήγγειλε έργα της δικής μας κυβέρνησης ως έργα της νέας κυβέρνησης.

Να σας θυμίσω ότι κατηγορηθήκαμε ότι εμείς βάζουμε κομματικά στελέχη στα υπουργεία. Το έκανε από την πρώτη μέρα, ενάντια στη νομοθεσία της χώρας και η οποία δεν το επιτρέπει αυτό πια γιατί το φροντίσαμε εμείς. Για το Ελληνικό, ξαφνικά ανακάλυψαν ότι είναι περίπλοκο ενώ θα λυνόταν σε μια εβδομάδα… Τώρα είναι περίπλοκο και θα δουν στο τέλος του χρόνου τι θα γίνει. Σας θυμίζω ότι υπάρχουν φυσικά φαινόμενα ενώ πριν «εμείς δολοφονούσαμε τον κόσμο». Σας θυμίζω ότι η Ελληνική Αστυνομία -μιας και είχα το χαρτοφυλάκιο μέχρι πρότινος- αυτή η Αστυνομία που δεν επιτελούσε το ρόλο της και η οποία δεν φρόντιζε για την ασφάλεια του πολίτη, η Αστυνομία επί ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τον κ.Τσουβάλα -το έχουμε πει, ένας εξαίρετος αξιωματικός, δεν κοιτάξαμε την κομματική του προέλευση, ήταν αρχηγός επί τρία χρόνια- αυτή η Αστυνομία ξαφνικά δεν είναι έτσι. Σε μια μέρα ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος να αντιμετωπίζει τα φυσικά φαινόμενα στη Χαλκιδική, ήταν έτοιμος να αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές που είναι πολλές αλλά δεν δραματοποιούνται στα κανάλια…

- Αλήθεια, επειδή ήσασταν και σε αυτό το Υπουργείο, η επιλογή Χρυσοχοΐδη πώς σας φάνηκε;

Κοιτάξτε, δε μου αρέσει να τοποθετούμε επί προσωπικού.

- Επί πολιτικού; Από τον χώρο τον οποίο προέρχεται;

Επί πολιτικού δε θα το πω μόνο για τον κ.Χρυσοχοΐδη. Θα πρέπει να μιλήσω και για τον κ. Μαυρωτά ο οποίος ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και σήμερα βρίσκεται στις θέσεις της ΝΔ. Για τον κ. Χρυσοχοΐδη δεν μου προκαλεί εντύπωση γιατί οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από το πάλε ονομαζόμενο ΠΑΣΟΚ, τώρα ΚΙΝΑΛ, είχαν κυρίως ταυτιστεί με την πολιτική της ΝΔ και της στρατηγικής ενάντια στην Αριστερά. Σας θυμίζω τα ταυτοτικά ζητήματα του ΚΙΝΑΛ όπως η απλή αναλογική που καταψήφισε και όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που επίσης καταψήφισε. Κατά τα άλλα κάθε υπουργός ως πρόσωπο θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

- Μίλησε πολύ έντονα για τα θέματα της ασφάλειας και ο Πρωθυπουργός, μίλησε και για την ενοποίηση της ευρύτερης περιοχής του κέντρου με στόχο στα Εξάρχεια να βελτιωθεί η κατάσταση, μίλησε για τάξη και ηθική. Πιστεύετε ότι όλα αυτά είναι εφαρμόσιμα και θα ρωτήσει κανείς γιατί εσείς δεν τα κάνατε;

Το μοντέλο που θέλουν να εφαρμόσουν είναι ένα συγκεντρωτικό και αυταρχικό κράτος και η πολιτική στην ασφάλεια με το λεγόμενο δόγμα «νόμος και τάξη». Προφανώς ήμασταν και είμαστε αντίθετοι σε όλο αυτό γιατί το θεωρούμε επικίνδυνο και μη αποδοτικό. Σας θυμίζω ότι τα μεγάλα γεγονότα που έχουν συμβεί στην πρωτεύουσα τα παλαιότερα χρόνια δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραδείγματος χάριν, όταν καιγόταν η Αθήνα, με πολλά επεισόδια κλπ κλπ. Εδώ θα πρέπει κανείς να είναι σοβαρός και συνετός και να ξέρει: Διότι άκουσα χθες από τον κ. Χρυσοχοΐδη να λέει ότι δεν έχουμε πρόβλημα δικαιωμάτων, δεν έχουμε έλλειμμα σε αυτό – έχουμε έλλειμμα στην ασφάλεια. Διαφωνώ. Και να πω ότι η ασφάλεια και τα δικαιώματα διεκδικούνται διαρκώς. Είναι ένας διαρκής αγώνας και μία άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στην ασφάλεια και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων. Για να είμαστε ένα σύγχρονο και ευνομούμενο ευρωπαϊκό κράτος. Να θυμίσω ότι αυτά τα δύο είναι ένας διαρκής αγώνας που δεν πρέπει να ξεχνάμε και να μην παραγκωνίζουμε κανένα από τα δύο. Αυτή  είναι η απάντησή μου στη βασική τοποθέτηση του κ.Χρυσοχοΐδη χθες.

- Για την ενοποίηση της ευρύτερης περιοχής του κέντρου;

Υπάρχει μια τάση από την πλευρά της ΝΔ να ξεχάσουμε την ιστορία. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τέτοιες επιλογές. Σας θυμίζω ότι το σχέδιο να κλείσει το Πολυτεχνείο ως Πολυτεχνείο και να ενοποιηθεί ο χώρος με το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι μια συζήτηση που πήγε και ήρθε πάρα πολλές φορές και συνάντησε την αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας κατ’ αρχήν. Ελπίζω ότι είναι μια συζήτηση που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα με δεδομένη και την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Αλλά όποιος πιστεύει ότι σβήνοντας ή διαγράφοντας στοιχεία από τη διαδρομή και την ιστορία της χώρας αντιμετωπίζει τα ζητήματα ασφάλειας, αυτό δεν θα μπορούσα παρά να το χαρακτηρίσω άκρατο λαϊκισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.