4 Σεπ 2017

Ξεκινά η Κινητικότητα στο Δημόσιο: Τι προβλέπουν εγκύκλιος και απόφαση Γεροβασίλη

Οι μετακινήσεις δεν θα γίνονται πλέον μέσα από πελατειακά δίκτυα και αχαρτογράφητες διαδικασίες, αλλά θα προκύπτουν από την προκήρυξη θέσεων σε όλη την επικράτεια, με αντικειμενικές διαδικασίες επιλογής

   Την εκκίνηση του πρώτου κύκλου της κινητικότητας, αναμένεται να δώσει η εγκύκλιος και η υπουργική απόφαση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν άμεσα.
   Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, έχει υπογραφεί ήδη η εγκύκλιος από την κ. Γεροβασίλη, για να ξεκινήσει η κινητικότητα, προκειμένου να αποσταλεί στις υπηρεσίες.
   Παράλληλα, η υπουργός έχει υπογράψει και τη σχετική απόφαση για να τη σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας. Υπενθυμίζεται ότι για να προχωρήσει η κινητικότητα, οι φορείς πρέπει να έχουν καταθέσει οργανογράμματα.
   Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι υπηρεσίες θα αποστέλλουν στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας τα αιτήματά τους για κάλυψη θέσεων με μετάταξη ή απόσπαση, από 1η Σεπτεμβρίου έως 15 Σεπτεμβρίου.
   Στη συνέχεια και μετά την πάροδο περίπου ενός μηνός που θα χρειαστεί για την αξιολόγηση των αιτημάτων των υπηρεσιών, τα αιτήματα θα αναρτηθούν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την κινητικότητα, ώστε να είναι διαθέσιμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.
   Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι προς κάλυψη θέσεις θα αναρτηθούν κοντά στις 15 Οκτωβρίου, για τις επόμενες 15 μέρες – δηλαδή θα είναι αναρτημένες, για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων, έως τα τέλη Οκτωβρίου.

   Υπενθυμίζουμε ότι βασικά σημεία του νέου πλαισίου, όπως καθορίζονται από το νέο νομικό πλαίσιο είναι:


Η κινητικότητα μεταξύ φορέων αφορά στην κάλυψη κενών θέσεων και θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα.
Η κινητικότητα εντός του ίδιου φορέα θα έχει την μορφή απόσπασης του υπαλλήλου με προσωρινό χαρακτήρα για την κάλυψη αναγκών.
Θα παρέχονται κίνητρα σε όσους επιλέξουν παραμεθόριες περιοχές και νησιά. Τα κίνητρα θα έχουν σχέση με την μισθολογική και την βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων. Η αποκάλυψη ήρθε σήμερα από τον ίδιο τον υπουργό, ο οποίος αναφέρθηκε σε συνεργασία που έχει ξεκινήσει ήδη με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ώστε -πέρα από τα προβλεπόμενα βαθμολογικά κίνητρα- να επιτευχθούν και μισθολογικά στο μέλλον για τις θέσεις που προαναφέραμε.
Μετά το διορισμό ή τη μετάταξη στη νέα θέση θα υπάρχει υποχρέωση παραμονής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον τρία χρόνια).
Παράλληλα μία από τις αλλαγές που προστέθηκαν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου είναι η δυνατότητα διενέργειας συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων υπαλλήλων που διεκδικούν την ίδια θέση, πριν ο φορέας υποδοχής καταλήξει στην τελική επιλογή του.
Στόχος, είναι η πληρέστερη αξιολόγηση των υποψηφίων από τον φορέα του Δημοσίου που δέχεται τους μετατασσόμενους.
Έτσι, λοιπόν, προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας συνέντευξης μεταξύ των τριών επικρατέστερων υπαλλήλων που διεκδικούν την ίδια θέση πριν ο φορέας υποδοχής καταλήξει στην τελική επιλογή του. Η σχετική πρόβλεψη διευρύνεται σε όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Οπως αναφέρεται στο τελικό νομοσχέδιο: «Συνέντευξη δύναται να διενεργείται και για θέσεις κλάδων/ειδικοτήτων ΔΕ και ΥΕ κατηγοριών», είναι συγκεκριμένα η προσθήκη.
Δείτε το ΦΕΚ με το νόμο για την κινητικότητα
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.