18 Δεκ 2015

Η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στον ΣΚΑΪ - VIDEOS

Η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλά για όλους και για όλα στην "Πρώτη Γραμμή" στους Λυριτζή-Οικονόμου


   «Τα σύνορα είναι ευρωπαϊκά αλλά και εθνικά. Βεβαίως συμφωνούμε με την ενίσχυση της δράσης της Frontex και τη βοήθεια προς τη χώρα μας. Αυτό όμως έχει τα όρια του και τα όρια βρίσκονται στην εθνική κυριαρχία», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι. Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στα ζητήματα που πρόκειται να θέσει ο πρωθυπουργός στη διήμερη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε ότι «Αμυγδαλέζα δεν θα υπάρξει» και ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει εικόνες για τις οποίες η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος και στην έκθεση του ΔΝΤ σημειώνοντας ότι συνιστά την για πρώτη φορά επίσημη αυτοκριτική του στο γεγονός ότι η συνταγή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, απέτυχε ενώ επέμεινε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή δεν πρόκειται να περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων.
   «Η Ελλάδα μέσα στην οικονομική κρίση με τόσα προβλήματα αντιμετώπισε αξιοπρεπώς μέχρι σήμερα το ζήτημα και το διαχειρίστηκε με μεγάλες θυσίες ανθρώπων, εργαζομένων, αστυνομικών, στρατιωτικών, με πραγματική αυτοθυσίας και χωρίς οικονομικά μέσα», ανέφερε η Κυβερνητική εκπρόσωπος για το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών και πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, μέσα στα χρονοδιαγράμματα, και λαμβάνοντας δράσεις πάνω από τις δυνατότητές της. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη συνέπεια από τους εταίρους καθώς ενώ έχει αποφασιστεί η μετεγκατάσταση 66.000 προσφύγων προς τις χώρες της Ευρώπης, έχουν μετεγκατασταθεί μόλις εκατό. H κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πως από όσα ζητήσει η Ελλάδα ως βοήθεια από τη Frontex, έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/10.
   Σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο της «νέας Frontex», η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «η χώρα μας είχε ζητήσει ενίσχυση από τη Frontex και βεβαίως συμφωνούμε με την ενίσχυση της δράσης της Frontex και τη βοήθεια προς τη χώρα μας. Αυτό όμως έχει τα όρια του και τα όρια βρίσκονται στην εθνική κυριαρχία και στο ποιος και με ποιου την επίβλεψη και την ευθύνη θα γίνει αυτή η υποστηρικτική δράση». Για το αν θα δεχόμασταν τη συμμετοχή τρίτων χωρών, είπε ότι «η Ελλάδα είναι σαφής από την πρώτη στιγμή και επιμένει ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε δράσεις που αφορούν και παρεμβαίνουν στην εθνική μας κυριαρχία, όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων, και δεν θα το κάνουμε. Και από ότι φαίνεται, παρόλο που υπάρχει αυτό το σχέδιο που είδαμε χθες ως εισηγητικό, αντιδρούν πάρα πολλές χώρες και δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει».
   «Τα σύνορα μας είναι ευρωπαϊκά αλλά ειναι και ελληνικά. Αυτό δεν μπορούμε να το ξεχνάμε και πρέπει να υπάρξει ενίσχυση και βοήθεια αλλά με όρους που δεν θα παραβιάζουν τα όρια αυτά», είπε η κ. Γεροβασίλη.
   Στο ερώτημα αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να θέσει βέτο, στην περίπτωση που προχωρήσει μια δομή που θα παραβιάζει τα όρια που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «πιστεύει πως δεν θα χρειαστεί αλλά αν χρειαστεί θα το δούμε. Αλλά δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή ότι μπορεί να περάσει ένα τέτοιο σχέδιο».
   Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει την Αμυγδαλέζα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «Αμυγδαλέζα δεν θα υπάρξει. Δεν θα ξαναδούμε αυτές τις σκηνές για τις οποίες έχουμε καταδικαστεί επανειλημμένως για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σημείωσε πάντως ότι φυλασσόμενοι χώροι θα υπάρξουν διότι υπάρχει μια γκάμα ανθρώπων, κάποιοι με παραβατικές συμπεριφορές, κάποιοι από πολύ ευπαθείς ομάδες, και άρα αυτά είναι θέματα που θα αντιμετωπίζονται αναλόγως.
Απόφαση ΣτΕ
   Για την απόφαση του ΣτΕ που αφορά στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει την επίσημη απόφαση. «Περιμένουμε να δούμε επισήμως την απόφαση και στη συνέχεια θα γίνει ό,τι είναι δυνατό να γίνει προκειμένου να είμαστε και συμβατοί με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης», είπε και πρόσθεσε πως «η μείωση των αντικειμενικών αξιών, βεβαίως, είναι στους στόχους της κυβέρνησης». Η κ. Γεροβασίλη είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη ότι, με την επιστροφή σε ομαλότητα και ανάπτυξη, θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση των πολιτών από φόρους, καθώς η συνταγή που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα αποδείχθηκε αποτυχημένη.
Η έκθεση του ΔΝΤ
   «Η έκθεση του ΔΝΤ είναι συγκλονιστική και διότι αποτυπώνει το τι έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια και για το γεγονός ότι δικαιώνει την θέση της Κυβέρνησης και την διαπραγματευτική προσπάθεια που καταβάλλει προκειμένου να τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση και να περάσουμε στη συζήτηση για το χρέος», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος ερωτηθείσα για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
   Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, είπε ότι σε διάψευση όλων όσων συζητούνται μέχρι σήμερα, δεν θα εμπεριέχει μειώσεις στις συντάξεις. Στο σημείο αυτό επισήμανε και τη χθεσινή συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του κ. Ντομπρόβσκις που είπε ότι μπορεί να γίνουν αποδεκτά και μέτρα προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις, μέτρα αντισταθμιστικά.
   Στο ερώτημα αν τα αντισταθμιστικά θα αφορούν αυξήσεις φόρων, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αυξήσει φόρους και πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα έχουν στόχο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ενώ βασικός στόχος παραμένει να υπάρξει η εθνική σύνταξη στην οποία θα προστίθεται και ότι αναλογεί σε κάθε εργαζόμενο.
   Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει από μόνη της στο ασφαλιστικό αν υπάρξουν αντιδράσεις από τους εταίρους, από το ΔΝΤ, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι «έχουμε αλλαγή σκηνικού» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις ενώ εργάζεται και για την αύξηση των αποθεματικών των ταμείων. «Το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή, θα απορείτε γιατί δεν το ψηφίζουν τα άλλα κόμματα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
   Επισήμανε στο σημείο αυτό ότι και η ίδια η έκθεση του ΔΝΤ έχει την παραδοχή ότι η συνταγή «μείωση μισθών και συντάξεων», στην Ελλάδα απέτυχε.
   Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα, μέχρι στιγμής, είναι συμμετοχή με ρόλο τεχνικού συμβούλου, μέχρι το Μάρτιο που θα αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει.
   «Το ΔΝΤ ποτέ δεν το θέλαμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και το θεωρούμε και ήττα της Ευρώπης, το ότι μπήκε το ΔΝΤ για να λύσει αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, διότι η Ευρώπη θα έπρεπε από μόνη της να έχει τους μηχανισμούς να το αντιμετωπίσει. Αυτή είναι η βασική μας θέση και αρχή από την οποία δεν παραιτήθηκαμε ποτέ», είπε η κ. Γεροβασίλη.
   Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά χθες, βλέπουμε μια υπαναχώρηση, μια αλλαγή στάσης από την πλευρά του ΔΝΤ, όσον αφορά τα ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας, δηλαδή ότι η μείωση μισθών και συντάξεων πρέπει να επιβληθεί οπωσδήποτε προκειμένου η χώρα να ανακάμψει.
   «Έχουμε δει την πρώτη αυτοκριτική επισήμως χθες και ότι αυτός δεν είναι ο δρόμος. Επομένως βλέπουμε ότι αρχίζει να πιάνει τόπο αυτό που λέμε διαπραγματευτική μάχη». Βλέπουμε ότι αρχίζουν κάποιοι να σκέφτονται ότι μάλλον δεν είναι αυτή η λύση που επιβλήθηκε η σωστή», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ κάνει αυτοκριτική γιατί δεν έκανε την μείωση του χρέους από την πρώτη στιγμή και άρα το πρόγραμμα απέτυχε, και πλέον έχει μεγάλη σημασία ο συνομιλητής σου να ξεκινάει από μια άλλη βάση που να μιλάει και για το χρέος και για τη λιτότητα. «Η θέση της Ελλάδας, του ΣΥΡΙΖΑ,της Κυβέρνησης δικαιώνεται και αποτυπώνεται και στην έκθεση». Επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι αυτή την ώρα διαμορφώνεται μια μάχη συσχετισμών και μάχη απόψεων και επισήμανε ότι η Ελλάδα, από τη συνεχή διαπραγμάτευση, έχει κερδίσει σημαντικά πράγματα και ένα από αυτά είναι ότι βρήκε ανταπόκριση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η πρόταση του Α. Τσίπρα και πλέον συστήνεται επιτροπή για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος. «Άρα υπάρχουν πλέον φωνές που λένε ότι το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ευρωπαϊκά», είπε η κ. Γεροβασίλη.
Ντροπή η αποχώρηση της ΝΔ από το παράλληλο πρόγραμμα
   Για την αποχώρηση των κομμάτων από τη συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα, είπε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί ομόφωνα και είναι ντροπή για την αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρεί.
Στη Δημοκρατία δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν άβατα
   Ερωτηθείσα για τα τελευταία φαινόμενα προπηλακισμών και βίας η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι είναι πολύ δυσάρεστα και καταδικαστέα και υπογράμμισε ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν άβατα και δεν θα τα επιτρέψει η κυβέρνηση η οποία οφείλει να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα». «Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των πολιτών γιατί το να αισθάνεται κάθε πολίτης ασφαλής είναι κοινωνικό αγαθό», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, σημείωσε όμως ότι πρέπει να σταματήσει και η ανθρωποφαγία και ο κοινωνικός αυτοματισμός και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Το σύμφωνο συμβίωσης και οι ΑΝΕΛ
   Για το σύμφωνο συμβίωσης είπε ότι αυτός είναι νόμος που όφειλε να προχωρήσει κάθε κυβέρνηση ενώ για τη στάση των ΑΝΕΛ και πόσο συμπαγής είναι η κυβερνητική πλειοψηφία, είπε ότι τα ιδεολογικά σημεία που χωρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ είναι γνωστά και σεβαστά, όμως από τις 25 του Γενάρη κινούνται με βάση μια έντιμη συνεργασία και προγραμματική συμφωνία στα μεγάλα θέματα.
Για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ
   Στο ερώτημα αν κυβέρνηση στηρίζει την εκλογή το κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν υποστήριξε κανένα για την εκλογή του στη ΝΔ και όποιον και αν είχε απέναντί της θα του ευχόταν καλή επιτυχία. «Ποτέ δεν είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μεϊμαράκη έλα να συνεργαστούμε. Δεν θα ασχοληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στη ΝΔ. Εμείς θέλουμε να υπάρξει σοβαρότητα στη ΝΔ που δεν το βλέπουμε. Επεσήμανε τη πολυδιάσπαση της και τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει τις εσωτερικές της εκλογές, στηριζόμενη, χωρίς πολιτικές θέσεις, στο ποιος θα χτυπήσει περισσότερο τον κ. Τσίπρα, ενώ εκτίμησε ότι αυτός ο ιστορικός χώρος έχει πάψει να επιτελεί το ρόλο του και θα δυσκολευτεί να ανακάμψει.





ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Β. ΛΥΡΙΤΖΗ ΚΑΙ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να καλημερίσουμε την κυρία Γεροβασίλη, Κυβερνητική Εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλώς ήρθατε, καλημέρα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλημέρα, ευχαριστώ. 
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πριν μπούμε στα «βαριά» πολιτικά, στα των σχέσεών μας με τους εταίρους, τα της διαπραγμάτευσης και όλα τα ζητήματα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση, θα ήθελα μια προσωπική ερώτηση, γιατί δεχτήκατε πολύ ισχυρή, σκληρή κριτική, γι` αυτόν τον έρμο τον χορό, εκεί στο μαγαζί που ήσασταν. Και λένε, «βρε παιδί μου, η χώρα τώρα περνάει αυτά που περνάει και η κυβέρνηση διασκεδάζει»; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω. Αυτό το θέμα δεν θα έπρεπε να αφορά κανέναν και γι` αυτό η συζήτησή μας θα εξελιχθεί πολιτικά. 27 χρόνια γιατρός, τρία χρόνια πολιτικός, 54 χρόνια άνθρωπος. 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: 54 ετών είστε επομένως.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εντάξει, δεν κρύβει την ηλικία. Και η απάντηση είναι αυτή.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έτσι νομίζω. 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάμε να ξεκινήσουμε με το Προσφυγικό, που είναι και το μεγάλο θέμα και έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση σήμερα παρίσταται δια του Πρωθυπουργού στη Σύσκεψη Κορυφής και θα δώσει, φαντάζομαι, μια σκληρή μάχη εκεί. Όμως, από την άλλη η κυβέρνηση επικρίνεται εντόνως διότι δεν έχει κάνει αυτά που πρέπει. Είναι ένα βήμα μπρος και δύο πίσω συνεχώς. Ακόμη και τους ανθρώπους από το Τάε Κβο Ντο δεν μπορέσατε να τους μεταφέρετε χθες. Πάμε από σήμερα σε αύριο και από αύριο σε μεθαύριο.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Δεν είναι ακριβώς έτσι. Σήμερα ολοκληρώνεται, απ` ό,τι ξέρω. Χθες ξεκίνησε και σήμερα ολοκληρώνεται. Και επίσης δεν είναι και πάρα πολύ εύκολο, γιατί θα έπρεπε να γίνει η μεταφορά με όρους, δηλαδή να προηγηθούν οι πιο αδύναμοι, οικογένειες, παιδιά, να χωριστούν σε ομάδες και να τακτοποιηθούν αναλόγως. Και δεν είναι πάντα πολύ εύκολη επιχείρηση αυτή, όπως καταλαβαίνετε. Ακριβώς, γιατί υπάρχουν ανάμικτοι, υπάρχουν άνθρωποι –πρόσφυγες οι οποίοι θα πρέπει με ασφάλεια να μετακινηθούν και υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δείχνουν παραβατικές συμπεριφορές. Δεν είναι τόσο απλό λοιπόν. Εν πάση περιπτώσει, όμως, ολοκληρώθηκε γρήγορα. Χθες ξεκίνησε, σήμερα ολοκληρώνεται και μιλάμε για 600 ανθρώπους.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Βέβαια, είναι προσωρινά, έτσι; Είναι μια ιστορία…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Για ένα διάστημα. Όπως ξέρουμε όλοι μας, καμία χώρα στην Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιο προσφυγικό κύμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί το βάρος πέφτει σε μας κυρία υπουργέ. Πώς θα μπορέσουμε να το σηκώσουμε το βάρος αυτό;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το βάρος είναι σε μας και η Ελλάδα μέσα στην οικονομική  κρίση, με τόσα  προβλήματα, αντιμετώπισε αξιοπρεπώς μέχρι σήμερα το ζήτημα και το διαχειρίστηκε. Με μεγάλες θυσίες ανθρώπων, εργαζομένων, αστυνομικών, στρατιωτικών, με αυτοθυσία πραγματικά και βεβαίως, χωρίς οικονομικά μέσα. 
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αξιοπρεπώς, σε αυτό το πλαίσιο που λέτε, ναι. Στο επίπεδο της προετοιμασίας, όμως, δεν ήσασταν έτοιμοι. Ο Πρωθυπουργός έτρεχε χθες να επιθεωρήσει τα hot spots και καλά έκανε βέβαια. Ως τη νύχτα δούλευε ο στρατός, γινόταν χαμός από τη ΜΟΜΑ. 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα χρονικά όρια ήταν για τις 15 –περίπου- Δεκεμβρίου. Άρα, είμαστε συνεπής στις υποχρεώσεις μας, παραπάνω από τις δυνάμεις μας. 
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι συνεπής οι εταίροι; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στη βοήθεια που έχουμε ζητήσει και την οικονομική και την υλική, δεν υπάρχει η αντίστοιχη συνέπεια. Δηλαδή, στα ζητήματα της μετεγκατάστασης, από τις  66.000 που έχει συμφωνηθεί ότι θα μετεγκατασταθούν προς τις χώρες της Ευρώπης, μόλις 100 έχουν μετεγκατασταθεί.  Απ’ ό, τι έχει ζητηθεί σε βοήθεια από τη Frontex, έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/ 10.  
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα; Με βάση αυτό που λέτε τώρα, εάν συνεχιστεί αυτό το βιολί με τους ξένους, οι οποίοι και φωνάζουν και μας επικρίνουν και δεν κάνουν και αυτοί τις υποχρεώσεις τους, εδώ θα γίνει μια «αποθήκη», με μαθηματική ακρίβεια. Θέλω να πω, έχει όπλα η Ελλάδα να παλέψει; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχουν βήματα. Δεν γίνονται τόσο γρήγορα, γιατί πραγματικά είναι πολλές οι χώρες, με διαφορετικές αντιλήψεις και διαφορετική ένταση του προβλήματος. Δεν είναι σε όλες τις χώρες το ίδιο. Είμαστε εμείς, πρώτη χώρα υποδοχής όλων αυτών των μεταναστευτικών ροών, και είμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Υπάρχουν χώρες, οι οποίες είχαν μια άλλη λογική. Προσπάθησαν να χτίσουν σύνορα, υιοθετώντας μια τελείως αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά. Έχουμε και τη Γαλλία η οποία δέχθηκε τα τρομοκρατικά χτυπήματα, το Βέλγιο. Το θέμα έχει πολλαπλές διαστάσεις και επομένως δεν ήταν τόσο απλό. Όμως νομίζω ότι και στη Σύνοδο, η οποία γίνεται σήμερα και αύριο, το ζήτημα, και βλέπουμε και πόσο συχνά γίνονται Σύνοδοι…
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μα, γι’ αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Επειδή έχουμε και τη Σύνοδο και έχουμε… 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κάθε φορά γίνονται κάποια βήματα. Πρέπει βέβαια η κάθε χώρα να αναλάβει αυτό το βάρος. Υπάρχουν αντιστάσεις σε αυτό, θα πρέπει να καμφθούν αυτές οι αντιστάσεις, εννοώ πολιτικά, για να μπορέσει η Ευρώπη…
ΛΥΡΙΤΖΗΣ:  Μισό λεπτό: Το βάρος συνδυάζεται και με άλλα πράγματα. Συνδυάζεται, ας πούμε, με τη διαμόρφωση της νέας FRΟΝΤΕΧ, το ρόλο της και το πώς θα δρα. Η κυβέρνηση είναι σύμφωνη με το προτεινόμενο σχέδιο ή σκοπεύει να φτάσει ακόμη και σε βέτο, στην περίπτωση που από ορισμένες χώρες επιδιωχθεί η δύναμη αυτή να δρα αυτοβούλως και αυτονόμως;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η χώρα είχε ζητήσει ενίσχυση  από τη FRONTEΧ.  Και βεβαίως συμφωνούμε με την ενίσχυση της δράσης της FRONTEX και τη βοήθεια προς τη χώρα. Αυτό όμως έχει τα όριά του. 
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ποιος την ελέγχει; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και τα όρια βρίσκονται στην εθνική κυριαρχία και στο με ποιού την επίβλεψη και την ευθύνη θα γίνει αυτή η υποστηρικτική δράση. 
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εμείς δεχόμαστε και συμμετοχή τρίτων χωρών, σε αυτή τη διαδικασία φύλαξης, ελέγχου, δράσης; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εμείς είμαστε σαφείς από τη πρώτη στιγμή και επιμένουμε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε δράσεις που αφορούν και παρεμβαίνουν στην εθνική μας κυριαρχία, στη φύλαξη των συνόρων. Και δεν θα το κάνουμε. Και απ’ ότι φαίνεται, παρ’ όλο που υπάρχει αυτό το σχέδιο που το είδαμε όλοι χθες, ως εισηγητικό, αντιδρούν πάρα πολλές χώρες σε αυτό και δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει. Τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά, ωστόσο υπάρχει η ιδιαιτερότητα: Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, εμείς είμαστε στα ευρωπαϊκά σύνορα, ωστόσο είναι και ελληνικά σύνορα. Δεν μπορούμε να το ξεχνάμε αυτό. Και πρέπει να γίνει η ενίσχυση, βεβαίως, και η βοήθεια, βεβαίως, αλλά με όρους… 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή, εάν τεθεί το θέμα η κυβέρνηση μπορεί να βάλει μέχρι και βέτο, κυρία Υπουργέ; Αν πιεστούμε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί. Εάν προχωρήσουν τα θέματα, θα το δούμε. Αλλά δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή ότι μπορεί να περάσει τέτοιο σχέδιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Χώροι, τώρα, υποδοχής θα γίνουν σε άλλες περιοχές, εκτός από αυτούς που έχουμε μέχρι τώρα, νησιά, ο Ελαιώνας, που έχουμε εδώ κλπ;  Άλλοι λένε πάλι για την Αμυγδαλέζα, ότι ενεργοποιείται ξανά.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αμυγδαλέζα δεν θα υπάρξει. Δεν θα ξαναδούμε αυτές τις σκηνές που έχει ζήσει αυτή η χώρα και για τις οποίες έχουμε καταδικαστεί επανειλημμένως για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν  εννοώ την Αμυγδαλέζα με την παλιά της μορφή. Εννοώ άλλοι χώροι οι οποίοι θα ανακουφίσουν…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυλασσόμενοι χώροι θα υπάρξουν. Κοιτάξτε, όπως σας είπα υπάρχει μια γκάμα, ένα εύρος το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως. Ένα από τα μεγάλα ζητήματα, τα οποία θα θέσει και ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο, αλλά και στις συνομιλίες των οκτώ χωρών και της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, είναι το ζήτημα ότι, πρώτον, δεν έχουν ελαττωθεί οι ροές από την Τουρκία, δηλαδή μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί η Τουρκία σε αυτό, δεύτερον την ενίσχυση, την πάταξη… 
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επειδή το λέτε αυτό, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι η Τουρκία υλοποιεί τα συμφωνηθέντα; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί αποτέλεσμα το οποίο να είναι μετρήσιμο και να δείχνει ότι έχουν μειωθεί αυτές οι ροές. Και δεν έχουν βρεθεί μετρήσιμα αποτελέσματα στο κομμάτι της εμπορίας ανθρώπων, που γίνεται στα σύνορά μας με την Τουρκία. Θα συζητηθεί αυτό. Η Ε.Ε. έχει εγκρίνει τρία δισ. βοήθεια προς την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα πιο ορθολογικά και βεβαίως το μεγάλο θέμα, που είναι η μετεγκατάσταση ανθρώπων κατ’ ευθείαν από την Τουρκία προς την Ε.Ε.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Μάλιστα. Επιμένετε δηλαδή, ότι πρέπει να γίνουν τα hot spots στην Τουρκία. Από εκεί να ξεκινά, από εκεί που ξεκινά και το πρόβλημα. 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και επιμένουμε και αυτό δεν το κάνουμε μόνο εμείς. Αλλιώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ορθολογικά. Ξέρετε, η Ελλάδα, ένα νησί με 1.000 κατοίκους,  που δέχεται καθημερινά 10-15.000, δεν μπορεί να τους «σηκώσει» εκ των πραγμάτων. Ό, τι και να κάνεις και όσο τέλειο hot spot. Εκ των πραγμάτων. 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το συζητάμε ημέρες αυτό το πράγμα. Έχει κάτι να αντιπαρατεθεί η κυβέρνηση; Εκτός από το βέτο. Το βέτο είναι μια ακραία κατάσταση, που νομίζω ότι δεν  θέλει ούτε η  κυβέρνηση να την κάνει. Τι άλλο μπορεί να κάνει η Ελλάδα; Αλλιώς θα πούμε ότι είμαστε καταδικασμένοι. Να είμαστε παιχνίδι στα χέρια της Τουρκίας ή άλλων ακραίων, όπως λέτε, κύκλων; Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση. 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα γίνει αυτό. Πιστεύω ότι και αυτό ήθελε το χρόνο του, όπως σας είπα πριν. Πιστεύω ότι όλες αυτές οι συζητήσεις που γίνονται και που πολλές χώρες το βλέπουν με θετικό τρόπο, ανεξάρτητα όπως σας είπα, τις μικρές, λεπτές διαφορές…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ ξέρω ότι το μισό Μαρόκο έχει έρθει εδώ. Έχει κάνει το γύρο του κόσμου και έρχεται στην Ελλάδα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι ένα ζήτημα αυτό το οποίο θα τεθεί – και αυτό- στη Σύνοδο, που έχει να κάνει με το ότι μετακινούνται οι άνθρωποι από το Μαρόκο με αεροπλάνα στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί περνάνε. 
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στην Κωνσταντινούπολη και έρχονται εδώ, ναι. Ακριβώς.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσει η Τουρκία. Η συζήτηση αυτή θα γίνει. Γιατί χωρίς χαρτιά, χωρίς βίζα, παίρνουν ένα αεροπλάνο από το Μαρόκο και βλέπουμε σήμερα μεταναστευτικές ροές εδώ από την Αλγερία και το Μαρόκο, οι οποίες αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι. Χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας και της Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Και δεν θα ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση έχει το μερίδιο των υποχρεώσεων που της αναλογούν -και βεβαίως θα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό και θα το κάνει- αλλά το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο αν δεν σταματήσουν αυτές οι ροές. 
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για να δούμε τώρα τα υπόλοιπα. Να ξεκινήσουμε με ένα θέμα το οποίο ήρθε, νομίζω ότι το περιμένατε, αλλά… Και αναφέρομαι στην απόφαση του ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες. Η κυβέρνηση, η οποία είχε υποσχεθεί και πριν τις εκλογές ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, θα προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, κυρίως όσον αφορά στις αλλαγές στην αντικειμενική αξία των ακινήτων και όσων αφορά –εφ’ όσον είναι αναδρομικά από τον Μάιο- σε πιθανές επιστροφές χρημάτων για τους ανθρώπους που έχουν κάνει πράξεις;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αρχικά θα πρέπει να δούμε την απόφαση επισήμως, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει καθαρογραφεί, δεν έχει αποτυπωθεί. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε την απόφαση, επισήμως και στη συνέχεια θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν να γίνει προκειμένου να είμαστε και συμβατοί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Η μείωση των αντικειμενικών αξιών, βεβαίως, είναι στους στόχους της κυβέρνησης και είναι και αντικειμενικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι αλλά δεν έγινε και ενώ το είχατε υποσχεθεί 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπήρξαν καθυστερήσεις για όλους αυτούς τους λόγους που προαναφέραμε και για την περίοδο που περάσαμε -και το καλοκαίρι και της διαπραγμάτευσης- και κάποια κολλήματα, ακόμη και υπηρεσιακά. Ωστόσο είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι αντικειμενικό. Το έχουμε αναγνωρίσει.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Μπορείτε να μας πείτε αν το κάνετε πράξη αυτό και αν θα εφαρμόσετε αυτή την απόφαση του ΣτΕ, όπως είστε και υποχρεωμένοι – μια Πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της, τους νόμους και το Σύνταγμα πρέπει να εφαρμόζει τις αποφάσεις- αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και μειώσεις φόρων ή θα αυξήσετε τους συντελεστές και θα μείνουν οι φόροι εκεί που είναι; Τι σκέφτεστε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα το δούμε αυτό. Δεν είναι επεξεργασμένα ακόμη. Είναι μόλις χθεσινά, όπως αντιλαμβάνεστε.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το λέω γιατί ο κόσμος αγωνιά γι’ αυτό, κυρία Γεροβασίλη. Μας έχετε τρελάνει στους φόρους και εσείς, μαζί με τους προηγούμενους. Τι θα γίνει;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η συνέχιση των φόρων, γιατί όπως γνωρίζεται και εσείς καλύτερα από εμένα, ιδιαίτερα νέοι φόροι δεν υπάρχουν 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πώς δεν υπάρχουν; Υπάρχει ανοιχτό το θέμα της προσαύξησης…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι συνέχιση παλαιών φόρων και θα θέλαμε - αλλά δυστυχώς με αυτή την οικονομική συγκυρία δεν ήταν δυνατόν - να ακολουθηθεί άλλη πολιτική.  Ωστόσο θα έρθει ένα φορολογικό νομοσχέδιο, θα γίνει με άλλους όρους, πιο δίκαιος. Και βεβαίως, είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στο ότι προχωρώντας σταθεροποιούμε την οικονομία και  προχωρώντας  σε  αναπτυξιακό δρόμο θα αλλάζει η επιβάρυνση των ανθρώπων με τους φόρους. Διότι δεν πιστεύαμε ποτέ –ούτε σήμερα πιστεύουμε- ότι μία οικονομία μπορεί να σταθεί με τους τρόπους που χρησιμοποιήθηκαν και με τη συνταγή των μνημονίων, δηλαδή αύξηση φορολογίας, μείωση μισθών και συντάξεων και όλο αυτό να ορθοποδήσει την οικονομία. Αυτό έχει αποδειχθεί …
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέχρι τώρα ακολουθείτε, όμως την πεπατημένη κυρία Γεροβασίλη. 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν κάνουμε αυτό, θα σας εξηγήσω. Αυτή η πολιτική, λοιπόν, επί έξι χρόνια, και ήρθε χθες η έκθεση του ΔΝΤ - που είδαμε χθες, αργά το βράδυ και που είναι πραγματικά συγκλονιστική και διότι αποτυπώνει το τι έχει συμβεί- αλλά ας μην πάμε πίσω: Εγώ θα το δω αν είναι αυτό χρήσιμο σήμερα. Το πίσω, προφανώς ρίχνει ευθύνες εκεί που πρέπει και στον εαυτό σου, αλλά και στις κυβερνήσεις που δεν διαπραγματεύτηκαν την απομείωση του χρέους. Σήμερα, λοιπόν, δικαιώνεται και η δική μας θέση, που κάνουμε όλη αυτή την προσπάθεια προκειμένου να τελειώσει πρώτα η αξιολόγηση για να περάσουμε στη συζήτηση για το χρέος, η οποία πια έχει συνομολογηθεί και από ευρωπαίους εκτός από το ΔΝΤ. 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Ποια προσπάθεια; Έχετε διαπραγματευθεί κάτι θετικότερο 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πολλά.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι; Για πείτε μας ένα. 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα σας θυμίσω το «πακέτο Γιούνκερ» που μας ερχόταν ως τελεσίγραφο το καλοκαίρι και τις διαφορές που έχει από τη συμφωνία που υπογράψαμε και δεχθήκαμε, τεράστιες διαφορές, καμία σχέση. Είχε οριζόντια μέτρα, τα οποία επίσης να θυμίσω εδώ ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση μας πίεζε να δεχθούμε αυτό το «πακέτο» και να γκρεμίσουμε τη χώρα. Τα θυμάστε όλα αυτά…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν μειώσατε τις επικουρικές, δεν κάνατε, δεν βάλατε… 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ποτέ δεν το κάναμε. Δεν μειώθηκαν οι συντάξεις. 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν μειώθηκαν οι συντάξεις; Αλλά τι; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπήρξε μια μικρή μείωση η οποία ήταν υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, ελάχιστη. Υπέρ των ασφαλιστικών όμως και όχι οριζόντιες μειώσεις. Για τη βιωσιμότητα των ταμείων. Και σήμερα έχουμε ένα καινούργιο ασφαλιστικό… 
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μα, τώρα, δεν είχε γραφτεί στον προϋπολογισμό το σχετικό ποσό. Το μισό ποσό είχε γραφτεί σε σχέση με τα ταμεία. Για τον ΕΟΠΠΥ εννοώ. Δηλαδή, από τα χρήματα των εισφορών που πήρατε από τους ασφαλισμένους, δεν πήγε το σύνολο του ποσού στον ΕΟΠΠΥ. Το μισό. Το άλλο μισό έχει πάει εκεί που ξέρουμε όλοι: Στην «μαύρη τρύπα».
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν πήγε στην «μαύρη τρύπα». Είναι για το σύστημα της ασφάλισης. Και σήμερα είμαστε μπροστά σε συζήτηση και πλησιάζουμε στις 15-16 Γενάρη στην ψήφιση ενός ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο , επίσης σε διάψευση όλων όσων συζητούνται μέχρι σήμερα, δεν θα εμπεριέχει μείωση των συντάξεων. Θέλω να τονίσω εδώ, μαζί μ’ αυτό, ότι και  στη χθεσινή του συνέντευξη ο αντιπρόεδρος, είπε ότι «θα δεχθούμε και αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις», τα οποία έχει μάθει… 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι αυξήσεις εισφορών όμως, σας είπε. Τη διαβάζετε όπως θέλετε, μου φαίνεται, την έκθεση κυρία Γεροβασίλη. Είπε για «όχι αύξηση εισφορών»; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα, δεν προτιθέμεθα να αυξήσουμε φόρους. 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προτίθεστε να αυξήσετε εισφορές. Το είπε ο αρμόδιος υπουργός. 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η εισφορά υπέρ του ασφαλιστικού ταμείου, περίπου το 1% - γιατί δεν έχουν ακόμη κοστολογηθεί- των εργοδοτικών εισφορών, και μιλάμε για τις επικουρικές, μιλάμε για πολύ μικρά νούμερα, τα οποία θα έρθουν όμως για να καταστήσουν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα χωρίς μειώσεις των μισθών. Είναι ένα σχέδιο το οποίο συζητείται βεβαίως ακόμη. Θα το δούμε μέχρι τις 15 του μηνός. Αλλά εδώ ο βασικός εθνικός στόχος, είναι να γίνει η εθνική σύνταξη – δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς- η οποία δεν είναι από μόνη της σύνταξη αλλά θα προστίθεται πάνω σε αυτή και ό,τι αναλογεί στον κάθε εργαζόμενο με βάση το επάγγελμά του. 
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εάν καταλήξει η εθνική σύνταξη να είναι 500 ευρώ, προφανώς και δεν είναι καλό πράγμα. 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: 500 είναι πολλά.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα είναι 500 ευρώ η εθνική σύνταξη. 
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άλλο λέω κυρία Γεροβασίλη. Επειδή είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα, το οποίο είναι κεντρικό ζήτημα και στη χώρα και στην οικονομία της και σε σχέση με την αγορά εργασίας και με όλα και επειδή έχουμε και πολύ υψηλή ανεργία: Η κυβέρνηση είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να μας πει ότι με βάση το σχέδιο της, πρώτον, δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και δεύτερον, δεν πρόκειται να ξανασυζητήσουμε την επόμενη δεκαετία για το ασφαλιστικό σύστημα; Θα είναι, δηλαδή, ένα μοντέλο το οποίο θα απαντά στο πρόβλημα χωρίς μείωση των συντάξεων…   
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Χωρίς μείωση των συντάξεων.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: …ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγηθείτε σε αυτόν το στόχο με τους εταίρους; Αφήστε τον κύριο Ντομπρόφσκις. Εγώ ξέρω ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία γιατί ναι μεν οι στόχοι είναι συμφωνημένοι, δεν είναι συμφωνημένος ο τρόπος. 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε αλλαγή στο σκηνικό κύριε Λυριτζή. 
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λέω λοιπόν, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη  να προχωρήσει από μόνη της; 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις, όπως έχει δεσμευτεί. 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Άρα θα μας ταράξετε στους φόρους από άλλη τσέπη. Το ίδιο μας λέτε τώρα. Με συγχωρείτε. Εγώ βλέπω ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Γιατί αν μου ανεβάσετε εμένα τις εισφορές, πάλι μου μειώνεται τα εισοδήματά μου. Επομένως λέμε το ίδιο πράγμα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν σας λέω αυτό. Κύριε Οικονόμου αφήστε να το δούμε σε εξέλιξη. Διότι έχουμε ακούσει -σε όλο αυτό το διάλογο ο οποίος δεν έχει ανοίξει και επισήμως επί της κυβερνητικής πρότασης, δεν έχει κατατεθεί ακόμη, μόνο ένα περίγραμμα και είναι αυτονόητο το γιατί- ό,τι μπορεί να φανταστεί καθένας. Και τα οποία διαψεύδονται, αλλά ωστόσο δημιουργούν έναν πανικό στην κοινωνία και καλό θα ήταν να μη τον αφήσουμε να δημιουργείται. Διότι δεν βοηθάει ο πανικός σήμερα, ούτε την πολιτική, ούτε την   κοινωνική, ούτε την οικονομική  πραγματικότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ασφαλιστικό χωρίς επιβάρυνση στους ασφαλισμένους δεν υπάρχει. Τα ταμεία είναι άδεια…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αφήστε να το δούμε. Είδατε χθες όμως και τη δουλειά που ξεκίνησε να γίνεται για να στηθούν τα αποθεματικά των ταμείων, τα οποία είναι μηδενικά. Μην ξεχνάμε ότι παραλάβαμε ένα σύστημα – το ξέρουν άπαντες αυτό- μη βιώσιμο και κατασπαταλημένο στους πόρους, χωρίς αποθεματικά. Ένα σύστημα το οποίο σε λίγο δεν θα ήταν βιώσιμο. Δηλαδή, πέρα από ένα χρόνο, δύο, από σήμερα που συζητάμε, δεν θα υπήρχε. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν, ανεξαρτήτου συμφωνίας να πάρουμε τα μέτρα για το ασφαλιστικό σύστημα. Και επίσης, να σημειώσω εδώ και την άλλη λεπτομέρεια της χθεσινής έκθεσης του ΔΝΤ, που είναι πολύ σημαντική, ότι η συνταγή «μείωση μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα», απέτυχε. 
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε εμάς το λέτε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε σας το λέω.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς το κάνατε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα, δεν το κάνουμε εμείς. Εμείς ίσα, ίσα που προσπαθούμε… Να σας θυμίσω το διάλογο, μέχρι χθες, όσον αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο; Τι έγινε εδώ στο δημόσιο διάλογο από την αντιπολίτευση και μη συμμετέχοντες τους γνωστούς, οι οποίοι κάθε στιγμή προσπαθούν να τορπιλίσουν οποιαδήποτε θετική ενέργεια έρχεται ενάντια στη μνημονιακή πολιτική;
ΛΥΡΙΤΖΗΣ:  Από την άποψη αυτή, λοιπόν, λέω, πρέπει να απαντήσετε σε δύο σημεία. Γιατί το μεν ΔΝΤ, λέει αυτό που λέτε, λέει καλά κάνετε και αναφέρεστε σε αυτό γιατί μπορεί…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα έπρεπε να είναι η είδηση της ημέρας κύριε Λυριτζή.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί αυτό μπορεί να βοηθήσει και την περαιτέρω κουβέντα, το ΔΝΤ όμως σας λέει ότι «έχω και μια τρύπα 3,5 δισ.» και το ΔΝΤ επιμένει σε μια πολιτική εξαιρετικά σκληρή, ιδιαίτερα γύρω από το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, κτλ. το οποίο δεν ξέρω πώς θα απαντήσετε. Λέω να δούμε και τις δύο πλευρές. Και ταυτόχρονα, επειδή αναφερθήκατε και στο ασφαλιστικό σύστημα, είναι η ώρα να μην κοροϊδεύει ο ένας τον άλλον. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Σήμερα ανακαλύψατε ότι είναι μη βιώσιμο; Γιατί σας θυμίζω ότι τώρα, 17 του μηνός, έπρεπε να πληρώνετε τη 13η σύνταξη. 
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το ανακαλύψαμε σήμερα.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Επιστρέφουμε, λοιπόν, στη συζήτηση που έχουμε με την κυρία Γεροβασίλη. Έλεγα, λοιπόν, το ΔΝΤ είναι καλό, όταν μας βολεύει και κακό όταν μας λέει το άλλο, που δεν μας βολεύει. Το ερώτημα είναι, αν η κυβέρνηση είναι σε μια διαδικασία -που την άνοιξε λίγο με τις πρώτες κουβέντες ο Πρωθυπουργός- που θα οδηγούσε ίσως σε μια απόσταση από την πολιτική του ΔΝΤ στο διάστημα μετά το Μάρτιο που τελειώνει η συμμετοχή του, η πραγματική συμμετοχή του ή θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσει με τη συμμετοχή του ΔΝΤ το επόμενο διάστημα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό το πρόγραμμα είναι δεδομένη μέχρι στιγμής. Είναι δεδομένη ως τεχνικός σύμβουλος, συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι το Μάρτιο, που το ίδιο θα αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει. Στο υπάρχον πρόγραμμα, γιατί υπήρξε και μια παρερμηνεία τις τελευταίες ημέρες, γιατί μιλούσαμε για συμμετοχή του ΔΝΤ σε πρόγραμμα και κάποιοι φαντάστηκαν άλλο πρόγραμμα.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στο υπάρχον πρόγραμμα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στο υπάρχον πρόγραμμα θα αποφασιστεί τότε.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς το θέλετε ή όχι;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εδώ τα ζητήματα δεν είναι τόσο απλά και δεν λύνονται με ένα ναι και με ένα όχι. Το ΔΝΤ ποτέ δεν το θέλαμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και το θεωρούμε και ήττα της Ευρώπης ότι μπήκε το ΔΝΤ για να λύσει αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Η Ευρώπη θα έπρεπε από μόνη της να έχει τους μηχανισμούς να το αντιμετωπίσει. Αυτή είναι η βασική μας θέση και αρχή από την οποία δεν παραιτηθήκαμε ποτέ.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό είναι το γενικό. Μιλάμε για το συγκεκριμένο τώρα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σήμερα, βεβαίως, έχοντας δεχθεί ότι έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, με τις γνωστές θέσεις, είναι η πρώτη φόρα χθες που βλέπουμε μια υπαναχώρηση, μια αλλαγή στάσης του ΔΝΤ, όσον αφορά το φιλελεύθερο, το ακραίο νεοφιλελεύθερο μέτρο λιτότητας, ότι η μείωση μισθών και συντάξεων πρέπει να επιτευχθεί πάση θυσία και οριζοντίως, προκειμένου η χώρα να ανακάμψει. Έχουμε δει την πρώτη αυτοκριτική επισήμως, χθες, ότι αυτός δεν είναι δρόμος. Επομένως, εδώ αρχίζει μάχη, μάχη διαπραγματευτική, να αποτυπώσουμε την πραγματική εικόνα και να τη διαδώσουμε στην Ευρώπη, να κάνουμε το ελληνικό πρόγραμμα ευρωπαϊκό. Να σηκωθούν φωνές που θα μιλήσουν ενάντια στη λιτότητα. Βλέπουμε ότι αρχίζουν και πιάνουν τόπο. Και ότι αρχίζουν κάποιοι να σκέπτονται ότι μάλλον δεν ήταν αυτή η λύση. Στο κομμάτι, εννοώ, που το ΔΝΤ έχει την άποψη ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να απομειωθεί…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτή  είναι μια συζήτηση για το παρελθόν. Εμείς μιλάμε για το μέλλον.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ίδιο το ΔΝΤ κάνει αυτοκριτική, γιατί δεν το έκανε την πρώτη φορά, άρα το πρόγραμμα απέτυχε γι` αυτούς τους λόγους.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τώρα τι κάνουμε, έχει σημασία.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και τώρα, έχει μεγάλη σημασία ο συνομιλητής σου να ξεκινάει από μια άλλη βάση, να μιλάει και για το χρέος, αλλά και για τη λιτότητα επί της ουσίας.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δέστε, όμως, ταυτόχρονα και την άλλη εικόνα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Άρα, η θέση της Ελλάδας και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης μέχρι εδώ, δικαιώνονται και αποτυπώνονται στις εκθέσεις…
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δικαιώνονται; Ακούστε όμως και την άλλη άποψη…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η έκθεση του ΔΝΤ, η χθεσινή, δεν δικαιώνει την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ;
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακούσατε τους εταίρους μας τι λένε; Λένε ότι το πρόγραμμα, χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Βλέπω την κυρία Μέρκελ…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι Γερμανοί ήθελαν πάρα πολύ το ΔΝΤ να μην φύγει από την Ευρώπη. 
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είδαμε την κυρία Μέρκελ να αποθεώνει τον κ. Σόιμπλε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και ποιος είναι ο λόγος ; Ότι οι Ευρωπαίοι συζητούν τα μέτρα  τα οποία επιβάλλονται στη χώρα ή επιβλήθηκαν στη χώρα με άλλο τρόπο και το ΔΝΤ είναι αυτό το οποίο έρχεται για τις σκληρές νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Και το ήθελαν και αυτοί σαν μοχλό, για να μπορούν να περάσουν ακραία μέτρα μέσα στην Ευρώπη, με τη λογική κάποιων όπως κυρίως η λογική Σόιμπλε. Και αυτοί το θέλουν γι` άλλους λόγους. Γιατί μια ευρωπαϊκή στάση δεν θα επέτρεπε να το θέλουν. Θα έπρεπε να αισθάνονται άσχημα οι Ευρωπαίοι που δεν αντιμετώπισαν τα προβλήματα μόνοι τους. Εδώ, λοιπόν, ανοίγει η συζήτηση και διαμορφώνεται…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακόμα και οι Γάλλοι που είναι πιο φιλικοί, ο Μοσκοβισί, ο Επίτροπος, τι είπε προχθές; Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει το ΔΝΤ. Ξεχάστε το. Αυτό δεν είπε ο άνθρωπος;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και ήρθε ο άλλος και είπε ότι θα αποφασίσει μόνο του το ΔΝΤ, ανεξαρτήτως τι θα πει ο Μοσκοβισί.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Σόιμπλε επίσης τα ίδια λέει. Η Μέρκελ, όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι δανειστές…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι μάχη συσχετισμών, λοιπόν, και μάχη συσχετισμών άποψης, που βλέπουμε ότι διαμορφώνεται σιγά-σιγά. Δεν αλλάζουν και αυτά τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε χάσει παντού… με ποιους συσχετισμούς; Με ποιους είσαστε τώρα στην Ευρώπη, έχουμε κανέναν να συμφωνεί μαζί μας;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να πούμε τι κερδίσαμε από τη διαπραγμάτευση από τη συνεχή μας σκληρή διαπραγμάτευση; Πόσα έχουμε κερδίσει;
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η συμφωνία του νότου με ποιους είναι τώρα;  Εγώ βλέπω ότι έχουν αποστασιοποιηθεί όλοι από κοντά σας.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχει αποστασιοποιηθεί κανένας. Στα τραπέζια τα επίσημα λέγονται αυτά που πρέπει να ειπωθούν. Υπάρχουν φωνές με τις οποίες συμφωνούμε και φωνές με τις οποίες διαφωνούμε. Η δική μας παρέμβαση στην Ευρώπη, το να λέμε ότι τα θέματα της κρίσης είναι ευρωπαϊκά να ζητήσουμε τη συμμετοχή της Ευρώπης βρήκε ανταπόκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συστήνεται η Επιτροπή Παρακολούθησης –που ήταν δικό μας αίτημα- και ανταποκρίθηκε η Ευρώπη. Δηλαδή, υπάρχει η τάση να το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν  φωνές πια, που μιλάνε για ευρωπαϊκή λύση, τώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ μιλάω για πολιτικές συμμαχίες στη βάση αυτών που λέγατε στο παρελθόν.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το ΔΝΤ, ξέρετε πολύ καλά, ότι θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του το Μάρτιο, που θα κρίνει με τους δικούς του όρους και γι` αυτό έχει  σημασία να κρατήσουμε και αυτή την έκθεση…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λεφτά ποιος θα βάλει, κυρία Γεροβασίλη;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα λεφτά, λοιπόν, τα οποία...
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ψηφίσατε ένα πρόγραμμα το καλοκαίρι, μαμούθ. Το βαρύτερο πρόγραμμα όλων των εποχών για την Ελλάδα. Ποιος θα τα βάλει;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μείον 19,5 δις, περίπου 20 δις, λόγω της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με μόλις 5 περίπου από τα 25 περίπου…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επιτυχώς, αλλά κοψοχρονιά.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι. Επιτυχώς και κανονικά, ένα σύστημα το οποίο έχει μια ανακεφαλαιοποίηση…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πώς όχι; Χαίρεστε δηλαδή που οι τράπεζες πια κοστίζουν το 1/10 απ` ό,τι κόστιζαν; Είστε ικανοποιημένη γι` αυτό;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχετε να πείτε κάτι για τα 25 δις και τα 5; Και πόσα χρήματα απ` αυτά ήταν από τους ιδιώτες και όχι από δανεισμό;
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ λέω, αν είστε ικανοποιημένη γι` αυτό. Άλλο είναι το ερώτημα… Εμείς οι πέντε μαζί αν μαζευτούμε τις αγοράζουμε όλες μαζί. Τι μου λέτε τώρα. Έχετε δει πού είναι το κόστος των τραπεζών;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Άρα, δεν ήταν πρόβλημα αυτό.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άλλο λέω. Το κόστος των ελληνικών τραπεζών σήμερα…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν ήταν τόσο απλό, γιατί δεν λυνόταν; Δεν είναι έτσι. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το δάνειο, λοιπόν, το οποίο είχε προϋπολογιστεί, των 86 δις, εμπεριείχε 25 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία δεν χρειάζονται, δηλαδή είμαστε μείον 20. Με πόσα θα ερχόταν το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα; Πόσα ήταν στο κομμάτι αν ερχόταν; Περίπου 26.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και γιατί δεν το διώχνετε τότε, αν είναι τόσο απλό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα ότι δεν θα αποφασίσουμε εμείς αν θα φύγει ή δεν θα φύγει. Ωστόσο…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τότε, λοιπόν, γιατί το ξεκινάτε; Ξεκινάτε μια ρητορική τότε επαναστατική δήθεν…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κάνετε λάθος. Λέμε την πάγια θέση μας, την οποία υποστηρίζουμε μέχρι και σήμερα. Μάχη δίνουμε κύριε Οικονόμου. Μάχη καθημερινή να αλλάξουμε απόψεις,  συσχετισμούς και να κάνουμε καλύτερες τις προϋποθέσεις για τους Έλληνες πολίτες. Έχουμε κάνει πολύ σοβαρά βήματα πάνω σ` αυτό. Δεν έχει τελειώσει η διαδρομή μας. Ίσα-ίσα. Η διαδρομή αυτή είναι και μεγάλη και επίμονη και επίπονη. Και έτσι πρέπει να γίνεται. Και θα γίνεται μέχρι να φθάσουμε στην Α΄ αξιολόγηση. Ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε να διανύσουμε ένα μικρό διάστημα ακόμη.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γενάρη, Φλεβάρη.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στα μέσα περίπου του Φλεβάρη είναι το όριο της αξιολόγησης, στο οποίο θα φθάσουμε με το Ασφαλιστικό ψηφισμένο και βεβαίως με τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα τα περάσετε αυτά; Μια και το λέτε, θα περάσει το Ασφαλιστικό από την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Την πρόταση που θα δείτε, κύριε Οικονόμου, για το Ασφαλιστικό, θα πρέπει να απορείτε γιατί δεν θα την ψηφίζουν και άλλοι, όχι  αν θα την ψηφίσουμε εμείς. Και εκεί, θα είμαστε εδώ, για να το ξανασυζητήσουμε. Δηλαδή, ένα βιώσιμο σύστημα που δεν θα μειώνει συντάξεις, ας έλθει ένα άλλο κόμμα να μην το ψηφίσει. Να δω τότε τι θα γίνει;
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και μονομερώς, κυρία Γεροβασίλη;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είμαστε συνεχώς σε συζητήσεις για όλα τα ζητήματα με τους εταίρους και τους δανειστές.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Κατρούγκαλος το άφησε ανοιχτό αυτό. Γι` αυτό σας ρωτάμε. Ισχύει αυτό;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε μια συζήτηση και σε μια διαπραγμάτευση, αν δεν υπήρχαν ανοιχτά ζητήματα…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί το σηκώνετε σημαία, παντιέρα ρόσα; Θυμηθείτε και κανέναν αριστερό πού και πού, γιατί έχετε γίνει δεξιότερη του δεξιού, σας λένε οι άλλοι.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καλά, εντάξει, ας πουν οι άλλοι, δεν μας ενδιαφέρει. Διότι όταν είμαστε αριστεροί, γιατί είστε αριστεροί και κομμουνιστές και καταστρέψατε την Ελλάδα και όταν είμαστε… δεν βγάζεις άκρη εδώ…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πού είστε αριστεροί; Πείτε μου ένα αριστερό μέτρο που έχετε πάρει μέχρι τώρα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παλέψαμε για τον ΑΔΜΗΕ, για να μείνει με 51% στο Δημόσιο και το πετύχαμε.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά το 49% πουλήθηκε. Και θα σας πει ο άλλος, άρα δεν είναι Δημόσιο. Το μάνατζμεντ πάει στους ξένους επίσης.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παλεύουμε να μη μειωθούν οι μισθοί  και φέρνουμε ενιαίο μισθολόγιο που δεν μειώνονται οι μισθοί.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δώσατε στους πελάτες σας λένε οι άλλοι. Ικανοποιήσατε την πελατεία σας λένε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ποια πελατεία; Τι λέτε τώρα;
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τους μετακλητούς, που τους έχετε δώσει κάτι απίστευτες αυξήσεις 500-600 ευρώ…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, θα μου επιτρέψετε…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τους ανεβάσατε τα κλιμάκια εν μια νυκτί, αυτό σας λένε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα μου επιτρέψετε, για τους μετακλητούς, να σας δώσω τον πίνακα για να δείτε τις μειώσεις των μετακλητών από 100-150 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν τους ανεβάσατε τα κλιμάκια αυτομάτως, μόλις έρχονται στα γραφεία σας; Τους μειώνετε κιόλας;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ίσα-ίσα. Κοιτάξτε να δείτε, κατ` αρχήν υπάρχει μια τεράστια σύγχυση στο τι είναι μετακλητός. Υπάρχουν οι συνεργάτες οι οποίοι έρχονται ξεκινώντας με 650 ευρώ μισθό, υπάρχουν οι αποσπασμένοι οι οποίοι έρχονται με το μισθό που αναλογεί και στην υπηρεσία τους…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και αυτομάτως, εκτινάσσονται στα ύψη.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προσέξτε, αναλόγως της θέσης ευθύνης την οποία αναλαμβάνουν και σας θυμίζω για 12ωρα εργασίας και 14ωρα. Έρχεται λοιπόν μια αύξηση την ώρα που έρχονται ως συνεργάτες ή αποσπασμένοι, που όμως…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάτε περιπτωσιολογικά.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα με αφήσετε να ολοκληρώσω;
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εδώ σας λένε ότι διορίζεται κομματικό στρατό, παντού. Από τα νοσοκομεία που ξεκινήσατε και σας αφορά το θέμα και εσάς, διορίσατε και εσείς δικούς σας φίλους πολιτικούς στην Άρτα  και σε όλα τα νοσοκομεία, εδώ στους μετακλητούς που τους δίνετε μεγάλους μισθούς…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μακάρι να είχαμε διορίσει όλο αυτόν τον κόσμο. Θα σας εξηγήσω και γι` αυτό. Αλλά, πρώτα να πούμε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται ως συνεργάτες έχουν μειώσεις. Να το πούμε αυτό, να το ξεκαθαρίσουμε.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουν μειώσεις οι συνεργάτες στα κομματικά γραφεία; Στα πολιτικά γραφεία;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα σας αφήσω τον πίνακα. Θα σας παρακαλέσω να τον δείτε, σας τον έφερα επισήμως.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν το έχω ξανακούσει αυτό που λέτε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας το έφερα επισήμως. Οι διορισμοί δεν έγιναν, δυστυχώς δεν μπορέσαμε μέχρι σήμερα να κάνουμε διορισμούς, όμως από σήμερα και από το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε, αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται να λύσει ζητήματα, παράλληλα με τα άλλα ζητήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το παράλληλο πρόγραμμα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παράλληλο πρόγραμμα, ας το πούμε σε εισαγωγικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μ` αυτό γελάνε και οι πέτρες (δεν ακούγεται)… Σηκώθηκε και έφυγε όλη η αντιπολίτευση
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει διατάξεις εξαιρετικά σοβαρές, μικρές είναι, δεν είναι μεγάλες παρεμβάσεις, που όμως είναι ουσιαστικές για τη ζωή πάρα πολλών ανθρώπων και κυρίως των ευπαθών.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι κάτω από τα ισχύοντα.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εδώ δεν δώσατε το επίδομα θέρμανσης. Μας δουλεύετε; Με συγχωρείτε που σας μιλάω έτσι, αλλά δώσατε το μισό επίδομα απ` ό,τι έδιναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε ευπαθείς ομάδες. Και μου λέτε τώρα για παράλληλο πρόγραμμα ανακούφισης ασθενεστέρων; Να οι ασθενέστεροι, δώστε τους.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κάνατε δέκα ερωτήσεις μαζί. Μια-μια. Θα μιλήσω και για την ανακούφιση των ασθενεστέρων χωριστά, αν θέλετε, στη συζήτησή μας και πόσα μέτρα έχουμε πάρει και τι ανοίγει αυτό το νομοσχέδιο για την παράταση όλων των προγραμμάτων. Που θα έπρεπε όχι μόνο να μην αποχωρήσει κανένας, αλλά τα περισσότερα απ` αυτά θα έπρεπε να ψηφίζονται ομόφωνα. Και είναι ντροπή για την αξιωματική αντιπολίτευση.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να κλείσουμε λίγο με τους διορισμούς, κυρία Γεροβασίλη, γιατί εδώ σας κατηγορούν ότι φτιάχνετε σιγά-σιγά έναν στρατό, όπως έκαναν και οι άλλοι. Οι άλλοι δεν είναι αθώοι. Εγώ δεν το λέω για να αθωώσω τους άλλους.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Διορισμοί θα γίνουν, όπως προβλέπεται από το νόμο, στην Υγεία, όπως έχει προαναγγελθεί…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στους διοικητές λένε ότι βάζετε δικούς σας.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Πρώτον,  δεν έχουν οριστεί  μέχρι σήμερα διοικητές νοσοκομείων. Δεύτερον, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός και με κριτήρια διαφανή και αξιοκρατικά θα ορισθούν οι διοικητές των νοσοκομείων και όχι κομματικά όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και στην Άρτα, φαντάζομαι, θα γίνει αυτό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Παντού, κύριε Οικονόμου, σας παρακαλώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας κατηγορούν ότι εκεί βάλατε δικούς σας. Έτσι διάβασα. Υπάρχει και καταγγελία.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα απαντήσω. Πρέπει να απαντήσω στο ερώτημα, γιατί δεν μπορούμε να πετάμε τέτοια λάσπη. Πρώτον, στη διοίκηση, λοιπόν, του νοσοκομείου Άρτας, όπως και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, δεν διορίστηκαν διοικητές.  Δεύτερον, δεν προβλέπεται θέση υποδιοικητού  στο νοσοκομείο της Άρτας, γιατί είναι μικρότερο το νοσοκομείο.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως, δεν διορίσατε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συνεχίζω: Σε όλα τα νοσοκομεία άλλαξαν τα μέλη τα οποία ορίζονται από το υπουργείο στη συμμετοχή τους στο ΔΣ. Για την περιοχή μου, για τη δυναμικότητα του νοσοκομείου είναι δύο. Βεβαίως τους γνωρίζω, συμπολίτες μου είναι και χρόνια γνωστοί μου, εννοείται. Κατηγορήθηκα, λοιπόν, ότι εγώ διόρισα κ.λπ. Πρώτον, να πούμε ότι πρόκειται  για θέσεις συμπλήρωσης του ΔΣ άμισθες, για τρεις μήνες, για να υποστηρίξουν μια ενδιάμεση φάση μέχρι τον ορισμό των διοικητών…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα, του κανονικού ΔΣ…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Άνθρωποι, λοιπόν, που μπήκαν εκεί και που είναι άνθρωποι με τεράστια κοινωνική και πολιτική δράση στην περιοχή μας, μπήκαν για να καλύψουν ένα κενό τριών μηνών άμισθοι, εις βάρος του επαγγέλματός τους, της προσωπικής τους ζωής. Περί αυτού ομιλούμε.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κακό είναι αυτό να το πείτε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν αυτό θεωρείται διορισμός διοικητή, με συγχωρείτε…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας κατηγορούν και γι` αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το ρωτήσουμε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν τους γνωρίζω; Βεβαίως. Αν είναι και φίλοι μου; Βεβαίως. Σε μια πόλη 30.000 ζω.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γνωρίζεστε όλοι. Στην επαρχία έτσι συμβαίνει.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν ήταν διορισμοί διοικητών κ.λπ., το συζητούσαμε. Αν είχαμε κλέψει το Δημόσιο το συζητήσουμε, αλλά αυτά είναι «λάσπη στον ανεμιστήρα», τα οποία είναι εκ του πονηρού και είναι στα όρια του φασισμού θα έλεγα, του δημόσιου λόγου και θα πρέπει να αντισταθούμε σε αυτό το πράγμα και οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι και όλοι όσοι συμμετέχουμε στο δημόσιο λόγο. Έχουμε δει εδώ, με βάση όλα αυτά, δυσάρεστα γεγονότα, ανατριχιαστικά και καταδικαστέα, επιθέσεις σε πολιτικούς και καταστρατήγηση της Δημοκρατίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τους ξυλοδαρμούς, πείτε μας μια κουβέντα γι` αυτό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν άβατα.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο υπουργός σας το είπε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο υπουργός δεν είπε τέτοιο πράγμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Ο κ. Τόσκας είπε γι` άβατο.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο υπουργός είπε ότι έχουμε ένα πρόβλημα στα Εξάρχεια, σαν καταγραφή του γεγονότος.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα το λύσετε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα μπορεί να πηγαίνει ο καθένας στα Εξάρχεια; Μπορείτε να το πείτε αυτό;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχουν άβατα στη Δημοκρατία, πρέπει να αντισταθούμε μαζικά σ` αυτό, η κυβέρνηση αλλά και όλοι εμείς εδώ που συζητάμε.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχουν, κυρία Γεροβασίλη. Θα παρέμβει η κυβέρνηση σε αυτό;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά θα παρέμβει.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα μπορεί να πηγαίνει ο καθένας στα Εξάρχεια και να μην ξυλοδέρνεται;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχουν άβατα σε δημοκρατική χώρα και να το προσέξουμε όλοι. Το απευθύνω αυτό και στην αντιπολίτευση -αλλά όχι μόνο- και σε διάφορους άλλους που κατέχουν είτε ένα ΜΜΕ, είτε ένα μπλογκ είτε ένα σάιτ είτε οτιδήποτε, να σπέρνουν τέτοιο φασισμό στο δημόσιο λόγο. Και να βλέπουμε τα αποτελέσματα και μετά να κλαίμε όλοι μαζί και να «καταδικάζουμε» υποκριτικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε δίκιο σ` αυτό. Σαφές, είστε συγκεκριμένη.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και θα πρέπει να ανοίξουμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το πώς εξελίσσεται η πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Με την ανθρωποφαγία σας θυμίζω, συνειδητά σχέδια, με ανθρωποφαγία, με κοινωνικό αυτοματισμό, όποτε βόλευε τη μια επαγγελματική ομάδα ενάντια στην άλλη. Όλοι οι δημοσιογράφοι διεφθαρμένοι. Όλοι οι γιατροί διεφθαρμένοι. Όλοι οι καθηγητές διεφθαρμένοι. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ας το αντιμετωπίσουμε. Ας το αντιμετωπίσουμε όμως αυτό όλοι μαζί.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μακάρι να το κάνετε.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί σε αυτό, ότι ουσιαστικός υπεύθυνος για τη διαμόρφωση ενός τέτοιου κλίματος είσαστε εσείς.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι αστείο.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για το παρελθόν λες, τώρα.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Διότι είναι ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται ο καθένας.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ανεχόσασταν τα πάντα.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όταν μια κυβέρνηση έχει αυτή τη θέση…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έστω ότι εμείς στο παρελθόν είπαμε δύο διατυπώσεις λάθος. Έστω ότι το κάναμε. Ο ώριμος μου κάνει και κριτική γι` αυτό; Το κάνει, το επιβραβεύει, το συνεχίζει και το επαυξάνει; Θέλω να ρωτήσω. Σήμερα, ο λόγος μέσα στη Βουλή, σήμερα που είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έκανε σκηνές τέτοιου τύπου μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως γίνονται σήμερα από την πλευρά της ΝΔ, αλλά και άλλων. Ουδέποτε συνέβησαν αυτά, δεν είχαμε τέτοιες εικόνες, να χάνεται η σοβαρότητα και να απαξιώνουμε τους θεσμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα κάνετε κάτι για τα φαινόμενα βίας, τα οποία πολλαπλασιάζονται; Μπουκάρουν στο μετρό και δέρνουν, μπουκάρουν σε μαγαζιά και δέρνουν, μπούκαραν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και τα έσπασαν, μπούκαραν στη Βουλή. Τι θα γίνει; Τι θα κάνετε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Γι` αυτό δεν μιλάω τόση ώρα; Ότι αυτό λύνεται. Υπάρχουν τα διοικητικά μέτρα…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα διακομματικά θα μας πείτε. Έτσι σας έλεγαν και κάποιοι για την τρομοκρατία παλαιότερα και δεν συναινούσατε. Σας έλεγαν είναι διακομματικό θέμα να δούμε όλοι τι συμβαίνει μ` αυτό και δεν το κάνατε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μόλις πριν από λίγο και συμφωνήσατε και εσείς ότι αυτό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Όλο το δημοκρατικό τόξο.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Φυσικά και να δίνετε τον τόνο. Η κυβέρνηση δίνει τον τόνο.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, η κυβέρνηση έχει το μερίδιο της ευθύνης της και οφείλει να το αντιμετωπίζει και θα το αντιμετωπίζει.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μην αφήνετε τους «μπαχαλάκηδες» και κάνουν ό,τι θέλουν, από το κέντρο μέχρι τα γήπεδα. Πιάστε και κανέναν, βάλτε και κανέναν μέσα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι «μπαχαλάκηδες» γεννήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ ή τόσα χρόνια θριαμβεύουν; Με συγχωρείτε…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάλι τα ίδια, κυρία Γεροβασίλη. Όλες οι κυβερνήσεις το ίδιο λένε. Μιλάς με τη ΝΔ, τώρα το είδατε; Λες στο ΠΑΣΟΚ, η  ΝΔ φταίει. Πάλι τα ίδια θα λέμε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι η παρένθεση του διαλόγου. Εγώ σας είπα τη θέση μου πριν από πέντε λεπτά και σας είπα πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό από την πλευρά της κυβέρνησης και με τον τρόπο της όλη η κοινωνία.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είστε αποφασισμένοι; Αυτό μας ενδιαφέρει εμάς. Να δούμε μια κυβέρνηση που να θέλει…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά και είμαστε αποφασισμένοι. Η ασφάλεια των πολιτών είναι κοινωνικό αγαθό, το οποίο οφείλουμε να το ενισχύσουμε, να το διαφυλάξουμε ως κοινωνικό αγαθό και ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, όπου και αν βρίσκεται, να αισθάνεται ασφαλής.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάμε και στο θέμα του Συμφώνου Συμβίωσης…
ΛΥΡΙΤΖΗΣ:.. στο οποίο υπήρξε ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία και που είναι ένα στοιχείο και ιδεολογικό και πολιτικό και κοινωνικό και δημοκρατικό και δικαιωμάτων  κλπ. και επομένως δείχνει και το προφίλ μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας. Είναι το θέμα το πόσο συμπαγής είναι αυτή η πλειοψηφία όταν στον πρώτο τριγμό εκφράζεται διαφορετικά.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι ο πρώτος τριγμός αυτός.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τι είναι;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα ιδεολογικά ζητήματα τα οποία μας χωρίζουν από τους ΑΝΕΛ είναι γνωστά από την αρχή της κυβερνητικής συνεργασίας. Όμως, από τις 25 του Γενάρη μέχρι και σήμερα, πάνω σ’ ένα κοινό πρόγραμμα το οποίο αφορά όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας μας, συντάχθηκε η κυβέρνηση ομαλά, συντεταγμένα και έντιμα, με έντιμη συνεργασία…
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στα μνημονιακά λέτε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σε όλα λέω. Και στο πρόγραμμα το παράλληλο που φέρνουμε τώρα και άλλα. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε και το ξέρουμε όλοι ότι έχουμε ιδεολογικές διαφορές από τους ΑΝΕΛ, πράγμα το οποίο είναι σεβαστό.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ωραία. Το να πει οποιοσδήποτε ό,τι θέλει είναι προφανές. Είσαστε εκπρόσωπος της κυβέρνησης και έχει τοποθετηθεί υπουργός της κυβέρνησης με απολύτως, δεν θέλω να τον χαρακτηρίσω τον τρόπο, έξω από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση . Είναι κτηνοβασία η ομοφυλία;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αν είναι δυνατόν!
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αν είναι δυνατόν! Φαντάζομαι, δεν συμφωνείτε με τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν σε συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης. Σ’ αυτό το ζήτημα αναφέρομαι.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πρώτον, εγώ δεν άκουσα τέτοιες διατυπώσεις, τις οποίες περιγράφετε, από υπουργό της κυβέρνησης. Δεύτερον, εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο νόμος έπρεπε να είχε προ πολλού ψηφιστεί και η χώρα μας έχει καθυστερήσει. Δεν είναι κάτι που θα το έκανε απαραιτήτως μια αριστερή κυβέρνηση, όφειλε η κάθε κυβέρνηση να το κάνει για να είμαστε συμβατοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευρωπαϊκή εξέλιξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είμαστε η προτελευταία χώρα στην Ευρώπη.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήταν καθήκον της αριστερής κυβέρνησης να νομοθετήσει υπέρ δικαιωμάτων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτονόητο είναι.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η διαφωνία της Εκκλησίας δεν σας προβληματίζει ή δεν σας επηρεάζει ή τέλος πάντων δεν το σκέφτεστε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Αναγνωρίζουμε το ρόλο της Εκκλησίας και ξέρουμε και το πόσο επηρεάζει τους πολίτες  στο πώς σκέφτονται…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχουν, όμως, τοποθετήσεις από ιεράρχες της Ορθοδοξίας που ακουμπάνε στον αντιρατσιστικό νόμο. Γιατί δεν κινήθηκε εναντίον τους η κυβέρνηση, με βάση τον ισχύοντα νόμο;
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι;
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχει νόμος. Λέει ο συγκεκριμένος νόμος ο αντιρατσιστικός, ότι όταν  οποιοσδήποτε πολίτης προβαίνει σε τέτοιες εκφράσεις, πρέπει να επιβληθεί ο νόμος.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι έτσι. Δεν ποινικοποιείται η άποψη. Και ουδέποτε θα περάσουμε σε τέτοιου τύπου αντιμετωπίσεις διαφορετικών ιδεολογικών τοποθετήσεων, όσο και αν μας φαίνονται επιθετικές οι κακές αυτές αντιλήψεις σε μια κοινωνία.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είστε ακόμα υπέρ του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, κυρία Γεροβασίλη, ή το έχετε μαζέψει αυτό το θέμα; Τον Τσίπρα τον έχω δει με περισσότερους παππάδες απ’ όσο τους δεξιούς. Οι δεξιοί δεν έκαναν τόση παρέα με παππάδες όσο εσείς.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι άλλο πράγμα πώς εννοούμε το διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας και είναι άλλο πράγμα αν αναγνωρίζουμε το ρόλο της Εκκλησίας, τον οποίο αναγνωρίζουμε.  Εδώ ζούμε και αντιμετωπίζουμε το ρόλο της Εκκλησίας και της  Θρησκείας και των θρησκειών …
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η Εκκλησία είναι άλλο πράγμα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …διαχρονικά συνυφασμένο με την ανθρώπινη ύπαρξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και μιας και το λέει  ο Βασίλης αυτό, αυτό που σας είπε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, το σκέφτεται η κυβέρνηση να βγάλει την πρωινή προσευχή από τα σχολεία;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης αυτό και δεν είναι στις θέσεις της κυβέρνησης αυτό.
ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η κυβέρνηση διαμορφώνει την πλειοψηφία της στη Βουλή, ανάλογα με το πώς είναι τα πράγματα ή υπάρχει μια ενιαία γραμμή   την οποία υπηρετούν όλοι; Το λέω, γιατί έχει παρατηρηθεί σε δύο – τρία ζητήματα ελευθερία γενικώς, εντάξει παιδιά θα ψηφίσει η αντιπολίτευση αυτό γιατί είναι σε πιο  προοδευτική κατεύθυνση, υπάρχουν ορισμένα κόμματα που θα το ψηφίσουν, οι ΑΝΕΛ είναι ελεύθεροι. Ή έχετε ενιαία γραμμή…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η δυναμική ενός κοινοβουλίου θα έπρεπε να είναι αυτή κύριε Λυριτζή. Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει στο κοινοβούλιο: στο δίκαιο και σωστό που συμφωνούμε, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούμε να συμφωνούμε. Εγώ σας είπα ότι σε αυτό το «παράλληλο» πρόγραμμα που δεν είναι στ’ αλήθεια παράλληλο πρόγραμμα, είναι πολλαπλές ρυθμίσεις πολλών υπουργείων, πολυνομοσχέδιο, από πολύ απλά ζητήματα που μπορεί να λύνουν προβλήματα εκατό ανθρώπων και τα οποία αυτονόητα δεν έχουν επιλυθεί, μέχρι πολύ σοβαρά, όπως …
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε και φωτογραφικές διατάξεις μέσα σ’ αυτά.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, έχουμε την κάρτα ανασφάλιστου…
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Θέλει ο άλλος να πάρει φορολογική ενημερότητα  από την εφορία…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Που έγιναν αυτά;
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι διάβασα, στο παράλληλο πρόγραμμα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μόνο για τη Μεταλλουργική Ιωαννίνων έγινε αυτό. Και το ξέρετε γιατί έγινε. Διότι η Μεταλλουργική των Ιωαννίνων βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν θα ήταν βιώσιμη, εάν δεν τους δίναμε ενημερότητα. Απασχολούνται 60 άνθρωποι στην παραμεθόριο, σε σκληρές περιοχές,  με την ανεργία να ξεπερνάει το 70%. Θα πρέπει να στήσουμε επιχειρήσεις που στηρίζουν τοπικές κοινωνίες και δη σε παραμεθόριες περιοχές.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει ανοίξει καμιά νέα θέση εργασίας, γιατί μειώνονται οι θέσεις εργασίας.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από τα επίσημα στοιχεία που έχουμε, δεν μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει τον κ. Μειμαράκη στην κούρσα διαδοχής, όπως είχε πει ο Πρωθυπουργός;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ποτέ δεν υποστήριξε η κυβέρνηση κανέναν στην κούρσα διαδοχής της Ν.Δ.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα πώς; Το είχε πει στη Βουλή.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με όποιον και να καθίσουμε απέναντι, από τους τέσσερεις υποψηφίους, θα του ευχηθούμε καλή επιτυχία.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άμα καθίσετε με τον Άδωνη , θα του πείτε «έλα εδώ να συνεργαστούμε ως πρόεδρος της Ν.Δ.;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είπε ποτέ ο Τσίπρας «έλα να συνεργαστούμε με εσένα ως πρόεδρος».
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, το είπε μέσα στη Βουλή.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στον πολιτικό φορέα το απηύθυνε και του ευχήθηκε βεβαίως επειδή είναι προεκλογική περίοδος, όπως θα ευχόταν στον καθένα και όπως το κάνουμε όλοι μας. Προς Θεού ! Δεν θα ασχοληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλουμε να υπάρξει σοβαρότητα στη Ν.Δ. που δεν τη βλέπουμε και που η πολυδιάσπασή της και ο τρόπος που έχει αντιμετωπίσει τις εσωτερικές της εκλογές, στηριζόμενη μόνο, χωρίς πολιτικούς όρους, χωρίς θέσεις πολιτικές, μόνο στο ποιος θα χτυπήσει περισσότερο τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη μεταξύ τους  ανθρωποφαγία, διότι περί τέτοιας πρόκειται με το διάλογο που έχουμε δει να αναπτύσσεται, νομίζω ότι αυτός ο ιστορικός χώρος έχει πάψει να υπηρετεί το ρόλο του και θα δυσκολευτεί να ανακάμψει με όποιον και να εκλεγεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άμα χορέψετε τίποτα ηπειρώτικα, φωνάξτε μας! Είμαστε φίλοι της Ηπείρου έτσι κι αλλιώς. Σας ευχαριστούμε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Και εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.