19 Νοε 2017

Τα κέρδη λίγων, ζημιές των πολλών

Εδώ και καιρό διεξάγεται στην Ευρώπη, και πέραν αυτής, μια συζήτηση για τους περίφημους φορολογικούς παραδείσους, η οποία στη χώρα μας έρχεται στο προσκήνιο πάντα με αφορμή κάποια ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος που εντοπίζονται στις διάφορες σχετικές λίστες

   Πριν από μερικές ημέρες μάθαμε ότι το 1% της οικονομικής ολιγαρχίας κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου, ποσοστό που αν συγκριθεί με τις αντίστοιχες μετρήσεις των προηγούμενων ετών φαίνεται διαρκώς να αυξάνει, ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση. Η τάση αυτή, αν διαβαστεί αντιστρόφως, δείχνει ότι το ποσοστό πλούτου που κατέχει το υπόλοιπο 99%, ανάμεσα στο οποίο και ένα σημαντικό τμήμα πλουσίων, διαρκώς μειώνεται. Το συγκεκριμένο στοιχείο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορισμένα συμπεράσματα για την πορεία που έχει πάρει το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα και να δικαιολογήσει το αίτημα της Αριστεράς και άλλων προοδευτικών δυνάμεων για αλλαγή πολιτικής και ρότας. Θα μπορούσε να δικαιολογήσει ακόμα και το αίτημα μιας επανάστασης. Προς το παρόν, ας δώσουμε προσοχή στον μηχανισμό: Τα υπερκέρδη λίγων οδηγούν σε ζημία των πολλών.
   Εδώ και καιρό διεξάγεται στην Ευρώπη, και πέραν αυτής, μια συζήτηση για τους περίφημους φορολογικούς παραδείσους, η οποία στη χώρα μας έρχεται στο προσκήνιο πάντα με αφορμή κάποια ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος που εντοπίζονται στις διάφορες σχετικές λίστες. Προχθές δημοσιεύτηκαν τα περίπου 230 ονόματα Ελλήνων που απαντώνται στα Paradise Papers και αυτά μπορούσε οποιοσδήποτε να διαπιστώσει ότι εκεί βρίσκεται, εκτός της Μαρέβα Μητσοτάκη, όχι απλά η οικονομική ελίτ, αλλά πραγματικά η αφρόκρεμα της ελληνικής άρχουσας τάξης. Ο λόγος, αν πάρουμε το καλό σενάριο, είναι προφανής: Η φοροαποφυγή. Όμως, να μην πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν οι πλούσιοι, τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις είναι πολύ κακό μαντάτο για τους υπόλοιπους και μάλιστα για δύο λόγους. Πρώτο, διότι χωρίς φορολογικά έσοδα από τους κατέχοντες, το κράτος - Δημόσιο δεν δύναται να παρέχει στους πολίτες τις αναγκαίες υποδομές και υπηρεσίες και να ασκήσει κοινωνική πολιτική για τα φτωχότερα στρώματα. Δεύτερον, διότι η απώλεια ενός τμήματος εσόδων οδηγεί στην πίεση για ανάκτηση αυτών ή μέρους αυτών των εσόδων από όσους δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν. Βλέπουμε, δηλαδή, και σε αυτή την περίπτωση ότι η φοροαποφυγή - διαφυγή έχει μια διπλή λειτουργία: Υπερκέρδος για λίγους, επιπλέον επιβάρυνση για πολλούς.
   Το θέμα των φορολογικών παραδείσων απασχόλησε μέσα στην εβδομάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ακούστηκαν διάφορες απόψεις, με ποιο ρηξικέλευθη την απαγόρευση ή, τουλάχιστον, τον δραστικό περιορισμό της δραστηριότητας φορέων που εμπλέκονται με off shore σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι μια καλή λύση, αλλά χρειάζονται και άλλα μέτρα. Για παράδειγμα, πριν γνωρίσουμε τους φορολογικούς παραδείσους στην Ελλάδα, γνωρίσαμε τις εταιρείες που μετακόμισαν στη Βουλγαρία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να τύχουν καλύτερης φορολογικής αντιμετώπισης ή ακούμε καθημερινά επιχειρηματίες να απειλούν πως θα μεταφέρουν αλλού την έδρα τους. Αποτελεί μάλλον κοινό τόπο, πλέον, ότι από τη στιγμή που υπάρχουν διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα, θα υπάρχει και αναζήτηση του ευνοϊκότερου.
   Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν, για να αποτελούν λύση, θα πρέπει να είναι ενιαία και καθολικά. Να αφορούν το μεγαλύτερο τμήμα του λεγόμενου «αναπτυγμένου» κόσμου. Το επιχείρημα ότι σ' αυτή την περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα «μεταναστεύσουν» δεν ευσταθεί, γιατί αυτός ο κόσμος αποτελεί και τη μεγαλύτερη «αγορά».
το Κύριο Άρθρο στην Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.