17 Δεκ 2017

Συνέδριο Ν.Δ. με «βόμβα» για το Ασφαλιστικό

«Παράθυρο» για κατάργηση της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης

   Μπορεί ένα κόμμα που διεξάγει συνέδριο για να δείξει ότι “είναι έτοιμο να αλλάξει την Ελλάδα” να πετάξει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου, την ώρα που διεκδικεί την εξουσία, πρόταση για... κατάργηση της υποχρεωτικής δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης;
   Κι όμως, όταν πρόκειται για τη Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη, αποδεικνύεται πως... όλα τα μπορεί, καθώς χθες και σήμερα, οι σύνεδροι του 11ου συνεδρίου “αρχών και θέσεων” του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούνται, επί της ουσίας, να επικυρώσουν τη μετάβαση της Ν.Δ. από τον “ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό” της ιδρυτικής της διακήρυξης στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό του Κυρ. Μητσοτάκη.
   Τις τελευταίες ημέρες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να ρίξει το βάρος των διακηρύξεών του στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να περιγράψει τις σχετικές εξαγγελίες ως “μονομερείς”, αφού τις αποσυνδέει από το κατά πόσον θα πετύχει η επαναδιαπραγμάτευση που ευαγγελίζεται για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εξάλλου, μόλις προχθές, περιέγραψε την μείωση των φορολογικών συντελεστών και του ΕΝΦΙΑ ως μία από τις τρεις πρώτες μεταρρυθμίσεις που μία κυβέρνηση της Ν.Δ. θα εφήρμοζε. Στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι να φλερτάρει με όσους ψηφοφόρους βλέπουν τη φοροδοτική τους ικανότητα να εξαντλείται, ενώ ταυτοχρόνως επιχειρεί να εμφανίσει τη Ν.Δ. ως κόμμα “της μεσαίας τάξης και των φτωχών”, όπως έχει χαρακτηριστικά πει.
  Επιστροφή στον Μεσαίωνα
   Ωστόσο, πίσω από τις γραμμές και τα συνθήματα, το πρόγραμμα που, υπό μορφήν “διλημμάτων πολιτικής” -κατά πώς χαρακτήρισε το ερωτηματολόγιο των 15 ερωτημάτων ο Κ. Χατζηδάκης- καλούνται να εγκρίνουν οι σύνεδροι στη σημερινή ψηφοφορία προβλέπει όχι απλώς την προώθηση ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού, αλλά ακόμη και την επιστροφή στο Μεσαίωνα σε σειρά θεμάτων, όπως στη δημόσια ασφάλιση. Άλλωστε, ο αρμόδιος περί τα προγραμματικά αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έχει αποκαλύψει πως οι απαντήσεις επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων θα περιγράφουν «τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ν.Δ. ως αυριανή κυβέρνηση», ενώ επίσημος διακηρυγμένος στόχος της Ν.Δ. είναι να βγει από το συνέδριο εξοπλισμένη με πλήρες “κυβερνητικό πρόγραμμα”.
   Βεβαίως, θα μπορούσε να πει κανείς πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει ερωτήματα χωρίς να προδικάζει τις απαντήσεις. Ωστόσο, η πραγματικότητα σε πολλά εκ των ερωτημάτων είναι κάπως διαφορετική, ενώ προφανώς και, βάσει της κοινής λογικής, ουδείς ερωτά για κάτι με το οποίο διαφωνεί ριζικά. Κι όμως, το υπ’ αριθμόν 12 ερώτημα θέτει στον δημόσιο διάλογο την κατάργηση του ασφαλιστικού συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης έτσι όπως το έχουν γνωρίσει, σε όλη την Ευρώπη, όλες οι γενιές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ναρκοθετώντας μία από τις πλέον στοιχειώδεις κατακτήσεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους!
   Συγκεκριμένα, οι «γαλάζιοι» σύνεδροι καλούνται να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν συμφωνούν “να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την υποχρεωτική τους ασφάλιση (σύνταξη και Υγεία)”! Σημειωτέον πως η διατύπωση της ερώτησης είναι τέτοια, ώστε η ηγεσία της Ν.Δ. να εκμαιεύσει θετικές απαντήσεις, καθώς το ερωτηματολόγιο απευθύνεται σε κομματικά στελέχη και η Ν.Δ. εδώ και καιρό έχει επιχειρήσει να «δαιμονοποιήσει» τον ΕΦΚΑ. Άλλωστε, αν αυτός ο... “προβληματισμός” της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. υλοποιείτο, τότε η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης δε θα ήταν μια μακροπρόθεσμη συνέπεια, αλλά θα καταργείτο εν τοις πράγμασι το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ των γενεών και οι συνταξιούχοι του “σήμερα” θα έβλεπαν τις συντάξεις τους να μηδενίζονται από την άρνηση των εργαζομένων να συνεισφέρουν σε έναν δημόσιο κορβανά για την κοινωνική ασφάλιση...
  Εμμονές
   Πέραν αυτών, στο ερωτηματολόγιο σχεδόν τα μισά ερωτήματα αφορούν στο Δημόσιο (αξιολόγηση, προαγωγές - προϋπηρεσία, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου, “ξήλωμα” των ΤΟΜΥ και μεταφορά αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη Αυτοδιοίκηση, ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.ά.), ενώ στο συνέδριο στρώνεται και ο δρόμος για... ελαστικότερη αντιμετώπιση της “μαύρης εργασίας”, με την ερώτηση αν “συμφωνείτε όταν μια νέα επιχείρηση παραβιάσει για πρώτη φορά την ασφαλιστική νομοθεσία να της δίνεται μια ευκαιρία συμμόρφωσης πριν από την επιβολή προστίμου”.
γράφει ο Γιώργος Μελιγγώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.