25 Οκτ 2015

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες - Τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας

- Πώς ψήφισαν οι βουλευτές στην ονομαστική ψηφοφορία
- "Όχι σε όλα" από τη Ν.Δ.

   Με την ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η συζήτηση στη Βουλή.
   ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκαναν ύστατη προσπάθεια, ακόμη και την τελευταία στιγμή, να μπλοκαριστεί η υλοποίηση του νομοσχεδίου, μέσω της μη αλλαγής της σύνθεσης του ΕΣΡ. Τελικά, η κυβέρνηση επαναδιατύπωσε την διάταξη, ώστε να είναι σαφές ότι θα γίνει αντικατάσταση μόνο των μελών των οποίων έχει λήξει η θητεία.
   Πρόκειται για μια ιστορική τομή, καθώς για πρώτη φορά, μετά από 25 χρόνια, ψηφίζεται ένας νόμος που βάζει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας, που γεννούσε διαπλοκή και πολιτικό χρήμα.
   Και αποδείχθηκε έμπρακτα πως, όταν η κυβέρνηση έλεγε «η επιβολή κανόνων, η εμπέδωση της νομιμότητας και η κατοχύρωση του δημόσιου συμφέροντος στα ραδιοτηλεοπτικά, είναι ρητή δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό», το εννοούσε κιόλας.
   Ας δούμε πώς ψηφίστηκαν τα άρθρα του νομοσχεδίου:
   Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε χθες Σάββατο και στο σύνολο και στα άρθρα του (μετά την επί της αρχής ψήφισή του την Παρασκευή) το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για τα ΜΜΕ, με τον τίτλο «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης κ.α. διατάξεις».
   Τα άρθρα του νομοσχεδίου 2,3,4,9,11,12, 13,14,16,17,18, 21 έως και 43 και 55 (35 εν συνόλω) ψηφίστηκαν κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που αιτήθηκε η ΝΔ.
   Με διευρυμένη πλειοψηφία – καθώς πλην της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπερψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι – «πέρασαν» τα άρθρα 11, 12, 14 και 16.
   Με τα άρθρα 11 και 12 ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία και τους όρους προκήρυξης των αδειών από το ΕΣΡ. Το άρθρο 14 αφορά στους όρους χορηγούμενων αδειών και το άρθρο 16 αφορά στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας συνδεδεμένης με την ΕΡΤ.
   Τα υπόλοιπα άρθρα, ψηφίστηκαν με 154 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ (απουσίασε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης), ενώ στο άρθρο 21 προστέθηκαν και οι ψήφοι του Ποταμιού. Επίσης τα άρθρα 41 και 42 έλαβαν μία επιπλέον ψήφο, από αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας (της Κατερίνας Μάρκου από το Ποτάμι).
   Ειδικότερα, στην ονομαστική ψηφοφορία:
– Η ΝΔ ψήφισε «όχι σε όλα»
– Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 4, 12, 13 και 16.
– Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14 και 16, τα οποία υπερψήφισε.
– Το ΚΚΕ, ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 16, 18, 21, 41, 42, 43
– Το Ποτάμι, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14,16 και 21, τα οποία υπερψήφισε. Η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου ψήφισε επίσης τα άρθρα 41 και 42.
– Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 2, 11 και 13.
   Απουσίασε από την ονομαστική ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
   Επισημαίνεται ότι Κ. Καραμανλής δεν έστειλε ούτε τη συνηθισμένη επιστολική ψήφο, η οποία πάντως δεν θα προσμετράτο την καταμέτρηση αλλά θεωρείται ως πολιτική τοποθέτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.