Σχέδιο της κυβέρνησης για πραγματική οικονομία με πραγματικά λεφτά
Μια διπλή μάχη δίνει η κυβέρνηση με τους δανειστές και με την καλομαθημένη στα δανεικά κι αγύριστα εγχώρια επιχειρηματικότητα.
Η πρώτη είναι άμεση, αφορά την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, με την κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη να φέρει τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup κι αν χρειαστεί, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο - και με τη στήριξη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Η δεύτερη είναι -ελάχιστα- πιο μακροπρόθεσμη και θα δοθεί αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την οποία το σχέδιο νόμου κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή.
Στόχος είναι η οικοδόμηση μιας νέας επιχειρηματικότητας, που θα στηρίζεται σε νέα και υγιή κεφάλαια και θα στηρίζει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Καθώς, μάλιστα, οι δύο προηγούμενες διασώσεις των τραπεζών δεν ευδοκίμησαν, είναι απαραίτητη μια έρευνα από ειδικούς για να εντοπιστούν τα αίτια της κρίσης και να αποφευχθούν τα μέχρι τώρα λάθη.
Η προστασία της κύριας κατοικίας, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα νέο μοντέλο πραγματικής οικονομίας, που περνά μέσα από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και διαφανή επιχειρηματικότητα, αποτελεί το τρίπτυχο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα και εφόσον έληξε ο πρώτος γύρος των συζητήσεων με τους θεσμούς, με "ηχηρή" παρέμβαση του Φρανσουά Ολάντ υπέρ των ελληνικών θέσεων.
Ως φαίνεται, το ζήτημα των πλειστηριασμών αλλάζει επίπεδο διαπραγμάτευσης, μετά τις σοκαριστικές προτάσεις των δανειστών, μεταβαίνοντας προς το παρόν στο Eurogroup, ενώ, αν χρειαστεί, δεν αποκλείεται να κληθούν και οι αρχηγοί κρατών να λάβουν αποφάσεις. Την ίδια ώρα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι σε τροχιά υλοποίησης εντός του 2015, με το σχέδιο νόμου να έρχεται μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή.
Όμως, κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν στην κυριακάτικη "Αυγή" ότι, για να πετύχει αυτή τη φορά το εγχείρημα διάσωσης των τραπεζών (έχουν προηγηθεί δύο επί Σαμαρά), θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο μοντέλο οικονομίας, το οποίο δε "χωρά" θαλασσοδάνεια από δήθεν μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά επενδύσεις και παραγωγική ανασυγκρότηση. Σε αυτό το σημείο, η κυβέρνηση θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη διαχείριση των κόκκινων δανείων (σ.σ.: το σχετικό πλαίσιο θα συζητηθεί με τα δεύτερα προαπαιτούμενα εντός Νοεμβρίου), χωρίς φυσικά να συζητά την πώληση δανείων σε distress funds. Και φυσικά, όπως σχετικά εισηγήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δέον να πραγματοποιηθεί έρευνα από ειδικούς, για τα αίτια της κρίσης, της οποίας θα λάβει γνώση το Κοινοβούλιο, όπως συνέβη σε όλα τα υπόλοιπα κράτη.
Επί της ουσίας, από τα πρώτα προαπαιτούμενα, "αγκάθι" παραμένει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι δύο πλευρές διαφωνούν σίγουρα ως προς τα όρια προστασίας, με την πλευρά της κυβέρνησης να επιδιώκει την προστασία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών της μεσαίας τάξης και τους εκπροσώπους των δανειστών να έχουν την άποψη ότι πρέπει να προστατεύονται μόνο οι αυστηρά πολύ ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, παρουσιάζοντας προτάσεις - σοκ.
Στις συζητήσεις που έγιναν ώς την Παρασκευή, η ελληνική κυβέρνηση ανέπτυξε διεξοδικά το επιχείρημα ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν υποστεί τα πάνδεινα μέσα στην κρίση και δεν είναι δυνατόν να υποστούν και ενδεχόμενο πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας τους, παραπέμποντας επί της ουσίας τη συζήτηση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.
Η πρόταση - σοκ των δανειστών
Η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έχει ως εξής: Οι δανειστές εμμένουν στην αρχική τους θέση, σύμφωνα με την οποία η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ (σ.σ.: είναι δε χαρακτηριστικό ότι πρότερα έθεταν το όριο στις 60.000 ευρώ) και οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται στο ίδιο ύψος, ήτοι 120.000 ευρώ. Ακόμη, ζητούν το εισοδηματικό κριτήριο να ξεκινά από τις 8.180 ευρώ για άγαμο (681 ευρώ τον μήνα), να φθάνει τις 13.917 ευρώ (1.159,75 ευρώ ανά μήνα) για ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία παιδιά. Δηλαδή: 17.267 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί (1.438 ευρώ ανά μήνα), 20.617 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά (1.718 ευρώ ανά μήνα) και 23.967 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά (1.997 ευρώ ανά μήνα).
Με βάση τα κριτήρια αυτά, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι θα προστατευθεί μόλις το 17,3% των δανειοληπτών.
Η ελληνική πρόταση
Αντιθέτως, με τη νέα ελληνική πρόταση, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, καλύπτεται το 72,4% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στον Νόμο Κατσέλη. Ειδικότερα, η ελληνική πρόταση προβλέπει όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου τις 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250.000 ευρώ για ζευγάρι, το οποίο να προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία, ήτοι 275.000 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί, 300.000 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά και 325.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά. Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, οι συνολικές οφειλές μπορούν να ανέρχονται έως και τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ.
Προστατευμένα τα στεγαστικά
Κατά τις προηγούμενες ημέρες δεν συζητήθηκε το άλλο καυτό θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση και αφορά στη δυνατότητα πώλησης δανείων σε distress funds. Το συγκεκριμένο αναμένεται να τεθεί στη φάση των δεύτερων προαπαιτουμένων, με την ελληνική πλευρά να έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να πωληθούν στεγαστικά δάνεια και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια. "Άλλωστε, η υπάρχουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην "Αυγή" υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας.
Επιχειρηματικά
Από εκεί και πέρα, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ΤτΕ θα αναλάβει τον ρόλο του διαχωρισμού των προβληματικών δανείων σε κατηγορίες (ιχθυοκαλλιέργειες, ναυτιλία, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης), ούτως ώστε να εξεταστεί τι θα πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το θέμα είναι πάρα πολύ κρίσιμο, διότι συνδέεται με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. "Και ακριβώς γι' αυτό είμαστε ενάντια σε λογικές να πουληθούν τα δάνεια. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασωθούν η απασχόληση και το παραγωγικό δυναμικό, που σημαίνει ότι καμία ρύθμιση δανείων δεν πρέπει πλέον να γίνεται ανεκτή χωρίς να υπάρχουν νέα κεφάλαια, είτε από τους ίδιους είτε από άλλους επενδυτές", όπως επισήμανε ο Γιάννης Δραγασάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με πληροφορίες.
Νέος τρόπος λειτουργίας τραπεζών
Ο επόμενος στόχος είναι, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης και του νέου τρόπου λειτουργίας των τραπεζών, να αναδυθεί μια νέα επιχειρηματικότητα, όπως προσθέτουν κυβερνητικά στελέχη, καθώς αναφέρουν με νόημα: "Μέχρι σήμερα διάφορες επιχειρήσεις επιβίωναν αποκλειστικά από δανεικά, τα οποία πολλές φορές ήταν και αγύριστα. Αυτός ο τύπος επιχειρηματικότητας αποτέλεσε έναν από τους βασικούς παράγοντες της κρίσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα". Η κυβέρνηση επιδιώκει να οικοδομηθεί μια νέα επιχειρηματικότητα, που θα στηρίζεται σε νέα και υγιή κεφάλαια, που θα σέβεται τους νόμους, θα δίνει έμφαση την έρευνα και στην καινοτομία, ενώ παράλληλα θα υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Έρευνα για τα αίτια της κρίσης
Πάντως, κυβερνητικά στελέχη πάνε και ένα βήμα παρακάτω αναφορικά με την επόμενη ημέρα. "Μια ακόμη προϋπόθεση επιτυχίας είναι η διερεύνηση σε βάθος τής λειτουργίας των τραπεζών κατά τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα που ανακύπτουν σχετικά με τα βασικά αίτια της κρίσης", καθώς αναφέρουν πως σε όλες τις χώρες που δοκιμάστηκαν από την κρίση έγιναν εκτεταμένες και σε βάθος έρευνες προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της κρίσης και να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με εξαίρεση τη χώρα μας. Γι' αυτό αναφέρουν με νόημα: "Όμως μία από τις προϋποθέσεις για να μην επαναληφθούν στο μέλλον τα προβλήματα του παρελθόντος αποτελεί η πραγματοποίηση έρευνας από ειδικούς αναγνωρισμένου κύρους, με το Κοινοβούλιο να παίρνει τις σχετικές πρωτοβουλίες".
Ο νόμος
Οι νομικές "φόρμες" και οι όροι που και θα δίνουν κίνητρα στους ιδιώτες να επενδύσουν και θα προστατεύουν τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου, χωρίς να υπάρξει απομείωση της αξίας των μετοχών του, άρα των χρημάτων των φορολογουμένων, μένουν για να κλείσει το θέμα του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση, ο οποίος θα έρθει στη Βουλή εντός της εβδομάδας, με στόχο να ολοκληρωθούν οι ΑΜΚ ώς το τέλος του έτους, χωρίς να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Εν αναμονή και των ανακοινώσεων της ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες στις 30 Οκτώβρη...
πηγή
Μια διπλή μάχη δίνει η κυβέρνηση με τους δανειστές και με την καλομαθημένη στα δανεικά κι αγύριστα εγχώρια επιχειρηματικότητα.
Η πρώτη είναι άμεση, αφορά την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, με την κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη να φέρει τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup κι αν χρειαστεί, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο - και με τη στήριξη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Η δεύτερη είναι -ελάχιστα- πιο μακροπρόθεσμη και θα δοθεί αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την οποία το σχέδιο νόμου κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή.
Στόχος είναι η οικοδόμηση μιας νέας επιχειρηματικότητας, που θα στηρίζεται σε νέα και υγιή κεφάλαια και θα στηρίζει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Καθώς, μάλιστα, οι δύο προηγούμενες διασώσεις των τραπεζών δεν ευδοκίμησαν, είναι απαραίτητη μια έρευνα από ειδικούς για να εντοπιστούν τα αίτια της κρίσης και να αποφευχθούν τα μέχρι τώρα λάθη.
Ως φαίνεται, το ζήτημα των πλειστηριασμών αλλάζει επίπεδο διαπραγμάτευσης, μετά τις σοκαριστικές προτάσεις των δανειστών, μεταβαίνοντας προς το παρόν στο Eurogroup, ενώ, αν χρειαστεί, δεν αποκλείεται να κληθούν και οι αρχηγοί κρατών να λάβουν αποφάσεις. Την ίδια ώρα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι σε τροχιά υλοποίησης εντός του 2015, με το σχέδιο νόμου να έρχεται μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή.
Όμως, κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν στην κυριακάτικη "Αυγή" ότι, για να πετύχει αυτή τη φορά το εγχείρημα διάσωσης των τραπεζών (έχουν προηγηθεί δύο επί Σαμαρά), θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο μοντέλο οικονομίας, το οποίο δε "χωρά" θαλασσοδάνεια από δήθεν μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά επενδύσεις και παραγωγική ανασυγκρότηση. Σε αυτό το σημείο, η κυβέρνηση θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη διαχείριση των κόκκινων δανείων (σ.σ.: το σχετικό πλαίσιο θα συζητηθεί με τα δεύτερα προαπαιτούμενα εντός Νοεμβρίου), χωρίς φυσικά να συζητά την πώληση δανείων σε distress funds. Και φυσικά, όπως σχετικά εισηγήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δέον να πραγματοποιηθεί έρευνα από ειδικούς, για τα αίτια της κρίσης, της οποίας θα λάβει γνώση το Κοινοβούλιο, όπως συνέβη σε όλα τα υπόλοιπα κράτη.
Επί της ουσίας, από τα πρώτα προαπαιτούμενα, "αγκάθι" παραμένει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι δύο πλευρές διαφωνούν σίγουρα ως προς τα όρια προστασίας, με την πλευρά της κυβέρνησης να επιδιώκει την προστασία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών της μεσαίας τάξης και τους εκπροσώπους των δανειστών να έχουν την άποψη ότι πρέπει να προστατεύονται μόνο οι αυστηρά πολύ ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, παρουσιάζοντας προτάσεις - σοκ.
Στις συζητήσεις που έγιναν ώς την Παρασκευή, η ελληνική κυβέρνηση ανέπτυξε διεξοδικά το επιχείρημα ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν υποστεί τα πάνδεινα μέσα στην κρίση και δεν είναι δυνατόν να υποστούν και ενδεχόμενο πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας τους, παραπέμποντας επί της ουσίας τη συζήτηση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.
Η πρόταση - σοκ των δανειστών
Η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έχει ως εξής: Οι δανειστές εμμένουν στην αρχική τους θέση, σύμφωνα με την οποία η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ (σ.σ.: είναι δε χαρακτηριστικό ότι πρότερα έθεταν το όριο στις 60.000 ευρώ) και οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται στο ίδιο ύψος, ήτοι 120.000 ευρώ. Ακόμη, ζητούν το εισοδηματικό κριτήριο να ξεκινά από τις 8.180 ευρώ για άγαμο (681 ευρώ τον μήνα), να φθάνει τις 13.917 ευρώ (1.159,75 ευρώ ανά μήνα) για ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία παιδιά. Δηλαδή: 17.267 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί (1.438 ευρώ ανά μήνα), 20.617 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά (1.718 ευρώ ανά μήνα) και 23.967 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά (1.997 ευρώ ανά μήνα).
Με βάση τα κριτήρια αυτά, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι θα προστατευθεί μόλις το 17,3% των δανειοληπτών.
Η ελληνική πρόταση
Αντιθέτως, με τη νέα ελληνική πρόταση, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, καλύπτεται το 72,4% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στον Νόμο Κατσέλη. Ειδικότερα, η ελληνική πρόταση προβλέπει όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου τις 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250.000 ευρώ για ζευγάρι, το οποίο να προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία, ήτοι 275.000 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί, 300.000 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά και 325.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά. Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, οι συνολικές οφειλές μπορούν να ανέρχονται έως και τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ.
Προστατευμένα τα στεγαστικά
Κατά τις προηγούμενες ημέρες δεν συζητήθηκε το άλλο καυτό θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση και αφορά στη δυνατότητα πώλησης δανείων σε distress funds. Το συγκεκριμένο αναμένεται να τεθεί στη φάση των δεύτερων προαπαιτουμένων, με την ελληνική πλευρά να έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να πωληθούν στεγαστικά δάνεια και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια. "Άλλωστε, η υπάρχουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην "Αυγή" υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας.
Επιχειρηματικά
Από εκεί και πέρα, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ΤτΕ θα αναλάβει τον ρόλο του διαχωρισμού των προβληματικών δανείων σε κατηγορίες (ιχθυοκαλλιέργειες, ναυτιλία, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης), ούτως ώστε να εξεταστεί τι θα πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το θέμα είναι πάρα πολύ κρίσιμο, διότι συνδέεται με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. "Και ακριβώς γι' αυτό είμαστε ενάντια σε λογικές να πουληθούν τα δάνεια. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασωθούν η απασχόληση και το παραγωγικό δυναμικό, που σημαίνει ότι καμία ρύθμιση δανείων δεν πρέπει πλέον να γίνεται ανεκτή χωρίς να υπάρχουν νέα κεφάλαια, είτε από τους ίδιους είτε από άλλους επενδυτές", όπως επισήμανε ο Γιάννης Δραγασάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο σύμφωνα με πληροφορίες.
Νέος τρόπος λειτουργίας τραπεζών
Ο επόμενος στόχος είναι, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης και του νέου τρόπου λειτουργίας των τραπεζών, να αναδυθεί μια νέα επιχειρηματικότητα, όπως προσθέτουν κυβερνητικά στελέχη, καθώς αναφέρουν με νόημα: "Μέχρι σήμερα διάφορες επιχειρήσεις επιβίωναν αποκλειστικά από δανεικά, τα οποία πολλές φορές ήταν και αγύριστα. Αυτός ο τύπος επιχειρηματικότητας αποτέλεσε έναν από τους βασικούς παράγοντες της κρίσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα". Η κυβέρνηση επιδιώκει να οικοδομηθεί μια νέα επιχειρηματικότητα, που θα στηρίζεται σε νέα και υγιή κεφάλαια, που θα σέβεται τους νόμους, θα δίνει έμφαση την έρευνα και στην καινοτομία, ενώ παράλληλα θα υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Έρευνα για τα αίτια της κρίσης
Πάντως, κυβερνητικά στελέχη πάνε και ένα βήμα παρακάτω αναφορικά με την επόμενη ημέρα. "Μια ακόμη προϋπόθεση επιτυχίας είναι η διερεύνηση σε βάθος τής λειτουργίας των τραπεζών κατά τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα που ανακύπτουν σχετικά με τα βασικά αίτια της κρίσης", καθώς αναφέρουν πως σε όλες τις χώρες που δοκιμάστηκαν από την κρίση έγιναν εκτεταμένες και σε βάθος έρευνες προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της κρίσης και να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με εξαίρεση τη χώρα μας. Γι' αυτό αναφέρουν με νόημα: "Όμως μία από τις προϋποθέσεις για να μην επαναληφθούν στο μέλλον τα προβλήματα του παρελθόντος αποτελεί η πραγματοποίηση έρευνας από ειδικούς αναγνωρισμένου κύρους, με το Κοινοβούλιο να παίρνει τις σχετικές πρωτοβουλίες".
Ο νόμος
Οι νομικές "φόρμες" και οι όροι που και θα δίνουν κίνητρα στους ιδιώτες να επενδύσουν και θα προστατεύουν τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου, χωρίς να υπάρξει απομείωση της αξίας των μετοχών του, άρα των χρημάτων των φορολογουμένων, μένουν για να κλείσει το θέμα του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση, ο οποίος θα έρθει στη Βουλή εντός της εβδομάδας, με στόχο να ολοκληρωθούν οι ΑΜΚ ώς το τέλος του έτους, χωρίς να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Εν αναμονή και των ανακοινώσεων της ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες στις 30 Οκτώβρη...
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.