Το 2018, έτος εξόδου από την μνημονιακή επιτροπεία, θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης, εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων και πρωτοβουλιών
Το καλοκαίρι του 2018 είναι σταθμός, αλλά όχι το τέλος της διαδρομής, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του έτους και υπογράμμισε ότι φέτος είναι η χρονιά «επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών πρωτοβουλιών» στην οποία η κυβέρνηση θα κάνει σαφέστερο «το δικό της ταξικό πρόσημο».
«Το 2018 θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την εκλογική νίκη του 2019», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «ο δρόμος είναι μπροστά μας. Η κοινωνία μας παρακολουθεί. Οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες και είμαι βέβαιος ότι δεν θα τις διαψεύσουμε».
Η πρώτη αξιολόγηση που κλείνει χωρίς δημοσιονομικά μέτρα
Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «κλείνει χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα και είναι η πρώτη φορά σε όλα τα προγράμματα που γίνεται αυτό». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι
-για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια αυξάνονται οι αμοιβές, ενώ και το κοινωνικό εισόδημα έχει αυξηθεί.
-υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία που εκφράζεται στην εντυπωσιακή πορεία των ελληνικών ομολόγων. «Έχουμε μπει σε μία πορεία που φανερώνει ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος μετά τον Αύγουστο δεν θα είναι μία ρητορική ή ένα σύνθημα αλλά κάτι που μπορεί να συμβεί. ο στόχος είναι τον Αύγουστο να μπει οριστικό τέλος στην συνθήκη επιτροπείας που μπήκε το 2010», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε πως «αν αυτή τη στιγμή βγούμε στις αγορές έχουμε επιτόκιο που αντιστοιχεί στο 2006 δηλαδή πολύ πριν την κρίση».
Όμως για τον πρωθυπουργό «το κρίσιμο είναι να μεταφέρουμε τους θετικούς δείκτες να μεταφερθούν στην ζωή των πολιτών. Η ανεργία μειώνεται σταθερά έχουν δημιουργηθεί περίπου 320.000 περισσότερες θέσεις εργασίας με την πλειοψηφία να είναι πλήρους απασχόλησης. Παρά το ότι η μερική απασχόληση είναι υψηλή καταφέραμε να αντιστρέψουμε την φορά. Δίνουμε μάχη κατά της υποδηλωμένης εργασίας που έπεσε από το 19% στο 14%».
Αύξηση επιδομάτων σε 600.000 οικογένειες
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι περίπου 600.000 οικογένειες θα δουν να αυξάνονται τα επιδόματα τέκνων που λαμβάνουν. «Χτίζουμε το νέο κοινωνικό κράτος. Αυτό είναι το σημείο που εμφανίζεται η διαιρετική γραμμή με τις δυνάμεις του παλαιού πολιτικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων αυξήθηκε κατά 250 εκατ. ευρώ, φθάνοντας στα 910 εκατ. ευρώ. Έτσι περίπου 600.000 οικογένειες θα δουν αυξημένα επιδόματα τέκνων.
Πελατειακό κράτος με φοροδιαφυγή
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το 2018 θα είναι για όλους μία χρονιά ορόσημο μία χρονιά σταθμός ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να κερδηθούν χρειάζεται σκληρή δουλειά ώστε να γίνει κει έτος δικαίωσης για τις θυσίες του ελληνικού λαού». Και εκτίμησε ότι η νέα χρονιά «μπήκε με καλούς οιωνούς για την οικονομίας. Ολοκληρώνουμε την τρίτη αξιολόγηση και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο της δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήσαμε υπό τις γνωστές συνθήκες το 2015. Κλείνουμε τον κύκλο που άνοιξε το 2010 με τα μνημόνια»…
Υπενθύμισε ακόμη πια ήταν η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για μία «οικονομία με σαθρή βάση χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο με υστέρηση στα έσοδα» και για «πελατειακό κράτος με συνειδητή επιλογή την οικοδόμηση συναινέσεων στο έδαφος της φοροδιαφυγής». «Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν προγράμματα που οδήγησαν σε καθοδικό σπιράλ που βύθισε την οικονομία στην ύφεση και στον κοινωνικό αποκλεισμό», πρόσθεσε και υπερασπίσθηκε την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «το 2015 προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε αυτή τη φορά. Δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε αλλά πετύχαμε ένα πρόγραμμα που δεν συγκρίνεται με τα προηγούμενα γιατί πετύχαμε να εισαγάγουμε τις κοινωνικές ανάγκες ως μία από τις παραμέτρους του προγράμματος. Αυτή είναι μία από τις αιτίες που καταφέρνουμε να μπούμε στην τελευταία φάση του προγράμματος που είναι το μόνο πρόγραμμα που ολοκληρώνεται με επιτυχία».
Όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς η ενίσχυση της εργασίας και το κοινωνικό κράτος είναι ο σκληρός πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής». «Δίνουμε μάχη απέναντι σε πρακτικές δίκτυα και διαμορφωμένες αντιλήψεις. Είναι λαϊκή απαίτηση να συνεχίσουμε τη μάχη. Να αποδείξουμε όχι μόνο ότι είμαστε διαφορετικοί αλλά και ότι είμαστε αποφασισμένοι.
Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια γιατί και εγώ είμαι αποφασισμένος να την συνεχίσουμε», σημείωσε και πρόσθεσε εμφατικά ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνονται στόχος του κράτους ή των τραπεζών οι φτωχοδιάβολοι, ενώ επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή πολιτικοί που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα, τα απολαμβάνουν».
Επιτάχυνση των δικών μας πολιτικών
«Το 2018 θα είναι χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών πρωτοβουλιών. Θα κάνουμε πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο. Αυτό είναι το κλειδί για τις συνθήκες διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι το κλειδί για την κοινωνική συμμαχία που επιδιώκουμε να εκφράσουμε», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε δίνοντας το πολιτικό του στίγμα: «μας κατηγορούν για μεροληψία. Εγώ λέω ότι αυτή η μεροληψία ενώνει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάπτυξη». «Το καλοκαίρι του 2018 θα είναι ένας σταθμός αλλά όχι το τέλος της διαδρομής», είπε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε στην ομιλία του:
Το 2018, έτος εξόδου από την μνημονιακή επιτροπεία, θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης, εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων και πρωτοβουλιών.
Θα είναι μια χρονιά που θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό.
Και θα έλεγα ότι αυτό ακριβώς είναι και το κλειδί για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Αυτό είναι το κλειδί για την ενίσχυση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με τα στρώματα που θέλουμε προνομιακά να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε.
Μας κατηγορούν κάποιοι για μεροληψία. Εγώ θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η ομολογημένη μεροληψία δεν οδηγεί, όπως κάποιοι κατηγορούν, σε έναν νέο κοινωνικό διχασμό, δεν οδηγεί σε μια νέα διαίρεση. Αντίθετα, θα έλεγα ότι ενώνει όλους τους πολίτες, όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι ακριβώς αυτή η μεροληψία που μπορεί να εγγυηθεί –θα προσέθετα εγώ- την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, χωρίς ταυτόχρονη προσπάθεια για μείωση των ανισοτήτων, χωρίς ενίσχυση του εισοδήματος, χωρίς αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και της δικαιοσύνης. Κάθε άλλη συνταγή έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά να προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα κρίση.
Εμείς, αντίθετα, διαμορφώνουμε καθημερινά τις προϋποθέσεις για να φύγουμε οριστικά από τη συνθήκη της κρίσης. Και το καλοκαίρι του 2018, το τέλος των μνημονίων, θα είναι για μας ένας σταθμός στη μακρά πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και στη μακρά πορεία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ισορροπίας. Ένας σταθμός σημαντικός μεν, αλλά όχι το τέλος της διαδρομής.
Γιατί στόχος μας δεν είναι να επιστρέψει η χώρα στην προ του 2010 περίοδο, κουβαλώντας τις ίδιες παθογένειες, τις ίδιες στρεβλώσεις και τις ίδιες αδυναμίες, που την οδήγησαν στη χρεοκοπία.
Γι’ αυτό και επενδύουμε σε έναν αξιόπιστο και μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Με στήριξη των επενδύσεων, με κεντρικό ρόλο στην εργασία, με αναδιανεμητικό πρόσημο, με στήριξη του κοινωνικού κράτους και με καταπολέμηση της διαφθοράς.
Το 2018 είναι ακριβώς το έτος που θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις της επόμενης μέρας. Για την οικονομική ανάκαμψη, για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης και του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, αλλά εγώ θα προσέθετα και για τους ορίζοντες που θα ανοίξουν για μια νέα μεγάλη πολιτική νίκη το 2019.
Πρέπει, λοιπόν, να δουλέψουμε με προσήλωση, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Συντονισμένα, με αλληλεγγύη, χωρίς παλινωδίες, χωρίς καθυστερήσεις. Και, βεβαίως, την ίδια στιγμή να έχουμε στο μυαλό μας ότι έχουμε μπροστά μας να ολοκληρώσουμε και τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για τις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί να τις ολοκληρώσουμε, αφήνοντας και το αποτύπωμα, το βαθύ μεταρρυθμιστικό στίγμα. Για παράδειγμα:
- Να υλοποιήσουμε τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Τη μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση για το Νέο Λύκειο και την αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου.
- Να προχωρήσουμε τη μεγάλη θεσμική τομή, τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Να ολοκληρώσουμε τον πλατύ κοινωνικό διάλογο των Περιφερειακών Συνεδρίων για να καταλήξουμε στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, υλοποιώντας την ίδια στιγμή όσα έχουμε δεσμευτεί μέχρι στιγμής στις τοπικές κοινωνίες με τους παραγωγικούς φορείς.
- Και, βεβαίως, να πάρουμε το νήμα από τον διάλογο, τον πλατύ διάλογο με την Κοινωνία των Πολιτών, για την προαναγγελθείσα Συνταγματική Αναθεώρηση και να προχωρήσουμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ο δρόμος, λοιπόν, είναι μπροστά μας.
Η κοινωνία μας παρακολουθεί.
Οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες. Και είμαι βέβαιος ότι δεν θα τις διαψεύσουμε.
Το καλοκαίρι του 2018 είναι σταθμός, αλλά όχι το τέλος της διαδρομής, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του έτους και υπογράμμισε ότι φέτος είναι η χρονιά «επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών πρωτοβουλιών» στην οποία η κυβέρνηση θα κάνει σαφέστερο «το δικό της ταξικό πρόσημο».
«Το 2018 θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την εκλογική νίκη του 2019», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «ο δρόμος είναι μπροστά μας. Η κοινωνία μας παρακολουθεί. Οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες και είμαι βέβαιος ότι δεν θα τις διαψεύσουμε».
Η πρώτη αξιολόγηση που κλείνει χωρίς δημοσιονομικά μέτρα
Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «κλείνει χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα και είναι η πρώτη φορά σε όλα τα προγράμματα που γίνεται αυτό». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι
-για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια αυξάνονται οι αμοιβές, ενώ και το κοινωνικό εισόδημα έχει αυξηθεί.
-υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία που εκφράζεται στην εντυπωσιακή πορεία των ελληνικών ομολόγων. «Έχουμε μπει σε μία πορεία που φανερώνει ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος μετά τον Αύγουστο δεν θα είναι μία ρητορική ή ένα σύνθημα αλλά κάτι που μπορεί να συμβεί. ο στόχος είναι τον Αύγουστο να μπει οριστικό τέλος στην συνθήκη επιτροπείας που μπήκε το 2010», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε πως «αν αυτή τη στιγμή βγούμε στις αγορές έχουμε επιτόκιο που αντιστοιχεί στο 2006 δηλαδή πολύ πριν την κρίση».
Όμως για τον πρωθυπουργό «το κρίσιμο είναι να μεταφέρουμε τους θετικούς δείκτες να μεταφερθούν στην ζωή των πολιτών. Η ανεργία μειώνεται σταθερά έχουν δημιουργηθεί περίπου 320.000 περισσότερες θέσεις εργασίας με την πλειοψηφία να είναι πλήρους απασχόλησης. Παρά το ότι η μερική απασχόληση είναι υψηλή καταφέραμε να αντιστρέψουμε την φορά. Δίνουμε μάχη κατά της υποδηλωμένης εργασίας που έπεσε από το 19% στο 14%».
Αύξηση επιδομάτων σε 600.000 οικογένειες
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι περίπου 600.000 οικογένειες θα δουν να αυξάνονται τα επιδόματα τέκνων που λαμβάνουν. «Χτίζουμε το νέο κοινωνικό κράτος. Αυτό είναι το σημείο που εμφανίζεται η διαιρετική γραμμή με τις δυνάμεις του παλαιού πολιτικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων αυξήθηκε κατά 250 εκατ. ευρώ, φθάνοντας στα 910 εκατ. ευρώ. Έτσι περίπου 600.000 οικογένειες θα δουν αυξημένα επιδόματα τέκνων.
Πελατειακό κράτος με φοροδιαφυγή
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το 2018 θα είναι για όλους μία χρονιά ορόσημο μία χρονιά σταθμός ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να κερδηθούν χρειάζεται σκληρή δουλειά ώστε να γίνει κει έτος δικαίωσης για τις θυσίες του ελληνικού λαού». Και εκτίμησε ότι η νέα χρονιά «μπήκε με καλούς οιωνούς για την οικονομίας. Ολοκληρώνουμε την τρίτη αξιολόγηση και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο της δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήσαμε υπό τις γνωστές συνθήκες το 2015. Κλείνουμε τον κύκλο που άνοιξε το 2010 με τα μνημόνια»…
Υπενθύμισε ακόμη πια ήταν η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για μία «οικονομία με σαθρή βάση χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο με υστέρηση στα έσοδα» και για «πελατειακό κράτος με συνειδητή επιλογή την οικοδόμηση συναινέσεων στο έδαφος της φοροδιαφυγής». «Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν προγράμματα που οδήγησαν σε καθοδικό σπιράλ που βύθισε την οικονομία στην ύφεση και στον κοινωνικό αποκλεισμό», πρόσθεσε και υπερασπίσθηκε την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «το 2015 προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε αυτή τη φορά. Δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε αλλά πετύχαμε ένα πρόγραμμα που δεν συγκρίνεται με τα προηγούμενα γιατί πετύχαμε να εισαγάγουμε τις κοινωνικές ανάγκες ως μία από τις παραμέτρους του προγράμματος. Αυτή είναι μία από τις αιτίες που καταφέρνουμε να μπούμε στην τελευταία φάση του προγράμματος που είναι το μόνο πρόγραμμα που ολοκληρώνεται με επιτυχία».
Όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς η ενίσχυση της εργασίας και το κοινωνικό κράτος είναι ο σκληρός πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής». «Δίνουμε μάχη απέναντι σε πρακτικές δίκτυα και διαμορφωμένες αντιλήψεις. Είναι λαϊκή απαίτηση να συνεχίσουμε τη μάχη. Να αποδείξουμε όχι μόνο ότι είμαστε διαφορετικοί αλλά και ότι είμαστε αποφασισμένοι.
Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια γιατί και εγώ είμαι αποφασισμένος να την συνεχίσουμε», σημείωσε και πρόσθεσε εμφατικά ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνονται στόχος του κράτους ή των τραπεζών οι φτωχοδιάβολοι, ενώ επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή πολιτικοί που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα, τα απολαμβάνουν».
Επιτάχυνση των δικών μας πολιτικών
«Το 2018 θα είναι χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών πρωτοβουλιών. Θα κάνουμε πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο. Αυτό είναι το κλειδί για τις συνθήκες διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι το κλειδί για την κοινωνική συμμαχία που επιδιώκουμε να εκφράσουμε», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε δίνοντας το πολιτικό του στίγμα: «μας κατηγορούν για μεροληψία. Εγώ λέω ότι αυτή η μεροληψία ενώνει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάπτυξη». «Το καλοκαίρι του 2018 θα είναι ένας σταθμός αλλά όχι το τέλος της διαδρομής», είπε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε στην ομιλία του:
Το 2018, έτος εξόδου από την μνημονιακή επιτροπεία, θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης, εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων και πρωτοβουλιών.
Θα είναι μια χρονιά που θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό.
Και θα έλεγα ότι αυτό ακριβώς είναι και το κλειδί για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Αυτό είναι το κλειδί για την ενίσχυση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με τα στρώματα που θέλουμε προνομιακά να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε.
Μας κατηγορούν κάποιοι για μεροληψία. Εγώ θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η ομολογημένη μεροληψία δεν οδηγεί, όπως κάποιοι κατηγορούν, σε έναν νέο κοινωνικό διχασμό, δεν οδηγεί σε μια νέα διαίρεση. Αντίθετα, θα έλεγα ότι ενώνει όλους τους πολίτες, όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι ακριβώς αυτή η μεροληψία που μπορεί να εγγυηθεί –θα προσέθετα εγώ- την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, χωρίς ταυτόχρονη προσπάθεια για μείωση των ανισοτήτων, χωρίς ενίσχυση του εισοδήματος, χωρίς αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και της δικαιοσύνης. Κάθε άλλη συνταγή έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά να προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα κρίση.
Εμείς, αντίθετα, διαμορφώνουμε καθημερινά τις προϋποθέσεις για να φύγουμε οριστικά από τη συνθήκη της κρίσης. Και το καλοκαίρι του 2018, το τέλος των μνημονίων, θα είναι για μας ένας σταθμός στη μακρά πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και στη μακρά πορεία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ισορροπίας. Ένας σταθμός σημαντικός μεν, αλλά όχι το τέλος της διαδρομής.
Γιατί στόχος μας δεν είναι να επιστρέψει η χώρα στην προ του 2010 περίοδο, κουβαλώντας τις ίδιες παθογένειες, τις ίδιες στρεβλώσεις και τις ίδιες αδυναμίες, που την οδήγησαν στη χρεοκοπία.
Γι’ αυτό και επενδύουμε σε έναν αξιόπιστο και μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Με στήριξη των επενδύσεων, με κεντρικό ρόλο στην εργασία, με αναδιανεμητικό πρόσημο, με στήριξη του κοινωνικού κράτους και με καταπολέμηση της διαφθοράς.
Το 2018 είναι ακριβώς το έτος που θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις της επόμενης μέρας. Για την οικονομική ανάκαμψη, για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης και του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, αλλά εγώ θα προσέθετα και για τους ορίζοντες που θα ανοίξουν για μια νέα μεγάλη πολιτική νίκη το 2019.
Πρέπει, λοιπόν, να δουλέψουμε με προσήλωση, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Συντονισμένα, με αλληλεγγύη, χωρίς παλινωδίες, χωρίς καθυστερήσεις. Και, βεβαίως, την ίδια στιγμή να έχουμε στο μυαλό μας ότι έχουμε μπροστά μας να ολοκληρώσουμε και τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για τις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί να τις ολοκληρώσουμε, αφήνοντας και το αποτύπωμα, το βαθύ μεταρρυθμιστικό στίγμα. Για παράδειγμα:
- Να υλοποιήσουμε τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Τη μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση για το Νέο Λύκειο και την αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου.
- Να προχωρήσουμε τη μεγάλη θεσμική τομή, τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Να ολοκληρώσουμε τον πλατύ κοινωνικό διάλογο των Περιφερειακών Συνεδρίων για να καταλήξουμε στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, υλοποιώντας την ίδια στιγμή όσα έχουμε δεσμευτεί μέχρι στιγμής στις τοπικές κοινωνίες με τους παραγωγικούς φορείς.
- Και, βεβαίως, να πάρουμε το νήμα από τον διάλογο, τον πλατύ διάλογο με την Κοινωνία των Πολιτών, για την προαναγγελθείσα Συνταγματική Αναθεώρηση και να προχωρήσουμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ο δρόμος, λοιπόν, είναι μπροστά μας.
Η κοινωνία μας παρακολουθεί.
Οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες. Και είμαι βέβαιος ότι δεν θα τις διαψεύσουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.