5 Ιαν 2016

Πού θα γιορτάσουν οι Αρτινοί τα Θεοφάνεια

- Πόλος έλξης μνημεία - θρύλοι της νεότερης ιστορίας
- Θρυλική γέφυρα Άρτας, Ιστορική γέφυρα Πλάκας, γέφυρα Κοράκου και γέφυρα Τζαρή

   Από μνημεία θρύλους της νεότερης ιστορίας στα παγωμένα και γάργαρα νερά των ποταμών της Ηπείρου θα γίνει ο αγιασμός των Υδάτων στα όρια του νομού Άρτας, ανήμερα των Θεοφανίων. Θρυλική γέφυρα Άρτας, Ιστορική γέφυρα Πλάκας, γέφυρα Κοράκου, είναι τα τρία ιστορικά σημεία απ’ όπου ήδη προγραμματίζεται αύριο ανήμερα των Θεοφανίων ο αγιασμός των Υδάτων, ενώ στο μεγάλο «κάδρο» των γεφυριών μπαίνει το νεότερο όλων, γεφύρι του αγώνα, ήτοι το σημείο συνάντησης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που αποτέλεσε το αγωνιστικό ραντεβού προ δεκαετίας απέναντι στην κατασκευή ενός ακόμη φράγματος στον Άραχθο ποταμό. Η γέφυρα Τζαρή όπου για 10η χρονιά φέτος θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, πρεσβεύει τους νέους αγώνες των ανθρώπων απέναντι στην επέλαση του κέρδους και την καταδίκη του φυσικού περιβάλλοντος.
   Όμως για κάθε ένα από τα γιοφύρια της Ηπειρώτικης γης, η ιστορία συνεχίζεται και νέες σελίδες γράφονται στο σήμερα. Στην ιστορική γέφυρα Άρτας, προβάλει υπαρκτή η ανάγκη συνολικής συντήρησης, μετά την ορμή του Αράχθου που δέχθηκε προ ενός έτους. Η γέφυρα Πλάκας...υπέκυψε στην ορμή του ποταμού την ίδια μέρα και ένα χρόνο μετά ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, Περιφέρεια, Σύλλογοι και απανταχού Ηπειρώτες συντονίζουν τις ενέργειες τους για την αναστήλωσή της. Η μεγαλύτερη μονότοξη πέτρινη γέφυρα Κοράκου παραμένει γκρεμισμένη και πρωτοβουλίες αναπτύσσονται ήδη από Δήμο Περιφέρεια, φτάνοντας μέχρι να αποτελεί θέμα συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αίτημα αναστήλωσής της...
   Σε κάθε σημείο λοιπόν αύριο ο Αγιασμός των Υδάτων συνδυάζεται με την ανάγκη αναστήλωσης, ανάτασης, αναδιάταξης των δυνάμεων, όπως αυτές απορρέουν από την διατήρηση της ιστορικής μνήμης των ανθρώπων του τόπου.
   Ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, αναφορικά με το ιστορικό γεφύρι της Άρτας απ’ όπου και φέτος θα γίνει ο αγνισμός των Υδάτων, έχει ήδη λόγους να αισιοδοξεί για την προστασία του παγκοσμίου φήμης μνημείου, καθώς οι μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης της Άρτας που άμεσα θα δημοπρατηθούν μετά την απόφαση που υπέγραψε για το έργο προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Χρήστος Σπίρτζης, θα περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες εργασίες και για την θωράκιση του μνημείου.


   Χρ. Τσιρογιάννης: Σημαντική στιγμή και για το γεφύρι της Άρτας
   Μιλώντας στην «Η» για την σημειολογική προσλαμβάνουσα της αυριανής τελετής από την... ψηλή καμάρα του Πρωτομάστορα, δήλωσε: «Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε το ιστορικό Γιοφύρι. Ήδη με τη συνεργασία όλων των φορέων της περιοχής μας έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για αυτό και η δουλειά συνεχίζεται, έτσι ώστε, όχι μόνο να προστατεύσουμε το μνημείο, αλλά και να το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκαν 4 εκ. ευρώ για την μελέτη της Οριοθέτησης, Διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής, όπου στη συνέχεια με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων θα προστατευθούν οι περιουσίες των συμπολιτών μας, το Ιστορικό Γιοφύρι και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της παραποτάμιας περιοχής». -Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί με την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού Άρτας (περιοχή Τριγώνου), προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Ιγνατίου.
   Στις 11:15 θα ξεκινήσει η πομπή από την αρχή του πεζοδρόμου της οδού Θειακογιάννη με κατεύθυνση τον χώρο του Ιστορικού Γιοφυριού και στις 11:30 θα καταδυθεί ο Τίμιος Σταυρός στον Ποταμό Άραχθο.
   Τέλος, παράλληλες εκδηλώσεις θα γίνουν και σε Καμπή, Κορωνησία, Γραμμενίτσα και Άγιο Σπυρίδωνα μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.


   Περικλής Μίγδος: Στην γέφυρα Κοράκου, σύμβολο ενότητας και ανάπτυξης της περιοχής
   Ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος, στάθηκε στην σημασία που προσδίδει η δημοτική αρχή και οι φορείς της περιοχής στον Αγιασμό των Υδάτων στην γέφυρα Κοράκου, δηλώνοντας στην «Η»: «Γιορτάζουμε ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά γεγονότα αυτό των Θεοφανίων, με των Αγνισμό των Υδάτων σ’ ένα σημαντικό μνημείο της περιοχής, αυτό της γέφυρας του Κοράκου. Ενός μνημείου που αποτελεί ιστορικό, θρησκευτικό, γεωγραφικό και κοινωνικό σύμβολο για το Δήμο μας. Σημείο που ενώνει ανθρώπους και στράτες, δίνοντας τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια στην τελετή κάθαρσης και εξυγίανσης του υγρού στοιχείου, που είναι η βάση της ζωής, στα νερά του θεοπόταμου Αχελώου. Ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας. Ο Αγιασμός των Υδάτων από το Δήμο μας καθιερώθηκε να γίνεται στα νερά του και με φόντο την ιστορική γέφυρα Κοράκου που χτίστηκε πριν από μισό αιώνα, έζησε για 434 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και μανιασμένες κατεβασιές και έπεσε κι αυτή θύμα του εμφυλίου στις 28 Μαρτίου του 1949, παραμένοντας γκρεμισμένη για 64 χρόνια. κι αυτό διότι πρόθεση μας είναι να αναστηλωθεί και προς τούτο έχει αναπτυχθεί πρωτοβουλία με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, συλλόγων και φορέων του Δήμου μας και του γειτονικού Δήμου Αργιθέας, αλλά και με την σημαντική συμβολή του συμπατριώτη μας Αντώνη Κοσσυβάκη στις Βρυξέλλες ώστε να αναζητηθεί τρόπος για την αναστήλωσή της. Παράλληλα με την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας αναζητούμε τρόπο μελέτης για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και θέλουμε να αποτελέσει ξανά μνημείο σύνδεσης Ηπείρου και Θεσσαλίας και ανάδειξης συνολικά της Κοιλάδας του Αχελώου και της ευρύτερης περιοχής».
   -«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος από τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή του αγιασμού υδάτων, στην Τοπική Κοινότητα Πηγών, Ιστορική έδρα του δήμου μας», τονίζεται σε ανακοίνωση – κάλεσμα της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας που αναφέρει τα εξής: «Ο αγιασμός θα γίνει στην Γέφυρα Κοράκου του Αχελώου, την Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11.00 π.μ. ημέρα των Θεοφανείων, παρουσία του δημάρχου Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλή Μίγδου, Αντιδημάρχου Τετραφυλίας Δημοτικού Συμβουλίου, των Πολιτικών και Εκκλησιαστικών Αρχών. Επιλέχθηκε σημειολογικά και καθιερώθηκε για την τελετή αυτή, ένα σημαντικό ιστορικό μέρος που είναι συγχρόνως και η εσχατιά του δήμου μας, αφού αποτελεί σύνορο των δύο νομών (Άρτας και Καρδίτσας), αλλά και δυο Περιφερειών, αυτών της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Πρότασή μας και ευχή όλων, αυτή να γίνεται από κοινού με τον δήμο Αργιθέας, ως ένδειξη ομόνοιας, φιλίας και κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων Ραδοβιζινών και Αργιθεατών. Καλούμε τους συγχωριανούς μας, τους συνδημότες μας, καθώς και τους φίλους μας Αργιθεάτες να τιμήσουν την τελετή με την παρουσία τους».


   Με θέα την γκρεμισμένη γέφυρα Πλάκας
   Στην γέφυρα Πλάκας δίνει ξανά ραντεβού ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου ανήμερα των Θεοφανίων για την τελετή Αγιασμού των Υδάτων. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και τις εξής Αδελφότητες και Συλλόγους: Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Το Μουχούστι», Αδελφότητα Ραφτανιτών Ιωαννίνων. Πολιτιστικός Σύλλογος Μονολιθίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Φραστιωτών. «Η συνδιοργάνωση της φετινής εκδήλωσης σηματοδοτεί την κοινή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αναστήλωση της Ιστορικής Γέφυρας Πλάκας», σημειώνεται στην πρόσκληση που έχει κοινοποιεί από τον Σύλλογο Προστασίας Αράχθου.
   -Πιο συγκεκριμένα ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, με ανακοίνωσή του, προσκαλεί τα μέλη του, τους φίλους, τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής στην καθιερωμένη εκδήλωση για τον Αγιασμό των υδάτων στην υπό αναστήλωση Ιστορική Γέφυρα Πλάκας τα Θεοφάνια, 6-01-2016 και ώρα 11:00 και στην σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα, αναφέρονται τα εξής: «Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και τις παρακάτω Αδελφότητες – Συλλόγους:
   -Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Το Μουχούστι» -Αδελφότητα Ραφτανιτών Ιωαννίνων -Πολιτιστικός Σύλλογος Μονολιθίου -Πολιτιστικός Σύλλογος Φραστιωτών Η συνδιοργάνωση της φετινής εκδήλωσης σηματοδοτεί την κοινή μας προσπάθεια για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αναστήλωση της Ιστορικής Γέφυρας Πλάκας».
   Ο εν Σύλλογος Προστασίας Αράχθου είχε καθιερώσει την τελετή Αγιασμού των Υδάτων στο ύψος της ιστορικής γέφυρας Πλάκας, όταν προ 10ετίας, η εν λόγω γέφυρα ιστορικό μνημείο ως το μοναδικό σωζόμενο μονότοξο πέτρινο γεφύρι των Βαλκανίων αυτού του μεγέθους, αντιμετώπιζε την απειλή να... το καταπιεί ένα ακόμη φράγμα στον Άραχθο ποταμό, αυτό του Αγίου Νικολάου. Οι σχεδιασμοί περί αποδόμησης του και μεταφοράς του μερικά μέτρα πιο μακριά ώστε στο μεταξύ να κατασκευαστεί το φράγμα Αγίου Νικολάου είχαν ξεσηκώσει τους φορείς και τους κατοίκους σε όλη την Ήπειρο που κινητοποιούνταν με κάθε τρόπο ενάντια σε μια τέτοια προοπτική. Πριν ένα χρόνο όμως (1η Φεβρουαρίου 2015) το γεφύρι σωριάστηκε και μαζί του έτρεξαν τα δάκρυα πολλών Ηπειρωτών και όχι μόνο.
   Οι δεσμεύσεις για την αναστήλωση δια στόματος Πρωθυπουργού, υπήρξαν όπως και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών ακόμη και συγκέντρωσης οικονομικής ενίσχυσης για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αναστήλωσης ακολούθησαν... όμως ακόμη το γεφύρι παραμένει γκρεμισμένο, με όλους τους φορείς να αναμένουν την έναρξη των εργασιών κατόπιν σχετικών εξειδικευμένων μελετών. Μελετών για τον τρόπο με τον οποίο το ιστορικό μνημείο θα σταθεί πάλι όρθιο και θα αποτελεί σύμβολο πολιτισμού. Πολιτισμού, υπό την έννοια της υπέρμετρης αγάπης της τοπικής ιστορίας, της συλλογικής μνήμης όπως αυτή μπορεί να αποτυπώνεται και σε σημερινές συλλογικές προσπάθειες αναστήλωσης.
   Από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αυριανή τελετή στην Γέφυρα Πλάκας, και αναμένεται να υπάρξουν αναφορές στην πορεία των προσπαθειών για την αναστήλωση. Εξάλλου είναι η πρώτη χρονιά που η τελετή θα πραγματοποιηθεί με θέα το γεμισμένο γεφύρι και αναμένεται συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, από ντόπιους και επισκέπτες.


   Στην γέφυρα Τζαρή δέκα χρόνια το αγωνιστικό ραντεβού συνεχίζεται
   Η γέφυρα Τζαρή πλέον σηματοδοτεί τους αγώνες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, όπως και των φορέων και συλλόγων, ενάντια στην πρόθεση κατασκευής ενός ακόμη φράγματος στον Άραχθο που θα θυσίαζε το φυσικό περιβάλλον στο βωμό του κέρδους της ενεργειακής παραγωγής. Η απόφαση αυτή προ δεκαετίας και η σχετική άδεια κατασκευής που είχε λάβει η εταιρεία «Μηχανική» κινητοποίησε τους πολίτες, τους φορείς και τους Συλλόγους καθώς η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έδινε την εικόνα ενός ποταμού που θα απλώνονταν! Επί της ουσίας για πολλά μέτρα θα χάνονταν σε αγωγούς και μαζί του ένα φυσικό περιβάλλον απείρου κάλους, όπως και κάθε σκέψη για ανάπτυξη της περιοχής με γνώμονα αυτό.
   Ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Διστρατιωτών, γιατρός Αντώνης Κοντός, είχε την ιδέα της διοργάνωσης τελετής Αγιασμού στων Υδάτων στο ύψος της Γέφυρας Τζαρή, ώστε στο σημείο αυτό να συγκεντρωθούν οι πολλές φωνές διαμαρτυρίας των κατοίκων και να ηχήσουν όσο το δυνατότερο ψηλότερα. Να φτάσουν δηλαδή μέχρι τα αρμόδια υπουργεία και τις αρμόδιες αρχές για την ακύρωση ενός μελετημένου έργου που θα βύθιζε το ποτάμι και μαζί του την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής, κάθε δραστηριότητα που είχε μέχρι τότε αναπτυχθεί η άρχιζε να αναπτύσσεται.
   Σήμερα ο κ. Κοντός απευθύνοντας νέα πρόσκληση για την φετινή 10η διοργάνωση, υπογράμμισε ότι «Οι αγώνες έπιασαν τόπο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε απόφαση ακύρωσης όχι της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχαμε την προσφυγή αλλά συνολικά της κατασκευής του φράγματος. Όμως εξακολουθούσαν από την εταιρεία Μηχανική, που είχε λάβει την άδεια κατασκευής, οι, με κάθε τρόπο οχλήσεις... Οι προσπάθειες δηλαδή με πλάγιους τρόπους να κατασκευαστεί το φράγμα. Ακόμη και προ διετίας όταν συζητιόνταν η διαβούλευση για το χωροταξικό και τους Υδάτινους πόρους, η εταιρεία που έκανε τη μελέτη είχε λάβει εντολή από τον τότε υπουργό να μελετήσει το Φράγμα Αγίου Νικολάου ως προγραμματισμένο έργο... Αντιδράσαμε και πάλι με παρουσία στην Περιφέρεια και αντέδρασε τότε προς τιμήν του και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης, λέγοντας «Επιτέλους! Επιμένετε σε ένα έργο που δεν το θέλει η περιοχή. Δεν το θέλει κανείς. Τελειώνετε με αυτό». Έτσι το έβγαλε από την μελέτη τότε η ανάδοχος μελετητική εταιρεία».
   Ο κ. Κοντός παρακολουθώντας από πολύ κοντά τόσο τους κινηματικούς όσο και τους δικαστικούς αγώνες, επισήμανε σήμερα ότι το ραντεβού των Θεοφανίων στη γέφυρα Τζαρή, συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για να θυμίζει σε όποιους πιθανών απεργάζονται σενάρια επαναφοράς του στο μέλλον, πως θα βρουν συντονισμένη την αντίδραση. Επιπροσθέτως ο ίδιος ανακοίνωσε ότι προσφάτως υπήρξε μια ακόμη εξέλιξη που αφορά στην άδεια κατασκευής του εν λόγω φράγματος. «Υπήρχε η πρόθεση πώλησης της άδειας από την εταιρεία «Μηχανική» που την κατείχε σε άλλη Πολυεθνική εταιρεία. Ωστόσο η εν λόγω εταιρεία έχει υπαχθεί στο Άρθρο 99 του νόμου περί πτώχευσης εταιρειών πριν προλάβει να πουλήσει την άδεια για το φράγμα παραγωγής ενέργειας...όμως ξαναλέγω εμείς θα είμαστε πάντα εκεί για να υπερασπιστούμε την ανάπτυξη της περιοχής με άλλους όρους, η οποία στο μεταξύ έχει αρχίσει και ολοένα αυξάνονται οι επισκέπτες που κάνουν ράφτιγνκ, από τέσσερις εταιρείες των σχετικών σπορ στη φύση που δραστηριοποιούνται εκεί, αλλά και οι ξενώνες όπως και οι άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες με σημείο αναφοράς τους επισκέπτες στην περιοχή. αναπτύσσονται, δηλαδή ξενώνες, ταβέρνες, κλπ που βοηθούν την περιοχή και τους κατοίκους».
   -Η Ένωση των Συλλόγων και Αδελφοτήτων της Δ.Ε. Αθαμανίας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, και οι Σύλλογοι: Απανταχού Διστρατιωτών, Κεντρικιωτών, Kρυονερίου, Ροδαυγής, η Αδελφότητα ο Πολιτιστικός και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Σκούπας, διοργανώνουν την ημέρα των Θεοφανίων εκδήλωση για τον αγιασμό των υδάτων στη γέφυρα Tζαρή. Η εκδήλωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και σε σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα αναφέρονται τα εξής: «Σας καλούμε να παρευρεθείτε και να συμμετέχετε στην τελετή του αγιασμού των υδάτων στον Άραχθο, στη γέφυρα Τζαρή, την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου και ώρα 11.30. Στους παρευρισκόμενους θα προσφερθεί τσίπουρο και τσιπουρομεζέδες».
πηγή: ΗΧΩ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.