Ουδεμία συζήτηση έγινε για το θέμα μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, παρ' όλη τη φιλότιμη προσπάθεια της ΝΔ
Με τρεις σημαντικότατες ειδήσεις, για τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται αυτήν την ώρα, στο Δημόσιο (τον Οκτώβριο η παρουσίαση του ψηφιακού οργανογράμματος και των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και η χαρτογράφηση του Δημοσίου θα συνδέεται με τις ετήσιες προσλήψεις των φορέων του, βάσει των καταγεγραμμένων πια αναγκών τους), μία “διευκρίνιση” και… “προετοιμασία” για την αξιολόγηση («…καλλιεργείται σκόπιμα η σύγχυση ότι πρόκειται για μία απεργιακή κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων της δημόσιας διοίκησης» και «…λαμβάνουμε μηνύματα ότι, η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων θέλει να αξιολογηθεί»), μέσα σ’ ένα “κλίμα” αποφασιστικότητας, η μεγάλη, αποκλειστική συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κας Όλγας Γεροβασίλη, στον Κωνσταντίνο Κουφάκη για το Πανελλαδικό Αυτοδιοικητικό και Πολιτικό Περιοδικό «ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ» και το Αυτοδιοικητικό & Ενημερωτικό Portal «epoli.gr».
Βέβαια, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, σε μία πολύωρη, 1.566 λέξεων συνέντευξη – συνομιλία, τα ενδιαφέροντα δεν μπορεί να “εξαντλούνται” μόνο στα προαναφερόμενα. Συμβασιούχοι, αλλαγές στο Δημόσιο, “κλείσιμο” τρίτης αξιολόγησης, ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, Ν.Δ… κ.ά, ακολουθούν…
Αξιολόγηση
«Μηνύματα ότι, η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων θέλει να αξιολογηθεί – Με μεγάλη συμμετοχή η πλήρωση διευθυντικών θέσεων»
ΕΡ.: Υπουργέ, το φλέγον ζήτημα της περιόδου είναι η αξιολόγηση. Πώς εξελίσσεται η εκτέλεση των προαπαιτουμένων ως προς την τοποθέτηση νέων γενικών διευθυντών και διευθυντικών στελεχών στις δομές των υπουργείων;
«Το ζητούμενο όχι μόνο για τη δημόσια διοίκηση, αλλά συνολικά για την ελληνική κοινωνία είναι να υπάρχουν αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες για όλους.
Γνωρίζετε ότι υλοποιούμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο, τριετές σχέδιο αναβάθμισης του δημόσιου τομέα, στο οποίο προβλέπονται σαφώς οι διαδικασίες επιλογής των στελεχών, που θα υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης. Στην κορυφή, δηλαδή, της δημόσιας διοίκησης, θα μπορούν να βρίσκονται όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια και όχι οι αρεστοί και οι προσκείμενοι στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Αυτό συνιστά μία ριζική τομή, η οποία έτυχε μεγάλης αποδοχής. Αυτό, άλλωστε, εννοούμε ως κυβέρνηση, όταν λέμε ότι για εμάς η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι αντικειμενική, αξιοκρατική και αποτελεσματική.
Αρκεί να σας πω ότι, η προκήρυξη 20 οριζόντιων θέσεων Γενικών Διευθυντών Διοικητικού – Οικονομικού στα Υπουργεία συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς κατατέθηκαν 255 αιτήσεις και αυτή τη στιγμή εξελίσσεται η διαδικασία της συνέντευξης από το ΑΣΕΠ.
Επίσης, έχουν προκηρυχθεί 5 θέσεις Γενικών Διευθυντών στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ η Βουλή των Ελλήνων ολοκλήρωσε πρώτη, μία αντικειμενική διαδικασία επιλογής προϊσταμένων, στηριζόμενη στα κριτήρια του Ν.4369/2016. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η δημόσια διοίκηση αλλάζει και σε αυτήν την προσπάθεια οι ίδιοι οι άνθρωποί της είναι οι καταλύτες της αλλαγής.»
«Αποχή και όχι απεργία από την διαδικασία αξιολόγησης – Η Αριστερά, η Κυβέρνηση σέβεται, δεν απολύει»
ΕΡ.: Με την άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων να συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης, πια δεδομένη, και την ΑΔΕΔΥ να συνεχίζει, αδιάλλακτα, την απεργία – αποχή, εκτιμάτε ότι έχετε εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου;
«Εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε το διάλογο και οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές. Άλλωστε, αντιλαμβανόμενοι ότι, οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέστησαν απολύσεις, διαθεσιμότητες και συμπεριφορές απαξίωσης του έργου τους από την προηγούμενη κυβέρνηση, διαθέσαμε και χρόνο και δυνάμεις, για να αποκαταστήσουμε πληγές και τραύματα του παρελθόντος. Επιλέξαμε, δηλαδή, να παρατείνουμε τη διαδικασία, προκειμένου να εμπεδωθεί ένα αίσθημα ασφάλειας στο εσωτερικό της διοίκησης.
Επίσης, με όλους τους τρόπους έχουμε καταστήσει σαφές ότι, η διαδικασία της αξιολόγησης αποσκοπεί στη βελτίωση των υπαλλήλων και όχι στην εφεύρεση μέσων εκπαραθύρωσης ή απομείωσης του ανθρώπινου δυναμικού της. Ελλείψει, λοιπόν, σοβαρών επιχειρημάτων, καλλιεργείται σκόπιμα η σύγχυση ότι πρόκειται για μία απεργιακή κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων της δημόσιας διοίκησης, η διαδικασία στην οποία αναφέρεστε.
Επειδή η Αριστερά, αλλά και όσοι την υπηρετούμε, σεβόμαστε και τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, εδώ πρόκειται για μία αποχή, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το Φεβρουάριο και δεν έχει προκηρυχθεί απεργία. Τη στιγμή, μάλιστα, που όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης εδώ και μήνες, είχαν στον πυρήνα τους την αποκατάσταση του κύρους του Δημοσίου και των ανθρώπων του, θωρακίζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους από το κοινωνικό αυτοματισμό. Οπότε, εκτιμώ ότι, η προσπάθειά μας με την ολοκλήρωση του σχεδίου “Δημόσιο 2020” θα ευοδωθεί, γιατί ακριβώς πηγάζει από μια αμιγώς ανθρωποκεντρική λογική και αποκαθιστά τις αδικίες του παρελθόντος.»
ΕΡ.: Η τελευταία ρύθμιση, που ουσιαστικά αποσκοπεί στην επίσπευση της αξιολόγησης, μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Τι “λένε” τα πρώτα στοιχεία;
«Η ρύθμιση, στην οποία αναφέρεστε, αποβλέπει στην επίσπευση και τη διευκόλυνση της διαδικασίας, απαλλάσσοντας τον απλό υπάλληλο από κάθε μορφής ευθύνη και γραφειοκρατική αγκύλωση. Επιφορτίζονται, δηλαδή, οι Προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων του Δημοσίου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς είναι αυτονόητη υποχρέωση όσων υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης να αξιολογούν τους υφισταμένους τους.
Δηλαδή, υπενθυμίζουμε το αυτονόητο στους προϊσταμένους, προκειμένου να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα η αξιολόγηση του έτους 2016.
Επιπρόσθετα, με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσαμε, έχει πλέον εξομαλυνθεί η διαδικασία, ώστε να μπορούν οι αξιολογούμενοι δημόσιοι υπάλληλοι να συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης, αφού τα προμηθευτούν και ηλεκτρονικά από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Εθνικού Τυπογραφείου, υπερβαίνοντας γραφειοκρατικές και άλλες αγκυλώσεις.
Ως προς τα πρώτα στοιχεία, δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε ακόμη, ωστόσο λαμβάνουμε μηνύματα ότι, η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων θέλει να αξιολογηθεί.»
Συμβασιούχοι
«Εντός του Οκτωβρίου η χαρτογράφηση του Δημοσίου, για έναν ορθολογικό, με κριτήρια, προγραμματισμό προσλήψεων»
ΕΡ.: Κυρία Γεροβασίλη, πώς εξελίσσεται το ζήτημα της “τακτοποίησης” των συμβασιούχων; Ήδη, όπως έχετε δηλώσει, έχει ξεκινήσει η “χαρτογράφησή” τους. Ποιος είναι ο αριθμός που εκτιμάτε ότι, μπορούν οι σχέσεις εργασίας τους να μετατραπούν σε “αορίστου”; Υπάρχει κάτι νεότερο και πιο συγκεκριμένο για τη διαδικασία;
«Κοιτάξτε, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, στην πλάτη ανθρώπων που διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους για αξιοπρεπή εργασία, είχε δομηθεί επί δεκαετίες ένα εμπόριο ελπίδας για αμιγώς ψηφοθηρικούς σκοπούς. Αυτήν την κομματική πελατεία, που οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συντηρούσαν με συμβάσεις, κρατώντας χιλιάδες άτομα σε ομηρεία, εμείς θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε με τρόπο δίκαιο, αξιοκρατικό και οριστικό.
Για το λόγο αυτό, με σεβασμό βεβαίως στους εργαζομένους, όσο και στο θεσμικό εργασιακό πλαίσιο και τις συνταγματικές επιταγές, καταγράφουμε συνεχώς τον αριθμό και το είδος των συμβάσεων, ώστε να γίνει ένας διαχωρισμός των μορφών απασχόλησής τους, με σκοπό τον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων, τόσο μόνιμου, όσο και έκτακτου προσωπικού, με ορθολογικά και μόνο κριτήρια.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μιλάμε για μετατροπές συμβάσεων, γιατί κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται ούτε από την ελληνική, ούτε από την κοινοτική νομοθεσία, αλλά για ανοιχτούς, διαφανείς διαγωνισμούς.
Στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της ενίσχυσης της διαφάνειας, έρχεται να συμβάλει και η ψηφιακή απεικόνιση της δημόσιας διοίκησης, η οποία υλοποιείται για πρώτη φορά.
Εντός του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η ψηφιακή χαρτογράφηση του Δημοσίου, μέσω της οποίας θα είναι προσβάσιμα με ηλεκτρονικό τρόπο τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων, όπως και ο αριθμός των απασχολούμενων, με βάση την “Απογραφή” του ανθρώπινου δυναμικού. Πάνω σε αυτό το σύστημα βασίζεται και το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.
Όσο για τα περί “μονιμοποίησης” και “κομματικών στρατών”, τα έχουμε πια συνηθίσει ως μέρη μιας εκτεταμένης προπαγάνδας “fake news”, με τελικό στόχο την απαξίωση του Δημοσίου στην ελληνική κοινωνική γνώμη και την εκχώρηση των λειτουργιών του στους ιδιώτες, μετά τα όσα μας απροκάλυπτα περιέγραψε στην 82η ΔΕΘ ο Πρόεδρος της Ν.Δ.»
“Ουδεμία συζήτηση για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες της Ν.Δ.”
ΕΡ.: Ο αριθμός των απασχολούμενων συμβασιούχων συνολικά στο Δημόσιο, παρά τις κατά καιρούς τοποθετήσεις σας, τις απαντήσεις σας στη Βουλή, παραμένει υπό αμφισβήτηση και “terra incognita” για την αξιωματική αντιπολίτευση. Δώστε μας τα αριθμητικά εκείνα στοιχεία, που θα απεικονίσουν οριστικά την κατάσταση.
«Η “Απογραφή”, δηλαδή, το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου έχει αναρτημένα όλα τα στοιχεία, τα οποία επικαιροποιούνται σε μηνιαία βάση, είναι προσβάσιμα και πολλάκις τα έχω καταθέσει στη Βουλή.
Τον μήνα Αύγουστο – δεδομένου ότι ο Σεπτέμβριος δεν έχει ακόμη τελειώσει – οι συμβασιούχοι που πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό – δεν μιλάμε για συμβασιούχους από ΕΣΠΑ κ.τ.λ. – ανέρχονται σε 52.572, αριθμός μικρότερος σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017, οπότε και είχαμε 53.335 συμβασιούχους, που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
Δεν θυμάμαι, επίσης, ποτέ στο παρελθόν άλλη κυβέρνηση να ήταν τόσο διαφωτιστική και τόσο εξωστρεφής στην παροχή στοιχείων, για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο στόχος ο οποίος συμφωνήθηκε και με τους Θεσμούς, ήταν ο μέσος όρος των συμβασιούχων του 2016 να μην ξεπεραστεί και για τα έτη 2017 και 2018, με ένα καινούριο στοιχείο όμως, που κερδήθηκε σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, να εξαιρεθεί δηλαδή το προσωπικό που ασχολείται με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, όπως και τις φυσικές καταστροφές.
Ουδεμία συζήτηση έγινε για το θέμα μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, παρόλη τη φιλότιμη προσπάθεια, που καταβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση εντός των συνόρων.»
ΕΡ.: Στο ζήτημα των συμβασιούχων “από παράταση” στην καθαριότητα των Δήμων τώρα, που απασχόλησε την επικαιρότητα και εσάς προσωπικά. Έχει ακουστεί ότι ο αριθμός όσων θα τακτοποιηθούν θα προσεγγίζει τους 5.000. Εκτιμάτε ότι, η διαδικασία του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα κινηθεί γρήγορα, ώστε έως την 31η Μαρτίου του 2018 να έχουν εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες;
«Όπως ξέρετε, το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων καλύπτεται από τα ανταποδοτικά τους τέλη. Πρόκειται, δηλαδή για μία ειδική περίπτωση, καθώς δεν επιβαρύνεται με την παραπάνω δαπάνη ο κρατικός προϋπολογισμός. Όσο για την περαιτέρω διαδικασία, αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο συγκεντρώνει τα αιτήματα των Δήμων, τα οποία θα αξιολογηθούν στη συνέχεια από αυτό. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ να γνωρίζω ακόμη τον αριθμό των σχετικών αιτημάτων.»
Αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση
“Σε δύο διαφορετικές τροχιές η Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019”
ΕΡ.: Ο “μεγάλος ασθενής”, το Δημόσιο, θεωρείτε ότι, θα “βρει” επιτέλους θεραπεία, από το 2020 και τις μεταρρυθμίσεις που προωθείτε; Ποιες είναι αυτές; Πού θα θέλατε να “σταθείτε” κυριότερα;
«Η δική μας οπτική δεν αντιμετωπίζει τη δημόσια διοίκηση ως τομέα που νοσεί. Αντίθετα, για εμάς είναι απαραίτητη η δυναμική συμμετοχή του Δημοσίου στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η δημόσια διοίκηση θα δώσει την ώθηση για τη μετάβαση στην Ελλάδα μετά την επιτροπεία, καθώς διαθέτει και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία. Εμείς πρέπει να την εξοπλίσουμε με τα θεσμικά εκείνα εργαλεία, που θα ανατάξουν τις παραγωγικές της δυνάμεις και θα ενισχύουν την αποδοτικότητα των υπηρεσιών της απέναντι στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Αυτό το στρατηγικό στόχο υλοποιούμε με την “Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019” σε δύο διαφορετικές τροχιές: η πρώτη αφορά στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης, ώστε ο κατάλληλος υπάλληλος να βρεθεί στην κατάλληλη θέση. Για το σκοπό αυτό – όπως σας ανέφερα – τον Οκτώβριο θα παρουσιάσουμε το ψηφιακό οργανόγραμμα και τα περιγράμματα θέσεων εργασίας και παράλληλα έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες εφαρμογής του πρώτου κύκλου του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας. Δηλαδή, θα γνωρίζουμε όλοι πόσοι, ποιοι, πού και με τι αρμοδιότητες απασχολούνται στη δημόσια διοίκηση.
Ταυτόχρονα, κινούμαστε και στην τροχιά της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, υλοποιώντας δράσεις για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, την απλούστευση διαδικασιών, την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και έργα που υπηρετούν την πολιτική για την ανοιχτή διακυβέρνηση και τα ανοιχτά δεδομένα.
Πρόκειται για μία σύγχρονη προσέγγιση, εναρμονισμένη και με την τρέχουσα ευρωπαϊκή ατζέντα.
Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα συμμετάσχει στην 2η Διυπουργική Σύνοδο της Ε.Ε., στο Ταλίν. στις 5 – 6 Οκτωβρίου 2017.
Στη διάρκειά της, θα υπογραφεί η 2η πανευρωπαϊκή Διακήρυξη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η οποία θα σηματοδοτήσει την κατεύθυνση της Ε.Ε. για την πολιτική της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την επόμενη επταετία.
Αρκεί να σας αναφέρω ότι, ανάμεσα στα ζητήματα που συζητάμε σε επίπεδο Ε.Ε. είναι η ενίσχυση της δυνατότητας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να αλληλεπιδρούν ψηφιακά με τη δημόσια διοίκηση, εφόσον το επιλέξουν.
Επιπλέον, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αύξηση της προθυμίας των πολιτών και των επιχειρήσεων να αλληλεπιδρούν ψηφιακά με τη δημόσια διοίκηση, ιδίως με την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και προώθηση διαθέσιμων ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.
Κοινός, ευρωπαϊκός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε την καλύτερη ψηφιακή προσβασιμότητα στις δημόσιες υπηρεσίες και πληροφορίες για όλους τους πολίτες, όπως και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη ψηφιακή παροχή υπηρεσιών μεταξύ τομέων της Ε.Ε.»
“Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα ανταποκριθεί και πάλι στην ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης”
ΕΡ.: Υπουργέ, κλείνουμε, με… το “κλείσιμο” της τρίτης αξιολόγησης: Με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για ολοκλήρωση έως το τέλους του έτους, σε ποιο σημείο βρίσκεται η ικανοποίηση των προαπαιτουμένων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης;
«Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με δεδομένη την παρακαταθήκη της δεύτερης αξιολόγησης, θα ανταποκριθεί και πάλι στην ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Στόχος μας είναι η κατάργηση όλων των εργαλείων, με τα οποία δομήθηκε επί δεκαετίες το πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος, αλλά και η υλοποίηση όλων εκείνων των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα εμπεδώνουν συνθήκες διαφάνειας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, θέτοντας οριστικά τέλος σε όλες τις παθογένειες που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία.
Πέρα και πάνω από τα προαπαιτούμενα απέναντι στους Θεσμούς, προέχει το προαπαιτούμενο επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα και τη λήξη της επιτροπείας και αυτόν τον εθνικό στόχο πρωτίστως υπηρετούμε.»
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη συνέντευξη ηλεκτρονικά από το περιοδικό «ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ»
Με τρεις σημαντικότατες ειδήσεις, για τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται αυτήν την ώρα, στο Δημόσιο (τον Οκτώβριο η παρουσίαση του ψηφιακού οργανογράμματος και των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και η χαρτογράφηση του Δημοσίου θα συνδέεται με τις ετήσιες προσλήψεις των φορέων του, βάσει των καταγεγραμμένων πια αναγκών τους), μία “διευκρίνιση” και… “προετοιμασία” για την αξιολόγηση («…καλλιεργείται σκόπιμα η σύγχυση ότι πρόκειται για μία απεργιακή κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων της δημόσιας διοίκησης» και «…λαμβάνουμε μηνύματα ότι, η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων θέλει να αξιολογηθεί»), μέσα σ’ ένα “κλίμα” αποφασιστικότητας, η μεγάλη, αποκλειστική συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κας Όλγας Γεροβασίλη, στον Κωνσταντίνο Κουφάκη για το Πανελλαδικό Αυτοδιοικητικό και Πολιτικό Περιοδικό «ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ» και το Αυτοδιοικητικό & Ενημερωτικό Portal «epoli.gr».
Βέβαια, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, σε μία πολύωρη, 1.566 λέξεων συνέντευξη – συνομιλία, τα ενδιαφέροντα δεν μπορεί να “εξαντλούνται” μόνο στα προαναφερόμενα. Συμβασιούχοι, αλλαγές στο Δημόσιο, “κλείσιμο” τρίτης αξιολόγησης, ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, Ν.Δ… κ.ά, ακολουθούν…
Αξιολόγηση
«Μηνύματα ότι, η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων θέλει να αξιολογηθεί – Με μεγάλη συμμετοχή η πλήρωση διευθυντικών θέσεων»
ΕΡ.: Υπουργέ, το φλέγον ζήτημα της περιόδου είναι η αξιολόγηση. Πώς εξελίσσεται η εκτέλεση των προαπαιτουμένων ως προς την τοποθέτηση νέων γενικών διευθυντών και διευθυντικών στελεχών στις δομές των υπουργείων;
«Το ζητούμενο όχι μόνο για τη δημόσια διοίκηση, αλλά συνολικά για την ελληνική κοινωνία είναι να υπάρχουν αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες για όλους.
Γνωρίζετε ότι υλοποιούμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο, τριετές σχέδιο αναβάθμισης του δημόσιου τομέα, στο οποίο προβλέπονται σαφώς οι διαδικασίες επιλογής των στελεχών, που θα υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης. Στην κορυφή, δηλαδή, της δημόσιας διοίκησης, θα μπορούν να βρίσκονται όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια και όχι οι αρεστοί και οι προσκείμενοι στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Αυτό συνιστά μία ριζική τομή, η οποία έτυχε μεγάλης αποδοχής. Αυτό, άλλωστε, εννοούμε ως κυβέρνηση, όταν λέμε ότι για εμάς η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι αντικειμενική, αξιοκρατική και αποτελεσματική.
Αρκεί να σας πω ότι, η προκήρυξη 20 οριζόντιων θέσεων Γενικών Διευθυντών Διοικητικού – Οικονομικού στα Υπουργεία συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς κατατέθηκαν 255 αιτήσεις και αυτή τη στιγμή εξελίσσεται η διαδικασία της συνέντευξης από το ΑΣΕΠ.
Επίσης, έχουν προκηρυχθεί 5 θέσεις Γενικών Διευθυντών στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ η Βουλή των Ελλήνων ολοκλήρωσε πρώτη, μία αντικειμενική διαδικασία επιλογής προϊσταμένων, στηριζόμενη στα κριτήρια του Ν.4369/2016. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η δημόσια διοίκηση αλλάζει και σε αυτήν την προσπάθεια οι ίδιοι οι άνθρωποί της είναι οι καταλύτες της αλλαγής.»
«Αποχή και όχι απεργία από την διαδικασία αξιολόγησης – Η Αριστερά, η Κυβέρνηση σέβεται, δεν απολύει»
ΕΡ.: Με την άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων να συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης, πια δεδομένη, και την ΑΔΕΔΥ να συνεχίζει, αδιάλλακτα, την απεργία – αποχή, εκτιμάτε ότι έχετε εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου;
«Εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε το διάλογο και οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές. Άλλωστε, αντιλαμβανόμενοι ότι, οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέστησαν απολύσεις, διαθεσιμότητες και συμπεριφορές απαξίωσης του έργου τους από την προηγούμενη κυβέρνηση, διαθέσαμε και χρόνο και δυνάμεις, για να αποκαταστήσουμε πληγές και τραύματα του παρελθόντος. Επιλέξαμε, δηλαδή, να παρατείνουμε τη διαδικασία, προκειμένου να εμπεδωθεί ένα αίσθημα ασφάλειας στο εσωτερικό της διοίκησης.
Επίσης, με όλους τους τρόπους έχουμε καταστήσει σαφές ότι, η διαδικασία της αξιολόγησης αποσκοπεί στη βελτίωση των υπαλλήλων και όχι στην εφεύρεση μέσων εκπαραθύρωσης ή απομείωσης του ανθρώπινου δυναμικού της. Ελλείψει, λοιπόν, σοβαρών επιχειρημάτων, καλλιεργείται σκόπιμα η σύγχυση ότι πρόκειται για μία απεργιακή κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων της δημόσιας διοίκησης, η διαδικασία στην οποία αναφέρεστε.
Επειδή η Αριστερά, αλλά και όσοι την υπηρετούμε, σεβόμαστε και τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, εδώ πρόκειται για μία αποχή, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το Φεβρουάριο και δεν έχει προκηρυχθεί απεργία. Τη στιγμή, μάλιστα, που όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης εδώ και μήνες, είχαν στον πυρήνα τους την αποκατάσταση του κύρους του Δημοσίου και των ανθρώπων του, θωρακίζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους από το κοινωνικό αυτοματισμό. Οπότε, εκτιμώ ότι, η προσπάθειά μας με την ολοκλήρωση του σχεδίου “Δημόσιο 2020” θα ευοδωθεί, γιατί ακριβώς πηγάζει από μια αμιγώς ανθρωποκεντρική λογική και αποκαθιστά τις αδικίες του παρελθόντος.»
ΕΡ.: Η τελευταία ρύθμιση, που ουσιαστικά αποσκοπεί στην επίσπευση της αξιολόγησης, μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Τι “λένε” τα πρώτα στοιχεία;
«Η ρύθμιση, στην οποία αναφέρεστε, αποβλέπει στην επίσπευση και τη διευκόλυνση της διαδικασίας, απαλλάσσοντας τον απλό υπάλληλο από κάθε μορφής ευθύνη και γραφειοκρατική αγκύλωση. Επιφορτίζονται, δηλαδή, οι Προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων του Δημοσίου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς είναι αυτονόητη υποχρέωση όσων υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης να αξιολογούν τους υφισταμένους τους.
Δηλαδή, υπενθυμίζουμε το αυτονόητο στους προϊσταμένους, προκειμένου να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα η αξιολόγηση του έτους 2016.
Επιπρόσθετα, με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσαμε, έχει πλέον εξομαλυνθεί η διαδικασία, ώστε να μπορούν οι αξιολογούμενοι δημόσιοι υπάλληλοι να συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης, αφού τα προμηθευτούν και ηλεκτρονικά από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Εθνικού Τυπογραφείου, υπερβαίνοντας γραφειοκρατικές και άλλες αγκυλώσεις.
Ως προς τα πρώτα στοιχεία, δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε ακόμη, ωστόσο λαμβάνουμε μηνύματα ότι, η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων θέλει να αξιολογηθεί.»
Συμβασιούχοι
«Εντός του Οκτωβρίου η χαρτογράφηση του Δημοσίου, για έναν ορθολογικό, με κριτήρια, προγραμματισμό προσλήψεων»
ΕΡ.: Κυρία Γεροβασίλη, πώς εξελίσσεται το ζήτημα της “τακτοποίησης” των συμβασιούχων; Ήδη, όπως έχετε δηλώσει, έχει ξεκινήσει η “χαρτογράφησή” τους. Ποιος είναι ο αριθμός που εκτιμάτε ότι, μπορούν οι σχέσεις εργασίας τους να μετατραπούν σε “αορίστου”; Υπάρχει κάτι νεότερο και πιο συγκεκριμένο για τη διαδικασία;
«Κοιτάξτε, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, στην πλάτη ανθρώπων που διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους για αξιοπρεπή εργασία, είχε δομηθεί επί δεκαετίες ένα εμπόριο ελπίδας για αμιγώς ψηφοθηρικούς σκοπούς. Αυτήν την κομματική πελατεία, που οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συντηρούσαν με συμβάσεις, κρατώντας χιλιάδες άτομα σε ομηρεία, εμείς θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε με τρόπο δίκαιο, αξιοκρατικό και οριστικό.
Για το λόγο αυτό, με σεβασμό βεβαίως στους εργαζομένους, όσο και στο θεσμικό εργασιακό πλαίσιο και τις συνταγματικές επιταγές, καταγράφουμε συνεχώς τον αριθμό και το είδος των συμβάσεων, ώστε να γίνει ένας διαχωρισμός των μορφών απασχόλησής τους, με σκοπό τον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων, τόσο μόνιμου, όσο και έκτακτου προσωπικού, με ορθολογικά και μόνο κριτήρια.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μιλάμε για μετατροπές συμβάσεων, γιατί κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται ούτε από την ελληνική, ούτε από την κοινοτική νομοθεσία, αλλά για ανοιχτούς, διαφανείς διαγωνισμούς.
Στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της ενίσχυσης της διαφάνειας, έρχεται να συμβάλει και η ψηφιακή απεικόνιση της δημόσιας διοίκησης, η οποία υλοποιείται για πρώτη φορά.
Εντός του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η ψηφιακή χαρτογράφηση του Δημοσίου, μέσω της οποίας θα είναι προσβάσιμα με ηλεκτρονικό τρόπο τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων, όπως και ο αριθμός των απασχολούμενων, με βάση την “Απογραφή” του ανθρώπινου δυναμικού. Πάνω σε αυτό το σύστημα βασίζεται και το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.
Όσο για τα περί “μονιμοποίησης” και “κομματικών στρατών”, τα έχουμε πια συνηθίσει ως μέρη μιας εκτεταμένης προπαγάνδας “fake news”, με τελικό στόχο την απαξίωση του Δημοσίου στην ελληνική κοινωνική γνώμη και την εκχώρηση των λειτουργιών του στους ιδιώτες, μετά τα όσα μας απροκάλυπτα περιέγραψε στην 82η ΔΕΘ ο Πρόεδρος της Ν.Δ.»
“Ουδεμία συζήτηση για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες της Ν.Δ.”
ΕΡ.: Ο αριθμός των απασχολούμενων συμβασιούχων συνολικά στο Δημόσιο, παρά τις κατά καιρούς τοποθετήσεις σας, τις απαντήσεις σας στη Βουλή, παραμένει υπό αμφισβήτηση και “terra incognita” για την αξιωματική αντιπολίτευση. Δώστε μας τα αριθμητικά εκείνα στοιχεία, που θα απεικονίσουν οριστικά την κατάσταση.
«Η “Απογραφή”, δηλαδή, το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου έχει αναρτημένα όλα τα στοιχεία, τα οποία επικαιροποιούνται σε μηνιαία βάση, είναι προσβάσιμα και πολλάκις τα έχω καταθέσει στη Βουλή.
Τον μήνα Αύγουστο – δεδομένου ότι ο Σεπτέμβριος δεν έχει ακόμη τελειώσει – οι συμβασιούχοι που πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό – δεν μιλάμε για συμβασιούχους από ΕΣΠΑ κ.τ.λ. – ανέρχονται σε 52.572, αριθμός μικρότερος σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017, οπότε και είχαμε 53.335 συμβασιούχους, που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
Δεν θυμάμαι, επίσης, ποτέ στο παρελθόν άλλη κυβέρνηση να ήταν τόσο διαφωτιστική και τόσο εξωστρεφής στην παροχή στοιχείων, για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο στόχος ο οποίος συμφωνήθηκε και με τους Θεσμούς, ήταν ο μέσος όρος των συμβασιούχων του 2016 να μην ξεπεραστεί και για τα έτη 2017 και 2018, με ένα καινούριο στοιχείο όμως, που κερδήθηκε σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, να εξαιρεθεί δηλαδή το προσωπικό που ασχολείται με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, όπως και τις φυσικές καταστροφές.
Ουδεμία συζήτηση έγινε για το θέμα μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, παρόλη τη φιλότιμη προσπάθεια, που καταβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση εντός των συνόρων.»
ΕΡ.: Στο ζήτημα των συμβασιούχων “από παράταση” στην καθαριότητα των Δήμων τώρα, που απασχόλησε την επικαιρότητα και εσάς προσωπικά. Έχει ακουστεί ότι ο αριθμός όσων θα τακτοποιηθούν θα προσεγγίζει τους 5.000. Εκτιμάτε ότι, η διαδικασία του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα κινηθεί γρήγορα, ώστε έως την 31η Μαρτίου του 2018 να έχουν εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες;
«Όπως ξέρετε, το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων καλύπτεται από τα ανταποδοτικά τους τέλη. Πρόκειται, δηλαδή για μία ειδική περίπτωση, καθώς δεν επιβαρύνεται με την παραπάνω δαπάνη ο κρατικός προϋπολογισμός. Όσο για την περαιτέρω διαδικασία, αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο συγκεντρώνει τα αιτήματα των Δήμων, τα οποία θα αξιολογηθούν στη συνέχεια από αυτό. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ να γνωρίζω ακόμη τον αριθμό των σχετικών αιτημάτων.»
Αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση
“Σε δύο διαφορετικές τροχιές η Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019”
ΕΡ.: Ο “μεγάλος ασθενής”, το Δημόσιο, θεωρείτε ότι, θα “βρει” επιτέλους θεραπεία, από το 2020 και τις μεταρρυθμίσεις που προωθείτε; Ποιες είναι αυτές; Πού θα θέλατε να “σταθείτε” κυριότερα;
«Η δική μας οπτική δεν αντιμετωπίζει τη δημόσια διοίκηση ως τομέα που νοσεί. Αντίθετα, για εμάς είναι απαραίτητη η δυναμική συμμετοχή του Δημοσίου στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η δημόσια διοίκηση θα δώσει την ώθηση για τη μετάβαση στην Ελλάδα μετά την επιτροπεία, καθώς διαθέτει και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία. Εμείς πρέπει να την εξοπλίσουμε με τα θεσμικά εκείνα εργαλεία, που θα ανατάξουν τις παραγωγικές της δυνάμεις και θα ενισχύουν την αποδοτικότητα των υπηρεσιών της απέναντι στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Αυτό το στρατηγικό στόχο υλοποιούμε με την “Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019” σε δύο διαφορετικές τροχιές: η πρώτη αφορά στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης, ώστε ο κατάλληλος υπάλληλος να βρεθεί στην κατάλληλη θέση. Για το σκοπό αυτό – όπως σας ανέφερα – τον Οκτώβριο θα παρουσιάσουμε το ψηφιακό οργανόγραμμα και τα περιγράμματα θέσεων εργασίας και παράλληλα έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες εφαρμογής του πρώτου κύκλου του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας. Δηλαδή, θα γνωρίζουμε όλοι πόσοι, ποιοι, πού και με τι αρμοδιότητες απασχολούνται στη δημόσια διοίκηση.
Ταυτόχρονα, κινούμαστε και στην τροχιά της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, υλοποιώντας δράσεις για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, την απλούστευση διαδικασιών, την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και έργα που υπηρετούν την πολιτική για την ανοιχτή διακυβέρνηση και τα ανοιχτά δεδομένα.
Πρόκειται για μία σύγχρονη προσέγγιση, εναρμονισμένη και με την τρέχουσα ευρωπαϊκή ατζέντα.
Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα συμμετάσχει στην 2η Διυπουργική Σύνοδο της Ε.Ε., στο Ταλίν. στις 5 – 6 Οκτωβρίου 2017.
Στη διάρκειά της, θα υπογραφεί η 2η πανευρωπαϊκή Διακήρυξη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η οποία θα σηματοδοτήσει την κατεύθυνση της Ε.Ε. για την πολιτική της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την επόμενη επταετία.
Αρκεί να σας αναφέρω ότι, ανάμεσα στα ζητήματα που συζητάμε σε επίπεδο Ε.Ε. είναι η ενίσχυση της δυνατότητας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να αλληλεπιδρούν ψηφιακά με τη δημόσια διοίκηση, εφόσον το επιλέξουν.
Επιπλέον, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αύξηση της προθυμίας των πολιτών και των επιχειρήσεων να αλληλεπιδρούν ψηφιακά με τη δημόσια διοίκηση, ιδίως με την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και προώθηση διαθέσιμων ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.
Κοινός, ευρωπαϊκός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε την καλύτερη ψηφιακή προσβασιμότητα στις δημόσιες υπηρεσίες και πληροφορίες για όλους τους πολίτες, όπως και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη ψηφιακή παροχή υπηρεσιών μεταξύ τομέων της Ε.Ε.»
“Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα ανταποκριθεί και πάλι στην ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης”
ΕΡ.: Υπουργέ, κλείνουμε, με… το “κλείσιμο” της τρίτης αξιολόγησης: Με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για ολοκλήρωση έως το τέλους του έτους, σε ποιο σημείο βρίσκεται η ικανοποίηση των προαπαιτουμένων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης;
«Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με δεδομένη την παρακαταθήκη της δεύτερης αξιολόγησης, θα ανταποκριθεί και πάλι στην ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Στόχος μας είναι η κατάργηση όλων των εργαλείων, με τα οποία δομήθηκε επί δεκαετίες το πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος, αλλά και η υλοποίηση όλων εκείνων των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα εμπεδώνουν συνθήκες διαφάνειας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, θέτοντας οριστικά τέλος σε όλες τις παθογένειες που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία.
Πέρα και πάνω από τα προαπαιτούμενα απέναντι στους Θεσμούς, προέχει το προαπαιτούμενο επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα και τη λήξη της επιτροπείας και αυτόν τον εθνικό στόχο πρωτίστως υπηρετούμε.»
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη συνέντευξη ηλεκτρονικά από το περιοδικό «ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.