25 Νοε 2017

Η σκοτεινή πλευρά του σύγχρονου κόσμου κρύβει πάνω από 40.000.000 σκλάβους

- Έρευνα-σοκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας και του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης
- 10.000.000 παιδιά

   Μας αρέσει να λέμε γενικά ότι ζούμε σε έναν πολιτισμένο κόσμο. Τον παρουσιάζουμε συχνά - πυκνά ως αγγελικά πλασμένο. Όμως ξεχνάμε ότι αυτός ο “όμορφος κόσμος, ο αγγελικά πλασμένος” είναι μόνο η επιφανειακή εκδοχή του μικρόκοσμου που ζει μια μικρή μερίδα της Δύσης και άλλων ανεπτυγμένων κρατών κρατώντας πολύ καλά κρυμμένα τα μυστικά της.
   Η πρόσφατη αποκάλυψη για την ύπαρξη σκλαβοπάζαρων Αφρικανών προσφύγων στη Λιβύη δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, καθώς περισσότεροι από 40 εκ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων το 1/4 παιδιά, είναι αυτή τη στιγμή σκλάβοι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016. Η έννοια της σύγχρονης σκλαβιάς περιλαμβάνει την αναγκαστική εργασία και αφορά 25 εκατομμύρια ανθρώπους καθώς επίσης και τους αναγκαστικούς γάμους (15 εκ.).
   Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας (ILO), τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την ομάδα προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free Foundation που συνέταξαν την έρευνα, οι αριθμοί αναμφίβολα είναι υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα.
   Η σκοτεινή πλευρά είναι η σκλαβιά, αφού, όπως επισημαίνει η έρευνα του ΔΟΜ και του ILO, περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη ζουν ως σκλάβοι και η εκτίμηση αυτή, όπως επισημαίνεται, είναι συντηρητική και δεν αποτυπώνει πλήρως τη συνολική εικόνα.
   Από την Ασιάτισσα νταντά που είναι κλειδωμένη σε ένα πολυτελέστατο σπίτι στη Δυτική Ευρώπη έως το μικρό κορίτσι στη Μέση Ανατολή που είναι εξαναγκασμένο να παντρευτεί από τα 9 του χρόνια, κι από τον ανήλικο εργαζόμενο σε μια φάμπρικα παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας έως τις σκλάβες του σεξ και τις γυναίκες που είναι δέσμιες των κυκλωμάτων της πορνείας, εκατομμύρια ανθρώπινες ψυχές βιώνουν το φρικιαστικό μοντέλο ανάπτυξης του σύγχρονου κόσμου. 
   Το πιο αποκρουστικό στοιχείο αυτής της έρευνας είναι η ανθρωπογεωγραφία του φαινομένου. Τρεις στους τέσσερις σκλάβους είναι γυναίκες και ένας στους τέσσερις είναι παιδί.
   Και ας αναλογιστούμε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν είναι μακριά από εμάς. Είναι και εδώ. Ήταν στις βιοτεχνίες φασόν που αποκάλυπταν επιθεωρητές εργασίας πίσω από κλειστές πόρτες με εκατοντάδες εργαζόμενους - σκλάβους. Ήταν στην Μανωλάδα.
   Ήταν μέσα στις κλειστές πόρτες κάποιων πλούσιων σπιτιών που κρατούσαν το διαβατήριο της Φιλιππινέζας “οικιακής βοηθού”. Και στα χρόνια των Μνημονίων μάθαμε πώς είναι να αντιμετωπίζεται με όρους σκλαβιάς ο εργαζόμενος, πώς γίνεται να ζεις χωρίς δικαιώματα και χωρίς καμία στήριξη από τις κρατικές δομές.
   Επειδή μας αρέσει να θεωρούμε τους εαυτούς μας πολιτισμένους, ας ξεκαθαρίσουμε καλά μέσα μας ως κοινωνία τι είναι πολιτισμός και πώς τον διαφυλάττουμε.


  Αναγκαστική εργασία
   Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να εργαστούν σε ιδιώτες, σε εργοστάσια, σε εργοτάξια και σε αγρούς. Η έκθεση αναφέρει το παράδειγμα των 600 ψαράδων που κρατούνταν σε αλιευτικά στην Ινδονησία επί χρόνια.
   Τα χρέη είναι η αιτία της αναγκαστικής εργασίας για περισσότερους από τους μισούς σκλάβους. Ωστόσο τα ναρκωτικά, η σωματική κακοποίηση, ο χαμηλός μισθός ή ακόμη και το γεγονός ότι εργάζονται πολύ μακριά από το σπίτι τους είναι μερικοί από τους τρόπους που χρησιμοποιούν για να τους κρατούν δέσμιους.
   Μεταξύ αυτών περίπου 5 εκ. άνθρωποι ωθούνται στην πορνεία και λίγο περισσότερα από 4 εκατομμύρια είναι θύματα αναγκαστικής εργασίας από το κράτος (αναγκαστική εργασία στη φυλακή).
  Γυναίκες και κορίτσια
   Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 74% των σκλάβων, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 29 εκ. Ένα στα τέσσερα θύματα της σύγχρονης σκλαβιάς είναι παιδί, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια. Περίπου 15,4 εκατομμύρια άνθρωποι παντρεύονται παρά τη θέλησή τους. Περισσότεροι από το ένα τρίτο είναι κάτω των 18 ετών και σχεδόν όλοι γυναίκες. Πρόκειται για μια μορφή σκλαβιάς ιδιαίτερα διαδεδομένης στην Αφρική και την Ασία. Εξάλλου οι γυναίκες αποτελούν το 99% των θυμάτων αναγκαστικής εργασίας που ωθούνται στην πορνεία.
  Ασία
   Το 62% των περιπτώσεων της «σύγχρονης σκλαβιάς» έχουν αποκαλυφθεί στην Ασία και τον Ειρηνικό. Αυτή η περιοχή κατατάσσεται πρώτη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων, είτε πρόκειται για σεξουαλική εκμετάλλευση (73%) είτε τους αναγκαστικούς γάμους (55%).
  Πρόσφυγες
   «Πολλές εκθέσεις έχουν αναφερθεί ξεκάθαρα στη σχέση μεταξύ της μετανάστευσης και της διακίνησης ανθρώπων», υπογραμμίζει η ίδια έκθεση, κυρίως κατά μήκος των δρόμων που επιλέγουν οι πρόσφυγες. Τα τρία τέταρτα των προσφύγων που ερωτήθηκαν το 2017 στον δρόμο από τη Λιβύη ως την Ευρώπη, απάντησαν ότι έπεσαν θύματα κακοποιήσεων που προσομοίαζαν με διακίνηση ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.