23 Οκτ 2015

Στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας

Χρέος, επενδύσεις, ανακεφαλαιοποίηση, προσφυγικό στην ατζέντα των συζητήσεων
- Κοινή δήλωση θα υπογράψουν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο

   Στην Αθήνα έφθασε σήμερα, στις 5 το απόγευμα, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, με στόχο Γαλλίας και Ελλάδας μια στρατηγική εταιρική σχέση, όπως σημείωναν κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι «μία επίσκεψη ισχυρού πολιτικού συμβολισμού, αλλά και ουσίας», όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
   Μετά την κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη, ο Γάλλος πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη .Παυλόπουλο. Κατά την αντιφώνησή του προς τον Έλληνα Πρόεδρο, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές, κοιτώντας προς Βερολίνο και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα "χρειάζεται επενδύσεις και όχι πειθαρχία". «Το μήνυμα είναι σαφές, βεβαίως κάποιος έρχεται διακοπές εδώ, αλλά επενδύει και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.
   Το χρέος ήταν το "κύριο μενού" και στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς  ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε, κατά τον χαιρετισμό του, την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά το χρέος.
   Τόνισε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στραφούν προς την ανάπτυξη ενώ ιδιαίτερα θερμή ήταν η αναφορά του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς τόνισε ότι με την επιμονή του και το κουράγιο του υπήρξε θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.
   Σχολίασε μάλιστα ότι «προτιμώ να είμαι εδώ στην Ελλάδα και να συζητώ με τον Αλέξη Τσίπρα παρά να τον βλέπω στους διαδρόμους των Βρυξελλών».Για το χρέος είπε ότι «πρέπει να γίνει πρόοδος. Ξέρουμε το βάρος των θυσιών και των προσπαθειών, ξέρω το εύρος των μεταρρυθμίσεων, στο κράτος, τη φορολογία, την παιδεία, την υγεία. Θα πρέπει να στραφούν στην ανάπτυξη αυτές οι μεταρρυθμίσεις»."Αυτός είναι ο ρόλος της πολιτικής, να προσφέρει μεγαλύτερη ευημερία» τόνισε.
   Συνέχισε λέγοντας ότι η Γαλλία «θα είναι στο πλευρό σας να σας προσφέρει τεχνογνωσία σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση. Πάντα υπήρξε στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία».
   Υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα λέγοντας ότι «η Γαλλία είναι ο 4ος επενδυτής στην Ελλάδα, γαλλικές εταιρείες απασχολούν πάνω από 12.000 Έλληνες και θα ήθελα να πολλαπλασιαστούν αυτές οι επιχειρήσεις».
   «Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα γι αυτό κάναμε αυτές τις επιλογές» σημείωσε ο κ. Ολάντ.
   Σχετικά με το προσφυγικό υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι τα σύνορά μας. Προστατεύετε τα σύνορά μας. Πρέπει να δημιουργηθούν τα hotspots και να λειτουργούν με αξιοπρέπεια».
   Ήδη από σήμερα, ξεκίνησαν οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, για να κορυφωθούν αύριο, με την υπογραφή της κοινής δήλωσης από τους κ. Ολάντ και Τσίπρα.
   Το κείμενο τελεί υπό διαμόρφωση, σύμφωνα όμως με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση «βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας είναι:
   * Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.
   * Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
   * Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κ.ά.
   * Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.
   Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο προσφυγικό ζήτημα στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.